background img
banner
banner

‘‘Ο Δήμος Αιγιαλείας οφείλει να ενεργοποιεί τους πολιτιστικούς θεσμούς, ως ομάδες που παρεμβαίνουν στην κοινωνία’’

-Της Βασιλικής Ψυχράμη, Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘’Ποιοτική Αιγιάλεια’’-

Είναι κοινός τόπος πως ο πολιτισμός, η σύγχρονη δημιουργία και η πολιτιστική παράδοση δεν συνιστούν μόνον αξίες που πρέπει να προστατεύσουμε και να προωθήσουμε αλλά αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και προόδου για τις τοπικές κοινωνίες. Γι΄αυτό, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία που ενισχύει την εξωστρέφεια και τον δυναμισμό των πολιτιστικών φορέων του τόπου μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους πολιτιστικούς φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς ,μπορεί να επεκτείνει τη δραστηριότητά τους και να εμπλουτίσει την πολιτιστική υποδομή των τοπικών κοινωνιών.

Στη σημερινή εποχή , που βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, αλλά και κρίση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και των αξιών, ο πολιτισμός καθίσταται αναγκαίος όσο ποτέ, καθώς αποτελεί για τις τοπικές κοινωνίες καθοριστικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής, διότι συνδέει άρρηκτα την ατομική με τη συλλογική ταυτότητα.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία υπάρχει ανάγκη για πρωτοβουλίες που θα διαμορφώσουν ένα καινούργιο πλαίσιο, όπου αρετές ξεχασμένες θα εμπλουτίζονται με νέα δεδομένα για τη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής μας ταυτότητας. Πρωτοβουλίες που θα διαμορφώσουν έναν χώρο όπου η ερασιτεχνική δημιουργία θα συναντά την πολιτιστική έκφραση και τη συλλογική δράση.
Στην κοινωνία της Αιγιάλειας υπάρχει πλούσιο κεφάλαιο συλλογικής γνώσης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και εμπειρίας, υπάρχουν πρωτοβουλίες που ξεκινούν από μεμονωμένα άτομα ή από παρέες – ανθρώπινα δίκτυα καλλιτεχνών αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέτοιες πρωτοβουλίες συνιστούν και η νεοσυσταθείσα «Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Αιγιαλείας», καθώς και το νεοσυσταθέν «Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια».
Οι πολιτιστικοί αυτοί φορείς-όπως και πολλοί άλλοι που δραστηριοποιούνται στην Αιγιάλεια- εκτός από τις επιμέρους δράσεις που προωθούν, είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν την προοπτική συνεργειών με άλλους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και εν προκειμένω ο Δήμος Αιγιαλείας, ως εγγυητής της προσβασιμότητας των πολιτιστικών δρώμενων, για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, οφείλει να ενεργοποιεί τους πολιτιστικούς θεσμούς, ως ομάδες που παρεμβαίνουν στην κοινωνία, μεταλαμπαδεύουν την παράδοση στις επόμενες γενιές και ταυτόχρονα παράγουν νέο πολιτιστικό προϊόν προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να συμβάλει καίρια στην ανάδειξη σχεδίων δράσης για τον πολιτισμό, που τα αποτελέσματά τους θα είναι υπέρ της τοπικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνικής συνοχής. Κι αυτό γιατί αγγίζουν την ψυχή των πολιτών και καλλιεργούν τις γνώσεις τους.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο οφείλει να συνεργαστεί έμπρακτα με τους πολιτιστικούς αυτούς φορείς, όχι μόνο παραχωρώντας τους τους χώρους του Δήμου για τις εκδηλώσεις τους αλλά και συνάπτοντας μαζί τους προγραμματικές συμφωνίες- με σαφή και ευδιάκριτο τον ρόλο των συμβαλλομένων μερών- ώστε να έχουν την απαιτούμενη ελευθερία να αναπτύξουν τις δράσεις τους.
Παραδείγματος χάριν, είναι καιρός τα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ, ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός του Δήμου μας , να αναπτυχθεί και να καταστεί μοχλός προόδου και ανάπτυξης, καθιστώντας την Αιγιάλεια ελκυστικό προορισμό. Αυτό θα συμβεί μόνο αν υπάρξει ισότιμη συνεργασία του Δήμου με το « Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια»,δηλαδή με τουςανθρώπους που έχουν την γνώση, την αγάπη και τη θέληση να δουλέψουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Όταν οι πολιτιστικοί φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεργάζονται με αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό και με όρους ισότιμης συνεργασίας, τότε η κοινωνία προοδεύει. Όταν υπεισέρχονται αντιπαραθέσεις και παραταξιακές λογικές, η κοινωνία οπισθοδρομεί.

Ας ευχηθούμε λοιπόν, αυτή η δύσκολη χρονιά της κρίσης να αποτελέσει ευκαιρία για την αγαστή συνεργασία του Δήμου με τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας, ως ισότιμους συνεργάτες και όχι ως επαίτες για οικονομική ενίσχυση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σύλλογοι αυτοί συμβάλλουν διαχρονικά στην ενίσχυση της συλλογικής πολιτισμικής μας ταυτότητας και στην διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr