background img
banner
banner

Φθορές και κλοπές στα κλειστά καταστήματα εστίασης – αναψυχής στην Αιγιάλεια

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ… ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΝΟΙΞΟΥΝ

Εμπόρευμα που έχει λήξει, καταστήματα που έχουν υποστεί φθορές και κλεψιές, εξωτερικοί χώροι που χρειάζονται… εργασίες ημερών και χρήματα… εβδομάδων και συσσωρευμένες υποχρεώσεις που μοιάζουν «βουνό», έχουν οδηγήσει έναν ολόκληρο κλάδο στα όρια της απελπισίας. Τα μέτρα ενάντια στον covid εξαφάνισαν εστίαση και αναψυχή, με τους επαγγελματίες να βρίσκονται μεταξύ… φθοράς και αφθαρσίας, τρέμοντας στην ιδέα ότι η κυβέρνηση μπορεί να τους ανακοινώσει άνοιγμα χωρίς να έχουν προλάβει να προετοιμαστούν και κυρίως να… τους το πάρει πίσω…

Προβληματισμό αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής στην Αιγιάλεια, απέναντι στα σχέδια να ανοίξει ο κλάδος είτε πριν είτε μετά το Πάσχα. Όπως και να έχει, θεωρούν πως πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις να τους γνωστοποιηθεί πολύ νωρίτερα πότε θα ανοίξουν και υπό ποια πρωτόκολλα λειτουργίας.

Το βέβαιο είναι ότι η επάνοδος θα γίνει με εξυπηρέτηση μόνο σε τραπεζοκαθίσματα που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, με χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες, με εβδομαδιαίο Covid-19 self-test από το προσωπικό, με τέσσερις πελάτες ανά τραπέζι και μέτρα τήρησης αποστάσεων. Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο είναι, «αν δοθεί το ο.k, η τα καταστήματα θα είναι έτοιμα;». Αυτό που δεν θέλουν οι επαγγελματίες της περιοχής είναι να ξανακλείσουν σε 15 μέρες ή ένα μήνα. Κάποιοι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν ξεκινήσει ήδη να προετοιμάζονται και στην περιοχή, ενώ το προσωπικό των εστιατορίων, των καφέ και των μπαρ που παρέμεναν κλειστά άρχισε δειλά- δειλά να μετρά αντίστροφα. Αυτή τη φορά επιχειρηματίες και προσωπικό, σε σχέση με το άνοιγμα των εστιατορίων του 2020 μετά το πρώτο lockdown, τουλάχιστον γνωρίζουν τα βασικά και έχουν αυτοπεποίθηση.

Βαρδάκης: ‘‘Με τη λειτουργία των καταστημάτων θα αποφευχθεί η διάδοση του κορωνοϊού’’

΄΄Τα πράγματα στην εστίαση έχουν στενέψει πάρα πολύ όχι μόνο στην Αιγιάλεια αλλά και πανελλαδικά, αν δεν ανοίξουμε το συντομότερο μπορεί και να μιλάμε για καταστροφή΄΄, επισήμανε στο protionline.gr ένας άνθρωπος που γνωρίζει τον χώρο όσο λίγοι. Ο επιχειρηματίας Στράτος Βαρδάκης και ως πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Αιγιαλείας, επισημαίνει: ΄΄Οι δικές μας επιχειρήσεις δεν δημιούργησαν ποτέ το παραμικρό πρόβλημα, τηρήσαμε τα μέτρα στο έπακρον όταν ήταν ανοιχτή η εστίαση και πιστεύουμε ότι με την επανεκκίνηση θα είναι πολύ πιο εποικοδομητικά τα μέτρα σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση που συγκεντρώνονται στα πάρκα και τους δρόμους και η κατάσταση με τις παρέες μοιάζει ανεξέλεγκτη. Πλέον είναι και θέμα ψυχολογίας, ο κόσμος δεν αντέχει άλλο μέσα. Έχει φτάσει στο αμήν΄΄. Σε ό,τι αφορά το πώς προβλέπει να είναι τα πράγματα μόλις δοθεί το «πράσινο φως», ο κ. Βαρδάκης σημειώνει: ΄΄Χρειάζεται χρόνο και χρήματα κάποιος επιχειρηματίας για να ανοίξει ξανά και εκφράζονται φόβοι πως ίσως κάποιοι δεν τα καταφέρουν. Ως τώρα ελάχιστοι πήραν από τα χρήματα της Περιφέρειας και αναμένουμε και δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα αποκλειστικά για τον κλάδο μας΄΄.

Ποιες όμως προωθητικές ενέργειες μπορεί να κάνει ο δήμος Αιγιαλείας για να προσελκύσει επισκέπτες τη στιγμή που τα «σύνορα» των νομών είναι κλειστά; ΄΄Δεν έχουμε εγκαταλείψει τον προγραμματισμό, τουναντίον βρισκόμαστε σε συζητήσεις να κάνουμε μία προβολή στοχεύοντας στον εγχώριο τουρισμό. Θέλουμε να διαφημίσουμε τον τόπο μας στην ελληνική αγορά έχουμε κάνει κάποιες επαφές έχουμε λάβει προσφορές και ετοιμάζουμε την καμπάνια μας΄΄, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του δήμου.

Φράγκος: ‘’Ο κορωνοϊός κάποια στιγμή θα περάσει όμως…’’

Ιδιαιτέρως δύσκολες είναι οι συνθήκες και για τους επαγγελματίες που λίγο πριν τον Covid είχαν κάνει σημαντικές επενδύσεις στον χώρο της εστίασης- αναψυχής χωρίς να προλάβουν να κάνουν απόσβεση. Ένας εξ αυτών ο Νίκος Φράγκος ιδιοκτήτης του εμβληματικού για το Αίγιο, καφέ «Πύργος» στα Υψηλά Αλώνια, στη μίσθωση του οποίου δόθηκε παράταση για τρία χρόνια, κατόπιν απόφασης κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, το μίσθωμα των 270 μηνιαίως, δεδομένου του μεγάλου ποσού που διέθεσε ο επιχειρηματίας για την ανακαίνιση του χώρου, προκάλεσε την αντίδραση δημοτικών συμβούλων που ζήτησαν αύξηση του μισθώματος, κάτι που ωστόσο απορρίφθηκε λόγω και των ειδικών συνθηκών της πανδημίας.

΄΄Είμαστε επτά μήνες άπραγοι, βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση και τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για όλους΄΄, αναφέρει στo protionline.gr ο κ. Φράγκος που διατηρεί και το Τουριστικό Περίπτερο στην παραλία Αιγίου, εκτιμώντας πως αν η εστίαση δεν λειτουργήσει και το Πάσχα (όπως φαίνεται) τότε το πλήγμα θα είναι πολύ μεγάλο. ΄΄Ο κορωνοϊός κάποια στιγμή θα περάσει όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα αφήσει στο πέρασμά του, είναι βέβαιο πως θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Κι ας υποθέσουμε πως κάποιοι έχουμε εξωτερικούς χώρους να δουλέψουμε. Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους που έχουν έξω δύο τραπέζια; Πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν;΄΄, αναρωτήθηκε ο επιχειρηματίας. Παράλληλα, ανέφερε πως από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές όλο αυτό τον καιρό, χρειάζονται πολλά χρήματα για να μπορέσουν να φτιαχτούν για να ξαναλειτουργήσουν.

ΠΑΕΚ: Ποιες επιχειρήσεις εστίασης δικαιούνται έως 100.000 ευρώ

Εν τω μεταξύ, για τη νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, ενημερώνει τα μέλη της η Παναιγιάλεια Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση. Όπως τονίζει, ΄΄η δράση που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 207, αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι ΜΗ επιστρεπτέο.

Τα κριτήρια για την ενίσχυση, είναι: 1. Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%. 2. Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας. 3. Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση. 4. Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020. 5. Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις. Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Ενώ επισημαίνεται ότι: 1. Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021. 2. Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.
Οι επαγγελματίες μπορούν να απευθυνθούν στους λογιστές τους για την διαδικασία ένταξής τους΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr