background img
banner
banner

Προχωρούν οι διαδικασίες για το εθνικό τυφέκιο

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ THN ΤΡΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΟΤΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2022

Τη διαβεβαίωση ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάθεση της παραγωγής του νέου εθνικού τυφεκίου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, με το μεγάλο βάρος να πέφτει στο εργοστάσιο του Αιγίου, επανέλαβε χθες επισκεπτόμενος την περιοχή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως διεύθυνση, εργαζόμενους των ΕΑΣ αλλά και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι το MINIMI καθώς και το πολυβόλο ΤΑΚ (Ταχείας Αλλαγής Κάννης) θα αποτελέσουν το αντικείμενο εργασίας μέχρι να ξεκινήσει η παραγωγή του Εθνικού Οπλισμού.

Σημειωτέον ότι αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψη του υφυπουργού το τελευταίο τρίμηνο ενώ ενδιάμεσα στο Αίγιο είχε βρεθεί και ο υπουργός Νικόλαος Παναγιωτόπουλος για την τοπική εθνική εορτή. Το ενδιαφέρον του υπουργείου σχετίζεται άμεσα με τη βούληση παραγωγής του εθνικού τυφεκίου κι αυτό ήταν κάτι που επανέλαβε προχθές ο κ. Παναγιωτόπουλος από το βήμα της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο υπουργός, σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Τσίπρα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο πώλησης των ΕΑΣ, παρά υπάρχει σχέδιο επέκτασης και αναβάθμισης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με νέες παραγγελίες.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από κοινού παραγωγή του εθνικού τυφεκίου με ξένη εταιρεία, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, “θα απογειώσει τις προοπτικές των ΕΑΣ”.
Πρόκειται για ένα “φιλόδοξο πρόγραμμα” το οποίο έχει ορίζοντα υλοποίησης τα δύο χρόνια, ανέφερε ο υπουργός και ενημέρωσε ότι σε αυτή τη φάση οι εταιρείες συμπαραγωγής αξιολογούνται από τα Γενικά Επιτελεία, με στόχο να προχωρήσει άμεσα το έργο.

Ο κ. Στεφανής επισκέφθηκε το εργοστάσιο το πρωί της Τρίτης 13/4 συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλων των ΕΑΣ Νίκο Κωστόπουλο και τους βουλευτές του νομού Ιάσονα Φωτήλα, Ανδρέα Κατσανιώτη και Χριστίνα Αλεξοπούλου, ενώ παρέστη και εκπρόσωπος του Άγγελου Τσιγκρή.

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον διευθυντή του εργοστασίου Γιώργο Μαντζαβίνο και εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου Εργαζομένων, σχετικά με την πρόοδο των θεμάτων παραγωγής νέου Εθνικού Οπλισμού, την ενεργειακή αναβάθμιση και στελέχωση του εργοστασίου, καθώς και τις εξελίξεις για την κατάρτιση συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων.

Συζήτησαν για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Αιγιαλείας από την επικείμενη παραγωγή του Εθνικού Οπλισμού από τα ΕΑΣ Αιγίου, στο πλαίσιο συμβολής και της Εθνικής Άμυνας στην ανάπτυξη της χώρας.

Ενδιάμεσα, παραγωγή ΜΙΝΙΜΙ και πολυβόλου ΤΑΚ

Μιλώντας στο protionline.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΣ Αιγίου Γιώργος Σαζακλής είπε πως η χθεσινή επίσκεψη ήταν στην ουσία συνέχεια της προηγούμενης και αφορούσε τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει το υπουργείο και ο ίδιος ο υφυπουργός σχετικά με την παραγωγή του εθνικού τυφεκίου. Μάλιστα, τους κατέστησε σαφές ότι έχει φτάσει πλέον στο τέλος η αξιολόγηση ενώ τους διαβεβαίωσε πως ταυτόχρονα προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάθεση της παραγωγής του ΜΙΝΙΜΙ και του πολυβόλου ΤΑΚ.

΄΄Το γεγονός ότι και ο ίδιος ο υπουργός προσδιόρισε χρονικά τη σύμβαση για το τυφέκιο το 2022 αλλά και ότι θα ανατεθεί στα ΕΑΣ η παραγωγή του ΜΙΝΙΜΙ και του πολυβόλου ΤΑΚ (πρόταση δική μας που υιοθετείται), είναι για μας πολύ σημαντικές εξελίξεις.

Αφενός γιατί με το εθνικό τυφέκιο εξασφαλίζονται τα ΕΑΣ και κατ’ επέκταση και το τοπικό εργοστάσιο και αφετέρου διότι στο μεσοδιάστημα και μέχρι να ξεκινήσει η παραγωγή του δεν θα υπάρξει παραγωγική απραξία στο εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει δουλειά, ανάπτυξη, αναβάθμιση και νέες θέσεις εργασίας΄΄, επισήμανε ο κ. Σαζακλής.

Έλεγχος και καταγραφή των κτιριακών εγκαταστάσεων από μηχανικούς

Επίσης, ανέφερε μία ακόμη θετική εξέλιξη που έχει να κάνει με τη χθεσινή επίβλεψη κλιμακίου του υπουργείου στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ Αιγίου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, ΄΄κατέγραψαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις και εξέτασαν το ενδεχόμενο ανάπλασής τους ή και δημιουργία νέων ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις νέες αναθέσεις. Είναι πολύ σημαντικό σε περίπτωση που φιλοξενηθούν νέα προϊόντα να έχουμε τις ανάλογες εγκαταστάσεις, το έχουμε θέσει σθεναρά σαν Σωματείο Εργαζομένων, φαίνεται ότι αρχίζει να μελετάται΄΄.

Ερωτηθείς από το protionline.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων για το κατά πόσο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας από τις αναθέσεις που επίκεινται, ο κ. Σαζακλής, είπε: ΄΄Εμείς έχουμε επισημάνει το γεγονός ότι θα χρειαστεί προσωπικό. Στην παρούσα φάση, μήνα -μήνα χάνουμε κόσμο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 100 μόνιμους χωρίς τους συμβασιούχους που είναι 36΄΄.

Διάθεση συνεργασίας με τον δήμο

Αμέσως μετά τα ΕΑΣ, ο υφυπουργός πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στο Δημαρχείο, επίσης συνοδευόμενος από τον κ. Κωστόπουλο, όπου και επιβεβαίωσε το σχέδιο ενίσχυσης και αναβάθμισης των ΕΑΣ, τον σχεδιασμό για την παραγωγή του νέου Εθνικού Οπλισμού, ενώ αναφέρθηκε και στην προωθούμενη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και τη στελέχωση του εργοστασίου, καθώς και στην κατάρτιση της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επισφραγίστηκε η καλή συνεργασία Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Δήμου Αιγιαλείας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του εργοστασίου. Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Υποδεχόμαστε για τρίτη φορά τον κ. Στεφανή, έναν πραγματικό φίλο της Αιγιάλειας, με τον οποίο η δημοτική αρχή έχει αναπτύξει μια πολύ καλή, προσωπική σχέση εμπιστοσύνης. Αυτό περιποιεί τιμή για τον τόπο μας και ταυτόχρονα, μέσα από αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία, σύντομα θα έχουμε τα ποθητά αποτελέσματα, μιας και ο υφυπουργός είναι από τους χαρακτήρες που δεν προχωρούν μόνο σε εξαγγελίες αλλά εργάζονται για την υλοποίησή τους επ’ ωφελεία των πολιτών».

Στη συνάντηση, το «παρών» έδωσαν επίσης ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τεχνικής Υπηρεσίας, Δόμησης & Ανάπτυξης Βασίλης Χριστόπουλος και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του εργοστασίου των ΕΑΣ στο Αίγιο Γιώργος Σαζακλής.

Χριστίνα Αλεξοπούλου: «Μοχλός ανάπτυξης τα ΕΑΣ για την Αχαΐα»

Στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων του Αιγίου παραβρέθηκε η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Χριστίνα Αλεξοπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υφυπουργού. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου της ΄΄ο υφυπουργός επιβεβαίωσε εκ νέου, το σχέδιο ενίσχυσης και αναβάθμισης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με την παραγωγή του Εθνικού Τυφεκίου μέσα στην επόμενη διετία, όπως πρόσφατα είχε ανακοινώσει και από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας και σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της κ. Αλεξοπούλου.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε η πρόθεση του υπουργείου για την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, συμβαδίζοντας με τις κατευθύνσεις της Κυβέρνησης για  πράσινες δημόσιες υποδομές΄΄.

«Πρωτεύων στόχος της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας στην μετά COVID εποχή, και η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Η κατασκευή του Εθνικού Τυφεκίου, συντελεί προς αυτή την κατεύθυνση και θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για το Αίγιο και την Αχαΐα.» δήλωσε η βουλευτής.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr