background img
banner
banner

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα η επιδημιολογική επιβάρυνση της Αχαΐας

ΕΜΦΑΝΩΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Σταθερά υψηλά παραμένουν τα κρούσματα covid-19 στην Αχαΐα γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση σε παράταση του lockdown, προς απογοήτευση επαγγελματιών και πολιτών. Αντίθετα, μικρότερο αναλογικά είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην Αιγιάλεια αν και την περασμένη εβδομάδα δεν έλειψαν τα βαριά περιστατικά κορωνοϊού από την περιοχή που χρειάστηκε να διασωληνωθούν στα νοσοκομεία αναφοράς της Πάτρας, με ένα εξ αυτών, μία γυναίκα 82 ετών, να… χάνει τη μάχη την περασμένη Πέμπτη…

Χθες, η Αχαΐα «μέτρησε» 71 νέα κρούσματα, με μία ακόμη Κυριακή να δείχνει πιο «αθώα» δεδομένου ότι κάθε Κυριακή δεν πραγματοποιούνται μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι ούτε λειτουργούν τα ιδιωτικά μικροβιολογικά κέντρα. Αντιθέτως, τα νέα κρούσματα το Σάββατο ήταν 108 Σάββατο, με την πλειοψηφία να εντοπίζεται για ακόμη μία φορά στην Πάτρα, το Αίγιο να παρουσιάζει μόλις έξι νέες μολύνσεις και το Διακοπτό μία.

Έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων από τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας

Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και Υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος που έλαβε μέρος στη σύσκεψη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, επισημαίνει: ΄΄Το συμπέρασμα είναι ότι η κατάσταση στην Αχαΐα όπως και σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη είναι άκρως ανησυχητική. Ας δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Ας κάνει ο καθένας την δουλειά που του αναλογεί. Ας δείξουμε την κοινωνική μας ευαισθησία. Ας αποδείξουμε τον σεβασμό μας για όσους δίνουν μάχη. Ας αναλογιστούμε την πίεση στο υγειονομικό μας σύστημα. Ας εκδηλώσουμε την υπεύθυνη στάση μας την ωριμότητά μας. Δεν έχουμε περιθώρια να μας καταβάλει η κόπωση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τσιοδρα θέλουμε ένα μήνα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Αυτή είναι η πραγματικότητα , η περιφερειακή μας ενότητα είναι σε κατάσταση οριακή πολύ αυξημένου κινδύνου και δεν επιδέχεται ερμηνείες και ανεύθυνες συμπεριφορές. 1062 ενεργά κρούσματα σήμερα και είχαμε 113 στις 11 Ιανουαρίου. Πίστη τήρηση των μέτρων είναι η μόνη έκκληση που μπορώ να κάνω΄΄.

Διασωληνώσεις και… ανέβασμα ταχύτητας για εμβολιασμό

Σε επίπεδο Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας διενεργήθηκαν 80 μοριακά τεστ και 11 εξ αυτών βγήκαν θετικά. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 250 rapid tests εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν αρνητικά. Στο νοσοκομείο διεκομίσθη γυναίκα κάτοικος της περιοχής, 82 ετών με covid η οποία έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Αμέσως έγινε προσπάθεια να μεταφερθεί σε νοσοκομείο αναφοράς, πλην όμως στα Νοσοκομεία της Πάτρας υπήρχε πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας κι έτσι εστάλη μέσω ασθενοφόρου στο Νοσοκομείο Κορίνθου όπου διασωληνώθηκε. Η γυναίκα ωστόσο δεν τα κατάφερε και έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη… Γενικότερα ωστόσο το νοσοκομείο Αιγίου έχει επιφορτιστεί με βαριά περιστατικά τα οποία ελέγχθησαν για κορωνοϊό και βγήκαν αρνητικά. Πρόκειται για έναν 35χρονο με συμπτώματα επιληψίας που διεκομίσθη στο Λαϊκό Νοσοκομείο στην Αθήνα, δεδομένης της επιβάρυνσης του ΠΓΝΠ και δύο ασθενείς, έναν 48 ετών και έναν 65 που μεταφέρθηκαν διασωληνωμένοι στο νοσοκομείο του Ρίου.

Την ίδια στιγμή, με αργούς ρυθμούς προχώρησαν οι εμβολιασμοί στο τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα την περασμένη εβδομάδα, αφού εμβολιάστηκαν 295 άτομα με το εμβόλιο της Pfizer ηλικιών 75-79. Στόχος ωστόσο είναι αυτή την εβδομάδα να εμβολιαστούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι με έναν προγραμματισμό, βάσει και των ραντεβού, για 75 εμβολιασμούς την ημέρα.

668 εμβολιασμοί από τις 16 Μαρτίου στο Κέντρο Υγείας Ακράτας

Εν τω μεταξύ, στο Κέντρο Υγείας Ακράτας την περασμένη εβδομάδα, όπως ενημερώνει το protionline.gr η Πέρσα Κουτσογιάννου, Επιμελήτρια Α Γενικής Ιατρικής, Π.Ι. Πλατάνου – Κ.Υ. Ακράτας εμβολιάστηκαν 235 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 65% των δυνατοτήτων του Κέντρου Υγείας. ΄΄Απ’ ό,τι καταλαβαίνετε, υπήρξαν ακυρώσεις και τα περιστατικά των θρομβώσεων, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από την πλειονότητα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φαίνεται να λειτούργησαν ανασταλτικά΄΄, επισημαίνει η κ. Κουτσογιάννου, προσθέτοντας: ΄΄Μέχρι τώρα έχουμε πραγματοποιήσει από τις 16/3/2021, 668 εμβολιασμούς και σε ένα περιστατικό υπήρξε υποψία συσχέτισης της κλινικής του εικόνας με τον προηγηθέντα εμβολιασμό΄΄.

Την Παρασκευή, 20 από τα 141 κρούσματα της Αχαΐας ήταν στην Αιγιάλεια

Η γιατρός σημείωσε ακόμη πως ΄΄η αγωνία και το αίσθημα ανασφάλειας του κόσμου είναι έντονο, κάτι που προκύπτει και από το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς την περασμένη εβδομάδα αλλά και από τα ερωτήματα που μας θέτουν αυτοί που προσέρχονται για τον εμβολιασμό. Επιπλέον, πολίτες καθημερινά μεταθέτουν το ραντεβού τους σε εμβολιαστικά κέντρα που πραγματοποιούν εμβόλιο άλλης φαρμακευτικής εταιρείας. Δυστυχώς, φαίνεται να υπάρχει καθυστέρηση της εμβολιαστικής διαδικασίας και της επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί αρχικά. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στη συνεχιζόμενη σημαντική διασπορά του ιού στο Νομό Αχαΐας. Συγκεκριμένα, προχθές, ημέρα Παρασκευή, 20 από τα 141 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Νομού μας εντοπίστηκαν σε Καμάρες, Αίγιο και Διακοπτό΄΄.

Τα self tests γεννούν ελπίδες…

Στο ερώτημα του protionline.gr εάν τα self tests που προωθεί το υπουργείο μπορούν να «φρενάρουν» τη μετάδοση του ιού, η κ. Κουτσογιάννου, εκτίμησε τα εξής: ΄΄Τα self tests αποτελούν παγκόσμια καινοτομία η συμβολή της οποίας στον έλεγχο της πανδημίας αναμένεται να είναι σημαντική παρ’ όλες τις αμφιβολίες περί αυτού.
Πρόκειται για μια εύκολη στην εκτέλεση διαδικασία που καθιστά όμως σημαντική την ενημέρωση των πολιτών για την αναγκαιότητα και τον τρόπο εκτέλεσής της. Φυσικά, όπως και στον έλεγχο της πανδημίας, το αίσθημα ατομικής ευθύνης για τη δήλωση τυχόν θετικού αποτελέσματος καθώς και η τήρηση του κατ΄ οίκον περιορισμού για το απαραίτητο χρονικό διάστημα είναι επιβεβλημένα΄΄.

Η αυξημένη ζήτηση έφερε ραντεβού τον Ιούνιο για Pfizer…

Ερωτηθείς από τo protionline.gr για τη διαδικασία κλεισίματος ραντεβού αλλά και για τα self tests, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Γιώργος Σπηλιόπουλος, επισημαίνει: ΄΄Από την Παρασκευή στις 2 Απριλίου έχουμε ξεκινήσει και κλείνουμε ραντεβού για τις ηλικίες 65 έως 70. Το Νοσοκομείο Αιγίου έχει “εξαντλήσει” για ακόμα μια φορά τα ραντεβού του, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Τα εμβολιαστικά κέντρα που χορηγούν το σκεύασμα της “AstraZeneca” δίνουν πολύ νωρίτερα ραντεβού (όπως είναι φυσικό) λόγω της μειωμένης ζήτησης που υπάρχει από τους Αιγιαλείς, καθώς συνεχίζεται η έντονη… ανασφάλεια για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Τα κέντρα που χορηγούν εμβόλιο της εταιρείας “Pfizer” έχουν μεγάλη αναμονή καθώς κλείνουν ραντεβού το “νωρίτερο” στις αρχές του Ιουνίου΄΄.

Και συμπλήρωσε: ΄΄Τα “self test” θα τα προμηθευτούν τα φαρμακεία μέσω των φαρμακαποθηκών σε αριθμό 250 τεστ ανά φαρμακείο, σαν αρχική ποσότητα. Μένει να δούμε το πότε θα αποσταλούν και φυσικά τι είδους τεστ θα μας στείλουν. Σαν Σύλλογος θα ενημερωθούμε για την διαδικασία από την πλατφόρμα αντιστοίχησης του ΑΜΚΑ και θα ενημερώνουμε τον κόσμο της Αιγιάλειας για τις λεπτομέρειες κατά την παραλαβή του τεστ΄΄. ΄΄Είμαστε σε αναμονή και περιμένουμε από μέρα σε μέρα, είμαστε σε εγρήγορση και πλήρως ενημερωμένοι σαν κλάδος. Οι καιροί είναι δύσκολοι και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αιγιάλειας, είναι και οφείλει να είναι κοντά στις ανάγκες του κόσμου΄΄, κατέληξε ο κ. Σπηλιόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr