background img
banner
banner

Η ΔΕΥΑΑ της νέας ψηφιακής εποχής!

ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΩΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΜΕΣΩ E-MAIL

Τη διάθεση για εκμετάλλευση των τεράστιων δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνολογία, η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας την έχει αποδείξει από τη μέθοδο της τηλεμετρίας που την «μύησε» ουσιαστικά στην ψηφιακή νοοτροπία. Παράδειγμα προς μίμηση σε όλα τα επίπεδα, η Δημοτική Επιχείρηση πραγματοποιεί ένα ακόμη βήμα μπροστά που την καθιστά πρωτοπόρα, καθιερώνοντας την ηλεκτρονική επικοινωνία, ενημέρωση και αποστολή λογαριασμών, διαδικασία που θα αποφέρει τεράστια οικονομικά, περιβαλλοντικά αλλά και πρακτικά οφέλη όχι μόνο στην ίδια την Επιχείρηση αλλά στους καταναλωτές!

Η αποστολή των έντυπων λογαριασμών σε κάθε νοικοκυριό ή επαγγελματικό χώρο είναι μία δαπάνη που επιβαρύνει τη Δημοτική Επιχείρηση με αρκετές χιλιάδες ευρώ και καλύπτεται από ίδιους πόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι προσφάτως διενεργήθηκε διαγωνισμός για τη φακέλωση και αποστολή των λογαριασμών, με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ. Οι προσφορές που κατατέθηκαν ήταν τρεις, μεταξύ των οποίων και τα ΕΛΤΑ ωστόσο προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία «Παλαιολόγου» με προσφορά ύψους 203.000 ευρώ. Της διαδικασίας επίδοσης του λογαριασμού από… χέρι σε χέρι όμως, προηγείται και μία άλλη, αυτή της εκτύπωσης που χρειάζεται αρκετές εργατοώρες, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκδίδονται περί τους 200.000 λογαριασμούς τον χρόνο μαζί με αυτούς της άρδευσης πλέον. Εκτιμάται δε ότι με τη μείωση των γραπτών λογαριασμών οι υπάλληλοι θα αξιοποιούνται ώστε να διεκπεραιώνουν άλλες εργασίες που ως σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Τεράστια τα οφέλη για Δημοτική Επιχείρηση – Κοινωνία – Περιβάλλον

΄΄Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας παρέχει η τεχνολογία, η ΔΕΥΑΑ έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία web server με την εκτίμηση, ει δυνατόν, από την 1/1/22 να αποστέλλει ηλεκτρονικούς λογαριασμούς στους καταναλωτές. Επίσης, μέσω του e-mail θα μπορεί να ενημερώνει τους πολίτες για θέματα που τους ενδιαφέρουν, όπως είναι για παράδειγμα οι χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις που πραγματοποιούνται πολύ συχνά. Επίσης θα ενημερώνονται για τις διακοπές στην υδροδότηση που θα αφορούν την περιοχή του καθενός και όχι γενικά όπως γίνεται σήμερα, όπου δεν γνωρίζουν εάν τους περιλαμβάνουν καθώς και για τις ώρες που θα σημειώνονται. Μέσω της πλατφόρμας, από το κινητό τηλέφωνο (εφαρμογή της ΔΕΥΑΑ για κινητά) ή τον υπολογιστή του, ο καθένας θα μπορεί να έχει εικόνα στο υδρόμετρό του και να παρακολουθεί τις καταναλώσεις του.΄΄, ανέφερε στο protionline.gr η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Διαμάντω Βασιλακοπούλου, τονίζοντας πως το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να γνωστοποιήσουν το e-mail τους.

΄΄Αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας στην οποία ήδη έχουμε μπει μέσω της τηλεμετρίας. Η πλατφόρμα ήδη υπάρχει και εξελίσσεται, καθώς ο στόχος είναι να γίνουν όλα ψηφιακά. Επίσης, και ο καταναλωτής μπορεί με τον ίδιο τρόπο να επικοινωνεί με τη ΔΕΥΑΑ δηλώνοντας βλάβες και μέσω φωτογραφιών και εκφράζοντας οποιονδήποτε προβληματισμό. Έτσι και τα συνεργεία θα γνωρίζουν αμέσως πού να παρέμβουν και θα υπάρχει άμεση ανταπόκριση για την επίλυση των όποιων προβλημάτων. Απαιτείται μόνο η εγγραφή στην υπηρεσία i-bill, στο https://deya-aigialeias.i-bill.gr// ή αποστολή μηνύματος στα e-mail: [email protected] ή [email protected] . Σκοπός είναι σταδιακά να εκλείψουν οι έντυποι λογαριασμοί γεγονός που θα αποφέρει μεγάλο οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό όφελος για όλους΄΄, σημείωσε ακόμη η κ. Βασιλακοπούλου.

Οφέλη για τους καταναλωτές

Ιδιαιτέρως σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι οι καταναλωτές που θα συντονιστούν με τα νέα δεδομένα, θα έχουν σημαντικά οφέλη. Συγκεκριμένα, θα τυγχάνουν έκπτωσης στο ποσό χρέωσης παγίου του λογαριασμού τους, ενώ θα έχουν και δυνατότητα αίτησης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών πιο άμεσα. Βεβαίως όποιος δεν επιθυμεί ηλεκτρονική ενημέρωση και αποστολή λογαριασμού, θα μπορεί να λαμβάνει έντυπο ωστόσο δεν θα έχει τα οφέλη των υπολοίπων.

Είναι σαφές πως όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η διαδικασία ηλεκτρονικά, τόσο λιγότερο θα επιβαρύνεται οικονομικά η Δημοτική Επιχείρηση. Αυτό σημαίνει πως η σύμβαση με την εταιρεία που έχει αναλάβει την φακέλωση και διανομή των λογαριασμών θα «τρέχει» και θα παραμένει ανοιχτή μέχρι να εξαντληθεί το ποσό. Έτσι, τα δυόμιση χρόνια που έχουν υπολογιστεί να καλυφθούν με τα σημερινά δεδομένα, με τη μείωση των έντυπων λογαριασμών μπορεί να φτάσουν τα πέντε.

Άνοιξαν προσφορές για την αποχέτευση της Κορίνθου

Την ίδια στιγμή, παράλληλα με τα δρομολογημένα έργα της ΔΕΥΑΑ, προγραμματίζονται και νέα με τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων. Εν αναμονή της απόφασης της δικαιοσύνης για τον διαγωνισμό που αφορά τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης, «τρέχουν» δύο σημαντικά έργα. Το ένα αφορά την αποχέτευση της οδού Κορίνθου, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ για το οποίο πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός, εκεί όπου κατατέθηκαν δύο προσφορές και μειοδότησε η εταιρεία «Μεσόγειος» με έκπτωση 41% με τη δεύτερη εξ Αθηνών εταιρεία («Χωροτεχνική») να δίνει έκπτωση 28,5%.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για το οποίο εδώ και 15 χρόνια «πασχίζουν» οι δημοτικές αρχές, το οποίο ωστόσο παίρνει «σάρκα και οστά». Υπολογίζεται δε, όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος, εάν δεν υπάρξουν προσφυγές ή ενστάσεις, να υπογραφεί η σύμβαση σε ένα δίμηνο και να ξεκινήσουν οι εργασίες. ΄΄Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα επιλύσει σοβαρά προβλήματα στην Κορίνθου και τους κάθετους δρόμους αυτής, το οποίο αφορά στην κατασκευή συλλεκτήριου αγωγού αποχέτευσης ακαθάρτων επί της οδού Κορίνθου, καθώς και αγωγών σε διάφορες κάθετες οδούς στη διαδρομή του κύριου αγωγού. Συνολικά το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγών μήκους 2.700μ.το οποίο καλείται να παραδοθεί σε δώδεκα μήνες. Ναι μεν θα δημιουργήσει κάποια όχληση, δεδομένου ότι πρόκειται για δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας, όμως οι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή γιατί είναι πολύ σημαντικό΄΄, σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.

Μεγάλη έκπτωση για τα παλαιά σφαγεία

Επίσης, ένα ακόμη έργο που δρομολογείται είναι αυτό της αποκατάστασης του κτιρίου των πρώην Σφαγείων, προϋπολογισμού 1 εκατ. €. Το έργο αφορά στην επισκευή του κτιρίου αποθήκης που βρίσκεται πλησίον των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητά του αλλά και η ασφάλεια των εργαζομένων. Παρότι δημοπρατήθηκε και προέκυψε ποσοστό έκπτωση ιδιαίτερα υψηλό (75%) λόγω τυπικού κωλύματος στη διακήρυξη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΑ αναγκάστηκε να ακυρώσει τον διαγωνισμό για να διορθωθεί η διακήρυξη και να επαναδημοπρατηθεί το έργο κάτι που υπολογίζεται μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο.

Επιπλέον, μαζί με το έργο των παλαιών Σφαγείων, η Δημοτική Επιχείρηση προετοιμάζεται για τη δημοπράτηση του έργου που αφορά τον αγωγό Αιγείρας με τον διαγωνισμό, όπως υπολογίζεται, να βγαίνει σε ενάμιση μήνα.

Στην ίδια εταιρεία η άρδευση, με περσινά χρήματα ξεκινούν τα έργα

Εμπρόθεσμα κινείται η ΔΕΥΑΑ και στο θέμα της άρδευσης, πραγματοποιώντας τον διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου της νέας αρδευτικής περιόδου. Προσφορά κατέθεσε η εταιρεία του κ. Θεοφανόπουλου στα πλαίσια της αντίστοιχης περσινής σύμβασης, ήτοι 360.000 ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα μιας και πρέπει να αποσταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκτιμάται ότι η σύμβαση θα υπογραφεί σε περίπου ένα με ενάμιση μήνα όμως ακριβώς επειδή από την περσινή χρονιά υπάρχουν χρήματα καθώς δεν εξαντλήθηκε το διαθέσιμο κονδύλι, περίπου στις 10 με 15 Απριλίου ξεκινούν οι εργασίες για την άρδευση ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στην έναρξη της αρδευτικής περιόδου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr