background img
banner
banner

«Παγώνει» κάθε οικονομική δραστηριότητα του δήμου…

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Μακρύς δείχνει ακόμη ο δρόμος για την ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου Αιγιαλείας και από σήμερα Πέμπτη 1η Απριλίου, ουσιαστικά μπαίνει στον… αυτόματο, αφού πληρωμές, αναθέσεις και οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα, «παγώνουν». Ο πλασματικός εκ των καταστάσεων, προϋπολογισμός έληξε χθες με το οικονομικό επιτελείο να καλείται… χθες να συντάξει και να καταθέσει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο (πιθανότατα στις 12/4) έναν ισοσκελισμένο και ρεαλιστικό, βάσει των αναγκών και της οικονομικής κατάστασης, προϋπολογισμό.
Ο δήμος Αιγιαλείας μπαίνει πλέον σε δύσκολη φάση αφού το μόνο που καλύπτεται είναι η μισθοδοσία του προσωπικού του για να μπορούν να λειτουργούν Υπηρεσίες και Τμήματά του.

Η δημοτική αρχή αφού έλαβε την περασμένη Παρασκευή τις απαντήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την έγκριση των αποφάσεων που αφορούσαν τέλη ηλεκτροφωτισμού και τεχνικό πρόγραμμα προχώρησε άμεσα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Καλαμίδα και το επιτελείο του να έχουν ήδη έτοιμο το προσχέδιο του προϋπολογισμού ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος.

Καταψήφισαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης το προσχέδιο στην Οικονομική Επιτροπή

Χθες έγινε ένα ουσιαστικό βήμα με την έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, που συνεδρίασε το μεσημέρι εξετάζοντας συνολικά 13 θέματα. Το προσχέδιο είχε σταλεί την προηγούμενη μέρα σε όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ωστόσο οι τέσσερις εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ανέφεραν πως δεν ήταν δυνατόν μέσα σε λίγες ώρες να μελετήσουν το πολυσέλιδο προσχέδιο, καταψηφίζοντάς το. Εγκρίθηκε όμως κατά πλειοψηφία από τα 5 μέλη της Οικονομικής που ανήκουν στη δημοτική αρχή. Ανεξάρτητα από τις δικές τους προθέσεις εφόσον γίνουν γνώστες του σχεδίου και το αξιολογήσουν, εάν δηλαδή θα καταθέσουν δική τους εναλλακτική πρόταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα τεθεί προς ψήφιση το σχέδιο προϋπολογισμού της δημοτικής αρχής, ο χρόνος διαδικαστικά είναι αρκετός αφού θα πρέπει να αναρτηθεί και να λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οπότε ο Απρίλιος αναμένεται ίσως ο πιο «θερμός» μήνας του έτους για τον δήμο Αιγιαλείας.

Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών

Ως προς τα επόμενα βήματα, όπως δήλωσε στο protionline.gr ο κ. Καλαμίδας, ΄΄άμεσα αναμένεται να κοινοποιηθεί το προσχέδιο στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Κατόπιν, η κυβέρνηση κάνει τις όποιες παρατηρήσεις επιθυμεί, σε ορισμένα σημεία οι αρμόδιοι του υπουργείου ίσως επισημάνουν κάποια πράγματα κι εμείς λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις τους, πάνω στο προσχέδιο θα προετοιμάσουμε τον προϋπολογισμό. Στη συνέχεια πρέπει να περάσει εκ νέου από Οικονομική Επιτροπή κι έπειτα από αυτά, παίρνει τον δρόμο προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο΄΄.

Μάλιστα, η εκτίμηση του αντιδημάρχου είναι πως ΄΄με όλα αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει προϋπολογισµός εντός του µηνός Απριλίου, αφού και να ψηφιστεί από το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκριθεί και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.΄΄…

Σύμφωνα με το προσχέδιο που ψήφισε η Οικονομική Επιτροπή, ο νέος προϋπολογισμός του δήμου Αιγιαλείας για το 2021, φτάνει τα 52,5 εκ. ευρώ, αυξημένος κατά 3 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Τώρα μένει να δούμε πώς θα αξιολογήσει το προσχέδιο η αντιπολίτευση και αν θα φέρει δικό της προϋπολογισμό στο δημοτικό συμβούλιο και ποιές παρατάξεις θα συμμετέχουν στην εναλλακτική πρόταση.

Β. Ψυχράμη: ΄΄Τα έργα καθυστερούν καθώς η δημοτική αρχή κρατά τα χρήματα στο… συρτάρι΄΄

΄΄Το προσχέδιο μας εστάλη την παραμονή της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής ωστόσο δεν προλάβαμε μέσα σε λίγες ώρες να το επεξεργαστούμε, κάτι που θα κάνουμε το συντομότερο δυνατόν΄΄, ανέφερε στo protionline.gr η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη.

Η κ. Ψυχράμη πάντως, χθες παρουσιάστηκε καυστική κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σχετικά με τις απανωτές παρατάσεις έργων, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι προτιμά να κρατά τα χρήματα και να μην τα αποδίδει στους εργολάβους κάνοντας την πολιτική της. Μάλιστα, επισήμανε πως τα έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί το 2020 θα μπορούσαν να έχουν πληρωθεί, τονίζοντας πως πρόκειται για παρεμβάσεις για τις οποίες τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί, όπως είναι π.χ. οι παιδικές χαρές μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος» ή τα έργα στα σχολεία με χρηματοδοτήσεις ΣΑΤΑ που ήδη έχει λάβει ο δήμος αλλά προτιμά να τις κρατάει στα ταμεία του για ασφάλεια… ΄΄Οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συνεχίσουν τα έργα. Δεν βρίσκουμε τον λόγο γιατί η δημοτική αρχή να κρατά τα χρήματα στο συρτάρι και να καθυστερεί΄΄, σχολίασε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας».

Έγκριση κατά πλειοψηφία…

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της Οικονομικής που ανήκουν στην αντιπολίτευση καταψήφισαν και τον απολογισμό του 2019 για το ΝΠΔΔ ο οποίος ωστόσο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Επίσης, η Ο.Ε. προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής διερεύνησης τιμών για την προμήθεια ειδών στο πλαίσιο υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την πρόσκλησης «Ψηφιακή Σύγκλιση» για την πράξη με τίτλο: «Νέες Ψηφιακές Υπηρεσίες του Δήμου Αιγιαλείας και ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών και συστημάτων έξυπνων πόλεων», στην έγκριση υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο: «Νέες Ψηφιακές Υπηρεσίες του Δήμου Αιγιαλείας και ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών και συστημάτων έξυπνων πόλεων» και αποδοχή των όρων συμμετοχής του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης, στην έγκριση Πρακτικού ανοικτής διαδικασίας – ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης προσωρινού αναδόχου της προμήθειας με τίτλο: «Προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας (ρούχα) για τις ανάγκες του Δήμου Αιγιαλείας». στον προέλεγχος και έγκριση Ισολογισμού, Απολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης του Δήμου Αιγιαλείας για το οικονομικό έτος 2019, στον καθορισμό όρων διακήρυξης για την εκμίσθωση ακινήτου, «Τουριστικό Περίπτερο», στην Κοινότητα Περιστέρας προκειμένου να λειτουργήσει ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ δόθηκαν παρατάσεις για το έργο της διαμόρφωσης του χώρου του παλαιών σφαγείων, της επισκευής σχολικών κτιρίων Αιγείρας – Ακράτας – Διακοπτύ – Συμπολιτείας – Ερινεού και της κατασκευή παιδικών χαρών.

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr