background img
banner
banner

«Καθαρίστε τα άμεσα, αλλιώς πρόστιμα…»

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΧΩΡΩΝ:

Η άνοιξη και η βλάστηση «φουντώνουν», η θερμοκρασία ανεβαίνει, η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου πλησιάζει και από πλευράς δήμου Αιγιαλείας λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από πυρκαγιές και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Υπενθυμίζεται έτσι ότι είναι υποχρέωση των δημοτών ο καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εντός πόλεων και οικισμών και καλούνται οι ιδιοκτήτες να μεριμνήσουν, διότι, σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα…

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αιγιαλείας υπενθυμίζει στους δημότες πως, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου η οποία ξεκινά την 1η Μαΐου και διαρκεί έως τις 31 Οκτωβρίου, είναι υποχρεωμένοι να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και λοιπούς ακάλυπτους χώρους, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους.
Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά τους, υποχρεούνται να προβούν στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων εύφλεκτων υλικών και αντικειμένων, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά σύμφωνα με την ισχύουσα Πυροσβεστική Διάταξη.

Επίσης, απαγορεύεται εντός αυτών το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων εύφλεκτων υλών. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, καθώς και τα ανάλογα πρόστιμα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι δημότες μπορούν να απευθύνονται στο Αυτοτελές Τμήμα Περιβάλλοντος-Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας, τηλ. 26910-68917 και e-mail: [email protected].

Ερωτηθείσα από τo protionline.gr  για το κατά πόσο οι ιδιοκτήτες έχουν μεριμνήσει ώστε να καθαρίσουν τους χώρους τους και πόσο συνεπείς είναι, η αρμόδια για θέματα Πολιτικής Προστασίας αντιδήμαρχος Μαρία Γιδά επισήμανε: ΄΄Η ειδοποίηση αυτή γίνεται κάθε χρόνο ώστε να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τις υποχρεώσεις τους που είναι δεδομένες, αφού είναι υπεύθυνοι να καθαρίζουν τους χώρους τους και να κόβουν τα χόρτα.

Κάποιοι συμμορφώνονται, κάποιοι όχι. Στις περιπτώσεις που υπάρχει αδράνεια, τα σημεία εντοπίζονται είτε από συνεργεία του δήμου είτε μέσω καταγγελιών πολιτών και γίνεται ενημέρωση στον ιδιοκτήτη. Έτσι καθίσταται ενήμερος. Εάν δεν συμμορφώνεται και υπάρχουν καταγγελίες, τότε του επιβάλλεται το πρόστιμο που προβλέπει ο κανονισμός΄΄.

Στο ερώτημα εάν ο δήμος μπορεί να επέμβει αναλαμβάνοντας το κόψιμο του χόρτου εντός ιδιοκτησίας, η αντιδήμαρχος είπε πως εάν πρόκειται για έκταση μη περιφραγμένη, ο δήμος επιλαμβάνεται και στη συνέχεια στέλνει τη χρέωση στον ιδιοκτήτη.

Σημείωσε τέλος πως πρόστιμα σε ιδιοκτήτες που δεν έχουν συμμορφωθεί έχουν επιβληθεί και στο παρελθόν εκ των οποίων κάποια εξοφλήθηκαν κάποια άλλα όμως δεν έχουν εισπραχθεί. Επισήμανε πάντως πως για το καλό όλων, για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς αλλά και για λόγους καθαριότητας οφείλουν όλοι να προβούν σε καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων.

Τροποποίηση του κανονισμού για την απομάκρυνση προεξεχόντων κλάδων προτείνει ο Γ. Γκιώνης

Εν τω μεταξύ, θέμα αλλαγής του κανονισμού που αφορά τη διαδικασία κοπής των κλαδιών δέντρων που προεξέχουν στους δρόμους από ιδιοκτησίες, εισάγει στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Αιγίου ο πρόεδρος Γιώργος Γκιώνης.

Μάλιστα, στη συνέχεια το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Όπως ανέφερε στo protionline.gr  ο κ. Γκιώνης, ΄΄προσφάτως μας ζήτησε ο πρόεδρος του Σωματείου Φορτηγών να μεριμνήσουμε ώστε να κοπούν κλαδιά δέντρου που έβγαιναν από ιδιοκτησία στην οδό Κανελλοπούλου. Απευθυνθήκαμε στο Αυτοτελές Τμήμα Πρασίνου του δήμου και μας μετέφεραν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν επιλαμβάνεται ο δήμος άμεσα αλλά ειδοποιείται η Τεχνική Υπηρεσία και μέσω αυτής ο ιδιοκτήτης.
Εκτιμούμε ότι η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και πολλές φορές μη αποδοτική. Σε αναζήτησή μας σχετικά με το τι ισχύει σε άλλους δήμους, διαπιστώσαμε ότι δεν εμπλέκονται τόσες υπηρεσίες και οι διαδικασίες κινούνται άμεσα.

Για παράδειγμα, στον δήμο Καλαμάτας αλλά και σε άλλους, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου αναρτά το θέμα στην ιστοσελίδα του δήμου, το δημοσιεύει σε μία τοπική εφημερίδα κι αν σε εύλογο χρονικό διάστημα ο ιδιοκτήτης δεν προβεί σε κοπή, τότε αναλαμβάνει ο δήμος και του στέλνει τη χρέωση΄΄. ΄΄Αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει και στον δήμο μας ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες.

Γι’ αυτό προτείνουμε τροποποίηση του κανονισμού σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση προεξεχόντων κλάδων ή βλάστησης η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και των συγκοινωνιών΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr