background img
banner
banner

Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση!

ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ 1ου ΕΠΑΛ ΑΙΓΙΟΥ

Στην υπογραφή της απόφασης ένταξης σε χρηματοδότηση, έργων ενεργειακής αναβάθμισης 28 δημοσίων υποδομών, μεταξύ των οποίων και του κτιριακού συγκροτήματος του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου, προχώρησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ικανοποιώντας ένα σημαντικό αίτημα του Δήμου Αιγιαλείας. Το έργο, προϋπολογισμού 2.380.800 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» (Άξονας Προτεραιότητας «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον»).

Όπως σημειώνεται στο τεχνικό δελτίο του έργου, προβλέπονται παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας με αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο κτιριακό συγκρότημα, που συμπεριλαμβάνουν την εφαρμογή συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης τοιχοποιίας, την εφαρμογή θερμομόνωσης της στέγης, την αντικατάσταση των παραθύρων και θυρών, την ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και φωτισμού και την εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών.

Στόχος είναι, μέσα από μια δυναμική και πολύπλευρη παρέμβαση στο κέλυφος αλλά και στα συστήματα του κτιρίου, να μειωθεί το ετήσιο κόστος λειτουργίας, καθώς και να βελτιωθούν οι συνθήκες θερμικής άνεσης στο εσωτερικό των χώρων.

Ικανοποίηση στη δημοτική αρχή

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εκφράζει με δηλώσεις του ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Άλλη μια σημαντική χρηματοδότηση επετεύχθη, για παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας για εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο κτιριακό συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις και να αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναφέρονται στους Δήμους ώστε να καταστήσουμε το Δήμο Αιγιαλείας φιλικό και σύγχρονο για όλους τους συμπολίτες μας».

Από πλευράς του, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τεχνικής Υπηρεσίας, Δόμησης &. Ανάπτυξης του Δήμου Αιγιαλείας Βασίλης Χριστόπουλος τονίζει πως «με το έργο, πέραν της εξοικονόμησης ενέργειας με σύγχρονες μεθόδους, θα μειωθεί και το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα της λειτουργίας του κτιρίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής και βεβαίως στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος».

Τριπλάσιοι πόροι για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις δημόσιων υποδομών στη Δυτική Ελλάδα

«Ο εκσυγχρονισμός των σχολικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και γενικότερα των κτιρίων δημοσίου συμφέροντος στη Δυτική Ελλάδα είναι μία από τις μεγάλες και πρωταρχικές προτεραιότητες της περιφερειακής μας Αρχής.

Η απόφασή μας να υπερβούμε κατά πολύ τους αρχικά προϋπολογισμένους πόρους και τελικά, να φτάσουμε σε τριπλασιασμό των κονδυλίων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών μας υποδομών αντανακλά την στρατηγική μας, αφενός για μία πράσινη Περιφέρεια χαμηλών ρύπων και αναβάθμισης του οικιστικού περιβάλλοντος και αφετέρου για σύγχρονες δημόσιες υποδομές που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες. Η μείωση του ενεργειακού κόστους δεν αποτελεί μόνο ένα πολύ σημαντικό ζήτημα εξοικονόμησης πόρων για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και μία ουσιαστική επένδυση στην ποιότητα ζωής του συνόλου των πολιτών».

Αυτά υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με αφορμή την απόφαση ένταξης που υπέγραψε χθες Μ. Τρίτη 27 Απριλίου για σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσιες υποδομές.

Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση 28 δημόσιων υποδομών στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 30 εκατ. ευρώ., ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των έργων εντάσσεται και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» (Άξονας Προτεραιότητας «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον»).


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr