background img
banner
banner

Έτοιμη να κάνει την… επανάσταση στον Πολιτισμό της περιοχής

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

«Όλοι οι αγώνες, οι επαναστάσεις και τα κινήματα είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας και ομαδικού πνεύματος». Αυτό είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά συμπεράσματα που εξήχθησαν κατά την πρώτη ψηφιακή διημερίδα που διοργάνωσε η νεοσύστατη Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιάλειας, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Απριλίου, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Με έμφαση στην αξία της συλλογικότητας, η Ομοσπονδία παρουσιάζεται έτοιμη να κάνει την… επανάσταση στον Πολιτισμό της Αιγιάλειας, έχοντας, όπως διεφάνη από τις τοποθετήσεις στη διημερίδα, συμπαραστάτες και υποστηρικτές, τοπική αυτοδιοίκηση και απλούς πολίτες που πιστεύουν στην προοπτική που μπορεί να δώσει στον τόπο μέσα από τον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει.

Στην ηλεκτρονική διημερίδα η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, αφού σημειώθηκαν πάνω από 220 εγγραφές, καταγράφηκε μεγάλος αριθμός προβολών ενώ πολλά ήταν τα ενθαρρυντικά μηνύματα και τα συγχαρητήρια που δέχθηκε η Ομοσπονδία.

Πέραν των αξιόλογων ομιλητών, συμμετείχαν πρόεδροι αλλά και εκπρόσωποι από ομοσπονδίες ,ενώσεις ,αδελφότητες, δήμους και συλλόγους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έδωσαν ευχές και διαδικτυακό χαιρετισμό οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος των Καλαβρύτων.

Η συλλογική δράση και έκφραση που διέπει την πολιτιστική δραστηριότητα αποτέλεσε την κύρια θεματική της εκδήλωσης. Ιστορικοί, καλλιτέχνες και ενεργά μέλη πολιτιστικών συλλόγων ανάλυσαν διεξοδικά τις μορφές και την αξία της συλλογικής προσπάθειας για την Κοινωνία και τον Πολιτισμό, μέσα από περιπτώσεις συλλογικότητας από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μετέπειτα του νέου ελληνικού κράτους και τέλος σύγχρονες.

Η Ομοσπονδία μεγαλώνει…

Συντονιστής της εκδήλωσης, με εύστοχες παρατηρήσεις, ήταν ο Δημήτρης Μασαούτης εκ μέρους του Χορευτικού Ομίλου Αβύθου «Αχαιοί». Για τον ρόλο της Ομοσπονδίας μίλησε ο πρόεδρός της Σταύρος Καραδημητρόπουλος, τονίζοντας πως σταδιακά μεγαλώνει με νέα μέλη αλλά και συνεργασίες από όλη την Ελλάδα. Ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων, πως η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να δημιουργεί, να συνεργάζεται αλλά και να στηρίζει δράσεις και εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό αλλά και τον εθελοντισμό. Σημείωσε επίσης, πως στόχος είναι να συμμετέχουν και πολίτες ενεργά για ένα καλύτερο αποτέλεσμα και πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί μία ακόμη εκδήλωση.

΄΄Είναι σπουδαίο που η επέτειος έδωσε τροφή εκτός από τις ιστορικές αναδρομές και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα όπως το δικό σας αλλά και το θέμα του συνεδρίου που προγραμματίζεται από τον δήμο μας ελπίζουμε τον Σεπτέμβριο διά ζώσης, με δύο βασικές ενότητες. Το διπλωματικό περιβάλλον και τις συνθήκες της εποχής εκείνης, με επίκεντρο τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και τη συμβολή της μαύρης σταφίδας στην εξέγερση του τόπου μας, η ζήτηση και εμπορία του οποίου επηρέασε τις οικονομίες ευρωπαϊκών χωρών και συνέβαλε στη δημιουργία του ελληνικού κράτους του 19ου αιώνα΄΄, επισήμανε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος στην πρώτη τοποθέτησή του, τονίζοντας πως ΄΄είναι γνωστή η συμβολή των συλλογικοτήτων με κορυφαία αυτή της Φιλικής Εταιρείας στην εξέλιξη του αγώνα εκτός και εντός Ελλάδος και στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης, ταυτότητας και πίστης των υπόδουλων Ελλήνων. Όλες οι συλλογικότητες διαχρονικά συνέβαλαν στην πρόοδο των κοινωνιών, ανοίγοντας ορίζοντες, προσφέροντας διέξοδο, επικοινωνία, ασφάλεια στους συμμετέχοντες. Επίσης, κατά τη λειτουργία των συλλογικοτήτων αναπτύσσονται εγκάρδιες ανθρώπινες σχέσεις και μέσα από το ομαδικό πνεύμα, τη συνεργασία που απαιτούν σμιλεύουν χαρακτήρες ιδιαίτερα όταν αυτές έχουν μέλη τους παιδιά από μικρή ηλικία. Όποιο αντικείμενο και να έχουν σήμερα οι συλλογικότητες, τον πολιτισμό, τον εθελοντισμό, τη μουσική, το θέατρο, τον αθλητισμό, κ.λπ. παρέχουν στα μέλη τους πνευματική και ψυχική καλλιέργεια αλλά παράγουν πολιτισμό και για την κοινωνία΄΄.

Στον χαιρετισμό του, ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας τόνισε πως η κοινή συνιστασταμένη είναι το καλό της ολότητας. Αναφέρθηκε στον ρόλο της Φιλικής Εταιρείας που επέδρασε καταλυτικά και ήταν πρόδρομος των μετέπειτα πολιτικών δράσεων. Εξήρε το συλλογικό όργανο την Ομοσπονδία για τις δράσεις της που συμβάλλουν στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα στον χρόνο. ΄΄Όταν οι Έλληνες ενώνονται πάντα νικούν και αυτό το μήνυμά μου για τις δύσκολες ημέρες που περνάμε΄΄, είπε.

Η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, αφού έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές που μένουν δραστήριοι παρά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε είπε πως το γεγονός αυτό αποδεικνύει το πραγματικό ενδιαφέρον τους για τον τόπο. ΄΄Οι αλλαγές που επιβάλει η παγκοσμιοποίηση οδηγούν ολοένα και περισσότερους ιδίως τους νέους σε αποξένωση. Ο ρόλος των πολιτιστικών φορέων και των συλλογικοτήτων εξαιρετικά σημαντικός για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, τη φύλαξη και μετάδοση της τοπικής παράδοσης΄΄, είπε χαρακτηρίζοντας τα μέλη της Ομοσπονδίας «θεματοφύλακες της κληρονομιάς του Έθνους».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας σημείωσε πως είναι μία ευκαιρία να εντοπίσουμε καλές στιγμές της ιστορίας μας, σημειώνοντας πως ΄΄σε όποιο εγχείρημα υπήρξε αποτυχία ήταν γιατί δεν ήταν συλλογικό΄΄. Μίλησε για τις ενέργειες και εκδηλώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις οποίες, όπως είπε, θέλουμε ευρεία συμμετοχή και εξέφρασε την ανάγκη να ενσκήψουμε στην ιστορία και την παράδοση για να παίρνουμε σωστές αποφάσεις για το μέλλον μας.

Καθήλωσαν οι δύο εισηγητές

Η ομιλία του Σωφρόνη Παραδεισόπουλου που παρουσίασε στο κοινό τη σημασία και την ιστορία ενός μουσείου στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης της ελληνικής κοινότητας της Οδησσού, καθήλωσε. Μέσα από διαφάνειες και φωτογραφίες «ξενάγησε» τους συμμετέχοντες στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό το οποίο λειτουργεί από το 1994, έχοντας αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας. Μίλησε για την ερευνητική εκδοτική δραστηριότητα, τη διδασκαλία και παράδοση της ελληνικής γλώσσας στο παράρτημα, τη σημασία για τον ελληνισμό της ίδρυσης του Μουσείου και την προσφορά του στην ιστορική μελέτη της Παλιγγενεσίας.

Ο γνωστός στην Αιγιάλεια Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος μίλησε για τα χαρακτηριστικά της μουσικής και της οργανοποιίας των αγωνιστών του 21’. Αναφέρθηκε στα μουσικά όργανα και την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο, τα τραγούδια των αγωνιστών το πώς ήταν ντυμένοι, πώς ήταν το παρουσιαστικό τους. Έδωσε δε εικόνα της εποχής μέσα από γκραβούρες και ανέφερε τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το δημοτικό τραγούδι στην ψυχολογία των επαναστατημένων Ελλήνων. Παράλληλα, έκανε και μία σύγκριση με το σημερινό δημοτικό τραγούδι που πλέον έχει άλλη ενορχήστρωση άλλα όργανα, άλλο ήθος. Κατάφερε δε να προσεγγίσει τον καθημερινό βίο των αγωνιστών του ’21 με μία πιο ανθρώπινη διάσταση.

Με συμπαραστάτη τον δήμο Αιγιαλείας

Την έναρξη της δεύτερης μέρας της εκδήλωσης έκανε ο Ανδρέας Παλαιολογόπουλος α΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, μιλώντας για τον ρόλο της. Ο βουλευτής Άγγελος Τσιγκρής τόνισε πως προσωπικά πιστεύει στη συλλογικότητα και γι’ αυτό ασχολείται με την πολιτική. Χαρακτήρισε την Ομοσπονδία πρωτοπόρα και επισήμανε πως από την Αιγιάλεια ξεκινά ένας πρωτοποριακός θεσμός. Η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά αναφέρθηκε στο μεγάλο δίδαγμα που άφησε η Επανάσταση πριν 200 χρόνια, τονίζοντας πως η ενότητα και η συνεργασία μπορούν να φέρουν πολύ σοβαρά και καλά αποτελέσματα για τον τόπο μας. ΄΄Είμαι ευτυχής γιατί έχω συμπαραστάτες, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όχι μόνο τις φετινές γιορτές για την Επανάσταση αλλά έχουμε ένα δρόμο να διανύσουμε με άλλες σημαντικές εκδηλώσεις΄΄, υπογράμμισε, δηλώνοντας την πρόθεσή της να συνδιοργανώνουν και να συνδιαμορφώνουν εκδηλώσεις και σχέδια για το μέλλον, με την Ομοσπονδία. Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσω Ψυχράμη συνεχάρη την Ομοσπονδία για την ένωση και κοινή δράση και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δημιουργία της, υπενθυμίζοντας τη συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει η ίδια ως πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. με εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων πριν από οκτώ χρόνια για τη σύσταση ενός τέτοιου οργάνου. Τόνισε πως η δράση της μπορεί να γίνει πυλώνας ανάπτυξης και ότι η αρχή έχει ήδη γίνει, παρά το γεγονός ότι διανύουμε μία τόσο δύσκολη περίοδο. Μάλιστα είπε πως ΄΄αυτή την εποχή της κρίσης πρέπει να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία με τη δημιουργία συλλογικής ταυτότητας΄΄.

΄΄Θα ήθελα να επιβεβαιώσω αυτά που είπαν οι εκπρόσωποι του δήμου και κυρίως η κ. Τσουκαλά, όσον αφορά την διάθεση να υποστηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική για την τοπική κοινωνία μας, αφού μπορεί να συγκεντρώσει υπό την “ομπρέλα” της και υπό τον συντονισμό της όλους τους φορείς και έτσι, να έχουμε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που μπορούν να έχουν έναν οργανωμένο τρόπο και να παρουσιάζονται σε ντόπιους και επισκέπτες με αξιόλογη προσπάθεια΄΄, σχολίασε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κατά τη δεύτερη ημέρα της διημερίδας, προσθέτοντας: ΄΄Από την πλευρά μας, η “ηθική” αναγνώριση της προσφοράς και του έργου τους είναι επιβεβλημένη. Όταν υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες, όσο ο δήμος έχει την δυνατότητα και το περιθώριο, θα βρίσκεται πάντα κοντά έχοντας ένα αίσθημα ικανοποίησης και σύμπνοιας, ώστε να συνδράμει όσο μπορεί. Εκτός από τη στέγη που έχουμε ήδη προσφέρει κατά τα πρώτα βήματα στον συντονιστικό φορέα του δήμου, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε΄΄.

Η Αιγιάλεια των δεκάδων συλλόγων και των εκατοντάδων δράσεων

Ιδιαιτέρως σημαντικά στοιχεία τοπικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος γνωστοποίησε ο Κώστας Κλάγκος, αναφέροντας τους συλλόγους, τα σωματεία, τους ομίλους, τους συνδέσμους, τις εταιρείες, τις ομάδες και όλους τους φορείς πολιτισμού της περιοχής. Σημείωσε ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τη δημόσια προβολή μιας άποψης, αλληλεγγύη, διαμαρτυρία, συμπαράσταση, εθελοντισμό πάντα στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας. Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε, ΄΄η Αιγιάλεια έχει να επιδείξει διαχρονικά πολλούς συλλόγους με πολυεπίπεδη και βαρυσήμαντη πορεία, με αξιέπαινη δράση. Κάθε μία από τις 70 κοινότητες και τρεις Δ.Ε. έχουν τουλάχιστον από έναν σύλλογο οπότε ξεπερνάμε τους 120΄΄, σημείωσε. Στην Αιγιάλεια υπάρχουν περί τους 50 πολιτιστικούς συλλόγους. Αλλά και συλλόγους που λειτουργούν σε σχολεία. Υπάρχουν τρεις φιλαρμονικές, έξι χορωδίες, 7 χορευτικοί όμιλοι και συλλογικότητες, 8 θεατρικές ομάδες, 3 σύνδεσμοι, 3 εταιρείες, 2 ΑΜΚΕ και σύνδεσμοι. Κατέστησε περισσότερο από αναγκαία τη δημιουργία της Ομοσπονδίας, λέγοντας πως ΄΄όλα αυτά δείχνουν τον πλούτο και τη δύναμη της περιοχής αλλά και ευθύνη για ενότητα και κοινή προσπάθεια΄΄.

Στην συνέχεια, δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό που παρακολουθούσε την εκδήλωση να γνωρίσει την ιστορία της «Ευτέρπης», ενός από τους πιο ιστορικούς πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας, την οποία αφηγήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, μαέστρος Λεωνίδας Χαραλαμπόπουλος.

Η νέα γενιά… δείχνει τον δρόμο

Η διημερίδα έκλεισε με τον λόγο να έχει η νέα γενιά. Τρεις άνθρωποι που συμμετέχουν εθελοντικά στους συλλόγους τους από μικρά παιδιά, έδωσαν το στίγμα της νεολαίας. Ο Θεοφάνης Δημητρακόπουλος από τον Χορευτικό Όμιλο Αβύθου “Αχαιοί”, η Σοφία Ξυνού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διγελιωτίκων “Ο Άγιος Ανδρέας” και ο Γεώργιος Μπακογιάννης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σελιανιτίκων “Ήλιος” αλλάζουν το ύφος της εκδήλωσης και συνομιλούν για την προσωπική τους εμπειρία ως ενεργά μέλη πολιτιστικών συλλόγων.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε μια ανοιχτή συζήτηση, με όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και με το κοινό. Για τις ομιλίες της εκδήλωσης υπήρχε η πρόβλεψη από την διοργανώτρια Ομοσπονδία της ταυτόχρονης διερμηνείας στη νοηματική.

Μέγας χορηγός της συλλογικής αυτής προσπάθειας για την Αιγιάλεια και τον Πολιτισμό είναι τα Ζαχαροπλαστεία Δημητρίου, που με μεγάλο ενθουσιασμό υποστήριξαν την εκδήλωση. Επίσης, υποστηρικτές της διημερίδας ήταν οι εταιρείες: Νεοφώς Δημήτριος Αβραμόπουλος, Ελαιοτριβείο-Τυποποίηση Ελαιολάδου Καμαρών Λιανός, Παπαγιαννακόπουλος δομικά Ροδοδάφνη, Eco electric Σπύρος Χριστόπουλος, Ταβέρνα Ροδοδάφνη Πανανουδάκης Στέλιος, Παπαδόπουλος Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλυκής και Πρατήριο υγρών καυσίμων Ροδοδάφνη Βασίλης Σίδερης, ενώ ως προς την επαγγελματική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε αναλάβει η εταιρεία «Περίπατος»

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί ένα διαδικτυακό συμβούλιο από τις εννέα πιο μεγάλες Ομοσπονδίες Συλλόγων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας που θα προβληθούν και στη δική της ιντερνετική σελίδα.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr