background img
banner
banner

«Μπρα ντε φερ» για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ακράτας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑΣ… ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

«Κόντρα» με… φόντο την αναγκαιότητα δημιουργίας Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην ορεινή Ανατολική Αιγιάλεια ξέσπασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, με τις μεν παρατάξεις Γούτου και Ψυχράμη να θέτουν το θέμα της εγκατάστασής του στην κοινότητα Αγ. Βαρβάρας σε δημοτικό κτίριο, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, τη δε δημοτική αρχή να… υπενθυμίζει πως υπάρχει πρόταση και για στέγασή του στο πρώην δημαρχείο Νωνάκριδος και να προτείνει συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση της Μ. Δευτέρας κατόπιν σχετικών υποδείξεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Κι ενώ ελήφθη απόφαση για διάθεση του δημοτικού χώρου του πρώτου ορόφου πάνω από το ιατρείο Αγ. Βαρβάρας, κάτι που ψηφίστηκε από την παράταξη Γούτου (με εξαίρεση τον δημοτικό σύμβουλο Π. Γιαννούλη), Ψυχράμη και Παπακωνσταντινόπουλου, το θέμα προγραμματίστηκε να συζητηθεί εκ νέου στη συνεδρίαση της Μ. Δευτέρας… Παρών ψήφισε ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ενώ η Αγγελική Κουρή αλλά και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Στράτος Βαρδάκης συμφώνησαν με την πρόταση της δημοτικής αρχής να εξεταστεί το θέμα εκ νέου παρουσία και των προέδρων των κοινοτήτων Ζαρούχλας, Περιστέρας, Μεσορουγίου αλλά και Αγ. Βαρβάρας ο οποίος ήταν ο μόνος που ήταν παρών και στην προχθεσινή συνεδρίαση.

Με εισήγηση του Χρήστου Γούτου τέθηκε προ ημερησίας

Αρχικά το θέμα έθεσε προς συζήτηση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος ζητώντας παραχώρηση του χώρου από τον δήμο για την ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου, δεδομένου ότι ο χώρος στην κοινότητα Αγ. Βαρβάρας είναι ο πλέον κατάλληλος και διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ντίνος είπε πως θα έπρεπε προηγουμένως να έχει κατατεθεί αίτημα από την Πυροσβεστική, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γούτου, Γιώργος Γιοβάς είπε πως υπάρχει το έγγραφο της Π.Υ. προς τον δήμο που ζητάει έγκριση, τονίζοντας πως έχει ξεκινήσει από πέρυσι το θέμα και ότι η Πυροσβεστική έχει επιθεωρήσει τους χώρους. Κατέστησε ακόμη επιτακτική την ανάγκη λήψης απόφασης δεδομένου ότι το κλιμάκιο πρέπει να συσταθεί ως το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας που ξεκινά η αντιπυρική περίοδος και τονίζοντας πως πρέπει να γίνει για να φυλάσσεται η περιοχή ενώ θα εξασφαλίσει και θέσεις εργασίας.

Την πρόταση για στέγασή του στο πρώην δημαρχείο Νωνάκριδος μετέφερε ο Π. Γιαννούλης

Ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης ωστόσο, Πάνος Γιαννούλης είπε πως υπάρχει και ο χώρος στο πρώην δημοτικό κατάστημα Νωνάκριδος που προσφέρεται και έχει προταθεί από τους προέδρους των κοινοτήτων Ζαρούχλας, Περιστέρας και Μεσορουγίου.

Τόσο ο κ. Γιοβάς όσο και ο κ. Γούτος ανέφεραν πως ο χώρος στην Αγ. Βαρβάρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο, κοντά στη Ζαρούχλα και τη λίμνη Τσιβλού καθώς και στην ορεινή Αιγείρα. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της κοινότητας Αγ. Βαρβάρας Θανάσης Ξυγκάς στον οποίο ωστόσο δεν επιτράπηκε να τοποθετηθεί καθώς απουσίαζαν οι υπόλοιποι αιτούντες πρόεδροι.

«Δεν υπάρχει αίτημα της Πυροσβεστικής» είπε η Μ. Σταυροπούλου

Η αντιδήμαρχος Διοίκησης και Ανατ. Αιγιάλειας Μαρία Σταυροπούλου είπε πως δεν υπάρχει αίτηση από την Π.Υ. προκειμένου να παραχωρηθεί δημοτικός χώρος. ΄΄Δεν έχει η κοινότητα δικό της χώρο, το Δ.Σ. αποφασίζει για παραχώρηση χώρου για χρήση σε Νομικό Πρόσωπο. Τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα. Το μόνο που έχουμε είναι ενημέρωση για την ίδρυση και τον ιστότοπο που υπάρχει από τη Γενική Γραμματεία σχετικά με την ίδρυση Πυροσβεστικών Κλιμακίων που απεστάλη στον δήμο στις 30 Μαρτίου. Μας διατυπώνουν τη νομοθεσία και μία ευχή ωστόσο αυτά δεν συνοδεύονται με κάποιο αίτημα. Σε επικοινωνία που είχαμε μας κατέστη σαφές ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία για τους αιτούμενους χώρους, ούτε γνωρίζουμε τα κριτήρια βάσει των οποίων θα οριστεί ο χώρος που θα φιλοξενήσει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο. Υφίστανται όμως δύο αιτήσεις για δύο διαφορετικούς δημοτικούς χώρους. Θα έπρεπε να έχουμε τις απόψεις της Υπηρεσίας και τι προκρίνει αυτή για να λάβει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για τον χώρο, βάσει κριτηρίων΄΄, τόνισε, προτείνοντας τον χώρο που υπέδειξε ο κ. Γιαννούλης ως καταλληλότερο αλλά και πάλι αναμένοντας την εισήγηση της Π.Υ. ή την υπόδειξη των κριτηρίων αξιολόγησης.

«Το παιχνίδι είναι unfair» είπε ο δήμαρχος και ξαναφέρνει το θέμα στο Δ.Σ.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος ανέφερε πως ήταν δρομολογημένη η απόφαση από τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «το παιχνίδι είναι unfair» και ότι «πρόκειται για διαδικαστική κατάλυση της Δημοκρατίας». Σημείωσε ακόμη πως πρέπει να εξεταστούν και οι δύο περιπτώσεις κτιρίων τονίζοντας: ΄΄Έχω πληροφορίες ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση περιδιάβαινε την κοινότητα Βαρβάρας και έλεγε «θα έρθει εδώ». Δεν είναι έτσι η Δημοκρατία. Πρόκειται για σταυροβελονιά ψηφοθηρίας. Έχω μιλήσει με την ηγεσία της Πυροσβεστικής και μου είπαν ότι θα αποφασίσουν αυτοί. Οποιαδήποτε εκδοχή μη στήριξης του αιτήματος δεν έχει σχέση με εμάς αλλά με τη βιαιότητα της διαδικασία που προσπαθεί να επιβάλει με την αριθμητική της υπεροχή η αντιπολίτευση΄΄. ΄΄Εδώ έχουμε εκτροπή των δημοκρατικών θεσμών και μη μου πείτε άλλη φορά ότι δεν έστειλα εγκαίρως τις εισηγήσεις΄΄, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Οι εθελοντές «δείχνουν» Αγ. Βαρβάρα σύμφωνα με την Β. Ψυχράμη

Η Βάσω Ψυχράμη ανέφερε πως και η ίδια είχε την πρόθεση να θέσει το εν λόγω θέμα προ ημερησίας διατάξεως για συζήτηση, ενώ παρέθεσε στο Σώμα βοηθητικά στοιχεία βάσει των οποίων υποστηρίζεται η δημιουργία Π.Κ. στον προτεινόμενο χώρο της Αγ. Βαρβάρας, τονίζοντας πως για το συγκεκριμένο θέμα δεν είχε συνεννοηθεί με τον κ. Γούτο. ΄΄Η εθελοντική ομάδα Πολιτικής Προστασίας Αχαιός απευθύνθηκε σε μένα για το θέμα υποδεικνύοντας ως ενδεδειγμένο εν λόγω χώρο. Το κτίριο πάνω από το ιατρείο Αγ. Βαρβάρας στον πρώτο όροφο το είδα από κοντά και είναι το κατάλληλο διότι «βλέπει» το δάσος της Ζαρούχλας του Περιθωρίου του Βουραϊκού είναι κοντά στις λίμνες Τσιβλού και Δόξα. Πληροί όλες τις προϋποθέσεις, έχει χώρους, ίντερνετ και είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Αντιθέτως, το πρώην δημαρχείο Νωνάκριδος βρίσκεται σε «γούβα» χωρίς ορατότητα, με χημικές τουαλέτες χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ είναι απομονωμένο και οι εθελοντές ανέφεραν πως εκεί δεν πιάνει ούτε η ασύρματη σύνδεση. Η κ. Λαλιώτη μας μετέφερε ότι η Υπηρεσία της θέλει και περιμένει από εμάς να τους δώσουμε τον χώρο΄΄, επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Ψυχράμη. Τέλος, κατηγόρησε ακόμη τον δήμαρχο ότι προσβάλλει την αντιπολίτευση όταν δεν συμφωνεί μαζί της.

Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου τασσόμενος υπέρ της λειτουργίας του στο έτοιμο, όπως παρουσιάστηκε κτίριο, της Αγ. Βαρβάρας. Ατεκμηρίωτο και χωρίς εισήγηση χαρακτήρισε το αίτημα της αντιπολίτευσης ο Γρηγόρης Τρανταφυλλόπουλος ζητώντας την ανάκληση του θέματος. Να συζητηθεί το θέμα παρουσία και των υπολοίπων τριών προέδρων ζήτησε η Αγγελική Κουρή. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος είπε ότι ο χώρος στην Αγ. Βαρβάρα δεν έχει πρόσβαση και δεν χωράει μεγάλο πυροσβεστικό ούτε καν απορριμματοφόρο τονίζοντας πως το σημείο που πρότεινε ο κ. Γιαννούλης είναι το ενδεδειγμένο.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr