background img
banner
banner

Ερωτηματικά για το πώς η πολιτεία χαράσσει πολιτικές σε εποχή οξείας υγειονομικής κρίσης

ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΟΝ Π.Ι.Σ.

Για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο διενεργήθηκε στις 18 Απριλίου σύσκεψη προέδρων Ιατρικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου με το Προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, σχετικά με τα φλέγοντα θέματα του κλάδου αυτή τη χρονική περίοδο. Μετά από διεξοδική συζήτηση, προέκυψε μια σειρά από συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί καταδικάζουν την επιστράτευση των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, τονίζοντας πως ΄΄οι χρόνιες ανεπάρκειες του ΕΣΥ δεν μπορούν να καλυφθούν με την εργαλειοποίηση της επιστράτευσης. Θα πρέπει να υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΠΙΣ (που έχουν κατατεθεί από το Νοέμβριο του 2020), από το Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ και να εξετασθεί η εφαρμογή του άρθρου 19#5 του Ν4790/2021 που επιτρέπει τη μερική απασχόληση ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών στο ΕΣΥ, για όσους το επιθυμούν’’. Καταδικάζεται ακόμη η έλλειψη εκπροσώπησης του ΠΙΣ από ΕΟΔΥ, ΟΔΙΠΥ και ΕΟΠΥΥ. Όπως τονίζεται, οι υπουργικές αυτές αποφάσεις μεσούσης της πανδημίας, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για το πώς η πολιτεία αντιλαμβάνεται μείζονα ζητήματα χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας σε εποχή οξείας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, και επιλέγει να δημιουργεί μέτωπα με τον ιατρικό κόσμο της χώρας, αφαιρώντας του το δικαίωμα της έκφρασης επιστημονικής άποψης στους φορείς αυτούς για τα κρίσιμα υγειονομικά θέματα.

Επιφύλαξη για το χρήση του self test

Ενώ η χρήση του self test έχει επιδημιιολογική συνεισφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας, εκφράζεται η επιφύλαξη για την αποτελεσματικότητα της χρήσης του self test όσον αφορά την ορθή χρήση, ερμηνεία και καταγραφή από τους πολίτες. Τονίζεται ότι ο ασυμπτωματικός πολίτης με θετικό self test και ο συμπτωματικός πολίτης με αρνητικό self test θα πρέπει να προβαίνουν σε μοριακό διαγνωστικό τεστ. Επίσης ο πολίτης θα πρέπει να εξακολουθεί να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας και να συμβουλεύεται τον θεράποντα ιατρό του σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας.

΄΄Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν προστατεύει τους ιατρούς του ΕΣΥ ή τους συναδέλφους που θα συνεισφέρουν στο ΕΣΥ σχετικά με θέματα αστικής ευθύνης και νομικής ασυλίας για την πανδημία COVID-19, όπως ισχύει σε άλλες χώρες του κόσμου. Θα πρέπει να λάβουμε σαφείς απαντήσεις από την πολιτεία για το πως αντιλαμβάνεται την άσκηση πολιτικών δημόσιας υγείας σε καθεστώς αποξένωσης από τον πρωταρχικό πυλώνα παροχής υπηρεσιών υγείας που είναι ο ιατρός, ο οποίος είναι υπεύθυνος να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Ποιος εντέλει μπορεί να πείσει με εξειδικευμένα επιστημονικά επιχειρήματα τους πολίτες για την εφαρμογή των πολιτικών αυτών σε μία πανδημική παγκόσμια κρίση;΄΄, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr