background img
banner
banner

«1821-2021: Είναι ώρα να ανακαλύψουμε άγνωστες ηρωίδες της περιοχής μας!»

ΕΡΕΥΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σε μία αξιοπρόσεκτη δράση μέσα από την οποία πρόκειται να αναδειχθούν οι γυναίκες – ηρωίδες της Αιγιάλειας που έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στα επαναστατικά γεγονότα του 1821 αλλά και μετέπειτα σε όλους τους αγώνες του Έθνους, προχωρά το Παράρτημα Αιγίου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Πρόκειται για μία έρευνα μέσω της οποίας θα έρθει στην… επιφάνεια το έργο των γυναικών αυτών, δεδομένου ότι είναι γνωστός ο καταλυτικός ρόλος της γυναίκας στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες.

Απευθυνόμενο στα μέλη του Παραρτήματος αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενη, η διοικούσα επιτροπή, αναφέρει: ΄΄Αγαπητές φίλες, όπως γνωρίζετε, το 2021 είναι έτος αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μέσα σε αυτά τα 200 χρόνια οι γυναίκες έγραψαν ηρωικές σελίδες. Μπορεί οι μορφές της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, της Μαντώς Μαυρογένους, μα και εκατοντάδων αγνώστων ηρωίδων του αγώνα, όπως οι Σουλιώτισσες, οι Μεσολογγίτισσες, οι Μανιάτισσες, οι Χιώτισσες κ.ά, να δεσπόζουν στο κάδρο με τις γυναικείες μορφές του Αγώνα, όμως δεν είναι οι μόνες. Η ιστορία του Έθνους μας, αλλά και της περιοχής μας, είναι γεμάτη από συγκλονιστικές στιγμές. Σε αυτές συμμετείχαν πάντα και οι γυναίκες. Αντάξιες αναδείχτηκαν και οι γυναίκες του Μωριά και της Ρούμελης αλλά και της περιοχής μας σε όλους τους αγώνες.

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας, έχει στόχο να φέρει στο φως, και να αναδείξει, άγνωστες, μη επώνυμες γυναίκες, από το ευρύ φάσμα των Ελληνίδων, που συνέβαλαν με τη συμμετοχή και την προσφορά τους σε όλους τους Εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. Στον Αγώνα 1821-1829 για την ανεξαρτησία και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, στην Κρητική Επανάσταση, στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, στους Βαλκανικούς , στον Εμφύλιο, στην Κατοχή, στην Αντίσταση, στις Δικτατορίες΄΄.

Στόχος να έρθουν στο… φως άγνωστες μέχρι χθες ιστορικές γυναικείες μορφές

Το Παράρτημα Αιγίου, της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε μία έρευνα ιστορικού χαρακτήρα, για να «ανακαλύψει» γυναίκες, που έδρασαν αυτά τα 200 χρόνια, στον ΝΟΜΟ ΑΧΑΪΑΣ και ΙΔΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ και διακρίθηκαν για τους αγώνες τους και τις θυσίες τους. ΄΄Σε αυτή την προσπάθεια, ζητάμε την βοήθεια και την υποστήριξή σας, ώστε να φέρουμε στο φως αυτές τις άγνωστες μέχρι χθες ιστορικές γυναικείες μορφές.
Η συμμετοχή σας στην έρευνά μας είναι πολύτιμη διότι, είναι δύσκολο να βρεθούμε δια ζώσης λόγω της πανδημίας του covid 19, να συζητήσουμε, να ερευνήσουμε ιστορικά κείμενα. Μπορούμε όμως να επικοινωνούμε, να ανταλλάσουμε απόψεις, βιβλιογραφία, δημοσιεύσεις εφημερίδων κ.ά, ακόμη και μέσα από τη σελίδα μας στο facebook΄΄, αναφέρει η διοικούσα επιτροπή που καταλήγει ως εξής: ΄΄Φίλες, είτε είστε δασκάλες, ιστορικοί, καθηγήτριες, είτε έχετε απλώς ιστορικά βιβλία στις βιβλιοθήκες σας, είτε μπορείτε να ψάξτε πηγές σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες ή ιστοσελίδες, είτε έχετε ακούσει μαρτυρίες, όλες είστε πολύτιμες στην προσπάθειά μας. Είναι ευκαιρία να διαβάσουμε την ιστορία μας, να μπούμε στο πνεύμα των ημερών, να προβληματιστούμε για την «αφάνεια» των γυναικών από τα ιστορικά γεγονότα, να ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ όμως και γυναίκες που έδρασαν αποφασιστικά στην περιοχή μας, δίπλα στους άντρες, και να τις αναδείξουμε! Να κάνουμε εκδηλώσεις, να γράψουμε και να δημοσιεύσουμε κείμενα για αυτές. Τους το οφείλουμε!΄΄.

Φωτο Αρχείου


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr