background img
banner
banner

Το μέτωπο της Καθαριότητας και ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα

Ν.ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ: «ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΑΧΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ ΑΚΟΜΗ»

Τα δρομολογημένα βήματα που θα απαλλάξουν τον δήμο Αιγιαλείας από τον σκόπελο της μεταφοράς των απορριμμάτων και θα δώσουν τέλος στην οικονομική αιμορραγία που υφίσταται, καθώς επίσης και τις παρεμβάσεις σε υφιστάμενες υποδομές, παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αποδεικνύουν σημαντική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και κατ’ επέκταση μείωση του όγκου των απορριμμάτων, γεγονός που φανερώνει την είσοδο του δήμου σε μία νέα εποχή ως προς τη διαχείριση του μείζονος αυτού ζητήματος.

Η έλλειψη προϋπολογισμού δημιουργεί ανασφάλειες

Παρουσιάζοντας την τωρινή εικόνα, ο αντιδήμαρχος είπε πως τα απορρίμματα που καθημερινά παράγονται, μεταφέρονται σε οργανωμένους χώρους σε Βόνιτσα και Ναύπακτο, ενώ ερωτηθείς αναφορικά με το ότι δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση για τον χώρο της Άμφισσας που ανέφερε ο δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, σημείωσε πως η έλλειψη προϋπολογισμού δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους χώρους εναπόθεσης που πρέπει να πληρωθούν αλλά και σε σχέση με τα καύσιμα για τη μετακίνηση των αυτοκινήτων, κατηγορώντας ευθέως την αντιπολίτευση γι’ αυτή την εξέλιξη. ΄΄Όταν έχουμε έτοιμο προϋπολογισμό εγκεκριμένο και από το Παρατηρητήριο με ελάχιστες παρεμβάσεις και η αντιπολίτευση δεν προσέρχεται καν στο Συμβούλιο, είναι εμφανές πως αυτά γίνονται για άλλο σκοπό και όχι για την ουσία. Πρέπει όμως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Έχουμε μεγάλο «αγώνα» με τους αποδέκτες των απορριμμάτων και θέλω να πιστεύω ότι η συνέπεια του δήμου Αιγιαλείας θα λειτουργήσει θετικά και δεν θα έχουμε προβλήματα΄΄, σημείωσε ο κ. Καραΐσκος.
Επισήμανε ακόμη πως έχει δοθεί έμφαση στο κομμάτι των λειτουργιών του δήμου σε σχέση με τους κοινόχρηστους χώρους που συναθροίζεται κόσμος λόγω της πανδημίας ώστε να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα γίνεται μεγάλη, ενώ τόνισε πως καταβάλλεται προσπάθεια με αποκομιδή σε καθημερινή βάση και τα Σαββατοκύριακα.

Ενίσχυση υποδομών και οχημάτων μέσω προγραμμάτων

Σχετικά με τη μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων είπε πως στον δήμο βρίσκονται εν αναμονή έγκρισης της μελέτης ώστε να ενταχθεί σε χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ εκτιμώντας πως βρίσκεται σε καλό δρόμο δεδομένου ότι έχει ανοιχτεί ο φάκελος και έχουν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα υποβληθεί η μελέτη στο «Πράσινο Ταμείο» για τη διαμόρφωση της πρώην ιδιοκτησίας Ορφανίδη σε πράσινο σημείο. Εκτίμησε δε πως αν ο δήμος καταφέρει να φτάσει στο σημείο να λειτουργήσει η μονάδα, το κομμάτι που έχει σχέση με την οικονομική αιμορραγία του δήμου θα αντιμετωπιστεί σύντομα. Ο αντιδήμαρχος μίλησε ακόμη για την ολική ανακαίνιση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που έχει εναρμονιστεί απόλυτα με τη νομοθεσία και όσα προβλέπει η Ε.Ε. ενώ ετοιμάζονται και τα αποδυτήρια και άλλες εγκαταστάσεις ώστε να μεταφερθεί εκεί και το προσωπικό και να φύγουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα από το λιμάνι και τον Άγ. Αθανάσιο. ΄΄Η καθαριότητα μπαίνει σε διαχείριση στον δικό της χώρο με καλύτερες προδιαγραφές και έλεγχο΄΄, σημείωσε ο αντιδήμαρχος, δηλώνοντας υπερήφανος που αρχίζουν να παίρνουν μορφή όσα προεκλογικά είχε οραματιστεί μαζί με τον δήμαρχο και είχε ανακοινώσει μετέπειτα. Σε ό,τι αφορά τον «στόλο» υπενθύμισε την αγορά νέου απορριμματοφόρου κάνοντας γνωστό πως ο δήμος είναι έτοιμος για την προμήθεια κι άλλου απορριμματοφόρου καθώς και κλαδοτεμαχιστή, διαδικασία που καθυστερεί λόγω της έλλειψης προϋπολογισμού. Γνωστοποίησε ακόμη την πρόθεση ένταξης προμήθειας απορριμματοφόρου και στο πρόγραμμα «Τρίτσης». Επίσης, με έξοδα της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης έχει ανακατασκευαστεί και θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες ένα ακόμη όχημα.

Υπόγειοι κάδοι και «γωνιές» αρχικά στο Αίγιο και στη συνέχεια και στις υπόλοιπες Δ.Ε.

Ο κ. Καραΐσκος αναφέρθηκε και στους υπόγειους κάδους που βάζουν τον δήμο σε νέα εποχή στη διαχείριση τόσο ως προς την αισθητική όσο και την οικονομία κλίμακος. Μάλιστα, γνωστοποίησε πως έχει προγραμματιστεί καμπάνια για την ενημέρωση του κόσμου ώστε να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, σημείωσε πως σε φάση έγκρισης βρίσκεται και η χρηματοδότηση για τη δημιουργία 18 πράσινων γωνιών. Πρόκειται για αυτόνομα σημεία που θα έχουν κάμερα και ο πολίτης δεν θα πηγαίνει ανεξέλεγκτα, αντιθέτως θα έχει κάρτα θα την τοποθετεί, θα συγκεντρώνονται οι πληροφορίες σε βάση δεδομένων κι έτσι ο δήμος θα μπορεί να θέσει σε λειτουργία την ανταποδοτικότητα σε σχέση με τα τέλη. Στόχος είναι να ενεργοποιήσει κι άλλους υπόγειους κάδους και γωνιές αρχικά στο Αίγιο και στη συνέχεια και στις υπόλοιπες Δ.Ε.

Αύξηση της ανακύκλωσης στον Δήμο Αιγιαλείας

Έμφαση δόθηκε στην πορεία της ανακύκλωσης στον Δήμο Αιγιαλείας, καθώς παρουσιάστηκαν με σχετικούς πίνακες και γραφήματα, όλα τα επίσημα στοιχεία από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, που καταδεικνύουν πως το 2020 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 54% σε όλο το Δήμο και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, με κλειστά καταστήματα και περιορισμένες δραστηριότητες. Ειδικότερα, το 2019 συγκεντρώθηκαν 779,67 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών από τον Δήμο Αιγιαλείας και το 2020 συγκεντρώθηκαν 1203,29 τόνοι, με στόχο μέσα στο 2021 να φτάσουν τους 2000 τόνους.

Προτάσεις για τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό αλλά και νέος κανονισμός για την καθαριότητα του δήμου

΄΄Ως προς τη διαχείριση έχουμε συγκεκριμένο βηματισμό, είμαστε εν αναμονή διαδικασιών και διαβούλευσης για το νέο περιφερειακό σχέδιο. Δουλεύουμε ώστε να κάνουμε προτάσεις στον ΣΥΔΙΣΑ. Επίσης, έχουμε ετοιμάσει νέο κανονισμό για την καθαριότητα εναρμονισμένο με τον ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων) και θα έρθει προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ευελπιστούμε να πρυτανεύσει η λογική και να ληφθεί υπόψη η χρηστικότητα ενός εργαλείου που είναι ο κανονισμός για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Να μην μπούμε σε ψηφοθηρικές πολιτικές που θα καταστρέψουν την προσπάθεια΄΄, σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην αναμενόμενη διαβούλευση για την κατάρτιση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού, όπου και η δημοτική θα καταθέσει τις ανάλογες προτάσεις. Μάλιστα, ερωτηθείς για το εάν ο δήμος θα αιτηθεί να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να εξυπηρετείται από το εργοστάσιο απορριμμάτων νομού Αχαΐας, τόνισε: ΄΄Ο δήμος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κομβικό σημείο, σχεδιάζει την επόμενη πενταετία, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, παλιά να έχουμε έναν ΧΥΤΑ και θάβαμε σκουπίδια. Οι νέες υποδομές που δρομολογούμε έχουν στόχο την όσο το δυνατόν μικρότερη ταφή. Σχεδιάζουμε μαζί με τον ΣΥΔΙΣΑ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης του συνόλου, υπάρχει άριστος συντονισμός, ας μην προκαταβάλουμε. Προέχει ο εθνικός σχεδιασμός και έπονται οι περιφερειακοί σχεδιασμοί. Η διαχείριση είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, θέλει στρατηγικό σχεδιασμό, περιβαλλοντική συνείδηση και δραστηριοποίηση από τον ίδιο τον πολίτη ώστε να μην περιμένουμε να έρθει μία λύση που θα εξαφανίσει τα σκουπίδια αλλά ο καθένας μας να προσπαθήσει να γίνει μικρότερος παράγωγός κάνοντας διαλογή στην πηγή΄΄.

Ευχαριστίες και… νέα γραμμή επικοινωνίας για τον δημότη

΄΄Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τόσο τους πολίτες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δείχνουν υπευθυνότητα, ενδιαφέρον και σεβασμό στην καθημερινή μας προσπάθεια, καθώς και στους υπαλλήλους της καθαριότητας που εργάζονται νυχθημερόν για το καλύτερο αποτέλεσμα και μάλιστα βρίσκονται επί ποδός ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, ώστε να διατηρούνται καθαρά ιδιαίτερα τα σημεία όπου οι δημότες συγκεντρώνονται κατά την καθημερινή τους βόλτα. Καθημερινά κερδίζουμε και από μία μάχη. Έχουμε όραμα, υπομονή και σταθερότητα, ώστε να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για κάθε πληροφορία ή επισήμανση, οι δημότες μπορούν να καλούν στην ειδική γραμμή της υπηρεσίας καθαριότητας, στο τηλ. 26910-20236΄΄, κατέληξε ο κ. Καραΐσκος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr