background img
banner
banner

Σχεδόν το 10% του πληθυσμού της περιοχής έχει νοσήσει από covid

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΝΑΑ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ – ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΤΣΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα και ο ρόλος των δημόσιων δομών υγείας είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός. Κι αν το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) δεν αποτελεί νοσοκομείο covid, είναι αδιαμφισβήτητα… σημείο αναφοράς για όλους τους Αιγιαλείς και όχι μόνο. Ο πλέον αρμόδιος να δώσει τις απαντήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική νοσηλευτική μονάδα, τον πρώτο δηλαδή αποδέκτη των κρουσμάτων κορωνοϊού από την περιοχή, είναι ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΑΑ και της Παθολογικής Κλινικής Κωνσταντίνος Λέτσας.

Οι ειδικοί λένε και ξαναλένε ότι η καλύτερη θεραπεία για οτιδήποτε… είναι η πρόληψη.

Κατά την εποχή του… κορωνοϊού κι αν θα μπορούσε θα προσμετρήσει κάτι θετικό σε αυτόν είναι ότι τα περιστατικά της εποχικής γρίπης είναι σε ύφεση και για πρώτη φορά φέτος, ο κόσμος χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την έξαρση της εποχικής γρίπης εν μέσω μιας άλλης σφοδρότερης πανδημίας. Σε τοπικό επίπεδο πάντως, και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Λέτσα, τα στοιχεία δείχνουν πως έχει νοσήσει από κορωνοϊό λίγο λιγότερο από το 10% του πληθυσμού. Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο και η προσοχή όλων μας ως προς την τήρηση των μέτρων, ανάλογη.

Υπό αντίξοες συνθήκες μεν, όμως το ΓΝΑΑ παίζει καθοριστικό ρόλο αφού καλείται να διαχειριστεί τα περιστατικά σε πρώτη φάση και εφόσον πρόκειται για covid να τα κατευθύνει. Ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο;

Με βάση τα περιστατικά, υπάρχει πράγματι αυξημένη συχνότητα ασθενών που είναι θετικοί στον κορωνοϊό ή τις όποιες μεταλλάξεις του. Τα κρούσματα έχουν αυξητική τάση στην περιοχή και σαφώς αυτό δείχνουν και ¨εικονίζουν¨ τα τελευταία στοιχεία. Ο κόσμος έρχεται στο Νοσοκομείο Αιγίου για ιατρικές οδηγίες και εμείς τον κατευθύνουμε σε κάθε περίπτωση. Πράγματι, η Αιγιάλεια είναι μπροστά στην πλήρη εξέλιξη του τρίτου ¨κύματος¨ του covid και κάθε μέρα τα περιστατικά δεν δείχνουν μείωση, δυστυχώς. Το Νοσοκομείο Αιγίου βρίσκεται σε μεγάλη πίεση πλέον, είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των περιστατικών που έρχονται στα επείγοντα. Ο σχεδιασμός ήταν από την αρχή, ο κόσμος να επικοινωνεί άμεσα με τον γιατρό του. Αυτό θα ήταν ευχής έργον αν όλοι οι Αιγιαλείς ακλουθούσαν αυτό το ¨δρόμο¨ έτσι ώστε να υπάρχει αν μη τι άλλο, μια… προετοιμασία για εμάς τους νοσοκομειακούς ιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό, ώστε να υπάρχει μια ¨εικόνα¨ για τον κάθε ασθενή που φτάνει σε εμάς. Ο κόσμος φοβάται τον Covid-19 και πολλές φορές τα συμπτώματα του ¨μπερδεύονται¨ με συμπτώματα άλλων ιώσεων όπως παραδείγματος χάριν η εποχική γρίπη. Αυτό, δημιουργεί ένα είδος… ¨πανικού¨. Άλλες φορές εξελίσσεται ομαλά το νόσημα, άλλες πάλι όχι και τόσο… είναι ανάλογα τον κάθε οργανισμό.

Ποια είναι η κατάσταση στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου;

Όλοι ανεξαιρέτως οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δίδουν τον καλύτερο τους εαυτό και πασχίζουν να ανταποκριθούν τα μέγιστα σε κάθε περιστατικό που θα προκύψει, σε κάθε έκτακτη περίπτωση, από την στιγμή που θα φτάσει στα εξωτερικά ιατρεία, μέχρι το τέλος. Ήδη ο κορωνοϊός έχει κλείσει έναν χρόνο ζωής που μας ¨ταλαιπωρεί¨ όμως εμείς ήμασταν προετοιμασμένοι από την αρχή σαν νοσοκομείο και ο σχεδιασμός ήταν συγκεκριμένος στην παθολογική πτέρυγα του ΓΝΑΑ. Νοσηλεύουμε κανονικά περιστατικά (μη covid) και αυτό, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα συνέπειας του τρόπου λειτουργίας, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και ένα κομμάτι της παθολογικής κλινικής που ¨φιλοξενεί¨ κάποια περιστατικά που είναι ¨ύποπτα¨ στον κορωνοϊό.
Ποια διαδικασία ακολουθείται γι’ αυτές τις περιπτώσεις;
Αν γίνει επιβεβαίωση ότι είναι κρούσμα κορωνοϊού, είτε μετακινείται άμεσα σε άλλο νοσοκομείο, είτε προς το σπίτι του ασθενούς αν η κατάσταση του μπορεί να είναι τέτοια που να μας δίνει αυτή την δυνατότητα. Συνήθως τα περιστατικά που θα φτάσουν ως εκεί, έχουν όντως κορωνοϊό, οπότε μεταφέρονται σε άλλη κλινική όπου υποστηρίζει τέτοιες νοσηλείες.

Ποια είναι η εικόνα της εποχικής γρίπης φέτος;

Δεν έχει παρατηρηθεί αυξημένη επίπτωση. Τα μέτρα προστασίας που ακολούθησε και εξακολουθεί να το κάνει ο κόσμος, ήταν και αυτά που περιόρισαν τα περιστατικά στο ελάχιστο. Η μάσκα προστασίας και οι απαιτούμενες αποστάσεις, δίχως άλλο, προστάτεψαν εκτός από τον κορωνοϊό και την εποχική γρίπη! Ο κόσμος δίχως να το γνωρίζει, κατάφερε να ¨κρατήσει¨ μακριά του όλα τα ιογενή νοσήματα που φέρει η εποχική γρίπη και κατ’ αυτόν τον τρόπο, η εικόνα που έχουμε είναι ότι την φετινή χρόνια υπάρχει μείωση. Ο κορωνοϊός εκτός από τα ¨δείνα¨ του, μα έδωσε και κάποια πράγματα που εμείς οι ειδικοί σαφώς θα τα… χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον.

Είναι… τακτικοί οι Αιγιαλείς στην κοινωνική τους συμπεριφορά, απέναντι στα υγειονομικά δεδομένα; Προσέχουν;

Όσο πιο αυστηροί είμαστε με τον εαυτό μας απέναντι στα μέτρα προστασίας και στη τήρηση των αποστάσεων, τόσο πιο καλή και ευοίωνη θα είναι η κατάσταση. Αν κάποιος όντως φοράει την μάσκα του τακτικά στις κοινωνικές του συναναστροφές, αυτόματα ¨κερδίζουν¨ όλοι και βεβαίως, ο ίδιος, από κάθε άποψη. Φοράμε μάσκα σημαίνει ότι την φοράμε σωστά, όχι σαν αξεσουάρ στον λαιμό. Αποστειρώνουμε σημαίνει είμαστε προσεκτικοί σε κάθε μας ενέργεια, όχι αφήνουμε το καθετί… όπου. Όταν ο κόσμος της Αιγιάλειας αποκτήσει αυτά τα πράγματα και ακολουθεί ως πάγια και καθημερινή νοοτροπία του τα θέματα αυτά, τότε η κατάσταση θα είναι πολύ καλή για όλους. Χρειάζονται συχνά αεριζόμενοι χώροι και η τήρηση των αποστάσεων. Και κυρίως, ο κόσμος πρέπει και οφείλει να ενημερώνεται.

Από την αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού μέχρι τώρα, είμαστε περίπου σε ένα ποσοστό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με βάση τα παραπεμπτικά και τους αρρώστους που έχουν εξεταστεί, σε λιγότερο από 10% στον πληθυσμό. Αυτό όμως, είναι ένα ποσοστό αρκετά μεγάλο, γιατί σημαίνει πρακτικά ότι ένας στους 10 ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε στην καθημερινότητά μας, έχει κορωνοϊό. Μη ακολουθώντας τα σωστά μέτρα προστασίας, η έκθεση στον ιό αυτόματα αυξάνεται σε επικίνδυνα επίπεδα.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr