background img
banner
banner

Καταφύγιο για τα αδέσποτα

ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑΤΑΣ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Πολύ κοντά στη δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου – Καταφυγίου βρίσκεται ο δήμος Αιγιαλείας, έχοντας έτοιμο το σχέδιο για την εγκατάστασή του στον υπάρχοντα χώρο που λειτουργεί άτυπα το καταφύγιο στην Ανατολική Αιγιάλεια. Στη δημοτική αρχή, που κινούνται επισταμένα ως προς τη διαχείριση του μείζονος ζητήματος διαχείρισης των αδέσποτων, βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης χρηματοδότησης προς αυτό το σκοπό.

Βεβαίως, το Δημοτικό Καταφύγιο δεν θα χρησιμεύει για τη μόνιμη φύλαξη αλλά για προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων και για περιπτώσεις ζώων που θα αναρρώνουν μέχρι να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως ο νόμος ορίζει.

Το ιστορικό του χώρου που προορίζεται για καταφύγιο

Οι εγκαταστάσεις του χώρου φιλοξενίας σκυλιών στην Ακράτα πήραν άδεια ίδρυσης το 2007 έχοντας σαν πλάνο την πλήρη οργάνωσή τους ως καταφύγιο και τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει σωστά. Δύο χρόνια μετά όμως… το καταφύγιο χαρακτηρίστηκε ως παράνομο και δεν έλαβε ποτέ την άδεια λειτουργίας του, ώστε να μπορεί να έχει και την πλήρη νομιμότητα που θα εξυπηρετούσε τους σκοπούς του. Σε αυτό τον χώρο, η δημοτική αρχή μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιώργου Φραγκονικολόπουλου, έχει προχωρήσει σε εκπόνηση μελέτης και κατάθεση πρότασης για χρηματοδότηση. Στην αίτηση χρήσης γης από την Πολεοδομία έχει ζητηθεί και η πιστοποίηση ότι το εν λόγω οίκημα θα ανήκει και νομικά στον δήμο, βάσει των αρχικών σχεδίων του. Μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Αιγιάλειας και των αρμόδιων μηχανικών, έχει ξεκινήσει η μελέτη ώστε μαζί με την έγκριση του “Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκου” να δοθεί σε απώτερο χρόνο η ένταξή του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Φιλόδημος” του υπουργείου. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν χώρο, ο οποίος θα ονομάζεται “Δημοτικό Κτηνιατρείο – Καταφύγιο” και θα μπορεί να προσφέρει προσωρινή στέγη σε αδέσποτα σκυλιά της Αιγιάλειας.

Μέχρι και 50 αδέσποτα θα μπορεί να φιλοξενήσει

Η όλη διαδικασία λογίζεται αρκετά… χρονοβόρα και σύμφωνα με υπολογισμούς, η γραφειοκρατική “ταλαιπωρία” (όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις) θα κοστίσει αρκετούς μήνες αναμονής. Μέχρι στιγμής, έχουν περάσει τέσσερις διαφορετικές Δημοτικές Αρχές και καμιά από αυτές, από το 2008, δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις. Βάσει των σχεδίων αναμένεται ότι στην επίσημη έγκριση από τον “Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού” δεν θα υπάρξει κάποιο «κώλυμα», όταν εγκριθεί αυτό. Τέλος, η “δυναμική” του χώρου θα είναι μέχρι και 50 σκυλιά τα οποία θα μπορούν να ελεγχθούν και να φιλοξενηθούν για ορισμένο χρόνο και φυσικά, θα λειτουργεί και σαν κτηνιατρείο, με όλες τις παροχές που προσφέρουν και τα ανάλογα κτηνιατρεία της Επικρατείας.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις  θα γίνεται ευθανασία – Πιστοποίηση από ειδική επιτροπή

Όπως εξηγεί στo protionline.gr ο κ. Φραγκονικολόπουλος, «ο ισχύων νόμος για όλα τα ανάλογα καταφύγια απαγορεύει ρητά τη στέγαση αδέσποτων ζώων πάνω από συγκεκριμένο αριθμό καθώς και την παραμονή τους στο καταφύγιο σε μόνιμη βάση, αφού λόγω του νομοθετικού πλαισίου και της τροπολογίας του, τα ζώα που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες ζωής και επάνω, επιβάλλεται να επιστρέψουν στο φυσικό περιβάλλον τους και στην ύπαιθρο. Ο νόμος που ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις, αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν μπορούν να φιλοξενούνται σε τέτοιες δομές ζώα που δεν έχουν προβλήματα υγείας (το ποσοστό των υγειών ζώων υπολογίζεται ότι είναι στο 95% περίπου όταν επιστρέφουν στην ύπαιθρο). Η περισυλλογή ενός αδέσποτου ζώου και η μεταφορά του σε αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο, θα γίνεται με την κινητοποίηση και εντολή του αρμόδιου αντιδημάρχου και η παραμονή του, θα έχει και θεραπευτικό χαρακτήρα. Οι περιπτώσεις που θα λογίζονται ως “επικίνδυνες” δε, θα κρίνονται και θα πιστοποιούνται από ειδική επιτροπή, ενώ για τρεις μήνες θα παρακολουθούνται, θα εκτιμάται η κατάστασή τους και θα καταγράφεται η “κοινωνική” συμπεριφορά και η πορεία της υγείας τους, κατά την παραμονή τους. Αν κάποιο ζώο, έστω και μετά την… ένταξη του στο “κοινωνικό σύνολο” ή την παραμονή του στο καταφύγιο ζώων, κριθεί από την επιτροπή πως εξακολουθεί να είναι “επικίνδυνο” και “φοβικό” τότε θα γίνεται υποχρεωτική ευθανασία».

Πάνω από… 2,5 χιλιάδες αδέσποτα σκυλάκια

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής και πρόεδρο της πενταμελούς επιτροπής για τα αδέσποτα, «το Δημοτικό Κτηνιατρείο είναι ένα έργο που θα φέρει πολλά “καλά” στον τόπο και έχουμε σκοπό να το υλοποιήσουμε έστω και αν είναι αρκετά χρονοβόρο. Το έργο της Δημοτικής Αρχής γίνεται ακόμα πιο δύσκολο και σύνθετο γιατί με διάφορους υπολογισμούς, λογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από… 2,5 χιλιάδες αδέσποτα σκυλάκια σε όλο τον δήμο. Θέλουμε να παρέχουμε την απόλυτη φροντίδα στα αδέσποτα και σαφώς, έχουμε την ευθύνη για την κλινική και κοινωνική τους εικόνα.

Το καταφύγιο θα είναι πολύ σημαντικό για όλη την περιοχή, για ακόμα έναν λόγο: Γιατί τώρα τα πηγαίνουμε τα πηγαίνουμε στην Πάτρα για κτηνιατρικές φροντίδες, με τεράστιο κόστος. Ένα τραυματισμένο σκυλί δεν είναι “πρόβλημα” κατά την φροντίδα του ή την ίαση του, αλλά το πού θα φιλοξενηθεί μετά, πού ακριβώς δηλαδή θα ενταχθεί να ζήσει. Για εμάς, αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και ο πιο δυνατός “γρίφος” που έχουμε σαν Δημοτική Αρχή να λύσουμε, οι περιπτώσεις δηλαδή της επανένταξης του ζώου μετά την περίθαλψη του. Λόγω της έλλειψης συγκεκριμένης δομής αυτή την στιγμή, είμαστε αναγκασμένοι να αναζητούμε πιθανούς εθελοντές και φιλόζωους, οι οποίοι έχουν τον οικονομικό και τον πρακτικό τρόπο να μπορούν να φροντίσουν κάποιο αδέσποτο, κατά την ένταξή του και την κοινωνικοποίησή του στο σύνολο».

Έχουμε καλή συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και κοινή πλεύση

Από τη πλευρά της, η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγιάλειας “Τα Φιλαράκια” Σία Σοφιανοπούλου, αναφέρει στo protionline.gr για το ζήτημα δημιουργίας καταφυγίου – κτηνιατρείου: «Η ύπαρξη αυτής της προϋπόθεσης του καταφυγίου και σε επέκταση του Δημοτικού Κτηνιατρείου, είναι κάτι που έχουμε προτείνει σαν σύλλογος και πλέον αποτελεί μια απόφαση κοινή μεταξύ του συλλόγου και της Δημοτικής Αρχής. Θεωρούμε ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ όχι μόνο τα αδέσποτα ζώα, αλλά και την ανάπτυξη και την εξέλιξη του τόπου σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα… Κυρίως, το πιο σημαντικό είναι η δημιουργία του Δημοτικού Κτηνιατρείου ώστε να παρέχονται ιατρικές φροντίδες στα αδέσποτα». Και πρόσθεσε: «Καμία Δημοτική Αρχή κατά το παρελθόν δεν μπόρεσε να φέρει αποτελέσματα στο ζήτημα ή να κάνει κάτι για τις εγκαταστάσεις αυτές. Τώρα, όλα αυτά είναι εφικτά. Είναι σαφώς η μόνη Δημοτική Αρχή που προτίθεται να κάνει κάτι με το θέμα και να παρθεί η άδεια. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και σαν Σύλλογος έχουμε κοινή “πλεύση”. Υπάρχει μια ενιαία προοπτική και αγάπη για τα αδέσποτα ζώα. Ο στόχος πλέον είναι ενιαίος και υπό αυτό το πλαίσιο θα συνεργάζονται ο Σύλλογος και η Δημοτική Αρχή».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr