background img
banner
banner

Την άσπρη μέρα που… χάσαμε!!!

-Γράφει ο Ηλίας Ασπρούκος – Περιβαλλοντολόγος-

Ο μόνος λόγος για να δούμε μια άσπρη μέρα σε αυτόν τον τόπο είναι να χιονίσει. Να λοιπόν που χιόνισε, μπορεί η Μήδεια ως καιρικό φαινόμενο να είχε προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους, έλα όμως που οι ουσιαστικά υπεύθυνοι περί άλλων τύρβαζαν. Έτσι έμειναν πολλές περιοχές στα σκοτάδια για περίπου μια εβδομάδα, ο κόσμος δυσανασχετούσε … Μιας και η ημέρα η καλή άργησε πολύ να φανεί.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, επειδή κάποιοι έτρεξαν να τα βάλουν με την κυβέρνηση, η αλήθεια είναι μια. Υπεύθυνοι για την αποψίλωση των δέντρων στις περιοχές τους είναι οι Δήμοι. Υπεύθυνη να επισημαίνει το πρόβλημα όπου την αφορά είναι η ΔΕΔΔΗΕ. Δηλαδή οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει τα έργα της ΔΕΗ. Όμως κανένας ουσιαστικά δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα μέχρι που ήρθε η Μήδεια για να υπενθυμίσει όλα εκείνα που είχαν αμεληθεί.

Όλα αυτά τα γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα, μου ξύπνησαν μνήμες από μια δική μου προσωπική ιστορία. Όταν ακόμα ήταν Δήμαρχος ο αείμνηστος Αλέκος Μέγαρης, πήγα και του ζήτησα να κόψει ένα τεράστιο δέντρο, που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο Δημοτικού σχολείου, του οποίου ο κορμός είχε ξεραθεί εκ των έσω.Aφού πήγα και ξαναπήγα πολλές φορές απάντηση δεν πήρα… Μάλιστα συζητούσαν στα πηγαδάκια ότι ήθελα να το κόψουν για προσωπικό μου όφελος, τέλος πάντων κουβέντες άνευ σημασίας. Όταν πια έκανα έγγραφη καταγγελία στον Δήμο Αιγίου τότε, με τα πολλά ήρθαν και το αποψίλωσαν. Τους έδειξα λοιπόν ότι ο κορμός του δέντρου είχε ξεραθεί εκ των έσω. Μάλιστα πήγα δείγμα και στον αείμνηστο Δήμαρχο Αλέκο Μέγαρη να το δει με τα μάτια του. Ξέρετε τι θα είχε συμβεί αν με έναν αέρα ξερό όπως ήταν έπεφτε πάνω στα παιδιά που βρίσκονταν στο προαύλιο ; Δεν θέλω ούτε να το σκέπτομαι!

Θα μου πεις γιατί το γράφεις αυτό; Για δύο λόγους, ο ένας για να επισημάνω με την ιδιότητά μου ως περιβαλλοντολόγος τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τα δέντρα τα οποία νομίζουμε ότι είναι υγιή, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ισχύει, με αποτέλεσμα να βάζουμε σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα πολλές φορές όταν περπατάμε ανάμεσα σε αυτά. Ο δεύτερος και ουσιαστικότερος λόγος, τη στάση που τηρούν οι δήμοι και κυρίως ο δικός μας ο δήμος απέναντι στον καθαρισμό και την αποψίλωση.

Βασική προϋπόθεση των Δήμων θα έπρεπε να είναι η στελέχωση του τμήματος πρασίνου με γεωπόνους, όπου θα βγαίνουν μαζί με τους εργάτες στους δρόμους να δουν τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στην περιποίηση των φυτών και των δέντρων. Θα κατευθύνουν τους εργαζομένους προκείμενου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου να υπάρχει συστηματική φροντίδα στο κομμάτι αυτό. Όχι όποτε θυμηθεί στο συνεργείο του Δήμου και αν το θυμηθεί να ασχοληθεί με το πράσινο. Αν είχε συμβεί αυτό τότε από πολλούς μπελάδες θα είχαμε γλυτώσει.

O Αιγιώτικος κήπος στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων είναι μονίμως σε κακή κατάσταση. Δεν υπάρχει εκεί ένα εργατικό δυναμικό που να προβαίνει μόνιμα στην ορθή συντήρησή του. Σπάνια βλέπει κανείς προσωπικό πρασίνου σε αυτούς τους χώρους. Ομοίως στους δρόμους και πλατείες τα δέντρα είναι ανεξέλεγκτα, ενώ οι λεβέντες των συνεργείων πρασίνου από τις 11.30 ανηφορίζουν την Μητροπόλεως για το σπίτι τους. Δεν υπάρχει έλεγχος και στοιχεία απόδοσης κάθε ομάδας εργασίας. Γι ΄ αυτό τα δέντρα με τα κλαδιά τους πέφτουν επάνω στα καλώδια της ΔΕΗ με όλες τις τελευταίες συνέπειες για τους κατοίκους. Ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκανε τίποτα για να προσδιορίσει τις αρμοδιότητες. Ας ελπίσουμε όι η σημερινή κυβέρνηση θα φέρει ένα νόμο, που να βάζει στη θέση τους όλα αυτά. Και για να μην φανεί ότι την κοπανάει μόνο το εργατικό προσωπικό από νωρίς, θα διαπιστώσει κανείς ότι και αυτοί που είναι σε διευθυντικές θέσεις το ίδιο κάνουν. Κοπάνα και άγιος ο Θεός.

Οι Δήμαρχοι που κάνουν τώρα τελευταία την πάπια είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για όλα αυτά. Το ίδιο κάνουν και για τις κατεδαφίσεις σε όσα κτίρια είναι επικίνδυνα και ετοιμόρροπα και το μόνο που κάνουν – αν το κάνουν και αυτό – είναι να οχυρώνουν διαχρονικά τα κτίρια αυτά σαν να βλέπεις ένα ντοκιμαντέρ γουέστερν. Το να κατεδαφίσεις ένα κτίριο μετά από μήνες θητείας δεν είναι και ηρωισμός. Μόνο όταν κατεδαφίσεις σε εύλογο χρόνο όλα αυτά τα κτίρια, τα διαμορφώσεις ανάλογα και τα αξιοποιήσεις, τότε θα έχεις κάνει το εύλογο.

Το αίσχος της κεντρικής πλατείας δεν έχει δικαιολογία. Ποιος υπέγραψε αυτές τις αστείες συμβάσεις με τον εργολάβο και ποιος τις επιβλέπει και τί κάνει; Δυστυχώς και οι Δήμαρχοι έχουν να προβάλλουν και κάποιες δικαιολογίες, που πιστεύω ότι εστιάζονται στην απλή αναλογική, που δεν σε βοηθάει να στείλεις κάποιον στο σπίτι του, όταν δεν κάνει τη δουλειά του και είναι ελλιποβαρής. Η ελπίδα εναπόκειται στην κυβέρνηση να την καταργήσει και να αποκαταστήσει την κυβερνησιμότητα

Εκείνο που παρατηρώ είναι ότι όλοι οι παράγοντες, που έχουν στα χέρια τους την τύχη αυτής της πόλης, δεν ενημερώνουν εκθέτοντας συνάμα και τις απόψεις τους για το κάθε θέμα που κάνει την εμφάνισή του, αλλά αρκούνται να κάνουν την πάπια κρυπτόμενοι πίσω από τα likeστο Facebook, που συνιστούν στις περισσότερες περιπτώσεις συναισθηματική απάτη. Άλλοι πάλι ασχολούνται όχι με τα καθήκοντά τους από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους, αλλά με το Facebook και την προβολή των αριστερόστροφων τάσεών τους.

Τέλος άμα χάσουν και το μοναδικό τμήμα ΤΕΙ, καλό θα είναι να παραιτηθούν όλοι συμπολίτευση – αντιπολίτευση – βουλευτές. Είδα το απόσπασμα από την Βουλή των ενεργειών του Άγγελου Τσιγκρή προς το Υπουργείο Παιδείας. Αν τα καταφέρει να βοηθήσει, μόνο και μόνο από αυτό, πρέπει οι Αιγιώτες να μάθουν επιτέλους να ψηφίζουν τέτοιους ανθρώπους, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους ενημερώνουν για τις ενέργειές τους. Είναι από τους λίγους βουλευτές, που ασχολούνται με σοβαρά για τον τόπο τους θέματα.

Εγώ ζητώ προσωπικά από τον άνθρωπο, που είναι δίπλα στον πρωθυπουργό, να κάνει καθοριστική παρέμβαση. Γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός τον συμπαθεί και έχει και φιλικά αισθήματα απέναντί του. Ο Θεός μαζί μας.

Επειδή μετά την Μήδεια όλο και κάποια Κλυταιμνήστρα καιρικό φαινόμενο μπορεί να μας κτυπήσει την πόρτα,ας είμαστε προετοιμασμένοι όπως είχε πει ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης «Κάλλιον το προλαβάνειν ή το θεραπεύειν»


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr