background img
banner
banner

Τάσεις υποχώρησης του covid-19 στο τρίτο κύμα

ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΝΟΔΙΚΑ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ – ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Σταθεροποίηση του αριθμού των νοσηλειών και πτωτική τάση στα κρούσματα κορωνοϊού δείχνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην περιοχή που φαίνεται πως ακολουθεί τη ροή όλης της χώρας. Πλην όμως, οι λοιμωξιολόγοι παρουσιάζονται επιφυλακτικοί συνιστώντας ιδιαίτερη προσοχή τις ημέρες του Πάσχα όπου θα αυξηθούν οι συναντήσεις. Για πρώτη φορά χθες, μετά από αρκετό καιρό, τα νέα κρούσματα στην Αχαΐα έπεσαν κάτω από 40, γεγονός ενθαρρυντικό τη στιγμή που για πολλές συνεχόμενες ημέρες πριν λίγο καιρό ήταν πάνω από 100.

Συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν χθες Κυριακή ήταν 37 σε όλη την Αχαΐα και 62 το Σάββατο, ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό των νέων κρουσμάτων.

Στην Πάτρα, όπως μεταφέρονται και οι Αιγιαλείς, στις κλινικές COVID-19, στο ΠΓΝΠ νοσηλευόταν 62 ασθενείς, στην παιδιατρική 2 περιστατικά και στις ΜΕΘ 23 διασωληνωμένοι. Στο ΓΚΝ «Αγ. Ανδρέας» νοσηλεύονταν 60 άτομα στις κλινικές COVID-19 και 9 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Η εικόνα σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμενε στάσιμη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ και τα τεστ δείχνουν μια εικόνα σταθερότητας.

Η προτροπή για πιστή τήρηση των μέτρων και η ινδική μετάλαξη

Ως «ευχάριστα» χαρακτηρίζει τα νέα για την περιοχή της Αχαΐας ο αντιπεριφερείαρχης Π.Ε. Αχαΐας και Υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος που συμμετείχε και σε διαδικτυακή ενημέρωση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Συγκεκριμένα, σημειώνει: ΄΄Τα νέα για την περιοχή μας είναι ευχάριστα καθώς έχουμε υποχώρηση των κρουσμάτων και σταθεροποίηση του αριθμού προς τα κάτω΄΄. Ωστόσο μεταφέρει την επιβεβαίωση από τον κ. Τσιόδρα για ανίχνευση της ινδικής μετάλλαξης στην Πάτρα με άμεσο όμως εντοπισμό του ατόμου και ιχνηλάτηση επαφών, επομένως κρίνει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. ΄΄Άλλωστε μεταλλάξεις συνεχώς θα ανιχνεύονται, συνυφασμένες με την πορεία του ιού΄΄, προσθέτει ο κ. Μπονάνος, καταλήγοντας: ΄΄Φυσικά τηρούμε τα μέτρα, είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο, στο χέρι μας είναι να διατηρήσουμε την πτωτική πορεία των κρουσμάτων΄΄.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, αναφέρει: ΄΄Οι εμβολιασμοί πηγαίνουν πολύ καλά στην περιοχή μας, επιταχύνουμε και μεταδίδουμε γνώσεις , σε όλους εκείνους που αμφισβητούν το δώρο της επιστήμης. Το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που βρίσκουμε πρώτο σε ραντεβού στην πλατφόρμα, το πιο σύντομο, δεν μας αφορά το 1 στο εκατομμύριο΄΄.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα της περιοχής εν συγκρίσει με λίγες εβδομάδες πριν

Ερωτηθείς από το protionline.gr για την επιδημιολογική εικόνα της Αιγιάλειας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σωτήρης Κοίλιας παρατήρησε πως ΄΄ναι μεν υπάρχει μία αξιοσημείωτη επιπέδωση και έχουν μειωθεί τα νέα κρούσματα, καταγράφεται δηλαδή καθοδική πορεία του ιού, όμως το Πάσχα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς εξαιτίας της αυξημένης κίνησης κόσμου και των επαφών να υπάρξει εκ νέου αύξηση κρουσμάτων. Ήδη, οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν εκτιμήσεις για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα έλευσης του ιού ακόμη και τον μήνα Ιούνιο, γεγονός που μας κάνει να μην εφησυχάζουμε΄΄.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα στην Αιγιάλεια, ο κ. Κοίλιας είπε πως δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, καθώς κάποιοι ασθενείς απευθύνονται στο νοσοκομείο και κάποιοι άλλοι σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ωστόσο εκτίμησε ότι αναλογικά παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. Για παράδειγμα, εάν στα 130 κρούσματα της Αχαΐας αναλογούσαν 20 στην Αιγιάλεια, πλέον στα 37 θα πρέπει να είναι λιγότερα από 5.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του και για τα μέτρα λέγοντας πως ως ένα βαθμό είναι πρόχειρα και δεν σταθμίζονται πολλοί παράγοντες, αναφερόμενος και στο ακαταδίωκτο των λοιμωξιολόγων που όπως είπε, τους παρέχεται ένα είδος ασυλίας με σκοπό να προστατευτούν όμως οι πολιτικοί.

Πληροφορίες και για δεύτερο εμβολιαστικό κέντρο εντός του Νοσοκομείου

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των κατοίκων της Αιγιάλειας, ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. ανέφερε πως προχωρά με πιο εντατικούς ρυθμούς, κάνοντας γνωστό ότι προς στιγμήν υπήρξε μία πληροφορία σχετικά και με δεύτερου εμβολιαστικού κέντρου (τρίτου δηλαδή σε επίπεδο Αιγιάλειας) μέσα στο Νοσοκομείο Αιγίου, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την άποψη ότι αυτό πρέπει να δημιουργηθεί στο Κέντρο Υγείας Αιγίου που παραμένει αναξιοποίητο παρά την κρισιμότητα της κατάστασης.

Τόσο στο Νοσοκομείο Αιγίου όσο και στο Κέντρο Υγείας Ακράτας οι εμβολιασμοί συνεχίζονται καθημερινά και θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως μετέφερε στo protionline.gr ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κ.Υ. Ακράτας Σπύρος Μάρκου. Μάλιστα, όπως είπε, το ποσοστό συμμετοχής στον εμβολιασμό συνεχίζει να είναι πάνω από 90%. Επίσης, ανέφερε πως όσοι δεν έλαβαν το εμβόλιο και απορρίφθηκαν, ήταν λόγω ιώσεων ή μη σωστής “εικόνας” του εξεταζόμενου από άλλες αιτίες. Τα προγραμματισμένα ραντεβού για το Κ.Υ. Ακράτας την εβδομάδα που πέρασε ήταν 127. Προσήλθαν 117 άτομα και εμβολιάστηκαν 112.

Την ίδια στιγμή, τα φαρμακεία εξακολουθούν να κλείνουν ραντεβού, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Γιώργο Σπηλιόπουλο να αναφέρει στo protionline.gr ότι η πλατφόρμα των 50-55 συνεχίζει και πως από αύριο Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η νέα ηλικιακή ομάδα εκτός απροόπτου.

Σε ό,τι αφορά τα self tests είπε ότι αναλογούν ένα ανά έναν εργαζόμενο κάθε βδομάδα, ενώ ευτυχώς για τους φαρμακοποιούς, δεν έρχονται πια σε “συνολικές συσκευασίες” αλλά μεμονωμένα, οπότε είναι πιο εύκολο τώρα για την άμεση εξυπηρέτηση του κόσμου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr