background img
banner
banner

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της αντιπολίτευσης Γούτου – Ψυχράμη

«ΒΟΛΕΣ» ΚΑΙ «ΑΙΧΜΕΣ» ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ – Ο… ΛΟΓΟΣ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ

Η εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού δήμου Αιγιαλείας 2021, που κατέθεσαν οι παρατάξεις «Αιγιάλεια Αύριο» και «Ποιοτική Αιγιάλεια» καθώς και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γκίκας, υπερίσχυσε και ψηφίστηκε στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, με την πλειοψηφία των συμβούλων να απορρίπτουν το σχέδιο προϋπολογισμού που εκπόνησε η δημοτική αρχή και ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή. Η απόφαση θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εφόσον εγκριθεί, θα τεθεί σε ισχύ…

Η χθεσινή συνεδρίαση, που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, διεξήχθη απουσία του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, ο οποίος προσπάθησε να συνδεθεί τηλεφωνικώς, εξηγώντας ότι απουσίαζε στην Αθήνα για υποχρέωση που αφορά την εναπόθεση των απορριμμάτων.

Την εισήγηση από πλευράς δημοτικής αρχής έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας, ενώ της εναλλακτικής πρότασης, οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων Χρήστος Γούτος και Βάσω Ψυχράμη. Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος παρουσίασε τη δική του πρόταση που φέρει την αρνητική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου, ζητώντας να τεθεί σε ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου κωδικού που προτείνει αλλαγή, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο του Σώματος Γιώργο Ντίνο.
Το σχέδιο προϋπολογισμού της δημοτικής αρχής ψηφίστηκε από τα μέλη της παράταξης του δημάρχου, τον Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Στράτο Βαρδάκη ενώ υπέρ της εναλλακτικής ψήφισαν οι δύο παρατάξεις και ο κ. Γκίκας, με τις παρατάξεις Παπακωνσταντινόπουλου, Κουρή να καταψηφίζουν και τις δύο προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία.

Καλαμίδας: Ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Καλαμίδας αναφέρθηκε στην προσπάθειά του κάθε χρόνο να κάνει μία προσέγγιση θεωρητικού χαρακτήρα όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι φέτος λόγω της απλής αναλογικής υπήρξαν αντιξοότητες. Ανέφερε κάποια σημεία σχετικά με την πλασματικότητα του προϋπολογισμού και τι πρέπει να προσέχουν ως προς την ευθυγράμμιση οικονομικής διαχείρισης τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός ενός έτους οφείλει να είναι ισοσκελισμένος και προσαρμοσμένος στις επισημάνσεις που φέτος από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας που ελάχιστες και τυπικού χαρακτήρα. Τόνισε ότι λόγω του πλασματικού προϋπολογισμού του πρώτου 3μήνου τους επετράπη να προϋπολογίσουν βασιζόμενοι στο πρώτο τρίμηνο επί του πρακταίου διαβλέποντας φέτος δείχνει τάσεις μείωσης της πλασματικότητας. ΄΄Αρχίσαμε από το 2021 να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα. Αγγίζουμε την πραγματικότητα στο 75% με 80%. Νομίζω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Να μην υπάρχει απόκλιση στα ταμειακά διαθέσιμα. Μια πλασματικότητα του 10-15% δικαιολογείται και διασφαλίζει ευελιξία τόσο στις δαπάνες όσο και στην εισπραξιμότητα των απαιτήσεων. Η προσπάθειά μας να αντικαταστήσουμε την πλασματικότητα σε πραγματικά στοιχεία όσο γίνεται, είναι μεγάλη και αποδίδει΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Γούτος: Η εναλλακτική πρόταση με ρεαλισμό και κοντά στο δημότη

΄΄Μέσω της εναλλακτικής πρόταση θέλουμε να καταδείξουμε τους τομείς που αποτελούν για μας τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής αλλά και ταυτόχρονα να μπορούν όλα αυτά να είναι εφαρμόσιμα. Να είναι ένας προϋπολογισμός όσο γίνεται ρεαλιστικός΄΄, είπε ο κ. Γούτος τονίζοντας πως ΄΄ο δήμος πρέπει να είναι αρωγός αλλά και συμπαραστάτης του δημότη και ειδικά σε κάποιες καταστάσεις δυσμενείς όπως αυτές που ζούμε σήμερα οι οποίες είναι πρωτόγνωρες και δεν θα μπορούσαμε σ εαυτόν τον προϋπολογισμό να μην σκεφτούμε τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και της εν γένει οικονομικής ύφεσης για μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας. Αυτό κάναμε και με την απόφαση των δημοτικών τελών που ψηφίσαμε. Θεωρούμε αναγκαία τη βοήθεια στις κοινότητες του δήμου μας γιατί οι πρόεδροι δίνουν καθημερινά αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων αφού γίνονται αποδέκτες των προβλημάτων των δημοτών και δεν έχουν την ευχέρεια να κινηθούν. Όαση είναι οι πολιτιστικοί φορείς είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα τους. Έχουμε διαφορετική φιλοσοφία με τη δημοτική αρχή για όλα αυτά. Η δική σας λογική και θεώρηση των πραγμάτων μας αφήνει ελάχιστα περιθώρια΄΄. ΄΄Μελετώντας την πρόταση της δημοτικής αρχής διαπιστώνουμε ότι ξεχάσατε ανήμπορους συμπολίτες, προέδρους τους οποίους τώρα τελευταία τους έχετε αγαπήσει, βάζετε ψίχουλα στις παγίες. Δεσμεύσατε εντέχνως ποσά για να έχετε το δικαίωμα μέσω της Ο.Ε. να κάνετε με τις αναμορφώσεις ό,τι θέλετε. Δεν μας εκπλήσσετε. Αυτή την πολιτική υπηρετείτε από την ώρα που ξεκινήσατε. Βλέπετε τον κόσμο ψηφοθηρικά και φροντίζεται για το πώς θα διατηρηθείτε στην καρέκλα σας΄΄, σημείωσε ακόμη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, καταλήγοντας: ΄΄Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Έχουμε δύο σημεία: ενισχύουμε τους κωδικούς της πρόνοιας για να συμπαρασταθούμε εμπράκτως τους συμπολίτες σεβόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις του Δ.Σ. και ιδιαίτερα την απόφαση των ανταποδοτικών τελών, στεκόμαστε δίπλα στους προέδρους και ενισχύουμε τον κωδικό για την αγορά και δημιουργία κοινόχρηστων χώρων για κοινότητες που υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου΄΄.

Β. Ψυχράμη: «Αποδεσμεύστε τους κωδικούς για να έχουμε τον προϋπολογισμό που μας αξίζει»

Για τη στόχευση της παράταξής της στην ενίσχυση της πρόνοιας και των πολιτιστικών φορέων με προτεραιότητα στο δίκτυο κοινότητας Οινοξένεια, στην ενίσχυση των παγίων των προέδρων που – όπως είπε – η μισή δίνεται στον εργολαβικό ΦΠΑ και δύσκολα μπορούν να αντεπεξέλθουν τώρα το Πάσχα δεν έχουν καμία βοήθεια, μίλησε η κ. Ψυχράμη. ΄΄Κληθήκαμε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς να έχουμε καμία δυνατότητα να κάνουμε προτάσεις λόγω της καθυστέρησης από πλευράς δημοτικής αρχής. Φάνηκε το ποιόν κάποιων ανθρώπων που τεχνηέντως το απέκρυπταν έχουν δεσμευτεί όλοι οι λογαριασμοί χωρίς στην ουσία να έχουμε καμία δυνατότητα για διαφορετική άποψη. Αυτή είναι η πολιτική τακτικισμών του δημάρχου που αποδεικνύει ότι δεν τον ενδιαφέρει η συναίνεση αλλά μόνο το γινάτι του. Για τα 2/3 του Συμβουλίου, η άποψή του είναι να μην έχουμε καμία θέση για την προοπτική αυτού του δήμου αποκλειόμαστε από τα πάντα. Συγχαρητήρια που προτάσσει το εγώ του από το εμείς. Με τις ανεπίτρεπτες προσβολές του προς όλους εμάς κατεβάζει πολύ τον πήχη αφού μηχανεύεται χίλια δυο για να μας αποκλείσει από τις αποφάσεις όπως με την επιχορήγηση Νομικού Προσώπου από τον Ιανουάριο και με υποσχέσεις που δεν τήρησε. Όμως για να έχει αναπτυξιακή προοπτική ο τόπος πρέπει να συνεργαστούμε΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας».

Παπακωνσταντινόπουλος: Καταψήφισε τις δύο προτάσεις, ζήτησε μείωση για τη ΔΗΚΕΠΑ

Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος είπε ότι ΄΄πριν το 2009 η συμμετοχή του κράτους στους προϋπολογισμούς ήταν 70% και των δημοτών 30% ενώ σήμερα έχει αντικατασταθεί. Τα κονδύλια μειώνονται ενώ έπρεπε να είναι αυξημένα. Έχουμε πολύ μικρές δυνατότητες χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία για τις δημοτικές αρχές με σφιχτούς προϋπολογισμούς να πληρώσουν τα σπασμένα οι δημότες, και βλέπουμε μία δημοτική αρχή που φροντίζει να είμαστε σύμφωνοι με τα παρατηρητήρια μην κάνουμε κάτι έξω από το σφιχτό πλαίσιο. Όλα είναι στη λογική να πληρώσει ο δημότης και να βγουν τα χρήματα μέσα από την άγρια φορολογία. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ευθύνη όταν δέχονται τον ρόλο να εφαρμόζουν τις εντολές κρατικής διοίκησης κάνοντας τα «καλά παιδιά». Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να δοθούν προτεραιότητες τέτοιες που να φέρνουν μειώσεις εξόδων. Πού είναι η διεκδίκηση; Αυτός ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός δεν μας καλύπτει. Εμείς κάναμε μία εναλλακτική πρόταση επί ενός κωδικού χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τον υπόλοιπο. Είναι υπερβολικά τα χρήματα που δίνονται για τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. είμαστε οι πρώτοι που είπαμε το ποσό να κατατεθεί σε άπορους δημότες και πολιτιστικά σωματεία όμως οι οικονομικές υπηρεσίες έδωσαν αρνητική εισήγηση με τη δικαιολογία ότι άπτεται των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής κάτι που δεν ισχύει, δεν είναι υποχρεωτική δαπάνη βάσει νόμου. Θα προχωρήσουμε το θέμα στα ανώτερα όργανα. Η αρνητική εισήγηση της Ο.Ε. είναι πέρα για πέρα εκτός νόμου΄΄.

Τριανταφυλλόπουλος: ‘’Μιλάμε για θεσμική εκτροπή’’

΄΄Η ευθύνη είναι σε αυτούς που παρεκκλίνουν του θεσμικού τους ρόλου. Πολιτική στον δήμο ασκεί ο δήμος και η δημοτική αρχή, όταν έρχονται οι παρατάξεις και βάζουν εμπόδια τότε μιλάμε για θεσμική εκτροπή. Δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε για πολιτική γιατί δεν ασκείται εσείς διοίκηση΄΄, τόνισε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι στην πρότασή της δεν περιλαμβάνει τα χρήματα (25.000 ευρώ) για την αγορά οικοπέδου για τις ανάγκες του Ειδικού Νηπιαγωγείου.

Κουρή: ‘’Οι διαφορές στις εναλλακτικές είναι λογιστικού χαρακτήρα’’

Η Αγγελική Κουρή σημείωσε πως ΄΄ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία με τις επιπτώσεις που έχει φέρει στην κοινωνία όχι μόνο δεν ενισχύεται η χρηματοδότηση από το κράτος αλλά μειώνεται με αποτέλεσμα οι δήμοι να έχουν μειωμένες δυνατότητες επίλυσης των προβλημάτων. Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων ήρθε με το πρόσχημα να τα διαχειρίζονται άνθρωποι που είναι κοντά στην κοινωνία. Όμως χωρίς χρήματα δεν γίνεται. Οι διαφορές στις εναλλακτικές είναι λογιστικού χαρακτήρα και απουσιάζουν έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά. Από την πλειοψηφία των παρατάξεων δεν γίνεται λόγος για διεκδικήσεις χρηματοδότησης για τη μεταφορά των απορριμμάτων. Καταψηφίζουμε τις προτάσεις για τον προϋπολογισμό΄΄.

Τους ζήτησαν να φροντίσουν να νομιμοποιήσουν την πρόταση…

Τόσο ο κ. Ντίνος όσο και ο κ. Καλαμίδας ζήτησαν από τους υποβάλλοντες την εναλλακτική πρόταση να φροντίσουν να τη νομιμοποιήσουν διαπιστώνοντας μη ισοσκέλιση, λέγοντας πως υπάρχει περίπτωση να μην εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη. Μάλιστα, ο κ. Καλαμίδας, σχετικά με την πρόταση ενίσχυσης της παγίας είπε ότι ΄΄εάν υπάρξουν χρήματα Οκτώβριο – Νοέμβριο εδώ είμαστε να εξετάσουμε τις ανάγκες, τονίζοντας πως τα έσοδα του δήμου είναι μόνο από ΤΑΠ και τα ταφεία.
Σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Τριανταφυλλόπουλου από πλευράς αντιπολίτευσης τονίστηκε πως μπορεί να γίνει αναμόρφωση και να καλυφθούν οι ανάγκες για το Ειδικό Σχολείο ενώ τόνισαν πως απευθύνθηκαν στην οικονομική υπηρεσία για το σημαίνει «σχολική στέγη» και τους είπαν ότι αφορά το 2ο ΓΕΛ. Μάλιστα, η κ. Ψυχράμη στη δευτερολογία της πρότεινε στη δημοτική αρχή να αποδεσμεύσει τους κωδικούς «για να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό που αξίζει στους Αιγιαλείς», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Μ. Τσουκαλά: «Να πουν στον κόσμο τι θα λείψει από δεν έχει χρήματα από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.»

Η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά μεταξύ άλλων είπε πως ΄΄τα χρήματα του προϋπολογισμού που αναλογούν στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. είναι ελάχιστα΄΄, ενώ σημείωσε πως νιώθει τη Δημοτική Επιχείρηση σαν το σπίτι της, λέγοντας: ΄΄Δεν χρησιμοποίησα τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. για δημοφιλία ούτε τη χρησιμοποίησα για να ανέβω ψηλότερα ούτε θα ξεχωρίσω τους συλλόγους. Ας βγουν να τους πουν ότι δεν θα γίνουν αυτά που ζητούν. Να πουν στον κόσμο τι θα λείψει αν δεν έχει χρήματα η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.΄΄
Για τη διαφορά στα έσοδα και έξοδα των ανταποδοτικών ενημέρωσε το Σώμα ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Κωνσταντίνος Μανέτας.

Δημ. Καλογερόπουλος: Πιθανόν με αυτό κάνει η αντιπολίτευση να δημιουργηθούν προβλήματα

Ο δήμαρχος, όσο μπόρεσε να ακουστεί λόγω τεχνικού προβλήματος, είπε πως είναι άλλο πράγμα το τι γράφει ένα λογιστήριο κι άλλο το ταμείο. ΄΄Φτάσαμε για πρώτη φορά να έχουμε απόκλιση πολύ λίγη. Έχουμε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό όχι όμως και ικανοποιητικό κι αυτό γιατί όταν ψηφίσαμε τα τέλη η αντιπολίτευση είπε να μειώσουμε τα έσοδα από τα νοικοκυριά και να πάρουμε από τα μαγαζιά που είναι κλειστά. Όλοι μας θέλουμε να είμαστε ωφέλιμοι να δώσουμε κονδύλια, στην πρόνοια, στους προέδρους όμως αυτό που κάνει η αντιπολίτευση είναι μία λαϊκίστικη πολιτική. Και το ερώτημα που τίθεται είναι από πού θα πάρουμε να τα δώσουμε; Εξαιτίας της αναμόρφωσης των ανταποδοτικών από πού θα βρούμε τα χρήματα; Αυτό που θα ψηφίσει η αντιπολίτευση και τη διευκολύνει η παράταξη του κ. Παπακωνσταντινόπουλου είναι δική τους ευθύνη εμείς δεν θα το πειράξουμε το πιο πιθανό είναι με αυτό που κάνουν να δημιουργήσουν προβλήματα΄΄, σημείωσε.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr