background img
banner
banner

Επιστροφή στα Λύκεια με ανασφάλεια και ερωτηματικά

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ SELF TESTS ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Με διπλά self tests, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς θα ανοίξουν τα Λύκεια και στην περιοχή από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, εξέλιξη που σηματοδοτεί ένα ακόμα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία όμως εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από την εξαιρετικά βεβαρημένη επιδημιολογική κατάσταση. Χθες η Αχαΐα είχε 117 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 9 στην Αιγιάλεια.

Φαρμακεία της περιοχής έχουν παραλάβει τα tests και κάποιοι μαθητές έχουν ήδη προμηθευτεί ωστόσο η όλη κατάσταση δημιουργεί ανασφάλειες και ερωτηματικά. Αφενός εάν το περιβάλλον είναι ασφαλές για να ξεκινήσουν τα σχολεία και αφετέρου το κατά πόσο είναι εφικτό και αξιόπιστο να γίνουν τα self tests στο σπίτι.

Προχειρότητα καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικοί πάντως μιλούν για μεγάλη προχειρότητα από πλευράς υπουργείου, τονίζοντας πως επ’ ουδενί υπάρχει σχεδιασμός για την ασφαλή επαναλειτουργία των Λυκείων. Μιλώντας στo protionline.gr, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Δώρα Μαστραπά έκανε λόγο για τρόπο που μόνο ως άθλιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί! Όπως τόνισε, ΄΄κάθε νεότερη απόφαση του υπουργείου αποδεικνύει όλο και πιο έντονα την ανεπάρκεια στο έπακρο και την επικινδυνότητα με την οποία το υπουργείο αντιμετωπίζει μία τόσο σοβαρή κατάσταση. Τα self tests δεν θα έπρεπε να γίνονται από εξειδικευμένους;

Πώς θα τα κάνουμε μόνοι μας; Πόσο εύκολο θα είναι για τα παιδιά τα οποία, συν τοις άλλοις καλούνται να μπουν σε μία γραφειοκρατία, με τους γονείς να πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις και να υποβάλλονται όλοι σε μία ταλαιπωρία για κάτι που εξ ορισμού είναι ανασφαλές. Πηγαίνουμε να κάνουμε rapid test για να βοηθήσουμε την ιχνηλάτηση όμως δεν μπορούμε να ανοίγουμε τα σχολεία με αυτούς τους όρους. Αυτό δείχνει πόσο επιπόλαια αντιμετωπίζει το θέμα η κυβέρνηση. Διότι θα μπορούσαν να μην έχουν κλείσει τα σχολεία τον Νοέμβριο και να έχουν ακολουθήσει αυτό που εμείς ζητούσαμε, δηλαδή τους μισούς μαθητές ανά τάξη έτσι ώστε να μειώσουμε πραγματικά τις αποστάσεις΄΄.

΄΄Υπάρχει αγανάκτηση από όλους μας διότι στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία φροντίδα και μέριμνα΄΄, πρόσθεσε η κ. Μαστραπά.

«Πυροτέχνημα» ο εμβολιασμός των καθηγητών;

Για το θέμα του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, είπε: ΄΄Δυστυχώς υπάρχει τεράστια παρανόηση. Σκοπίμως διαρρέουν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και ανταπόκριση από τους συναδέλφους. Πόσοι όμως να προλάβουν να δηλώσουν σε δύο ώρες μέσα; Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός. Πρόκειται για ένα «πυρτέχνημα».
Μας ζήτησαν να δηλώσουμε το όνομά μας και εφόσον υπάρχουν αδιάθετα εμβόλια θα εμβολιαστούμε. Το γεγονός ότι έτυχε να εμβολιαστεί ένας συνάδελφος στα Καλάβρυτα δεν συνιστά οργανωμένο εμβολιασμό εκπαιδευτικών και προετοιμασία για την επαναλειτουργία των σχολείων διά ζώσης΄΄.

Μέτρο ενδεικτικό αλλά όχι το πιο αποδοτικό τα self test για τους γονείς

Πώς όμως βλέπουν οι γονείς το άνοιγμα των Λυκείων και τα self tests; Ερωτηθείς από τo protionline.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μένιος Κουτρόπουλος, σημειώνει: ΄΄Είναι ένα μέτρο το οποίο ναι μεν είναι ενδεικτικό στο να δοθεί η εικόνα της κατάστασης για τα κρούσματα, αλλά σίγουρα δεν είναι το πιο αποδοτικό σύστημα. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα βοηθήσει ή θα εφησυχάσει όλη αυτή η διαδικασία είτε τους γονείς, είτε τους εκπαιδευτικούς, είτε τα ίδια τα παιδιά.
Οι μαθητές του Λυκείου μπορούν σαφώς και να κάνουν το τεστ μόνοι τους, καθώς είναι μια πολύ απλή και εύκολη διαδικασία. Τα παιδιά σε μικρότερες βαθμίδες όμως θα χρειαστούν την καθοδήγηση των κηδεμόνων τους αν υπάρξει τέτοιος προγραμματισμός για τη συνέχεια΄΄.
Παρόλα αυτά ο κ. Κουτρόπουλος τόνισε πως ΄΄είναι ένα μέτρο της κυβέρνησης, που οφείλουμε να ακολουθήσουμε όλοι΄΄.
Πάντως, έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην σχολική κοινότητα το γεγονός ότι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, στη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing δεν έχει συμπεριληφθεί το λοιπό προσωπικό των Λυκείων. Έτσι καθαρίστριες, φύλακες καθώς και οι οδηγοί που μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά στα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών, δεν έχουν συμπεριληφθεί σε όσους δικαιούνται τα δύο τεστ την εβδομάδα.

Σε πλήρη ετοιμότητα ο δήμος, υπάρχει εμπειρία από το Φθινόπωρο

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία του δήμου Αιγιαλείας για την… επανεκκίνηση των διά ζώσης μαθημάτων στα Λύκεια, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ανέφερε στo protionline.gr: ΄΄Σαν δήμος Αιγιαλείας έχουμε την εμπειρία λειτουργίας των σχολείων εν μέσω πανδημίας, από το προηγούμενο φθινόπωρο, άρα γνωρίζουμε τα προβλήματα και πώς πρέπει να κινηθούμε. Έχουμε φροντίσει να υπάρχει πληρότητα ως προς την κάλυψη των προϋποθέσεων για την τήρηση της υγιεινής, εξασφαλίζοντας καθαριστικά για τα σχολεία, αντισηπτικά και ό,τι άλλο κρίνεται απαραίτητο έτσι ώστε να παράσχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον σε όλη τη σχολική κοινότητα. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων, σχετικά με το πώς μπορούμε να συνδράμουμε εάν απαιτηθεί και με τα τεστ που καλούνται να κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Επίσης, είμαστε σε «ανοιχτή γραμμή» και με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ανδρέα Ζέρβα για οτιδήποτε χρειαστεί΄΄.
Τέλος, αναφορικά με την καθαριότητα των Λυκείων της Αιγιάλειας, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος σημείωσε: ΄΄Με εσωτερικές μετακινήσεις από τα Γυμνάσια αλλά και από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από σήμερα ξεκινάμε με αυξημένο ωράριο καθαριστριών ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των Λυκείων΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr