background img
banner
banner

Χωρίς… παραφωνίες η επαναλειτουργία στο 2ο ΓΕΛ

ΤΙ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤOY PROTIONLINE.GR ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Ο αγώνας δρόμου που είχε ξεκινήσει για τη μαθητική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς από την προηγούμενη βδομάδα, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την επαναλειτουργία των Λυκείων, πέτυχε 100% στην Αιγιάλεια. Από χθες το πρωί, τα ¨self test¨ βρίσκονται στην… τσέπη όλων όσων εισέρχονται σε κάθε σχολική μονάδα και θα είναι το πλέον απαραίτητο ¨πασαπόρτι¨ για οτιδήποτε. Το protionline.gr βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στο 2ο Γενικό Λύκειο Αιγίου, προσπαθώντας να καταγράψει τον ¨παλμό¨ της επαναλειτουργίας, διαπιστώνοντας ότι παιδιά και εκπαιδευτικοί είχαν… μάθει πολύ καλά το ¨μάθημά¨ τους: Παίρνοντας ¨άριστα¨.

Η σύσταση του υπουργείου είναι το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ

Η πλατφόρμα του υπουργείου την οποία χρησιμοποιούν στο εξής τα παιδιά και οι κηδεμόνες, περιλαμβάνει όλες τις οδηγίες για τη σωστή χρήση των ¨self tests¨ και όλες τις πληροφορίες για τη δήλωση του ατομικού αποτελέσματος για τον κορωνοϊό.

Η επαναλειτουργία έγινε με τη αυστηρή εφαρμογή των ¨αυτοτέστ¨ τα οποία θα πρέπει πλέον οι μαθητές να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα, ενώ από την επίσημη πλατφόρμα συστήνεται να γίνονται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ, ώστε να υπάρχει η σωστή ένδειξη. Οι γονείς, οι ενήλικοι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, δηλώνουν το αποτέλεσμα μέσω της πλατφόρμας, στην οποία πάντα θα εισέρχονται με τους κωδικούς του taxis-net καταχωρώντας το όνομα, τον ΑΜΚΑ και φυσικά… το αποτέλεσμα του τεστ.

Με τμηματικά διαλείμματα, συχνές αντισηψίες και σαφή σχεδιασμό η λειτουργία

Τα παιδιά κατά την είσοδο τους ήταν πολύ προσεκτικά και δεν υπήρξε καμία σύγχυση ή συγχρωτισμός. Οι καθηγητές του 2ου ΓΕΛ είχαν ενημερωθεί πλήρως για το πώς θα πρέπει να είναι η είσοδος των παιδιών και πώς θα ακολουθούνται όλα τα μέτρα, υπό την επίβλεψη και καθοδήγησή τους. Τα διαλείμματα γίνονται τμηματικά, οι μισοί μαθητές κάνουν το διάλειμμά τους στις 9 η ώρα, ενώ οι υπόλοιποι στις 10 πάρα τέταρτο, ώστε να μην υπάρχουν τα λεγόμενα “μπουλούκια” στον προαύλιο χώρο.

Κατά την έξοδο των μαθητών, επειδή χρησιμοποιούνται και οι δύο πύλες της σχολικής μονάδας, οι μαθητές φεύγουν πάλι “μισοί – μισοί” με διαφορά λίγων λεπτών και έτσι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνωστισμού. Να σημειωθεί, ότι η ώρα λήξης των μαθημάτων δεν είναι κοινή και ρυθμίζεται ανάλογα με τις τάξεις και τα τμήματα με εσωτερικό σχεδιασμό. Οι χώροι σε κάθε περίπτωση αερίζονται επαρκώς και με συχνότητα, τα αντιβακτηριδιακά υγρά είναι σχεδόν… παντού και τέλος, όλη η μονάδα είναι ένα… ¨πάρτι καθαριότητας¨.

«Από τους 295 μαθητές που έχουμε μόνο ένας δεν είχε κάνει το τεστ»

Μιλώντας στo protionline.gr για την χθεσινή, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της σχολικής μονάδας, ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Αιγίου Γιώργος Αγγελόπουλος, τονίζει: «Τα παιδιά έχουν κατανοήσει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου και ακολουθούν πιστά όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Οι μαθητές είναι ενημερωμένοι και από τους εκπαιδευτικούς και από τους κηδεμόνες τους τι πρέπει να κάνουν και το κάνουν, είναι όλα πολύ τακτικά. Όλοι οι μαθητές είχαν μαζί τους τις δηλώσεις του “self test” και πολλοί από αυτούς σε χειρόγραφη μορφή. Από τους συνολικά 295 μαθητές που έχουμε στη μονάδα, μόνο ένας μαθητής δεν είχε κάνει το τεστ και αποχώρησε για το σπίτι του. Έχει γίνει απολύτως κατανοητή η αναγκαιότητα των τεστ από όλους ανεξαιρέτως και αυτό είναι πολύ θετικό για την ομαλή λειτουργία», λέει ο ευγενικός διευθυντής του σχολείου και συνεχίζει: «Υπάρχουν κάποιοι καθηγητές που απουσιάζουν με τη λεγόμενη άδεια ειδικού σκοπού, δηλαδή εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν μικρά παιδιά. Λόγω αυτού και σαφώς λόγω των συνθηκών του υγειονομικού ενδιαφέροντος, το πρόγραμμα ροής του σχολείου έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε έλλειψη κάπου, ούτε υγειονομική επικινδυνότητα, ούτε κενό και δυσνοήσεις. Αν χρειαστεί μάλιστα, κάνουμε προσαρμογή μέχρι και στο ωράριο αρκεί να πετύχουμε να μην υπάρξει συγχρωτισμός».

«Όλοι οι μαθητές συμφωνούμε ότι το ¨self test¨ είναι ένα απαραίτητο μέτρο»

Ερωτώμενος από τo protionline.gr ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου του σχολειού, ο μαθητής της Γ’ τάξης Δημήτρης Σταυρόπουλος, για το πόσο δύσκολο είναι να γίνει το τεστ από τα παιδιά, αναφέρει: «Το self test είναι μια απλούστατη διαδικασία που ουσιαστικά, μέσα σε 3 λεπτά μπορεί να την κάνει κάθε μαθητής και δεν απαιτεί καμία ειδική γνώση, για να γίνει. Εξάλλου το ίδιο το τεστ εσωκλείει οδηγίες χρήσης οι οποίες είναι εντελώς κατανοητές ακόμα και για πολύ μικρότερα παιδιά. Πιστεύω ότι είναι ένα άκρως απαραίτητο μέτρο και ειδικά αυτό το διάστημα που τα κρούσματα στην Αιγιάλεια δεν μειώνονται. Αυτό βέβαια, είναι μια γνώμη που εκφράζει και το 95% των παιδιών, αφού μεταξύ μας τα συζητάμε όλα αυτά και όλοι λίγο ή πολύ συμφωνούμε ότι το ¨self test¨ είναι απαραίτητο “εφόδιο” και για καθηγητές και για μαθητές για σιγουριά σε όλη τη μαθητική κοινότητα» λέει ο γιος του Κωνσταντίνου και της Άννας Σταυροπούλου.

«Μας… ξάφνιασε το μέτρο της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία πάλι»

Σε άλλη ερώτηση για το ποιες ήταν οι συνθήκες λειτουργίας κατά την πρώτη ημέρα της επανεκκίνησης και το ποια ήταν τα… πρακτικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι μαθητές, ο νεαρός ο οποίος στοχεύει σε σχολές πληροφορικής, ως προγραμματιστής ή σχολές πληροφορικών συστημάτων και δικτύων, επισημαίνει:

«Το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών ξαφνιάστηκε με το μέτρο της κυβέρνησης να ανοίξουν τα λύκεια. Αυτό που ζούμε τις τελευταίες βδομάδες στην περιοχή μας και γενικά στην Αχαΐα, ειδικά με όσα ακούγονται και λέγονται, είχα πιστέψει ότι το σχολείο σαν κτίριο δεν θα δω παρά μόνο στις πανελλήνιες. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν έπρεπε ή όχι να ανοίξουν πάλι τα σχολεία, για να το αποφασίσουν κάτι θα ήξεραν οι ειδικοί. Η μορφή που έχει πάρει η διά ζώσης εκμάθηση, με τις αποστάσεις, τις μάσκες, τα διαφορετικά διαλείμματα ή τα “μην” των καθηγητών, είναι μια κατάσταση που κανένας μας μεν δεν θέλει και είναι “ξένη” σε όλους, όμως δυστυχώς την έχουμε συνηθίσει πλέον. Δεν είναι παράξενα όλα αυτά τα μέτρα για κανέναν μαθητή, όλα τα παιδιά έχουν προσαρμοστικότητα. Ξέρουμε πλέον».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr