background img
banner
banner

«Πινγκ πονγκ» οι ευθύνες για την καθυστέρηση ψήφισης του προϋπολογισμού

ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΓΟΥΤΟΥ – ΨΥΧΡΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Από «βολές» εκατέρωθεν για τους λόγους που έχει καθυστερήσει… επτά μήνες η ψήφιση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021 χαρακτηρίστηκε η χθεσινοβραδινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας. Λίγη ώρα πριν, η ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα συζήτησης τον προϋπολογισμό ματαιώθηκε ελλείψει απαρτίας δεδομένου ότι δεν προσήλθαν οι παρατάξεις των κ. Γούτου και Ψυχράμη καθώς και οι δύο επικαλέστηκαν έλλειψη διαθέσιμου χρόνου και συνεργασίας της οικονομικής υπηρεσίας ούτως ώστε να μελετήσουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

Για τη Μ. Δευτέρα το βράδυ η νέα πρόσκληση

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Σώματος Γιώργος Ντίνος τόνισε πως η πρόσκληση για συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα τον προϋπολογισμό, θα σταλεί σήμερα Πέμπτη, ενώ η συνεδρίαση θα οριστεί για τη Μεγάλη Δευτέρα στις 8.00 το βράδυ.

Τόσο ο κ. Γούτος όσο και η κ. Ψυχράμη είχαν ήδη καταστήσει γνωστό ότι δεν τους δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος για να προχωρήσουν σε σύνταξη δικών τους προτάσεων.
Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος που προσήλθε στην ειδική συνεδρίαση, είχε ήδη ετοιμάσει πρόταση για μείωση της οικονομικής ενίσχυσης της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και διάθεση κονδυλίων για τις ανάγκες της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, η κ. Κουρή που επίσης παρέστη, είχε ξεκαθαρίσει μέσω ανακοίνωσης ότι επρόκειτο να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό χαρακτηρίζοντάς τον αντιλαϊκό.

Οι δύο ανησυχίες του δημάρχου

Στην αρχική τοποθέτησή του στην τακτική συνεδρίαση, ο δήμαρχος  εξέφρασε την ανησυχία του διότι δεν υπάρχει ως ώρας αποδοχή από χώρο για τα απορρίμματα στην Άμφισσα καθώς επίσης και για τα καύσιμα που δήμου, λόγω της έλλειψης του προϋπολογισμού.
Ο κ. Γούτος ζήτησε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. να γίνεται ονομαστική ψηφοφορία με αφορμή αυτό που συνέβη στην προηγούμενη συνεδρίαση με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του Μιχάλη Κυριακόπουλο. ΄΄Σε θέματα διαδικαστικά να μην κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία, στα σοβαρά, ναι΄΄, απάντησε ο πρόεδρος.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι δεν ενημερώνει το Σώμα ως όφειλε, ενώ ζήτησε ενημέρωση για το θέμα της στήριξης των καταστημάτων της περιοχής.

Κατήγγειλαν ότι τους δόθηκε μόνο μιάμιση μέρα

Σχετικά με το θέμα του προϋπολογισμού, ο κ. Γούτος, είπε: Φτάσαμε στον Μάιο και δεν έχουμε προϋπολογισμό΄΄. Εξηγώντας γιατί δεν συμμετείχε στην ειδική συνεδρίαση, είπε: ΄΄Οταν τη Δευτέρα παίρνουμε τα στοιχεία από τις οικονομικές υπηρεσίες, είναι φύση αδύνατον να εξεργαστούμε τον προϋπολογισμό ενός τεράστιου δήμου μέσα σε μιάμιση μέρα. Μας είπατε να κάνουμε αίτηση για να μας ενημερώσετε για τα συμπληρωματικά στοιχεία κι ακόμα αναμένουμε. Παρακαλώ να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να μην περνάει προς τα έξω ότι δεν έχουμε προϋπολογισμό γιατί ευθυνόμαστε εμείς΄΄.

Η κ. Ψυχράμη έκανε γνωστό ότι είχε στείλει γραπτό αίτημα για αναβολή της ειδικής συνεδρίασης περί ψήφισης του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας: ΄΄Έχω ζητήσει στοιχεία από το Σάββατο κι ακόμη δεν τα έχω λάβει, θέλουμε να δουλέψουμε για να κάνουμε μία πρόταση που να έχει αντικείμενο και να μπορεί να ψηφιστεί όχι «πρόταση για την πρόταση». Το ότι είμαστε εκτός δήμου δημιουργεί μία δυσκολία αλλά πρέπει να δώσετε κι εσείς εντολή στις υπηρεσίες να μας ενημερώνουν εγκαίρως, από τη στιγμή που ο δήμαρχος δεν θέλησε να κάνουμε μία πρόταση από κοινού, παρά τα όσα είχε αναφέρει΄΄.

Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος είπε πως η παράταξή του συμμετείχε στην Ειδική Συνεδρίαση που ματαιώθηκε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαφωνεί με τη διαμαρτυρία των άλλων παρατάξεων. ΄΄Δεν μπορείς να μιλάς για προϋπολογισμό και να μην δίνεις τη δυνατότητα στις παρατάξεις να έχουν γνώση για τα οικονομικά στοιχεία. Ξέρουμε την προχειρότητα της δημοτικής αρχής, δεν αρκεστήκαμε στο να καταγγέλλουμε αλλά ήμασταν έτοιμοι, έχουμε πρόταση όμως οι οικονομικές υπηρεσίες είχαν αρνητική εισήγηση΄΄, σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια».

Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση για το θέμα του προϋπολογισμού, λέγοντας πως ΄΄χάσαμε παραγωγικό χρόνο, ήδη έχουν περάσει επτά μήνες και χάσαμε τη μισή χρονιά για να έρθουμε σήμερα να πούμε ποιος έχει την ευθύνη. Την ευθύνη την έχουν οι παρατάξεις που χρησιμοποίησαν κάθε πρόσχημα και αδιαφορούν για το ότι έχει διαλυθεί η ζωή στην πόλη αφού ο δήμος είναι ο κεντρικός φορέας΄΄.

Δημοτικοί σύμβουλοι επέρριψαν ευθύνες…

Για το θέμα του προϋπολογισμού τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, επισημαίνοντας πως ΄΄η τελική απόφαση για τα τέλη ήρθε στις 24 Μαρτίου΄΄, απορώντας με τους ρυθμούς της Οικονομικής Υπηρεσίας και επισημαίνοντας πως ΄΄αν η υπηρεσία καθυστέρησε τόσο πώς περιμένουν από εμάς που δεν έχουμε υπηρεσία να συντάξουμε προϋπολογισμό σε μία μέρα;΄΄. Κατηγόρησε επίσης τη δημοτική αρχή για έλλειψη διάθεσης συνεργασίας λέγοντας: ΄΄Είμαστε στους τρεις τελευταίους δήμου που δεν έχουμε προϋπολογισμό. Όμως οι δήμοι που δεν έχουν αυτοδυναμία είναι 250΄΄…

Ευθύνες στη δημοτική αρχή επέρριψε για την καθυστέρηση του προϋπολογισμού και ο Δημήτρης Μπούνιας λέγοντας πως ΄΄ευθύνονται αυτοί που ενώ εκμεταλλεύτηκαν την απλή αναλογική την έκαναν κουρελόχαρτο και κατηγορούν την αντιπολίτευση΄΄.

΄΄Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πάνω από το υπερεγώ είναι η λειτουργία του δήμου. Όταν το αντιληφθούμε θα κάνουμε προϋπολογισμό΄΄, είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας κάνοντας γνωστό πως λόγω έλλειψης προϋπολογισμού δεν καθίσταται εφικτό να βγουν οι παγίες για τους προέδρους. ΄΄Θα κάνουμε το αδύνατο δυνατό να δρομολογηθεί άμεσα΄΄, είπε. Σχετικά με τα τέλη των επιχειρήσεων είπε: ΄΄Έχει αναλάβει η υπηρεσία Ανάπτυξης για την αποκατάσταση της πλατφόρμας στην οποία ο κάθε επιχειρηματίας τέλη θα συμμετέχει συμπληρώνοντας την πλατφόρμα με τα στοιχεία του. Είμαστε σε καλό δρόμο΄΄.

«Σκληρή γλώσσα» Καλογερόπουλου για τις δύο παρατάξεις

Ο δήμαρχος, απαντώντας, εξέφρασε την εντύπωση που δεν παρέστησαν οι σύμβουλοι των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό, τονίζοντας πως του κάνει εντύπωση που αυτό δεν στιγματίστηκε. ΄΄Λειτουργούμε σε κανόνες τάξης ηθικής και νόμων. Ποιος σας είπε ότι η παρουσία εδώ γίνεται κατά το δοκούν; Περίμενα να μην έρθουν και στη δεύτερη γιατί ο νόμος λέει συγκεκριμένα πράγματα, μου κάνει εντύπωση για το τι άποψη έχουν περί Δημοκρατίας. Όταν κάποιος απουσιάζει πρέπει να έχει μία αιτία. Χρησιμοποίησαν το εργαλείο της αριθμητικής δύναμης αυθαίρετα. Καταδεικνύει την αντίληψη που έχει η ενιαία πλειοψηφία για το πώς πρέπει να χρησιμοποιεί τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για τη συμμετοχή στα κοινά. Εδώ δεν τηρήθηκαν ούτε οι προφάσεις. Διαπιστώνουμε μία ξεδιάντροπη συμπεριφορά ομαδική. Χωρίς να βουτήξουμε καν τον προβληματισμό της σκέψης μας στη συνείδησή μας΄΄, επισήμανε ο κ. Καλογερόπουλος προσθέτοντας ΄΄Να πάρετε τα στοιχεία που ζητάτε αλλά να ξέρετε πως δεν έχει αλλάξει κάτι. Αναρωτιέμαι τι θα κάνετε αφού τα είχατε και πριν. Ελέχθη ότι δεν κουβεντιάζουμε όμως οι ίδιοι επιλέξατε να μην κουβεντιάζουμε. Όταν ελέχθη από δημοτικό σύμβουλο «θάνατος στον Καλογερόπουλο» δεν αφήνονται περιθώρια επικοινωνίας, ελπίζω να περιορίζεται στα όρια του πολιτικού θανάτου… Όταν μιλάτε με τέτοιες διατυπώσεις δεν αφήνετε ελπίδα επικοινωνίας΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr