background img
banner
banner

Πρόταση για συμμετοχή στην Αναπτυξιακή Εταιρεία

ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ… ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ – ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ

Το εμπόριο, η ανάπτυξη, ο τουρισμός, θέματα που θα μπορέσουν τα τονώσουν την… πολύπαθη τοπική οικονομία, τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στα γραφεία του Επιμελητηρίου στο Αίγιο. Ήταν η πρώτη φορά που η δημοτική αρχή συνομίλησε τόσο εποικοδομητικά με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του τόπου, αναζητώντας ουσιαστικά όχι μόνο κοινή γραμμή πλεύσης αλλά και μία χειροπιαστή συνεργασία που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την αναπτυξιακή εταιρεία, τη σύσταση της οποίας προωθεί ο δήμος.
Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, όχι μόνο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Αιγιαλέων επιμελητηριακών συμβούλων και του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας αλλά μαζί με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Γιώργο Φραγκονικολόπουλο, έδωσαν απαντήσεις πάνω σε ζητήματα που απασχολούν το εμπόριο και τις επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον δήμο, αναλύοντας και το δικό του πλάνο για την ανάπτυξη του δήμου.

Τηλιγάδης: Με συγκεκριμένες προτάσεις για τον τουρισμό’

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σύσκεψη έγινε με περιορισμένο αριθμό ατόμων λόγω των μέτρων και ο κάθε συμμετέχων έθεσε και ένα διαφορετικό ζήτημα, με τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο να δίνουν απαντήσεις. Ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης αναφέρθηκε στο θέμα του τουρισμού, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, υλοποιήσιμες, που εφόσον υλοποιηθούν θα δώσουν τεράστια ώθηση στην περιοχή. Κοινώς αποδεκτή ήταν η άποψη πως ο τόπος χρειάζεται «ξένο χρήμα» και πεποίθηση πως αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει σωστός προγραμματισμός προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι οι προτάσεις του κ. Τηλιγάδη είχαν να κάνουν με την αξιοποίηση του λιμανιού και τη δημιουργία μαρίνας, ενώ πρότεινε και την αξιοποίηση του ακινήτου του «Φάρου» με τη μετατροπή του σε Κέντρο Ανεφοδιασμού Σκαφών. Μία άλλη σημαντική πρότασή του, αφορούσε την προβολή των καταλυμάτων της περιοχής βάσει του μοντέλου της Αθήνας το 2004, με καταγραφή κλινών και διάθεση συνολικού πακέτου.

Παπαδόπουλος: Προτεραιότητα η καθημερινότητα της αγοράς’

Στα θέματα της καθημερινότητας της αγοράς, τον φωτισμό, τις πινακίδες, στα τέλη των επαγγελματιών – εμπόρων αλλά της οδού Μητροπόλεως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος. Ακόμη, αναφορά έγινε στην ανάγκη δημιουργίας χώρων στάθμευσης, στην παρέμβαση στις προσόψεις κλειστών καταστημάτων, στον σωστό καθαρισμό των κάδων μέσα στην αγορά, στην ύπαρξη των αδέσποτων, στην αναγκαιότητα καθαρισμού πλακιδίων του αναπλασμένου τμήματος της Κλ. Οικονόμου, στη μουσική στους δρόμους όταν τα μαγαζιά είναι ανοιχτά ώστε να αλλάξει η διάθεση του κόσμου, στην ανάδειξη δημοτικών και διατηρητέων κτιρίων. Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας «πράσινων γωνιών» στο κέντρο, ενώ ζήτησε λύση για τα κολονάκια της οδού Μητροπόλεως που έχουν προκαλέσει την αντίδραση πολλών καταστηματαρχών. Επίσης, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων ζήτησαν ενημέρωση και για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της πορθμειακής γραμμής Αιγίου – Αγ. Νικολάου.

Το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας

Ο κ. Φραγκονικολόπουλος μίλησε για το έργο της δημοτικής αστυνομίας αλλά και για τις προσπάθειες του δήμου να διαχειριστεί όσο γίνεται καλύτερα το ζήτημα των αδέσποτων, κάνοντας σημαντικά βήματα στην εξυγίανση της κατάστασης, πάντα στα πλαίσια που ο νόμος ορίζει. Ακόμη αναφέρθηκε σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις που θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια του δήμου.

Αμεσότητα και όχι αναβλητικότητα ζήτησε ο κ. Καλογερόπουλος

Ο δήμαρχος ζήτησε άμεση επικοινωνία με τους φορείς που εκπροσωπούν τους παραγωγικούς κλάδους και όχι αιτήματα μέσω τρίτων τονίζοντας πως «δεν φτάνει να μάθουμε το πρόβλημα αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να το επιλύσουμε», προτείνοντας οι συναντήσεις αυτές να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αναφέρθηκε στη λανθασμένη νοοτροπία που αποτελεί τροχοπέδη για να φέρει εις πέρας το δημοτικό έργο, τονίζοντας πως «αν δεν αλλάξει θα περάσουν 150 χρόνια για να γίνει κάτι». Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί του έθεσαν θέματα που δεν αφορούν την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά πιο εξειδικευμένα όπως το πλύσιμο των κάδων, επισημαίνοντας ότι έτσι αναγνωρίζεται το έργο του για τα απορρίμματα αν και – όπως είπε – δεν το έχει επιλύσει οριστικά ακόμη. ΄΄Για τα θέματα της Αιγιάλειας πρέπει να κινούμαστε όλοι μαζί για να είμαστε υπολογίσιμοι΄΄, σχολίασε ο κ. Καλογερόπουλος, τονίζοντας πως η πρώτη προβολή για τον δήμο αυτό το καλοκαίρι θα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο δήμος είναι καθαρός πλέον, κάτι που δεν το γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι να τον επισκεφθούν. ΄΄Τα σκουπίδια έχουν «μολύνει» τη φήμη μας΄΄, είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλονται. Εκτίμησε πως σε διάστημα τριών – τεσσάρων ετών θα έχει τελειώσει το θέμα της αποχέτευσης οριστικά για τον δήμο. Αναφέρθηκε στα εμπόδια που θέτει η αναβλητικότητα και τις δυσκολίες σε επίπεδο διοίκηση του δήμου ως προς τη λειτουργικότητά του τονίζοντας ωστόσο πως «είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

Ελαφρύνσεις και απαλλαγές τελών

Για τα τέλη των επιχειρήσεων είπε πως έχει ληφθεί απόφαση να εφαρμοστεί ο νόμος ενώ για τα τέλη των καταστηματαρχών της πλατείας είπε πως θα απαλλαγούν. Επίσης, είπε πως έχει καταφθάσει εγκύκλιος που περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για την εστίαση και αυτή θα εφαρμοστεί. Όσο για την καθυστέρηση τα έργα της πλατείας είπε ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς την προετοιμασία του έργου και δεδομένου ότι είναι χρηματοδοτούμενο πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για τις αλλαγές που κρίνονται αναγκαίες. Τα ζητήματα φωτισμού και πινακίδων είπε πως τα έχει υπόψη του. Για τα κολονάκια της Μητροπόλεως ανέφερε πως από τη Φανερωμένη και κάτω οι επαγγελματίες έχουν δίκιο και πως θα επεναξεταστεί το θέμα.

Αναπτυξιακή με τον Δήμο Δωρίδος για να στηριχθεί το… ασύμφορο φέρι

Σε ό,τι αφορά το φέρι μπόουτ ο Δημήτρης Καλογερόπουλος σημείωσε πως κρίνεται ασύμφορο και ότι ο ίδιος σε συνεργασία με τον δήμαρχο Δωρίδος Γιώργο Καπετσώνη σκέφτονται να το προχωρήσουν έστω και εις βάρος των δήμων σε πρώτη φάση, αποκαλύπτοντας τη βούληση για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας με τη συμμετοχή των δύο δήμων, κάτι που έχει συζητήσει και με την Π.Ε.Δ. και απευθύνοντας πρόσκληση τόσο στο Επιμελητήριο όσο και στον Εμπορικό Σύλλογο να συμμετάσχουν, με τον κ. Τηλιγάδη να απαντά πως θα εξεταστεί εάν είναι εφικτό να γίνει αυτό και από οικονομικής άποψης και τον δήμαρχο να επισημαίνει πως μπορεί να αντληθεί χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ. ΄΄Μπορούμε μέσω της Αναπτυξιακής να κινηθούμε από κοινού και η σημερινή συνάντηση είναι μία καλή ευκαιρία να το δούμε όμως να αποφασίσουμε άμεσα καθώς ο χρόνος μας πιέζει μέχρι τις 30 Ιουνίου΄΄, ανέφερε ο κ. Καλογερόπουλος, τονίζοντας πως οι ευκαιρίες δεν πρέπει να πηγαίνουν χαμένες. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι εξαιτίας της μείωσης του πληθυσμού του δήμου που παρουσιάζει η απογραφή του 2011, για την οποία ουδείς ενδιαφέρθηκε, ο δήμος έχει απώλεια των χρηματοδοτήσεών του κατά 20% δηλαδή κάπου 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr