background img
banner
banner

Προηγείται η Πασχαλινή γαστρονομική “ίαση” και έπεται… η εστίαση

“ΈΤΟΙΜΟΙ” ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ 3 ΜΑΙΟΥ – ΜΕ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΑ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ

Με αισιόδοξη διάθεση και εξαιρετικά προϊόντα στα… τσιγκέλια τους, ξεκινούν τα κρεοπωλεία της Αιγιάλειας την πώληση των διαφόρων ειδών που θα “στολίσουν” το γιορτινό φετινό τραπέζι.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι της εστίασης δηλώνουν “σαν έτοιμοι από καιρό… σα θαρραλέοι” με το… κλειδί στο χέρι, έχοντας όμως το “αγκάθι” του 30% των καταστηματαρχών της περιοχής να μην διαθέτουν το λογιστικό κεφάλαιο που απαιτείται για να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους όπως πρέπει.

Από 10,50 έως 11,50 το κιλό το αρνί – Από 5,5 έως 7 ευρώ τα έντερα

Φέτος οι τιμές που καταγράφονται και θα ισχύσουν για τις επόμενες ημέρες στα κρεοπωλεία, είναι από 10,50 έως 12,50 ευρώ τα αμνοερίφια, σε όλο το φάσμα της Αιγιάλειας.
Πιο συγκεκριμένα, το αρνάκι θα κυμανθεί από 10,50 το κιλό και μέχρι ένα ευρώ επάνω (ανάλογα την περίπτωση) ενώ το κατσίκι θα έχει 1 ευρώ περίπου υψηλότερη τιμή, δηλαδή θα κυμανθεί από 11,50 έως 12,50 ευρώ στην ανώτερη τιμή του.

Οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν για τις πατσές και τα ¨πόδια¨ είναι στα 5,5 ευρώ το κιλό και τα έντερα από 6 έως 7 ευρώ το κιλό.
Οι Αιγιαλείς, είναι εδώ και πολλά χρόνια το στυλ του καταναλωτή που… προσέχει και υπολογίζει τις τιμές, κάνει έρευνα αγοράς προτού καταλήξει να ψωνίσει. Και απ’ ό,τι φαίνεται αυτό ακριβώς θα γίνει και φέτος, αφού εκτός από τις υγειονομικές συνθήκες του ιού, μαζί του ζουν ακόμα και οι οικονομικές δυσκολίες που ¨κουβαλά¨ μαζί του και η ανασφάλεια.

Ενδέχεται αύξηση της τιμής του κρέατος από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας

Αυτό που παρατηρείται την φετινή περίοδο είναι η επιπλέον ¨ανάγκη¨ του καταναλωτή να αγοράσει από… νωρίς το κρέας των εορτών, καθώς υπολογίζεται ότι το 40% του αγοραστικού κοινού έχει ήδη προμηθευτεί τον γιορτινό οβελία και τα κρέατα της προτίμησής του και βεβαίως, έχει ¨προετοιμαστεί¨ με συγκεκριμένο πλάνο βάσει των ατόμων, καθώς ο σχετικός νόμος περί συγχρωτισμού, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για πολυάριθμες οικογενειακές ¨συνάξεις¨ περασμένων… ετών.

Να σημειωθεί επίσης, ότι φέτος η παραγωγή σε αμνοερίφια ήταν σαφώς μικρότερη από τις δύο προηγούμενες χρονιές, όπως επίσης αυτό που παρατηρήθηκε έντονα, ήταν πως επειδή το Πάσχα έπεσε χρονικά πολύ αργά φέτος και υπήρξε μεγάλη εξαγωγή για το Πάσχα των Καθολικών, δεν αποκλείεται να υπάρξει σοβαρή έλλειψη από την Μ. Πέμπτη και μετά.
Αυτό σημαίνει, ότι δεν αποκλείεται η τιμή του κρέατος να… αλλάξει προς τα ¨πάνω¨ από τα μέσα τις βδομάδας, με αποκορύφωμα τις αγορές της ¨τελευταίας στιγμής¨.

Βούλγαρης: «Παίζει ρόλο η εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται μεταξύ επαγγελματία και καταναλωτή»

«Ο κόσμος να εμπιστεύεται τον παραδοσιακό κρεοπώλη. Να μην πειραματίζεται με κρέατα αγνώστου ποιότητας. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ο καταναλωτής να… ¨αφήνει¨ τον όβολό του στην περιοχή που ζει και να στηρίζει την τοπική αγορά» δηλώνει αρχικά στo protionline.gr ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Αιγιάλειας Παναγιώτης Βούλγαρης, ερωτώμενος για την φετινή πρόθεση του κόσμου στις αγορές και συμπληρώνει: «Εργαζόμαστε και αγωνιζόμαστε για το προϊόν και τον καταναλωτή. Ζούμε σε έναν τόπο όπου οι διαπροσωπικές σχέσεις και η συχνή επαφή παίζουν μεγάλο ρόλο, κυρίως στην εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται μεταξύ επαγγελματία και αγοραστή. Αυτό κάνουμε τόσα χρόνια, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε: Να προσέχουμε και να σεβόμαστε τον πελάτη, να αγωνιούμε για την σωστή εξυπηρέτησή του». Σε άλλη ερώτηση, όσον αφορά το ξεκίνημα της εστίασης και το αν και κατά πόσο θα επηρεάσει θετικά τον κλάδο, ο κ. Βούλγαρης τονίζει: «Είναι πολύ καλό που επαναλειτουργεί η εστίαση. Πολύς κόσμος ¨δεινοπάθησε¨ με αυτές τις συνεχόμενες και υποχρεωτικές υγειονομικές ¨παύσεις¨ του κορωνοϊού. Τώρα επιτέλους θα ανασάνει. Για τον δικό μας κλάδο είναι πολύ καλή εξέλιξη αυτή. Υπήρχε άμεση ανάγκη να επαναλειτουργήσει η αγορά και να επιστρέψει η ομαλοποίηση».

Αμέσως μετά το Πάσχα η εστίαση

Παρόλο που οι περισσότεροι εστιάτορες ήταν λίγο – πολύ έτοιμοι για την επιστροφή τους στην ενεργό δράση, πολλοί από αυτούς οικονομικά, ακόμα δεν είναι. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μάλιστα που κάποιοι προτίθενται να ανοίξουν ακόμα και με δανεικά χρήματα από συγγενείς και φίλους, καθώς το “ταμείον είναι μείον”. Για ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα… θεωρείται ότι είναι η ύστατη ευκαιρία και ελπίδα για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι ως επιχειρήσεις, πριν το λουκέτο.

Η επαναλειτουργία από μόνη της δεν διασφαλίζει τίποτα για την επόμενη μέρα, αφού είναι πολύ πιθανό η πρώτη περίοδος και τα πρώτα δείγματα, να αποσκοπούν μόνο στην επούλωση των πληγών που δημιουργήθηκαν από το παρατεταμένο lock down αφενός και αφετέρου στην ψυχολογική “τόνωση” της κοινωνικής εικόνας, δίχως το αντίστοιχο οικονομικό όφελος ή αντίκρυσμα. Οι επιχειρηματίες, τώρα πλέον έχουν και την επιπρόσθετη ευθύνη του να είναι πολύ προσεκτικοί και συνετοί, κρατώντας και τις τιμές τους σε λογικά πλαίσια και να παρέχουν βέβαια, ένα “σωρό έξτρα ανέσεις” (απαραίτητες αποστάσεις, υγειονομικές υπηρεσίες) έχοντας το 50% της δυναμικής τους ουσιαστικά, για να δουλέψουν.

Κατσιμπίρης: “Ο Τουρισμός θα ωφελήσει την εστίαση αλλά θα ζητήσουμε στήριξη από τον δήμο”

Μιλώντας στo protionline.gr ο προσωρινός εκπρόσωπος του Συλλόγου Εστίασης Αιγιάλειας Γιώργος Κατσιμπίρης, αναφέρει για την επαναλειτουργία σε σχέση με την έναρξη της τουριστικής περιόδου: “Ο τουρισμός είναι μια δεξαμενή εσόδων για την Αιγιάλεια και έτσι λειτουργεί, πολλές δεκαετίες τώρα. Ο κόσμος φέτος έχει την απόλυτη ανάγκη του να βγει, να πάει διακοπές, να κινηθεί. Δεν ξέρω αν όντως έχει τον οικονομικό τρόπο… αλλά σίγουρα έχει την ανάγκη να κάνει διακοπές έστω και ολιγοήμερες. Η “εξωτερική” προσέλευση ενδεχόμενων πελατών, θα δώσει μια γερή “ανάσα” στον κλάδο και η τουριστική κίνηση προφανώς θα είναι μία επιπρόσθετη πιθανότητα της τελικής επιβίωσης του μέσου επαγγελματία της εστίασης στην περιοχή”.

Υπάρχουν κάποια κυβερνητικά βοηθήματα που έχουν δοθεί για τους επιχειρηματίες του φαγητού μέχρι στιγμής, όπως για παράδειγμα τα μειωμένα τέλη και πολλοί αναφέρουν ότι ο κρατικός σχεδιασμός δεν έχει “εγκαταλείψει” τους εκπροσώπους του κλάδου.

Μάλιστα, έχει γίνει αρκετός λόγος από άλλες κοινωνικές εργασιακές ομάδες, ότι το κράτος προβλέπει πολλά πλεονεκτήματα για τον κλάδο της εστίασης.

Ο κ. Κατσιμπίρης ερωτώμενος για το ποια είναι η πρόβλεψη του στο αν θα υπάρξει κοινωνική και οικονομική “βοήθεια” και σε τοπικό επίπεδο, τονίζει: “Η οικονομική δυνατότητα του δήμου δεν είναι και στο… pick της, οπότε δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν θα υπάρξουν περαιτέρω ελαφρύνσεις ή θετικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Εμείς σαν κλάδος, θα επιδιώξουμε άμεσα συνάντηση με τον δήμαρχο, με σκοπό να του ζητήσουμε νέες παροχές και να συζητήσουμε για το πλαίσιο της λειτουργίας των καταστημάτων. Οι επιχειρηματίες της περιοχής ήταν έτοιμοι και είχαν προετοιμαστεί για αυτή την επανέναρξη. Βέβαια, ήρθε περίπου δύο βδομάδες νωρίτερα από την στιγμή που περιμέναμε να ανακοινωθεί και αυτό μας εξέπληξε ευχάριστα. Είναι τόσο καιρό “ανενεργοί” οι μαγαζάτορες που δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δεν χαίρεται για την επανεκκίνηση. Τέλος, είναι θετικό για την μικροοικονομία και την εθνική σταθερότητα η επανεκκίνηση των καταστημάτων και εκτός αυτού, θεωρώ ότι θα δουλέψει και ευεργετικά για την αποσυμπίεση των υπολοίπων κλάδων της οικονομίας και των τομέων της ανάπτυξης”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr