background img
banner
banner

Με Αρχιερατική Χοροστασία ο ΣΤ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός

ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΑΙΓΙΟΥ

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης και ταπείνωσης αλλά με ιεροπρέπεια και πνευματική ανάταση τελέστηκε ο τελευταίος για φέτος ΣΤ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών το βράδυ της 18ης Απριλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φανερωμένης Αιγίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, πλαισιουμένου από Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, τηρουμένων ασφαλώς των περιοριστικών μέτρων του Υπουργείου Υγείας. Παρέστη επίσης συμπροσευχόμενος στο Ιερό του Ναού και ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.

Στην Ιερή Ακολουθία συμμετείχαν ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυκας π. Χρυσόστομος Μυλωνάς, ο Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βοστίτσης Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Συμπολιτείας Αρχιμανδρίτης π. Ανδρόνικος Τσαχρίδης και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Θεοδωρακόπουλος, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, αδελφός της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας με θέμα: «Η μετάνοια ως προϋπόθεση για την αγιότητα».

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: «Η προσευχή το όπλο ενάντια στις παγίδες του πονηρού»

Ο τοπικός Ποιμενάρχης, στη σύντομη αποφώνησή του, επαίνεσε τον ιεροκήρυκα π. Φιλάρετο για την ωραία πνευματική ομιλία του και μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως «καθώς πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάθος του Κυρίου μας πρέπει η προσευχή στην Παναγία μας να γίνει το όπλο, που θα διώχνει μακριά από τον καθένα μας τις παγίδες του πονηρού και θα καθαρίζει την καρδιά μας, την ψυχή και το μυαλό μας από καθετί βλαβερό και αμαρτωλό». «Καταληκτικά τόνισε με ευλάβεια: «Το κλειδί, για να εισέλθουμε όλοι, αδελφοί μου, στον Παράδεισο, δεν είναι άλλο από την ιερά εξομολόγηση και τη μετάνοια, διότι με αυτά τα δύο ανοίγουν οι ουρανοί, κατεβαίνει ο Θεός και αγιάζει τον πιστό με τη μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων, δηλαδή του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Ας είναι λοιπόν ευλογημένο το όνομα του Αγίου Τριαδικού μας Θεού, ας είναι ευλογημένη η μητέρα Του και μητέρα όλων μας, η Παναγία μας, η οποία σκεπάζει τον κόσμο όλο και να είναι αυτή, η οποία θα διώχνει μακριά τα βάρβαρα βέλη του πονηρού και θα αγιάζει τον καθένα μας. Η μετάνοια, αδελφοί μου, θα μας ενώσει με τον Ιησού Χριστό. Αν εξετάσει ο καθένας περισσότερο τον εαυτό του, θα μπορέσει να συγχωρέσει τον συνάνθρωπό του και να συμφιλιωθεί με τον Θεό. Και αυτός είναι ο σκοπός για τον οποίο ήρθε ο Χριστός στη γη και γι’ αυτό τον λόγο έδωσε τη ζωή Του. Εύχομαι λοιπόν σε όλους σας καλό υπόλοιπο Μεγάλης Τεσσαρακοστής και με εφόδια τη μετάνοια, την εξομολόγηση και τη συχνή Θεία Κοινωνία αυτές τις άγιες ημέρες να εορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας. Καλή και ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα με προσευχή, προσευχή, προσευχή και προσοχή, αγαπητοί μου αδελφοί».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr