background img
banner
banner

Μία αλλιώτικη έκθεση από έναν Αιγιώτη δημιουργό!

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ένα ολοκληρωμένο έργο σχετικό με τις ελλείψεις, το οποίο αποδίδει με τον πλέον κατάλληλο και ευρηματικό τρόπο ο Αιγιώτης καλλιτέχνης Νεκτάριος Μαρίνος, παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου. Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Έλλειψις» και θα παραμείνει ανοιχτή και επισκέψιμη υπό προϋποθέσεις, ως τις 14 Μαΐου.
Ο Νεκτάριος Μαρίνος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Αίγιο. Είναι γιος του συνταξιούχου φιλόλογου, πρώην προέδρου της κοινότητας Τέμενης Πάνου Μαρίνου. Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, τα τελευταία 16 χρόνια ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχει στο βιογραφικό του οχτώ ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε διάφορες ομαδικές. Παράλληλα, ασχολείται με τη μουσική.

Η έκθεση με τίτλο «Έλλειψις» έχει διάφορες αναγνώσεις. Σε ένα πρώτο επίπεδο, η λέξη ἔλλειψις παραπέμπει στην απουσία, στην απομόνωση, στην εγκατάλειψη, στην απώλεια. Σε ένα δεύτερο, ο όρος ἔλλειψις δηλώνει την επιλογή, την αφαίρεση. Ενώ σε ένα τρίτο, η έννοια ἔλλειψις μεταφράζεται ως το αποτέλεσμα της επιβολής ενός στοιχείου έναντι του άλλου μέσα από ένα συγκρουσιακό σχήμα αντιθέσεων. Ένα σχήμα που διαπερνά τα πάντα στη ζωή και κινεί τα νήματα.

Ορίζει τον κόσμο δίχως αρχή και τέλος…

Στη βάση αυτή, τα έργα του Νεκτάριου Μαρίνου αποτελούν ένα φιλοσοφικό συνδυασμό των κοσμογονικών αντιλήψεων των προσωκρατικών φιλοσόφων.
Έχοντας ως βασική αρχή στα έργα του εκείνη του άπειρου, ορίζει τον κόσμο δίχως αρχή και τέλος.

Το άπειρο είναι το πεδίο μέσα στο οποίο κινούνται οι πλανήτες σε σχήμα ελλειψοειδές. Είναι ο χώρος μέσα στον οποίο γεννιούνται, αναπτύσσονται, εξελίσσονται, μεταβάλλονται τα στοιχεία της φύσης (νερό, χώμα, φωτιά, αέρας).

Εδώ είναι το κέντρο από το οποίο προκύπτουν όλα τα ζεύγη των αντιθέτων και οι άπειροι κόσμοι. Είναι ο χώρος μέσα στον οποίο παλεύουν τα χρώματα αντιπαραθετικά μεταξύ τους.
Όπως επισημαίνει η χορογράφος Α. Δανιήλ: «Αντικρίζοντας τη δουλειά του Νεκτάριου Μαρίνου, ένιωσα τη βαθιά αγωνία του να πετάξει κάθε τι το περιττό, να ξεδιαλύνει μέσα από τα χρώματα το πιο σημαντικό, το ουσιώδες. Εκείνο που η ανθρώπινη ψυχή αναζητάει σε μια λεπτή δέσμη φωτός. Μία σιωπή λίγο πριν την έκρηξη, μία σιωπή έτοιμη να ομολογήσει όλα εκείνα που φειδωλά δίνονται πάνω στον πίνακα, σαν σκέψεις διατυπωμένες μέσα σε μία χρωματική αντίθεση, υποδηλώνοντας την πάλη των αντιθέσεων στη ζωή του ανθρώπου και τη φύση, στο διηνεκές».
Ευχής έργο, η έκθεση να φιλοξενηθεί μελλοντικά και στο Αίγιο…


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr