background img
banner
banner

Πρόταση σταθερής οργανωτικής δομής για τα «Οινοξένεια»

ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ…

Σε νέα βάση ζητούν να τεθεί η διοργάνωση των «Οινοξενείων» τα μέλη του ομώνυμου Δικτύου Ποιότητας, καταθέτοντας πλήρη πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Αιγιαλείας, μέσω της οποίας συστήνεται η δημιουργία οργάνου διεύθυνσης, προετοιμασίας και διοργάνωσης του θεσμού. Ζητούν ακόμη από κοινού λήψη αποφάσεων ως προς το είδος των δράσεων που θα περιλαμβάνονται κάθε χρόνο αλλά και ισόποση επιχορήγηση από τον δήμο προς ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και Δίκτυο για τη διοργάνωση. Ξεκαθαρίζουν δε πως χωρίς την απαιτούμενη θεσμοθέτηση δεν διατίθενται να συμμετάσχουν… Υπέβαλαν μάλιστα και την αναλυτική μελέτη Στρατηγικής που έχουν επεξεργαστεί ως Δίκτυο Ποιότητας «Οινοξένεια» για τις δράσεις τους, τη γιορτή «Οινοξένεια» και την ποιοτική ανάπτυξη της περιοχής, με βάση τα οποία κινούνται όλα αυτά τα χρόνια.

Θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο

Το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, εκεί όπου έγινε γνωστό πως θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης τακτικής συνεδρίασης και την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά να αναφέρει: ΄΄Επεξεργαζόμαστε την αίτηση για τα Οινοξένεια. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε διάλογο για το καλύτερο δυνατό΄΄. Η ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση του Δικτύου Ποιότητας «Οινοξένεια (Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο) εστάλη στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 23 Φεβρουαρίου κάνοντας ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ο κύριος άξονας των Οινοξενείων, γύρω απ την παραγωγή του οίνου και των άλλων ποιοτικών προϊόντων της περιοχής, τον αντίστοιχο πολιτισμό, τα αγροτικά τοπία και το περιβάλλον, είναι ικανός να προσδώσει λάμψη και ελκυστικότητα στην περιοχή αφού οι οίνοι ποιότητας, η τοπική γαστρονομία και τα τοπία αποτελούν αιχμή του δόρατος στις σύγχρονες αναζητήσεις. Ξεκαθαρίζουν ωστόσο πως αυτά απαιτούν ειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τα Οινοξένεια δημιουργήθηκαν το 2013, όταν είχαν έρθει στην επιφάνεια οι οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ της περιοχής, και βασίστηκαν ακριβώς στους πρωτοπόρους σε εθνικό επίπεδο οινοποιούς της περιοχής, οι οποίοι δημιουργώντας στη συνέχεια, μαζί με άλλους επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας, το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια, διαθέτουν αυτές τις γνώσεις, τις επαφές επικοινωνίας, τις εμπειρίες και την ισχυρή βούληση να συνεισφέρουν στην ποιοτική ανάδειξη της Αιγιάλειας (και εν δυνάμει των Καλαβρύτων), χορηγώντας ταυτόχρονα σημαντικά ποσά ετησίως για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Ο ρόλος της δημοτικής αρχής

Το Δίκτυο εστιάζει ακόμη στον ρόλο της δημοτικής αρχής τονίζοντας πως στα περισσότερα φεστιβάλ που λειτουργούν στις μικρές πόλεις την καλοκαιρινή περίοδο και απευθύνονται στο τοπικό κοινό, αποκλειστικός διοργανωτής και κύριος χρηματοδότης είναι ο δήμος και ότι στα καινοτόμα και νεωτερικά φεστιβάλ τα οποία καθοδηγούνται και εμπνέονται από ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά σωματεία, η στήριξη και παρέμβαση των ΟΤΑ κρίνεται επίσης απαραίτητη καθώς οι οικονομικές δυσκολίες και η ελλιπής οργανωτική δομή των άλλων φορέων δεν επιτρέπει την ετήσια αποτελεσματική διαχείριση των φεστιβάλ και η στήριξη παίρνει την μορφή συνδιοργάνωσης.

Το Δ.Σ. του Δικτύου ξεκαθαρίζει πως θεσμοί αντίστοιχοι των Οινοξενείων απαιτούν σταθερές και καινοτόμες οργανωτικές δομές, σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, κουλτούρα διαλόγου από τους συμμετέχοντες, επιχειρηματικό πνεύμα προσανατολισμένο στην αγορά, ειδικές γνώσεις στα πολλά επίπεδα της γαστρονομίας και των νέων μορφών τουρισμού, εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, καλλιέργεια αντίστοιχης κουλτούρας στην τοπική κοινωνία.

Κάνουν λόγο για έλλειψη ισότιμου διαλόγου και αποφάσεων

΄΄Το Δίκτυο δεν θέλει να προχωρήσει μόνο του σε μια πορεία που πιστεύουμε πως αφορά όλη την τοπική κοινωνία. Χωρίς τις συνέργειες της Τ.Α. η προσπάθεια θα είναι λειψή. Αντίστοιχα η οργάνωση από την ΔΗΚΕΠΑ χωρίς το Δίκτυο Οινοξένεια θα καταλήγει να ενσωματώνει 2-3 μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό καλοκαίρι και να το ονομάζουμε Οινοξένεια. Θα είναι μια υποβάθμιση του θεσμού΄΄, σημειώνει και προσθέτει ως προς την ως τώρα κατάσταση ΄΄Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων μας έδειξε πως κάθε χρόνο αργά, κατά τον Μάιο, αρχίζει η προσπάθεια συνεννόησης των δύο φορέων, τον Ιούνιο δημιουργείται μια άτυπη ομάδα εργασίας που καλείται να διοργανώσει την γιορτή μέσα σε δυο μήνες, χωρίς γνώση του προϋπολογισμού και επομένως χωρίς ισότιμο διάλογο για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων κ.λπ.’’ Σημειώνει ακόμη τα ακόλουθα: ΄΄Είναι γεγονός πως ήδη από το 2015 έχουμε προτείνει στην εκάστοτε πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ τη δημιουργία σταθερής οργανωτικής δομής χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στο Δίκτυο είμαστε σύμφωνοι πως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι, και σας διαβεβαιώνουμε , δια της παρούσης, πως εφέτος δεν θα συμμετάσχουμε χωρίς την απαιτούμενη θεσμοθέτηση, καθώς η προχειρότητα θα φθείρει τον θεσμό, οι παρανοήσεις θα είναι συνεχείς, η εμπειρία αντί να συσσωρεύεται χάνεται, η σχέση μεταξύ των μελών είναι ανισοβαρής, οι τελικές αποφάσεις συχνά επιβάλλονται. Έχουμε την αίσθηση πως ούτε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, ούτε τα μέλη του Δ.Σ. της Δημοτικής επιχείρησης συμμετέχουν ουσιαστικά στα δρώμενα του θεσμού, στο βαθμό που εμείς τουλάχιστον θα θέλαμε΄΄.

Τι προτείνουν

Προτείνουν έτσι τη δημιουργία, με απόφαση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, ενός Οργάνου διεύθυνσης, προετοιμασίας και διοργάνωσης του Θεσμού. Ένα εννεαμελές “Όργανο Διεύθυνσης” που να αποτελείται από τρία μέλη από το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια, τρία μέλη αιρετούς της ΔΗΚΕΠΑ , εκ των οποίων το ένα προέρχεται υποχρεωτικά από την αντιπολίτευση και τρία μέλη πολίτες. Την προεδρία του Οργάνου να αναλαμβάνει με ετήσια εναλλαγή ο/η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και ο/η πρόεδρος του Δικτύου. Επίσης, ο δήμος να επιχορηγεί ισόποσα την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και το Δίκτυο ( είναι και οι δύο οικονομικές οντότητες) για την οργάνωση των εκδηλώσεων και τα αντίστοιχα λειτουργικά έξοδα της διοργάνωσης. Τα δε ποσά αυτά όπως και τα προερχόμενα από επιχορηγήσεις και χορηγίες να τα καταμερίζει το Όργανο.

Επίσης, το Όργανο να συνεδριάζει τακτικά όλο το χρόνο με μοναδικό στόχο την άρτια διοργάνωση των Οινοξενείων και όπως ορίσει ο εσωτερικός του κανονισμός. Οι άνθρωποι του Δικτύου εκτιμούν πως κάπως έτσι επιτυγχάνεται η συνέχεια του θεσμού ανεξάρτητα από τις αλλαγές στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και το Δημοτικό Συμβούλιο, η συσσώρευση εμπειρίας βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα, η μέγιστη κοινωνική αποδοχή, η δημιουργία κουλτούρας διαλόγου, η διάθεση των οικονομικών πόρων με μια πιο επιχειρηματική προσέγγιση και συστηματική επιδίωξη επιχορηγήσεων και χορηγιών και η μείωση γραφειοκρατικών εμποδίων.

Επιφυλάξεις αλλά και πεποίθηση της προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ότι θα βρεθεί κοινή συνισταμένη

Για το θέμα ρωτήθηκε από τo protionline.gr η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά η οποία έκανε γνωστό πως ήδη έχει γίνει από την ίδια και τα μέλη του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης, διαδικτυακή συνάντηση με τα μέλη του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια, διατηρώντας επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτό να συσταθεί μία μόνιμη επιτροπή χωρίς να αλλάζει η σύστασή της, κάνοντας γνωστό πως η Δημοτική Επιχείρηση έχει συμβουλευτεί και νομικούς επί του θέματος. ΄΄Απ’ όσο γνωρίζουμε, ο νόμος προβλέπει πόσα Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις μπορεί να έχει ένας δήμος, ανάλογα με τον πληθυσμό του. Επιπλέον, ως προς τη σύσταση ενός τέτοιου οργάνου, είναι σαφές ότι πρέπει να έχει την πλειοψηφία η εκάστοτε δημοτική αρχή διότι έτσι συμβαίνει σε όλα τα όργανα΄΄, σημείωσε η κ. Τσουκαλά, ξεκαθαρίζοντας πως η απόφαση δεν ανήκει στην ίδια και δηλώνοντας την πεποίθηση πως θα βρεθεί κοινή συνισταμένη.

΄΄Έχουμε κάνει διαδικτυακή συνάντηση με όλο το Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. έχουμε ανταλλάξει απόψεις τι μπορεί να γίνει, από εκεί και πέρα ας αποφανθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο’’, σημείωσε η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης. Αναφορικά με το τι ισχύει ως τώρα, είπε πως δεν επιχορηγείται ξεχωριστά η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. για τα Οινοξένεια από τον δήμο και ότι διαθέτει κάποια χρήματα από τον προϋπολογισμό της κατόπιν απόφασης των μελών του Δ.Σ. της, εφόσον συναποφασίζει με τους συμμετέχοντες στο δίκτυο για τις δράσεις που προγραμματίζονται.
Σε ό,τι αφορά την επιχορήγηση του οργάνου που προτείνει το δίκτυο, η κ. Τσουκαλά ανέφερε πως είναι δύσκολο στην πράξη και ότι ενδεχομένως εκληφθεί διαφορετικά από άλλους συλλόγους και συλλογικότητες της περιοχής το ενδεχόμενο να επιχορηγηθεί το Δίκτυο έστω και κατά 50% για την πραγματοποίηση των «Οινοξενείων». Κατέληξε ωστόσο ως εξής: ΄΄Νομίζω ότι θα υπάρξει διάλογος και θα καταλήξουμε κάπου διότι υπάρχει ο κοινός στόχος να συνεχίσουμε. Όλοι μας, δήμος – δίκτυο είναι ο θεσμός να μεγαλώσει και να φτάσει ακόμη πιο ψηλά διότι έχουμε κάνει πάρα πολλά θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτική της αναγνώρισης των Οινοξενείων είναι η παρουσίαση που μας έκανε η γαστρονομική επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Τουρισμού και της προέδρου της Μαίρης Τριανταφυλλοπούλου που από μόνη της έχει εκφράσει ενδιαφέρον να έρθει να μας γνωρίσει και να συνεργαστούμε΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr