background img
banner
banner

Μεγάλη “ζημιά” στην έκφραση της υποκριτικής τέχνης ο covid και τα παρελκόμενά του

ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ… ΔΙΨΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΛΕΟΝ Η “ΑΥΛΑΙΑ” ΤΟΥΣ

Ο κορωνοϊός και τα όσα… “μύρια δεινά” έφερε τους τελευταίους μήνες στις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες ήταν και είναι, ο κύριος λόγος που η “υποκριτική ικανότητα” των ταλαντούχων ηθοποιών της Αιγιάλειας έχει πατήσει ένα παρατεταμένο… “pause” σε όλες τις δραστηριότητές τους. Τα προβλήματα των θεατράνθρωπων για την παύση αυτή όμως, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς διαθέτουν επιπλέον και μια… αβάσταχτη μελαγχολική διάθεση. Είναι αυτή η διάθεση που κάνει το ερασιτεχνικό θέατρο στην Αιγιάλεια ένα “όπλο δίχως σφαίρες”. Είναι αυτή η δίψα που έχουν να πάρουν και πάλι “φωτιά” τα καμαρίνια της προεργασίας τους, λίγο πριν ανοίξει η αυλαία.

Οι εκφραστές της υποκριτικής περιμένουν την… κανονικότητα

Η απομόνωση λόγω κορωνοϊού, είναι εκείνη που βάζει φραγμό στον σκοπό της έκφρασης για τους εκπροσώπους των τοπικών θεατρικών ομάδων. Μέχρι αυτή τη στιγμή η απομόνωση αυτή, κάνει υποχρεωτικά έναν “ιντερνετικό προγραμματισμό” το συλλογικό αποτέλεσμα και μέσω αυτής της προετοιμασίας περιμένει να δημιουργήσει διά ζώσης. Οι πρόβες που γίνονται μέσα από τις διαδικτυακές πύλες και τα πολύωρα διευκρινιστικά τηλεφωνήματα μεταξύ των μελών της κάθε ομάδας, δεν αρκούν επ’ ουδενί να “δέσουν” ένα έργο. Έτσι, δεν γίνεται εξάλλου να χαρακτηριστεί η εκάστοτε προσέγγιση του κάθε έργου, να παγιώσει την απόδοση των πρωταγωνιστών του κάθε ρόλου.

Ο ηθοποιός περιμένει να εκφραστεί και να τολμήσει στη σκηνή γιατί αυτό μόνο ξέρει να κάνει. Το ερασιτεχνικό θέατρο, είναι αυτό που πάντα θα δυναμιτίζει τον πολιτισμό και θα προσφέρει ταλέντο αλλά και κουλτούρα στο κοινό. Όμως αυτή την εποχή χωλαίνει. Και υποχρεωτικά… ξαποσταίνει. Οι εκφραστές και οι άνθρωποι του χώρου γνωρίζουν πολύ καλά την ανάγκη του κόσμου να δει θέατρο. Ο κόσμος επίσης, γνωρίζει πολύ καλά την ανάγκη των ηθοποιών να “ξαναζήσουν” στη σκηνή. To protionline.gr σε μια σύντομη αναφορά “φωτογραφίζει” τις τοπικές θεατρικές ομάδες και το τι ακριβώς έχουν ετοιμάσει, ελπίζοντας ότι πολύ σύντομα θα είναι και διαθέσιμες στις διάφορες αίθουσες της Αιγιάλειας και όχι μόνο.

Η θεατρική ομάδα “Αναγέννησις” στην Ακράτα

Η ομάδα που συνεργάζεται άψογα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Ανδρέα Κουτσουρέλη τα τελευταία χρόνια, έκανε ακριβώς το ίδιο και αυτή την φορά εν μέσω κορωνοϊού. Οι πρόβες ίσως να ανακόπηκαν άδοξα δύο μήνες πριν φύγει το ‘20 από τις υγειονομικές επιπτώσεις και την διασπορά, όμως συνεχίστηκαν στις πλατφόρμες του διαδικτύου… θέλοντας και μη. Η προετοιμασία της ομάδας για την παράσταση του επετειακού χαρακτήρα «Αγρίδι – τα πρώτα τουφέκια» θα καθυστερήσει λίγο, αφού εδώ και καιρό οι πρόβες είναι ατομικές μόνο. Η ομάδα ετοιμάζει ένα διαφορετικό… και ιδιαίτερο έργο, εκρηκτικής “φύσης” το “Συγγραφέας – Φάντασμα” σε απόδοση και μετάφραση από την Μικαέλα Αντωνίου και σκηνοθεσία του Χρήστου Ασημακοπούλου.

Η πρόεδρος της «Αναγέννησις» Μαρία Καρρά, αναφέρει χαρακτηριστικά γι’ αυτό: “Το θεατρικό τμήμα του συλλόγου έχει καταθέσει υποψηφιότητα συμμετοχής στο φεστιβάλ του θεάτρου, στο σωματείο “Ρεφενέδες της Πάτρας” προκειμένου να συμμετάσχουμε στις δραστηριότητες, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία των προβών, όμως το περιμένουμε σαν… τρελοί! “Το έργο του Ντ. Τριστάν, το δουλεύουμε με μεγάλο μεράκι και βέβαια, ελπίζουμε να μπορέσουμε επιτέλους να ανέβουμε στο σανίδι σύντομα”

Εν αναμονή της “επιστροφής” και η Θεατρική Ομάδα Διακοπτού

Το εξαιρετικό έργο του Πάτρικ Χάμιλτον με τίτλο «Το φως του γκαζιού» σχεδιάζει η Θεατρική Ομάδα του Διακοπτού εδώ και περίπου… ένα χρόνο. Το χρονοδιάγραμμα των δράσεων, των προβών και των πλάνων που αρχικά είχε προετοιμάσει η ομάδα, έπεσε στο… κενό του ιού. Ο Γιώργος Γεωργόπουλος, εκπρόσωπος της θεατρικής παρέας στο Διακοπτό, αναφέρει: “Το «Toc–Toc» λόγω του κορωνοϊού δεν το καταφέραμε τελικά. Ήμασταν έτοιμοι και ξέραμε ότι το έργο θα είναι και “δυνατό” και βεβαίως, η σκηνοθετική παρέμβαση και προσέγγιση του έργου από τον Κώστα Κλάγκο θα μας έδιδε το… κάτι παραπάνω. Το έργο “Το φως του γκαζιού” το δουλεύαμε ταυτόχρονα, προκειμένου να παιχτούν και τα δύο αν είναι δυνατόν, στο Φεστιβάλ των θεατρικών συναντήσεων σε λίγους μήνες. Ο κορωνοϊός ρυθμίζει πια, όχι εμείς. Ελπίζω να επιστρέψουμε στον φυσικό μας περιβάλλον σύντομα, ηθοποιός δίχως το σανίδι, δεν υπάρχει”. Να σημειωθεί ότι η ερασιτεχνική ομάδα δεν ήταν υπέρ της διαδικασίας με διαδικτυακές πρόβες προετοιμασίας και δικαίως, αφού η πραγματική έκφραση έχει το άγγιγμα ως μόνη και αναντικατάστατη αίσθηση να ζει.

Με μια εύθυμη κωμωδία επανέρχεται η ομάδα “Μονόλογοι”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με αρκετές ανατροπές και παιχνιδιάρικη διάθεση προετοιμάζει η θεατρική ομάδα «Μονόλογοι» μια κωμωδία – έκπληξη. Πρόκειται για έργο που είναι σχετικό με την καραντίνα που έζησαν και ζουν όλοι και αναμένεται να παρουσιαστεί όταν επιτρέψουν οι συνθήκες. Οι πρόβες έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό διαδικτυακά, υπό την καθοδήγηση της Χριστίνας Κυρίτση που προσπαθεί να συντονίζει τους ηθοποιούς υπό τις αντίξοες συνθήκες της πλατφόρμας. “Το σανίδι, μας περιμένει και εμείς περιμένουμε πως και πως να το πατήσουμε” είναι τα πρώτα λόγια του εκπροσώπου της θεατρικής ομάδας Αποστόλη Δεληγάκη, ο οποίος συμπληρώνει: “Έχει ήδη ολοκληρωθεί η προετοιμασία του έργου και αμέσως μόλις δοθεί το “πράσινο φως” από την κυβέρνηση, θα ξεκινήσουν οι πρόβες και διά ζώσης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο ¨εφιάλτης¨ τελειώνει και μπορούμε και πάλι να δημιουργήσουμε και να εκφραστούμε μέσα από την Τέχνη”. Να σημειωθεί ότι οι «Μονόλογοι» έχουν χαρίσει εύθυμες στιγμές με το πηγαίο των ηθοποιών του, ενώ τα θεατρικά μαθήματα της Παιδικής και Εφηβικής σκηνής της ομάδας, έχουν σταματήσει λόγω του κορωνοϊού.

“Ζητείται ψεύτης” και ημερομηνίες παραστάσεων για την Θ.Ε.Α.

Το έργο που εξακολουθεί να δουλεύει και προετοιμάζει η ερασιτεχνική ομάδα, είναι το ¨Ζητείται ψεύτης¨ του Δημήτρη Ψαθά. Οι δεκατέσσερις εξαιρετικοί τοπικοί ηθοποιοί της ¨Θ.Ε.Α.¨ δηλώνουν έτοιμοι να δημιουργήσουν, καθώς όπως είχε ανακοινώσει η ομάδα περί τα τέλη του Δεκεμβρίου, θα είναι σε θέση να παρουσιάσει το έργο από το Πάσχα και μετά, εάν το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες και ο ιός. “Εξακολουθούμε και δουλεύουμε ατομικά, συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε και να περιμένουμε να περάσει και να τελειώσει αυτή η παρατεταμένη δοκιμασία του κορωνοϊού. Η καλλιτεχνική μας ομάδα έχει ανάγκη το ¨σανίδι¨ και δεν χάνουμε το κουράγιο και την αγάπη μας για το θέατρο και την τέχνη”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Θεατρικής Έκφρασης Αιγίου Βαρβάρα Σεφέρη, η οποία πρόσθεσε ότι οι ατομικές πρόβες των μελών της είναι καθημερινές.

Covid-19 VS “Θεατρική Ομάδα Αποφοίτων”

Ένα χιουμοριστικό έργο ετοιμάζει η «Θεατρική Ομάδα Αποφοίτων του πρώτου Λυκείου Αιγίου». Ο Γιάννης Καυκάς και η… “παρέα” του, έχουν από τον περασμένο Οκτώβριο περίπου, που το επόμενο καλλιτεχνικό βήμα που έχουν σκεφτεί και προαποφασίσει, θα είναι μια κωμωδία που θα μετέχουν 14 ηθοποιοί. Προορίζεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι που έρχεται. “Μονάχα η πρόβα χαρακτηρίζει και ¨οριοθετεί¨ την καλλιτεχνική παρέμβαση και την εκάστοτε ερμηνεία. Υποχρεούμαστε να μην δεσμευόμαστε να ανακοινώσουμε ποιο συγκεκριμένο έργο θα ανέβει, γιατί πολύ απλά, δεν ξέρουμε αν ο κορωνοϊός μας το επιτρέψει. Θέλουμε να είμαστε σωστοί απέναντι στον κόσμο που μας αγαπά” τονίζει ο κ. Καυκάς,
Η ομάδα στοχεύει στην συμμετοχή του Φεστιβάλ των θεατρικών συναντήσεων το καλοκαίρι, αν αυτό διεξαχθεί ή τις δράσεις με την βοήθεια της Περιφέρειας αν αυτές γίνουν.

Οι εκφραστές της υποκριτικής όπως και εκείνοι των υπολοίπων τεχνών, είναι πολύ καιρό τώρα στην “κατάψυξη”. Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράπονο των ανθρώπων που μοχθούν και δημιουργούν μέσα από την τέχνη, είτε είναι σε επαγγελματικό επίπεδο είτε είναι σε ερασιτεχνικό.

Οι μουσικές σκηνές και τα μικρά live… ταβερνάκια, οι μεγάλες θεατρικές παραγωγές και τα περιφερειακά υποκριτικά “μπουλούκια” πρέπει να επιστρέψουν στην φυσική τους ροή και θέση. Γιατί πλέον το έχουν όλοι ανάγκη να γίνει. Αλλά πάνω από όλα, η ίδια η Τέχνη.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΞΟΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr