background img
banner
banner

Απόψε το «ραντεβού» του προϋπολογισμού με εναλλακτικές προτάσεις

ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ‘’ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ’’ ΓΟΥΤΟΣ – ΨΥΧΡΑΜΗ  – ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΑΝΑΓ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

«Φουντώνει» η αντιπαράθεση μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης δήμου Αιγιαλείας με «αιχμή του δόρατος» τον προϋπολογισμό έτους 2021 και τη θέση τού εν δυνάμει Πυροσβεστικού Κλιμακίου ορεινής Ανατολικής Αιγιάλειας να… πυροδοτεί κι άλλες «εκρήξεις».

Η συζήτηση των δύο θεμάτων που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» την περασμένη εβδομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεταφέρεται στις δύο αποψινές συνεδριάσεις, του μεν προϋπολογισμού στις 8.00 ώρα μέσω ειδικής συνεδρίασης, του δε Κλιμακίου στις 9.00 σε τακτική.

Η μη προσέλευση δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην προγραμματισμένη ειδική συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης για τον προϋπολογισμό, δεδομένου ότι επικαλέστηκε έλλειψη χρόνου ώστε να μελετηθούν τα στοιχεία που περιήλθαν εν γνώσει της δύο ημέρες πριν, έκαναν τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο να μιλά για ξεδιάντροπη συμπεριφορά, κατηγορώντας τις παρατάξεις Γούτου και Ψυχράμη ότι «λειτουργούν δίχως να βουτήξουν καν τον προβληματισμό της σκέψης στη συνείδησή τους» και τονίζοντας ότι τα στοιχεία δεν έχουν αλλάξει από αυτά που περιελάμβανε το σχέδιο προϋπολογισμού που ενεκρίθη από την Οικονομική Επιτροπή βασιζόμενο στα τέλη που η αντιπολίτευση ψήφισε. Τότε ο κ. Γούτος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση του προϋπολογισμού λέγοντας πως είναι απαράδεκτο ο δήμαρχος να περνάει προς τα έξω ότι δεν έχουμε προϋπολογισμό γιατί ευθύνεται η αντιπολίτευση. Η κ. Ψυχράμη μάλιστα είπε πως η δημοτική αρχή όφειλε να δώσει εντολή στις υπηρεσίες να τους ενημερώνουν εγκαίρως, κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι δεν θέλησε να προχωρήσουν σε κοινή πρόταση για τον προϋπολογισμό, παρά τα όσα είχε αναφέρει.

Κοινή εναλλακτική πρόταση από τις παρατάξεις ‘’Αιγιάλεια Αύριο’’ και Ποιοτική Αιγιάλεια΄΄

Σήμερα, οι δύο παρατάξεις πρόκειται να κατέβουν με κοινή πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο η οποία αναμένεται να ψηφιστεί αφού διαθέτουν την πλειοψηφία ενώ δεν αποκλείεται να στηριχθεί και από την παράταξη Παπακωνσταντινόπουλου της οποίας η πρόταση που περιελάμβανε μείωση της χρηματοδότησης της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κατά 200.000 ευρώ, φέρει την αρνητική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Επίσης, η παράταξη της Αγγελικής Κουρή έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό που προτείνει η δημοτική αρχή, χαρακτηρίζοντάς τον ως αντιλαϊκό.
Στην περίπτωση δε που η Οικονομική Υπηρεσία εισηγηθεί αρνητικά και για το σχέδιο προϋπολογισμού που προτείνει η αντιπολίτευση, τότε οι πιθανότητες να μην εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι πολλές, γεγονός που θα παρατείνει κι άλλο το «θρίλερ» του προϋπολογισμού.

Ούτως ή άλλως πάντως οι αλλαγές της εναλλακτικής πρότασης θα είναι μικρές καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού είναι «δεσμευμένο», όπως καταγγέλλουν. Άποψη της αντιπολίτευσης είναι ότι μπορεί να υπάρχει ο νόμος 158 που δίνει το δικαίωμα στον δήμο να μεταφέρει τα ποσά από τον προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους στο τρέχον όμως τονίζουν ότι οι ανάγκες ιεραρχούνται διαφορετικά από περίοδο σε περίοδο.

Κατηγορούν τον δήμαρχο για δέσμευση κωδικών ώστε να τους «δεθούν τα χέρια»

΄΄Έχει δίκιο η δημοτική αρχή που μας τον έδωσε Δευτέρα μεσημέρι τα οικονομικά στοιχεία για να ετοιμάσουμε τη δική μας πρόταση ως την Τετάρτη. Ήξερε τι έλεγε αφού έχει δεσμεύσει τους περισσότερους κωδικούς, προσπαθώντας να μπλοκάρει την προσπάθειά μας΄΄, σχολίασε στo protionline.gr ο κ. Γούτος, προσθέτοντας: ΄΄Γιατί φτάσαμε να κάνουμε προϋπολογισμό τέλος Απριλίου και να είμαστε ένας από τους δήμους στην Ελλάδα που μετριούνται στα… δάκτυλα που δεν έχουμε προϋπολογισμό; Γιατί η δημοτική αρχή κατέθεσε ένσταση για την απόφαση των δημοτικών τελών και η απόφαση ήρθε στις 13 Μαρτίου. Εάν όμως δεν είχε κάνει τις ενστάσεις θα είχαμε προϋπολογισμό από τον Ιανουάριο. Άρα η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στη δημοτική αρχή΄΄

Χρ. Γούτος: «Ο δήμαρχος δεν μπορεί να εκφράζεται έτσι και δη για αιρετούς που έχουν πάρει περισσότερες ψήφους από αυτόν»

Απαντώντας στους χαρακτηρισμούς του δημάρχου, ως εξής:΄΄Του συνιστώ να μην χάνει την ψυχραιμία του διότι με χαρακτηρισμούς του τύπου «ξεδιάντροπες συμπεριφορές» προσβάλλει τον θεσμικό του ρόλο. Καλά θα κάνει ο κ. Καλογερόπουλος να πολύ προσεκτικός σε ό,τι λέει. Δεν αρμόζει στον θεσμικό ρόλο του δημάρχου να εκφράζεται έτσι για κάποιους αιρετούς που έχουν πάρει περισσότερες ψήφους από αυτόν΄΄.

Δίνοντας την κατεύθυνση σχετικά με το πού προτείνει η παράταξή του να στηριχθεί η εναλλακτική πρόταση για τον προϋπολογισμό 2021, ο κ. Γούτος έκρινε πως πρέπει να αυξηθούν οι παγίες προκαταβολές των προέδρων των κοινοτήτων οι οποίες από τη δημοτική αρχή Καλογερόπουλου έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα οι πρόεδροι να μην μπορούν να κάνουν το ελάχιστο για τα χωριά τους και να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν… περιμένοντας από τον δήμαρχο. Ο προσανατολισμός της παράταξής του είναι ακόμη, όπως είπε, στην προσπάθεια ενίσχυσης των συλλόγων που επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο αλλά και να δοθεί έμφαση στις κοινωνικές δομές του δήμου ώστε να αυξηθεί η βοήθεια στους απόρους.

Β. Ψυχράμη: «Ο σημερινός δήμαρχος θα μείνει στην ιστορία ως ο δήμαρχος ο πολύ κατώτερος του θεσμικού του ρόλου»

Ερωτηθείσα από τo protionline.gr για το θέμα του προϋπολογισμού, η Βάσω Ψυχράμη ανέφερε τα εξής: ΄΄Συγχαρητήρια στον δήμαρχο που για άλλη μία φορά, καθυστερώντας σκοπίμως την ψήφιση του προϋπολογισμού, στόχευσε στην απαξίωση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας. Πώς το κατάφερε αυτό; Καθυστερώντας τον προϋπολογισμό, δέσμευσε όλους τους κωδικούς, με σκοπό να στερήσει από τις δημοτικές παρατάξεις τη δυνατότητα να διατυπώσουμε τις προτάσεις μας΄΄.

΄΄Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη ότι κινείται με τακτικισμούς, χρησιμοποιώντας τακτικές και μεθόδους που αποκλείουν τη συναίνεση, τον διάλογο και την αναζήτηση συνεργασιών. Τέτοιες καινοφανείς μεθόδους κανένας δήμαρχος δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα. Όλοι σέβονταν το Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτατο θεσμικό όργανο των εκπροσώπων των δημοτών της Αιγιάλειας. Αν αφιέρωνε ελάχιστο από τον χρόνο του, που τώρα σπαταλάει στο πώς να μεθοδεύσει τον αποκλεισμό και την ακύρωση της συμμετοχής της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου στις αποφάσεις, τότε η Αιγιάλεια θα είχε μία προοδευτική προοπτική. Δυστυχώς, ο σημερινός δήμαρχος θα μείνει στην ιστορία ως ο δήμαρχος ο πολύ κατώτερος του θεσμικού του ρόλου, επιδεικνύοντας μία πολιτική συμπεριφορά που διακρίνεται μόνο από οίηση και αμετροέπεια΄΄, επισήμανε ακόμη η κ. Ψυχράμη, προσθέτοντας: ΄΄Εμείς θα επιμείνουμε στις προτάσεις για ένα κοινωνικό πρόσωπο του δήμου με σεβασμό στους πολίτες και στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων΄΄.

Παρουσία προέδρων η συζήτηση για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο

Το θέμα της θέσης που θα δημιουργηθεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στην ορεινή Ανατολική Αιγιάλεια επανέρχεται σήμερα παρά το γεγονός ότι κατά πλειοψηφία ελήφθη απόφαση στην προηγούμενη συνεδρίαση για φιλοξενία του στον πρώτο όροφο του κτιρίου που στεγάζεται το αγροτικό ιατρείο στην κοινότητα της Αγ. Βαρβάρας.
Στην αποψινή συνεδρίαση θα συζητηθεί η αίτηση των προέδρων των κοινοτήτων Ζαρούχλας, Περιστέρας και Μεσορουγίου για φιλοξενία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο πρώην δημαρχείο Νωνάκριδος, πρόταση που, όπως διεφάνη, υποστηρίζεται από τη δημοτική αρχή και τέθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Γούτου, Παναγιώτη Γιαννούλη. Δεν αποκλείεται στη σημερινή συνεδρίαση να παραστούν και όλοι οι εμπλεκόμενοι πρόεδροι, οι οποίοι, σημειωτέον, μπορεί να τους δοθεί και η δυνατότητα να ψηφίσουν επί του θέματος…

«Όχι» σε προϋπολογισμούς… αφαίμαξης, λέει η Λαϊκή Συσπείρωση

Για προϋπολογισμό… αφαίμαξης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιαλείας, επαναλαμβάνοντας ότι καταψηφίζει τις προτάσεις της δημοτικής αρχής, αλλά και τις προτάσεις των άλλων δημοτικών παρατάξεων για τον Προϋπολογισμό 2021, γιατί –όπως λέει- δεν ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες (υποδομές σε παιδεία, υγεία, παιδικές χαρές, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά κ.λπ. έργα), μιλώντας για προτάσεις που επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό 2021 με πάνω από 1.500.000 ευρώ έξοδα για μεταφορά των απορριμμάτων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr