background img
banner
banner

Μέτρα στήριξης και μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων

ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Απαντήσεις σε αρκετά από τα ερωτήματα που «καίνε» τους επαγγελματίες του νομού Αχαΐας, έδωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, συμμετέχοντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας, εκεί όπου του μεταφέρθηκε ο έντονος προβληματισμός των μελών, μεγάλος αριθμός των οποίων βιώνει τις επιπτώσεις της υποχρεωτικής λόγω των μέτρων παύσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Με την… αγωνία για το εάν κάποιες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να επιβιώσουν εφόσον ανοίξουν, να είναι διάχυτη και να εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία, ο πρόεδρος Πλάτωνας Μαρλαφέκας και τα μέλη του Επιμελητηρίου, άκουσαν με προσοχή τη γραμμή που χαράσσει για τον επιχειρηματικό, επαγγελματικό και εμπορικό κόσμο η κυβέρνηση ενώ ίσως αυτό που προκάλεσε μία κάποια ανακούφιση, ήταν το γεγονός ότι ο υπουργός δεσμεύθηκε πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και μετά την… επανεκκίνηση του λιανεμπορίου. Διότι, όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πώς θα ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις αλλά το εάν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, κάτι που θα φανεί σίγουρα στο πρώτο τρίμηνο της επανέναρξης.

Κατέγραψε ερωτήματα και θα απαντήσει γραπτώς…

Γενικότερα, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επιχειρηματικότητα στον Νομό Αχαΐας, καθώς και οι ανάγκες στήριξής της μετά την πανδημία. Επιπλέον, στα σημεία που ο υπουργός δεν απάντησε, κατέγραψε τα ερωτήματα που υπεβλήθησαν και δεσμεύθηκε να τα εξετάσει και να τα απαντήσει γραπτώς.
΄΄Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων δεν πρόκειται να αρθούν αυτόματα με τη λήξη της καραντίνας. Θα υπάρξουν μέτρα στήριξης και στους πρώτους μήνες της επανεκκίνησης. Το ποια ακριβώς θα είναι δεν μπορώ να ανακοινώσω τώρα, γιατί είναι μια συζήτηση που γίνεται με το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών. Αλλά η απόφαση που έχουμε λάβει είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις πολύ κατά το διάστημα της επανεκκίνησης τους. Άρα πολλά από αυτά τα μέτρα θα ισχύσουν και μετά΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης.

Παρεμβάσεις και για την Αιγιάλεια από τον Αρίστο Τηλιγάδη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως για την Αιγιάλεια, παρουσίασαν οι παρεμβάσεις του α΄ αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου, επικεφαλής της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης Αρίστου Τηλιγάδη, ο οποίος, πέραν των άλλων, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα ενίσχυσης με προσωπικό των κρατικών τραπεζικών καταστημάτων ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος, τονίζοντας πως προσέρχονται οι ενδιαφερόμενοι για επιχειρηματικά δάνεια και λόγω των αδειών ειδικού σκοπού, δεν βρίσκουν υπαλλήλους για να εξυπηρετηθούν, με τον υπουργό να τονίζει πως θα δει το θέμα αυτό.

Όπως μετέφερε στo protionline.gr ο κ. Τηλιγάδης, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ΄΄η εκτίμηση του υπουργού ήταν πως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η αγορά θα επιστρέψει στην κανονικότητα μετά τον Ιούνιο, με την προϋπόθεση βέβαια να γίνονται 50.000 εμβολιασμοί πανελληνίως την ημέρα όπως έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο Υγείας. Επίσης, μας ανέφερε ότι θα δοθούν χαμηλότοκα δάνεια κι άλλες τονωτικές «ενέσεις» στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Σημείωσε ακόμη πως έχουν δοθεί πολλά χρήματα ως ενίσχυση και μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών, μέσω των δανείων ΤΕΠΙΧ καθώς και ότι θα καλυφθούν και οι πάγιες δαπάνες για το 2020 για τις πληγείσες επιχειρήσεις΄΄.

Εστίαση, μόνο έξω…

Σύμφωνα με τον κ. Τηλιγάδη, ο υπουργός ρωτήθηκε και για την εστίαση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση σε πρώτη φάση να λειτουργήσουν εσωτερικοί χώροι, παρά μόνο έξω, ενώ επισήμανε πως ακόμη κι αν αργότερα επιτραπεί η λειτουργία των εσωτερικών χώρων και πάλι θα τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις.
Αναφορικά με το λιανεμπόριο, όπως μετέφερε ο α΄ πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ., ΄΄ο κ. Γεωργιάδης είπε πως δεν παρουσιάζει μεγάλη πτώση, παρατηρώντας ότι κατά τη διάρκεια του lockdown και σε σχέση με το διάστημα πριν που το λιανεμπόριο είχε λειτουργήσει, η πτώση δεν ξεπέρασε το 2,4% εκτιμώντας πως δούλεψε καλά το e-shop, ωστόσο εμείς διατηρούμε μία επιφύλαξη για το εάν αυτό ισχύει για την περιοχή μας…΄΄. ΄΄Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να μας ικανοποιεί είναι ότι ο υπουργός δεσμεύθηκε πως τα μέτρα στήριξης δεν τελειώνουν με το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά θα συνεχιστούν. Όσο για την αποτίμηση, μας είπε πως θα γίνει όταν ανοίξουν τα καταστήματα αφού αυτή τη στιγμή αδυνατούν να δουν τι ζημιά θα έχει προκαλέσει η πανδημία με τη λήξη των μέτρων΄΄, κατέληξε ο κ. Τηλιγάδης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr