background img
banner
banner

Στο τραπέζι όλα τα σενάρια για το νέο προϋπολογισμό

ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 

Γρίφο… για δυνατούς λύτες αποτελεί το πότε θα λειτουργήσει ο δήμος Αιγιαλείας βάσει εγκεκριμένου προϋπολογισμού, βρισκόμενος από την 1η Απριλίου στον… αυτόματο πιλότο. Η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διά τηλεδιάσκεψης που έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Τετάρτη στις 6.30 το απόγευμα, είναι κάτι παραπάνω από καθοριστική για την πορεία του δήμου, αφού το Σώμα καλείται να εγκρίνει το σχέδιο του προϋπολογισμού ύψους 52 εκατ. ευρώ που ενέκρινε κατά πλειοψηφία την Παρασκευή η Οικονομική Επιτροπή.

Η πρόθεση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για έναν προϋπολογισμό με βάση ανάγκες δήμου και πολιτών ανάλογων των δικών τους κριτηρίων και μέσω της δικής τους οπτικής, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα καταψηφιστεί το εγκεκριμένο από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας Ο.Τ.Α., σχέδιο της δημοτικής αρχής, πλην όμως θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις κι αυτές θα είναι περισσότερες από μία… Ζητούμενο παραμένει η ψήφιση ρεαλιστικού και κατάλληλου για τον δήμο προϋπολογισμού το συντομότερο δυνατό, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι στο… όνομα της καθυστέρησης (από όπου αυτή κι αν προέρχεται) θα πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις που δεν προάγουν τα συμφέροντα του δήμου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής ετέθη η πρόταση της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου περί «ψαλιδίσματος» της επιχορήγησης της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ύψους 600.000 ευρώ κατά 200.000 ευρώ με πρόβλεψη να διατεθούν για δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, δεδομένων των αναγκών που απορρέουν από την οικονομική κατάσταση που έχουν δυσκολέψει ακόμη περισσότερο από τα μέτρα ενάντια στον covid. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα δήμους με πληθυσμό 150.000 ανθρώπων που διαθέτουν πολύ λιγότερα χρήματα για τη δράση του αντίστοιχου Νομικού Προσώπου τους.

Όμως και τα μέλη των άλλων δύο παρατάξεων που εκπροσωπούνται στην Επιτροπή υπεραμύνθηκαν των θέσεών τους, με τους επικεφαλής Χρήστο Γούτο και Βάσω Ψυχράμη να μην έχουν καταλήξει για το εάν θα καταθέσουν εναλλακτική πρόταση ή ξεχωριστές προτάσεις ή εάν θα ζητήσουν αλλαγές επί συγκεκριμένων σημείων.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Καταθέτουμε προς ψήφιση το σχέδιο, όλα είναι υπό συζήτηση»

Μιλώντας στo protionline.gr  ο δήμαρχος Δημήτρη Καλογερόπουλος, επισήμανε: ΄΄Έχουμε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό εναρμονισμένο με τις λιγοστές επισημάνσεις του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, εγκεκριμένο από την Οικονομική Επιτροπή και αναμένουμε την έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο για να προχωρήσουμε. Δεν γνωρίζουμε εάν θα υποστηριχθεί από την αντιπολίτευση, δεν ξέρουμε καν εάν αυτή θα εμφανιστεί΄΄.

Αναφορικά με την πρόταση του κ. Παπακωνσταντινόπουλου, ο δήμαρχος είπε πως μέχρι τώρα δεν έχει υποβάλλει κάτι συγκεκριμένο, απλώς ότι κατέθεσε μία πρόταση η οποία όμως δεν είναι ολοκληρωμένη οπότε θα αναμένουν να την δουν. Όσον αφορά την περικοπή από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. που προτείνει, ο δήμαρχος σημείωσε: ΄΄Για την περικοπή διαφόρων κονδυλίων και τη διάθεσή τους για κοινωνικούς σκοπούς, είπα και στην Οικονομική Επιτροπή και δήλωσα ότι είναι όλα υπό συζήτηση. Ουσιαστικά μου είπαν, πως ακόμα και αν… δεχθώ την πρόταση, δεν δεσμεύονται για κάτι. Και αυτό που σας αναφέρω είναι επίσημο΄΄. Ερωτηθείς τέλος για την… πορεία του δήμου χωρίς προϋπολογισμό αυτές τις μέρες, ο κ. Καλογερόπουλος είπε πως ΄΄προς το παρόν δεν υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα, ο δήμος απλά έχει μια μικρή στάση πληρωμών εδώ και 15 περίπου ημέρες και ελπίζουμε αυτό να ξεπεραστεί άμεσα΄΄.

Χρ. Γούτος: «Μας δίνουν μόλις μιάμιση μέρα για να καταρτίσουμε το δικό μας σχέδιο»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, ερωτηθείς από τo protionline.gr, κατέστησε σαφές πως η παράταξή του προσανατολίζεται στην κατάθεση εναλλακτικής πρότασης, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει εάν αυτή θα είναι από κοινού με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Στάθηκε ωστόσο στο γεγονός ότι δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο που ο ίδιος και η παράταξή του θα ήθελαν, λέγοντας: ΄΄Ουσιαστικά, σήμερα Δευτέρα θα πάρουμε στα χέρια μας το εγκεκριμένο από το Παρατηρητήριο σχέδιο προϋπολογισμού και τον πίνακα στοχοθεσίας οικονομικών αποτελεσμάτων για το οικονομικό έτος 2021. Και ερωτώ: Ακόμη κι αν έχουμε ενστάσεις σε συγκεκριμένα μόνο σημεία, πόσο εφικτό είναι να καταρτίσουμε εμείς άλλο σχέδιο μέσα σε μιάμιση μέρα; Αντιλαμβανόμαστε ότι ο χρόνος πιέζει, όμως θα έπρεπε να έχουμε εύλογο χρόνο για να δουλέψουμε πάνω στον προϋπολογισμό. Για την καθυστέρηση δεν ευθύνεται η αντιπολίτευση΄΄.

Σχετικά με την πρόταση Παπακωνσταντινόπουλου, ο κ. Γούτος είπε: ΄΄Δεν διαφωνούμε ότι οι ανάγκες της κοινωνίας είναι μεγάλες και πως πρέπει να διατεθούν κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως δεν γνωρίζουμε εάν γίνεται να αλλάξει η απόφαση της Ο.Ε. για την επιχορήγηση της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. μέσω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ή θα πρέπει να επανεξεταστεί από την Ο.Ε.΄΄.

Β. Ψυχράμη: «Λόγια του… αέρα από τον δήμαρχο για να ισορροπήσει το εσωτερικό της παράταξής του»

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσω Ψυχράμη, ανέφερε στo protionline.gr επί του μείζονος θέματος: ΄΄Είναι προφανές ότι η δημόσια υπόσχεση του δημάρχου για ενίσχυση των προνοιακών παροχών προς τους δημότες, με ανάλογη περικοπή από Νομικό Πρόσωπο του δήμου, ήταν άλλη μία πομφόλυγα (λόγια του αέρα). Στην Οικονομική Επιτροπή ο δήμαρχος πήρε πίσω τη δημόσια αυτή υπόσχεσή του, διότι προφανώς τη θυσίασε στον βωμό του κατευνασμού των εσωπαραταξιακών αμφισβητήσεων και αντιδράσεων… Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι «μη μηχανορραφίες μπορείς να κατακτήσεις τον τίτλο. Την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση όμως της κοινωνίας δεν μπορείς». Γιατί αυτή κερδίζεται με κόπο και με αρχές π.χ. συνέπεια λόγων και έργων΄΄.

΄΄Η παράταξή μας θα κάνει τις προτάσεις για τον προϋπολογισμό του έτους 2021, με γνώμονα, όπως πάντα, το όφελος των δημοτών΄΄, κατέληξε η κ. Ψυχράμη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr