background img
banner
banner

Οργή και αγανάκτηση για την ξαφνική απόφαση της παράτασης του ¨λουκέτου¨

ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ… ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΔΕΚΑΔΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Τα τελευταία νέα που… εκδόθηκαν από τις ¨εφημερίδες των  επιδημιολογικών δεδομένων¨ δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης του κόσμου σύμφωνα με τους ειδικούς ιατρούς.
Με συνοπτικές διαδικασίες οι λοιμοξιολόγοι… εισηγήθηκαν την απαγόρευση της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου για μια βδομάδα ακόμα και στην Αιγιάλεια.
Και ξαφνικά, η πολύ χαμηλή σε κρούσματα ιικά περιοχή, βρίσκεται πάλι να… ¨πληρώνει τη νύφη¨. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε τρομερό εκνευρισμό στους εμπόρους, οι οποίοι είχαν κάνει τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα έναν πραγματικό ¨αγώνα δρόμου¨ ώστε να  προετοιμαστούν και βεβαίως, χωρίς εισοδήματα και με τεράστια τα έξοδα για τις νέες παραλαβές τους.

Οι αλλαγές των αποφάσεων του υπουργείου και οι απρόσμενες ανατροπές, μειώνουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και σαφώς προκαλούν σύγχυση. Αυτό ακριβώς έγινε και με την περίπτωση της Αχαΐας τις τρεις τελευταίες ημέρες. Η επίσκεψη του υπουργού κ. Πέτσα το πρωί της Κυριακής 4/4 στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, ώστε να κατευνάσει κάπως τα “πνεύματα” και να  επιτύχει τον εφησυχασμό του κλάδου, δεν απέδωσε και ιδιαίτερα τελικά. Ο εμπορικός κόσμος της Αιγιάλειας δε, περιμένοντας την ¨ανάσα¨ της επανεκκίνησης έπειτα από τόσους μήνες  απραξίας, έμεινε κι αυτός με τη… ¨χαρά¨. Η αντίδραση των επιχειρηματιών στο ¨άκουσμα¨ της κυβερνητικής εντολής, τελικά δεν είχε… πολυφωνίες, αλλά ήταν μια, ενιαία και κοινή:  «Ανοίξτε μας τώρα».

Το protionline.gr βρέθηκε στο κέντρο της πόλης και κατέγραψε την ανησυχία των εμπόρων και των επιχειρηματιών που μάταια προετοιμάζονταν να ανοίξουν. Συνομίλησε με τρεις από αυτούς, εστιάζοντας στο ποια είναι τα προβλήματα που φέρνει η απόφαση, ποιο είναι το ¨μετά¨ της Αιγιάλειας από τις… πανηγυρικές ανακοινώσεις του κράτους για το οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου και το πόσο μεγάλη είναι η παράταση της αγωνίας τους, για λίγες ημέρες ακόμα.

Σπυρόπουλος:  «Προφανώς ¨πληρώσαμε¨ σαν Αιγιάλεια… την Πάτρα των 140 κρουσμάτων»

Μιλώντας στo protionline.gr ο ιδιοκτήτης του γνωστού καταστήματος ένδυσης Σπύρος Σπυρόπουλος, αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης για την μη λειτουργία στα καταστήματα της Αιγιάλειας, τονίζει γεμάτος αγανάκτηση και αγωνία: «Τα μέτρα της κυβέρνησης και η εντολή για παράταση μη λειτουργίας του λιανεμπορίου, ξάφνιασε και ενόχλησε όλους τους επιχειρηματίες στην Αιγιάλεια. Δεν μπορούμε εμείς σαν περιοχή, πάντα μα πάντα να “πληρώνουμε τα σπασμένα” της Πάτρας, αυτό είναι απαράδεκτο, δεν γίνεται να συγκριθεί η Πάτρα των 140 κρουσμάτων καθημερινά με την Αιγιάλεια των 10 κρουσμάτων και να την πληρώνουν και οι δύο περιοχές με τον ίδιο τρόπο. Η απόγνωση των καταστηματαρχών και η απόλυτη ανησυχία είναι πλέον σε οριακές καταστάσεις, το κράτος πρέπει να ανοίξει άμεσα την αγορά και τα καταστήματα του λιανεμπορίου αύριο κιόλας, δεν αντέχουμε κλειστοί ούτε καν μια ημέρα ακόμα» λέει ο επιχειρηματίας, ο οποίος επισήμανε επίσης στo protionline.gr ότι η ανησυχία του κόσμου είναι έκδηλη, όχι για τα ιικά φορτία και την κατάσταση που επικρατεί λόγω του κορωνοϊού, αλλά κυρίως για το ότι δεν επιστρέφει με γοργά βήματα η κοινωνία στην ¨κανονικότητα¨ και την καθημερινότητά της.

«Ας δώσουν το “πράσινο φως” να ανοίξουμε έστω και με “Click Away” δεν γίνεται αλλιώς»

Ερωτώμενος ο επιχειρηματίας της οδού Ευθυμίου Γάτου, για το ποια πιστεύει πως θα είναι η εικόνα της αγοράς την… επόμενη μέρα, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, αυτή η εβδομάδα που δεν θα δουλέψει τελικά η περιοχή και θα παραμείνουμε κλειστοί, θα αποβεί η μοιραία βδομάδα σε κάθε επίπεδο. Πολύ φοβάμαι ότι πλέον η περίοδος των αγορών του Πάσχα, μόλις… χάθηκε οριστικά. Ξέρετε; Είναι πολύ οξύμωρο να λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ ή τα μίνι μάρκετ, να λειτουργούν διάφοροι άλλοι κλάδοι στην Αιγιάλεια και να φταίει μόνο και πάντοτε το λιανεμπόριο! Ας μας δώσουν το “πράσινο φως” να ανοίξουμε έστω και μόνο με “Click Away” ή “Click in Shop”… δεν γίνεται να είμαστε πλέον κλειστοί. Υπάρχει τρομερό πρόβλημα στον κλάδο και πολύ φοβάμαι για μια καθόλου καλή “επόμενη μέρα” σε πολλά καταστήματα σε όλη την Αιγιάλεια. Υπάρχει τρομερή αγανάκτηση από όλους τους επιχειρηματίες σε κάθε γωνιά του δήμου. Η ανασφάλεια και η πίεση δεν αντέχονται άλλο. Είναι άσχημο να ζεις στην αβεβαιότητα όταν ξημερώνει…».

Αλεξόπουλος: «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια στο να διαχειριστούμε τις συνεχόμενες αλλαγές»

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ¨Hondos Center¨ στην οδό Κλ. Οικονόμου Γιώργος Αλεξόπουλος, αναφέρει στo protionline.gr για το θέμα: «Η ανησυχία των καταναλωτών είναι έντονη, ως επιχειρηματίας αυτό εισπράττω. Αλλά και οι των ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν πάνε πίσω… Η περιπλοκή ετούτη κατάσταση λόγω της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε τον τελευταίο χρόνο, έχει αλλάξει κατά πολύ και τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο αντίδρασης του κόσμου. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και πρωτόγνωρο στη διαχείριση να περιορίζεσαι, να μην μπορείς να καταναλώσεις ή ακόμα και να νοσήσεις! Η επιχείρησή μας καταβάλλει μία δύσκολη και επίπονη προσπάθεια στο να διαχειριστεί τις συνεχείς και πάσης φύσεως αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα τις αναστολές του προσωπικού, τις επιταγές που “τρέχουν” ή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Προσαρμοστήκαμε άμεσα σε οποιοδήποτε μέσο μπορούσαμε να κινηθούμε βάσει νομού, ώστε να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές. Οι τηλεφωνικές παραγγελίες με τη δωρεάν διανομή κατ’ οίκων εφαρμόζεται από το πρώτο lock down, όποτε “άνοιγε” το εμπόριο, φροντίζαμε να τηρούμε όλα τα απαραίτητα μετρά προστασίας δημιουργώντας ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον για εμάς και τους πελάτες μας. Οι εταιρείες Hondo’s Center – Pink Woman – Parfois με τις οποίες συνεργαζόμαστε, διαθέτουν και οι ίδιοι πολύ υψηλού επίπεδου υγειονομικά πρωτοκολλά κατά του κορωνοϊού, τα όποια ασφαλώς εφαρμόζονται και στο κατάστημά μας».

Εξ ολοκλήρου ανανέωση… ακολουθώντας τις τάσεις της μόδας στο ¨Hondos Center¨

Σε άλλη ερώτηση τoυ protionline.gr για το ποια ήταν και είναι η προετοιμασία της επιχείρησης για αυτήν την πολυπόθητη ¨επανεκκίνηση¨ που τελικά θα… αργήσει μια βδομάδα ακόμα, ο επιχειρηματίας κ. Αλεξόπουλος, τονίζει: «Με την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας των καταστημάτων, προχωρήσαμε σε ενεργοποίηση με μια έντονη αισιοδοξία και την διάθεση όλων μας στα ¨ουράνια¨ ώστε να ετοιμάσουμε την επιχείρηση. Οι εταιρείες “Fast Fashion” – “Pink Woman” – “Parfois” ανανεώθηκαν εξ ολοκλήρου με New Collection προϊόντα, όπως και το “Hondos Center” με όλες τις νέες τάσεις της ομορφιάς. Η ανακοίνωση για αναστολή της απόφασης για την περιοχή της Αιγιάλειας, είναι πλήγμα σοβαρό και θεωρώ ότι πρέπει οι αρμόδιες αρχές καθώς και εμείς οι ίδιοι να είμαστε προσεκτικοί ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα ¨άνοιξε – κλείσε¨ που έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας και τις ζωές μας. Θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα στο άμεσο μέλλον γιατί πάνω από όλα μου αρέσει να κινούμαι, να ζω και να επιχειρώ με αισιοδοξία» επισημαίνει ο γνωστός ιδιοκτήτης του καταστήματος ¨Hondos Center¨.

Βλαχάκης: «Μας λένε ξαφνικά “δεν ανοίγετε” και όλα πήγαινε στο… βρόντο»

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ¨Ροδοσταλίς¨ Μανώλης Βλαχάκης, μιλώντας στο protionline.gr για το θέμα της ματαίωσης της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου κατά μία βδομάδα, αναφέρει: «Η απελπισία και η απόγνωση είναι μεγάλη. Είμαστε ήδη πέντε μήνες κλειστοί και το “Click Away” όσο και αν το προσπάθησε η κυβέρνηση… δεν απέδωσε ποτέ, τουλάχιστον εδώ στην Αχαΐα. Είχαμε μπει στην διαδικασία να χαρούμε, καθώς περιμένουμε να δουλέψουμε επιτέλους πώς και πώς! Είχαμε ανάγκη ως επαγγελματίες αυτή την “επανεκκίνηση” της αγοράς. Και ξαφνικά… ενώ είχαμε προετοιμαστεί, ενώ είχαμε κοπιάσει να στήσουμε μέσα σε δύο ημέρες μόνο το μαγαζί από την αρχή, ενώ θα έπρεπε να προλάβουμε να παραγγείλουμε εμπορεύματα και να τα προπληρώσουμε κιόλας, καθώς οι εταιρείες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποστηρίξουν πίστωση, μας λένε “δεν ανοίγετε”. Όλα δηλαδή πήγαν στον… βρόντο! Υπάρχει πιο μεγάλη “κοροϊδία” από αυτή; Υπάρχει κάτι πιο τρανταχτό από αυτό, για το πώς βλέπει και το πώς ‘νιώθει” το κράτος απέναντι στον απλό κόσμο, στον καταναλωτή ή στον επιχειρηματία; Εμείς, με 150 κρούσματα σε όλον τον νόμο είμαστε στο κόκκινο χρώμα, στην Αττική με 3500 κρούσματα όλα τα καταστήματα είναι ανοιχτά! Υπάρχει στοχοποίηση από την αρχή του κορωνοϊού. Δεν είναι ένα νέο φαινόμενο» αναφέρει ο έμπορος της οδού Ζαΐμη.

«Κάθε επιχείρηση μικρής εμβέλειας παλεύει να είναι ανταγωνιστική»

«Θέλω να είμαι αισιόδοξος γιατί έτσι είμαι και σαν άνθρωπος. Το “κενό” της αγοράς και το “χάσμα” των καταναλωτών θα φανεί όταν πλέον όλα τα καταστήματα είναι ανοιχτά και θα δουλεύουν όλοι. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει πώς είναι η ψυχολογία, δεν μπορεί να ξέρει κανένας πώς είναι τα οικονομικά του κόσμου, ύστερα από έναν χρόνο πανδημίας και αυστηρά μέτρα. Πολλοί άνθρωποι αυτόν τον χρόνο που πέρασε έχασαν τη δουλειά τους, άλλοι ζουν με τα οικονομικά βοηθήματα της κυβέρνησης και οι επιχειρηματίες ζουν με “κλειστά καταστήματα”, έχοντας τα ενοίκια να ¨τρέχουν. Τις επιστρεπτέες προκαταβολές δεν τις έχουν πάρει όλοι. Για παράδειγμα εγώ, έχω λάβει μόνο τη μια προκαταβολή και τίποτα άλλο. Αυτό, συνέβη σε πάρα πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή της Αιγιάλειας… με αποτέλεσμα να μην γνωρίζω αν θα μπορώ να είμαι εγώ ο ίδιος “δυνατός” στην αγορά ή η κάθε επιχείρηση μικρής εμβέλειας όπως η δική μου», αναφέρει γεμάτος… αγωνία ο εκ Κρήτης επιχειρηματίας και καταλήγει: «Στο λιανεμπόριο θα υπάρξουν οι λεγόμενες “διαρροές” όταν η επαναλειτουργία των καταστημάτων γενικευτεί. Δεν θα πάρει τηλέφωνο κάποιος σε μια καφετέρια ή σε μια ταβέρνα, θα πηγαίνει εκεί. Δεν μπορεί κανείς να φάει μια μπριζόλα στο ίντερνετ. Στην δική μου την επιχείρηση όμως, ο “πόλεμος του δικτύου” και των ιντερνετικών υπηρεσιών δεν θα σταματήσει. Πώς να ανταγωνιστώ τις μεγάλες εταιρείες που επενδύουν εκατομμύρια; Δεν μπορώ. Δημιουργήθηκε ήδη αυτό το αγοραστικό “χάσμα” που δεν μπορεί πλέον ούτε να σταματήσει διότι η τεχνολογία προχωρά και ούτε ο κόσμος έχει τόσα χρήματα ώστε να προτιμά ταυτόχρονα και εμένα δια ζώσης και τα e-shop καταστήματα για τις οποίες αγοραστικές ανάγκες. Προσπαθώ να μην έχω ελλείψεις, να είμαι “δυνατός” και ανταγωνιστικός. Προσπαθώ να αισιοδοξώ».

Παπαδόπουλος: «Τελικά όπως πάντα την… πληρώνει ο λαός, τα παιδιά μας και το λιανεμπόριο!»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας, ο οποίος βρέθηκε και αυτός το πρωί της Κυριακής 4/4 στην Πάτρα κατά την επίσκεψη του υπουργού, με μια αρκετά καυστική αλλά και γεμάτη αγανάκτηση… ανάρτησή του, αναφέρει μεταξύ άλλων για την απόφαση της τελευταίας στιγμής του υπουργείου να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στην Αιγιάλεια: «Προχτές… μας λένε ότι Δευτέρα 5 Απριλίου το λιανεμπόριο ανοίγει οριστικά. Την Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη ο υπουργός οικονομικών, μας λέει ότι έχουμε πάρει πολύ μεγάλη οικονομική βοήθεια και δεν πρέπει να μιλάμε καθόλου σε σχέση με άλλους κλάδους. Και ενώ λοιπόν γεμάτοι ευτυχία, ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε, ξαφνικά, βγαίνουν οι αγαπητοί λοιμοξιολόγοι και λένε ότι το λιανεμπόριο της Αχαΐας ΔΕΝ ανοίγει, γιατί είναι στο βαθύ κόκκινο άσχετα αν τα μαγαζιά ήταν κλειστά και δεν έχουν επιβαρύνει στο ελάχιστο τα περιστατικά covid. Τελικά όπως πάντα την… πληρώνει ο λαός! Την… πληρώνουν τα παιδιά μας, που έχουν να πάνε σχολείο ένα χρόνο και το λιανεμπόριο ως ο “αποδιοπομπαίος τράγος” της πανδημίας. Ζούμε σε ένα τρελοκομείο. Ο Αϊνστάιν έλεγε “μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία αλλά για το πρώτο δεν είμαι σίγουρος”. Εγώ όμως σαν πρόεδρος, είμαι σίγουρος ότι η χώρα έχει μεταβληθεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο, όπως θα έλεγε και ο Εθνάρχης. Το σίγουρο είναι ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Θέλουμε τα καταστήματα του λιανεμπορίου στην Αιγιάλεια ανοιχτά. Δεν αντέχουμε άλλο» αναφέρει ο Λάμπης Παπαδόπουλος στην ανακοίνωσή του.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr