background img
banner
banner

Χρήση όλων των όπλων ενάντια στον ιό…

ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ… ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΓΙΑ SELF TESTS

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένει η Αχαΐα παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid τα τελευταία εικοσιτετράωρα, βαίνει πτωτικός. Ο εμβολιασμός βρίσκεται στο αποκορύφωμά του από την έναρξή του καθώς το μέγα εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας λειτουργεί υποστηρικτικά και για την Αιγιάλεια, ενώ η χρήση των self tests διευρύνεται από σήμερα εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικούς Λυκείων και σε εργαζόμενους και εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα.

Το νέο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας στην… υπηρεσία και Αιγιαλέων

Τα προγραμματισμένα ραντεβού της εβδομάδας που πέρασε για εμβολιασμό στο Κέντρο Υγείας Ακράτας ήταν 242 ωστόσο για λόγους υγειονομικής ασφάλειας 2 περιστατικά από αυτά δεν έλαβαν το εμβόλιο. Από αυτούς προσήλθαν οι 219 (90,5% δηλαδή) κάνοντας το εμβόλιο της εταιρείας “AstraZeneca”. «Δεν γνωρίζουμε πώς κυλά η διαδικασία στα υπόλοιπα ιατρικά κέντρα που πραγματοποιούν το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής εταιρείας. Στο Κέντρο Υγείας Ακράτας η συμμετοχή αγγίζει το 90% και όχι μόνο δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και θετικοί απέναντι στον εμβολιασμό τους. Το σημαντικό είναι ότι ο κόσμος της Ανατολικής Αιγιάλειας είναι πλέον αρκετά ενήμερος για τη διαδικασία και αρκετά συνειδητοποιημένος. Έχει ξεπεράσει κάθε… ανασφάλεια και φόβο που δημιουργήθηκε από όσα ακούστηκαν για το συγκεκριμένο εμβόλιο, από μη έγκυρες πηγές» επισήμανε στο protionline.gr ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κ.Υ. Ακράτας Σπύρος Μάρκου, επισημαίνοντας και τα ακόλουθα: «Συνεχίζουμε και ενημερώνουμε ως υγειονομικοί και ιατροί τον πληθυσμό και βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, συνιστούμε ανεπιφύλακτα τον άμεσο εμβολιασμό. Δεν είναι πολύ δύσκολο το έργο μας όμως, ως προς την τακτική και τη σωστή ενημέρωση, διότι η Ανατολική Αιγιάλεια είναι αρκετά συνειδητοποιημένη και “έτοιμη” στο τι πρέπει να κάνει και ξέρει το κοινό καλό».

Στο Νοσοκομείο Αιγίου συνεχίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς οι εμβολιασμοί με τον συνολικό αριθμό να έχει ξεπεράσει τους 4.300 συμπολίτες μας πάντα με το εμβόλιο της Pfizer
Την ίδια στιγμή, τα φαρμακεία της Αιγιάλειας στηρίζουν τη διαδικασία των ραντεβού εξυπηρετώντας τους πελάτες τους. Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Γιώργος Σπηλιόπουλος, ΄΄η λειτουργία του νέου εμβολιαστικού κέντρου στην Πάτρα σε κτίριο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών στη χερσαία ζώνη, το λεγόμενο “Mega”, μας έχει… “λύσει τα χέρια” καθώς γίνονται καθημερινά εκατοντάδες εμβολιασμοί και υπάρχει κόσμος από την Αιγιάλεια ο οποίος λαμβάνει ήδη το ραντεβού του για το σκεύασμα της “Mondernas” το οποίο γίνεται στο συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο. Μάλιστα να διευκρινιστεί, ότι το κέντρο αυτό “δίνει” σε σύντομο χρονικό διάστημα ραντεβού στο κόσμο και το ίδιο συμβαίνει και με το εμβόλιο της εταιρείας “Pfizer”΄΄.

Και εργασιακά self tests από τα φαρμακεία

Ερωτηθείς αναφορικά με τα self tests, και τον αριθμό που έχει διατεθεί, δεδομένης της υποχρεωτικότητας και στα Λύκεια της Αιγιάλειας, ο κ. Σπηλιόπουλος επισήμανε: ΄΄Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιγιάλειας δεν έχει ενημέρωση για συγκεντρωτικά στοιχεία. Το σύστημα δεν αφήνει μέχρι στιγμής ούτε να δούμε τα νούμερα ή τον μέσο όρο της διαδικασίας σε τοπικό επίπεδο. Οι ΑΜΚΑ που “άνοιξαν” είναι σχετικά λίγοι και αυτό συνετέλεσε στο να μην υπάρχουν ουρές ή οποιοδήποτε καθυστέρηση. Από σήμερα Δευτέρα ξεκινά το “δυνατό crash test” της διαθεσιμότητας των αυτοτέστ, καθώς τώρα αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων λόγω των υποχρεωτικών εργασιακών self test, δεδομένου η νομοθεσία αναφέρει ότι ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να κάνει ένα τεστ όταν εισέρχεται στην επιχείρηση που δουλεύει΄΄.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. παρατήρησε και τα εξής: ΄΄Δυστυχώς, δεν υπάρχει σωστή και έγκαιρη ενημέρωση. Το κράτος θεωρητικά θα έπρεπε να έχει ενημερώσει όλους τους πολίτες μέσω των Μ.Μ.Ε. το ότι δεν θα γίνουν έλεγχοι κατά την διάρκεια της πρώτης βδομάδας η οποία είναι σε πειραματικό στάδιο, κάτι βεβαίως που… δεν έγινε. Έχει προκύψει μια κάποια σύγχυση για το τι ακριβώς θα ισχύσει και θεωρώ ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αρκετός κόσμος ρωτούσε να μάθει τι πρέπει να κάνει ή τι υποχρεούται, προκειμένου να υπάρχει νομιμότητα. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση από το υπουργείο για το τι ισχύει και τι όχι΄΄.

Να σημειωθεί ότι κάθε φαρμακείο κατά την πρώτη βδομάδα είχε παραλάβει 75 τεστ τα οποία διοχέτευε στους ενδιαφερόμενους. ΄΄Την βδομάδα που πέρασε φτάσαμε περίπου σχεδόν στα διπλάσια τεστ για κάθε φαρμακείο, ανάλογα την περίπτωση. Προφανώς, θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι παραλαβές μας αυτές τις μέρες, είναι θέμα των φαρμακευτικών εταιρειών και των αποθεμάτων τους΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σπηλιόπουλος.

Και η σχολική κοινότητα των Λυκείων της περιοχής πάντως δείχνει να προσαρμόζεται στον αυτοέλεγχο παρά τις μεμονωμένες αντιδράσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ποιοι είναι οι νέοι υπόχρεοι

Τι ισχύει ωστόσο από σήμερα και ποιοι υποχρεούνται σε αυτοέλεγχο για να μπορέσουν να εργαστούν; Ο «οδικός χάρτης» για τα υποχρεωτικά self-tests εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αφορούν τους εξής κλάδους: Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών), Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές, Υπηρεσίες καθαρισμού, Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων. Σημειώνεται ότι μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις, κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της ΟΤΟΕ και του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών, συμπεριελήφθησαν και οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Το self-test διενεργείται μια φορά την εβδομάδα, πριν την προσέλευση του εργαζομένου στον χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του self test, είτε έχει δηλώσει θετικό self test. Στις περιπτώσεις αυτές ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του. Οσον αφορά στη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων των εργαζομένων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους (ΑΜΚΑ) όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Στην αρχή κάθε εβδομάδας το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κλπ. Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομικής τους ταυτότητας. Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.

Θετικά το βλέπουν οι περισσότεροι έμποροι και εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο

Ερωτηθείς από τo protionline.gr για το κατά πόσο το λιανεμπόριο είναι έτοιμο για τη χρήση των self tests από σήμερα, ο πρόεδρος του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος, σημείωσε: ΄΄Απ’ όσο γνωρίζουμε, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self-test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα εντός του χρονικού διαστήματος 19-25 Απριλίου. Επίσης, μας έγινε γνωστό ότι πολλοί συνάδελφοι και εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στα φαρμακεία της περιοχής για να τα προμηθευτούν. Όπως φαίνεται, η πλειοψηφία των εργαζόμενων στο λιανεμπόριο είναι θετική, ωστόσο υπάρχουν και εύλογες απορίες τις οποίες μας εκφράζουν κι εμάς στον Σύλλογο.
Κυρίως ενίστανται στο θέμα της υποχρεωτικότητας κάνοντας λόγο για καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων. Επίσης, εκφράζεται προβληματισμός για τη χρήση του self tests και για την αξιοπιστία του αφού οι συνάδελφοι επηρεάζονται και από την πιθανότητα το αποτέλεσμα να είναι λάθος. Σε γενικές γραμμές πάντως οι περισσότεροι αναφέρουν ότι θα το τηρήσουν΄΄.

΄΄Εμείς πάντως, οι άνθρωποι του λιανεμπορίου τηρούμε απόλυτα τα μέτρα προστασίας. Είμαστε όλοι με μάσκες, τηρούμε τις αποστάσεις, προβαίνουμε σε συνεχείς απολυμάνσεις και στις επιχειρήσεις μας δεν υπάρχει διασπορά. Ίσως στον δικό μας τομέα ο αυτοέλεγχος να μην ήταν απαραίτητος, οφείλουμε όμως να τον τηρήσουμε΄΄, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr