background img
banner
banner

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΙΓΙΟΥ: Ένας χρόνος χωρίς χορούς αλλά το… χειροκρότημα δεν κόπασε

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΛΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟ PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Είναι με διαφορά ο πολυπληθέστερος Όμιλος της Αιγιάλειας. Φέτος δε και σε λίγες βδομάδες από τώρα, γίνεται… 43 ετών! Αποτελεί τον ¨λόγο¨ που πολλοί ντόπιοι – και όχι μόνο – έχουν κάνει δεκάδες ταξίδια σε όλο τον εύρος της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Στεγάζεται στο ¨κτίριο¨ όπου αγκάλιασαν και πέρασαν πολλά παιδιά, διδάχθηκαν και έμαθαν εκατοντάδες ενήλικες τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου.

Πρόκειται ένα υγιές και πολύ δυνατό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Αιγιάλειας σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Είναι απλά… ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου. Εν αναμονή των εξελίξεων και την τελική απόφαση της Δημοτικής Αρχής για το εάν θα παραμείνει στο υπάρχον κτίριο, ο Χρήστος Κοιλιάς “άνοιξε διάπλατα” τις πόρτες του στo protionline.gr και μίλησε για όλους και όλα. Στον πολυπληθέστερο πολιτιστικό σύλλογο της Αιγιάλειας της οδού Μελετοπούλων, είχε παραχωρηθεί το οίκημα για 20 έτη, από την τότε δημοτική αρχή Λεωνίδα Σιαβελή με τη σημερινή του δήμου Αιγιαλείας να βρίσκεται σε φάση ¨αποφάσεων¨ για το εάν θα ανανεώσει το παραχωρητήριο ή όχι.

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου απαριθμεί σήμερα περίπου 420 εγγεγραμμένα μέλη, ενώ η δυναμική του σε χορευτές, ξεπερνά τα 1200 άτομα σε σύνολο! Ο… αγαπημένος σύλλογος μικρών και μεγάλων έχει να καυχιέται δε, ότι διαθέτει στην συλλογή του πάνω από 200 παραδοσιακές στολές, όπου μετά κόπων και βασάνων το Δ.Σ. του συλλόγου μαζεύει και συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια, από οποίο σημείο της Ελλάδας και αν βρέθηκε, μέσω των δραστηριοτήτων του.

Ένας χρόνος σχεδόν δίχως δράσεις. Ποιο είναι το συναίσθημα που επικρατεί κ. Κιλιά;

Σταματήσαμε τις δράσεις μας στις 28 Φεβρουαρίου πέρυσι και έκτοτε δεν έχουμε ανοίξει πάλι, με μια μικρή “παρένθεση” ενός μήνα, του Οκτωβρίου. Το τελευταίο ταξίδι ήταν στη Νάουσα και είναι η πιο ¨νωπή¨ μνήμη που έχουμε ως ενεργός Σύλλογος, προτού μας “χτυπήσει” ο κορωνοϊός και καταφέρει να ακυρώσει κάθε μεγάλη και πολυπληθή δράση. Τα συναισθήματά μας είναι ανάμεικτα, όπως ακριβώς όλου του κόσμου. Ευχόμαστε να ανοίξουμε πάλι, ευχόμαστε ο κορωνοϊός να σταματήσει να βασανίζει τις ζωές μας πλέον. Στις 13 Σεπτεμβρίου ξεκινήσαμε τις εγγραφές και την πρώτη του μήνα Οκτώβρη, αρχίσαμε μαθήματα πιστεύοντας ότι θα “κερδίσουμε” πάλι τις ζωές μας. Δυστυχώς διαψευστήκαμε.
Τα συναισθήματα είναι πολλά και ποικίλα και για εμάς τους ανθρώπους που διδάσκουμε και για τους μαθητές. Είναι πολύ δύσκολο να σταματάς θέλοντας και μη μια δραστηριότητα που σε “γεμίζει” και σου δίνει χαρά και ζωή, που είναι τρόπος ζωής για κάποιους.

Προέκυψε και το θέμα της μετακίνησης του Ομίλου σε άλλον χώρο μελλοντικά…

Ναι. Μαζί με τον κορωνοϊό, έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε και την… ενδεχόμενη μετακίνησή μας και αυτό, κάνει τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα. Στη παρούσα φάση και προκειμένου να μην φύγουμε από τη στέγη μας και το “σπίτι” μας, είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε ενοίκιο, αν μας ζητηθεί. Αρκεί να μην απομακρυνθούμε. Είχαμε πάρει προεκλογικές εγγυήσεις τότε, ότι δεν θα μας “διώξει” κανένας και ποτέ…  Και αυτό εκ στόματος Στάθη Θεοδωρακόπουλου, όταν ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγίου… Όμως οι εγγυήσεις τότε, δυστυχώς δεν μας δόθηκαν δυστυχώς γραπτώς! Και σήμερα, το πληρώνουμε με το πιο ακριβό τίμημα.

Τι θα σημαίνει για εσάς η ενδεχόμενη μετακίνηση από το ¨σπίτι¨ σας;

Ο Χορευτικός, με το που ξεκίνησε τις δράσεις στον χώρο που βρισκόμαστε, δαπάνησε περίπου 25 εκατομμύρια δραχμές με το “καλημέρα”, για διάφορες εργασίες και κτιριακές υποδομές και ανάγκες. Το κεφάλαιο αφορούσε από καρέκλες και τραπέζια… μέχρι θέρμανση ή σωληνώσεις. Έκτοτε, έχουμε χαλάσει αλλά τόσα χρήματα για να οργανώσουμε τους επιπλέον χώρους και να διαμορφώσουμε όλες τις αίθουσες, τις τουαλέτες, να βάλουμε κλιματισμό. Ίσως θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά η δημοτική αρχή, προτού αποφασίσει να μας ¨μετακινήσει¨ από το ¨σπίτι¨ μας. Στο κτίριο, ο τρίτος και τέταρτος όροφος είναι ανεκμετάλλευτοι εδώ και χρόνια. Έχουμε προτείνει σε όλες τις Δημοτικές Αρχές να παραχωρήσει αυτές τις αίθουσες σε τεχνικές υπηρεσίες ή δημοτικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Ο δήμος όμως, έχει επιλέξει να μην χρησιμοποιεί τους χώρους αυτούς με αποτέλεσμα να έχουν “ρημάξει” από την πολυκαιρία και να είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Ο κορωνοϊός πόσο ¨ενοχλεί¨ τον Χορευτικό Όμιλο; Τι ίσχυσε όλο τον χειμώνα;

Η πανδημία δυστυχώς μας έχει στοιχίσει αρκετά. Τα παιδιά μας, από τις τρεις συνολικά δόσεις που είναι να καταβάλουν, σήμερα έχουν πληρώσει μονάχα την πρώτη δόση τους. Και επειδή τα παιδιά είναι πάρα πολλά σαν αριθμός, τα χρήματα που χάνονται είναι μοιραίο να είναι και πάρα πολλά, ταυτόχρονα. Φανταστείτε ότι μιλάμε για πολυάριθμα τμήματα και επί καθημερινής βάσεως. Ο Χορευτικός Όμιλος είναι ένας υγιής και ζωντανός “οργανισμός”, μια πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης που εδώ και 40 χρόνια, προσφέρει ανελλιπώς. Αυτό και μόνο είναι η επισφράγιση της δυναμικής μας.

Ήταν και οι εκλογές του Δ.Σ. σας οι οποίες αναβλήθηκαν…

Οι εκλογές ήταν να διεξαχθούν αρχές Δεκεμβρίου, αλλά λόγω του lock down, αυτές ακυρώθηκαν για 6 μήνες αργότερα. Τελικά στις 9 και 16 Μαΐου έχουμε τις εκλογές μας. Ελπίζουμε ο κορωνοϊός να μας επιτρέψει αυτή τη φορά να διεξαχθεί η διαδικασία, έχει ήδη ματαιωθεί μια φορά και δεν θέλουμε να γίνει και μια δεύτερη. Αν τελικά ο covid-19 δεν μας επιτρέψει να γίνουν δια ζώσης οι εκλογές, θα διεξαχθούν διαδικτυακά, δίχως όμως να υπάρχει το πλεονέκτημα της μυστικής ψηφοφορίας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr