background img
banner
banner

Στο βωμό της πανδημίας

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ‘’ΑΠΟΛΛΩΝ’’ – ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ‘’Γ. ΠΑΠΠΑΣ’’

Η πανδημία συνεχίζει να κρατάει τις κινηματογραφικές αίθουσες κλειστές και σε διαρκή αβεβαιότητα για το πότε θα μπορέσουν επιτέλους να ανοίξουν τις πόρτες τους. Ένας παραδοσιακός τρόπος διασκέδασης που λατρεύει ακόμη πολύς κόσμος (παρά το γεγονός ότι η τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων έχει επηρεάσει τη λειτουργία τους), τείνει να… ξεχαστεί και οι σινεφίλ ανυπομονούν να επιστρέψουν στην αγαπημένη τους συνήθεια.

Στη χώρα μας οι αίθουσες παραμένουν κλειστές ουσιαστικά για περισσότερο από ένα χρόνο (δεν αναφερόμαστε σε θερινά σινεμά), τουλάχιστον στο σύνολό τους αφού κάποιες άνοιξαν (υπό προϋποθέσεις και με μέτρα) για ένα μικρό διάστημα το καλοκαίρι του 2020 και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων ή των καταστημάτων το επόμενο διάστημα, δεν σημαίνει ότι θα φέρει μαζί τους και το άνοιγμα των κινηματογράφων. Όλοι – αισιόδοξοι και απαισιόδοξοι – συμφωνούν πως κανείς δεν μπορεί να ποντάρει σε καμία πρόβλεψη, όταν εδώ και ήδη ένα χρόνο δεν εκπονήθηκε κανένα σοβαρό σχέδιο από καμία κυβέρνηση στον κόσμο που να μπορέσει να διασφαλίσει τη λειτουργία των κινηματογράφων και να πείσει τον κόσμο πως με τη σωστή λήψη μέτρων το σινεμά είναι μια ασφαλής έξοδος,

Η επιλογή ήταν από την αρχή κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας (σινεμά, θέατρα, μουσεία, συναυλιακοί χώροι) χωρίς καμία δεύτερη σκέψη για το τι θα σημαίνει αυτό για το μέλλον.
Παραμένει λοιπόν αμφίβολο κατά πόσο θα έχει σημασία ένα άνοιγμα των κινηματογράφων που θα διαρκέσει και πάλι για μικρό χρονικό διάστημα αφού είναι σίγουρο ότι πολλοί κινηματογράφοι θα προτιμήσουν να μην ανοίξουν καθόλου, χωρίς σχέδιο για λειτουργία σε βάθος χρόνου και χωρίς ταινίες που θα φέρουν γρήγορα τον κόσμο ξανά στα σινεμά. Όπως παραμένει αμφίβολο το συνολικό τοπίο διανομής και προβολής, όταν οι κινηματογράφοι θα ανοίξουν «οριστικά».

Πανουτσόπουλος: “Eλπίζουμε να μη χαθεί και δεύτερη σεζόν»

Στο Αίγιο οι κινηματογράφοι γνώρισαν μεγάλη άνθηση μέχρι και τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90, πριν παραμείνει μόνο ένας σε όλη την πόλη. Ο «ΑΠΟΛΛΩΝ», που εδώ και πολλά χρόνια είναι πλέον δημοτικός και εκτός από τις προβολές ταινιών, φιλοξενεί θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, αλλά και πλήθος άλλων εκδηλώσεων. Ως κινηματογράφος λειτουργεί κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο μέχρι τα τέλη Μαϊου. Κάτι που σημαίνει, ότι από πέρυσι τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, σχεδόν 14 μήνες έχει αναστείλει τη λειτουργία του (παρότι διαθέτει συρόμενη οροφή). Έτσι, ακόμη και αν επιτραπεί η λειτουργία των σινεμά το ερχόμενο καλοκαίρι, η αίθουσα θα παραμείνει κλειστή.

«Ο προβληματισμός μας, αφορά τη χειμερινή περίοδο, από τον Οκτώβριο και έπειτα που λειτουργεί η αίθουσα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα χαθεί και δεύτερη σεζόν. Ελπίζουμε ότι μετά το καλοκαίρι η ζωή θα αρχίσει σταδιακά να επανέρχεται στους κανονικούς της ρυθμούς και θα μπορέσουμε να μπούμε ξανά στην αγαπημένη μας κινηματογραφική αίθουσα που αποτελεί πνευματικό μας σπίτι», μας λέει ο πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Αιγίου, Θοδωρής Πανουτσόπουλος.

Θυμίζουμε, ότι η Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου που επανιδρύθηκε το 2016 από έναν πυρήνα νέων ανθρώπων, με ιδιαίτερη διάθεση για δημιουργικές δράσεις γύρω από το χώρο του κινηματογράφου. Ανέλαβε την πρωτοβουλία επανασύστασης, δέκα χρόνια μετά την τελευταία προβολή με την παλιά της μορφή (2006). Το 2016, από μια παρέα ανθρώπων της Αιγιάλειας με κίνητρο την αγάπη για τον κινηματογράφο και την δημιουργία μιας ζωντανής κοινότητας που θα αλληλεπιδρά με αφορμή το σινεμά.

«Το διαδίκτυο φαντάζει πλέον, ως η μόνη δίοδος επικοινωνίας, με τον έξω κόσμο. Γι’ αυτό κι εμείς προβάλλαμε κάποιες ταινίες τον περασμένο χειμώνα μέσα από τη σελίδα μας στο facebook . Συντονίστηκαν στη σελίδα αρκετοί φίλοι της έβδομης τέχνης, αν και φυσικά δεν είναι το ίδιο με μία προβολή σε κινηματογραφική αίθουσα. Η μεγάλη οθόνη, η αίσθηση του χώρου δεν μπορούν να αντικατασταθούν» συμπληρώνει.

Θερινό σινεμά και αυτό το καλοκαίρι

«Φαντάζομαι ότι τουλάχιστον θα υπάρξει άρση των μέτρων στους υπαίθριους χώρους και το φετινό καλοκαίρι και έτσι θα μπορέσουμε σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΠΑ να διοργανώσουμε κινηματογραφικές προβολές στον χώρο του υπαίθριου θεάτρου «Γ. Παππάς» και σε άλλα σημεία της Αιγιάλειας, όπως έγινε πέρυσι. Σε τοποθεσίες όπως ο Πλάτανος, η Παρασκευή, τα Βαλιμίτικα, ο Λόγγος κλπ σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους. Είχαν γίνει και δύο ξεχωριστές προβολές Drive – In στο χώρο του Νέου Λιμανιού σε συνεργασία και με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Οι υπαίθριες προβολές που ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται στο χώρο του θεάτρου «Γεώργιος Παππάς» ήταν μια πρωτοβουλία της προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κας Μαρίας Τσουκαλά και έχει και την υποστήριξη της κινηματογραφικής λέσχης».

Όλα αυτά εν αναμονή της επιστροφής στις κινηματογραφικές αίθουσες. Εκεί όπου είναι ο φυσικός χώρος διαμόρφωσης της 7ης τέχνης. Γιατί, κινηματογράφος δεν είναι μόνο η ταινία, το ίδιο το έργο, αλλά η όλη διαδικασία και η μυσταγωγία της προβολής και της αλληλεπίδρασης με το κοινό. Η κινηματογραφική αίθουσα είναι μια μικρή κοινωνία. Άνθρωποι συγκινούνται, κλαίνε, γελάνε ή χειροκροτούν όλοι μαζί. Ο κινηματογράφος είναι ένα κοινωνικό γεγονός, μια ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας και διασκέδασης σημαντική και αναντικατάστατη τόσο για το φιλοθεάμον κοινό όσο και για τους συντελεστές της.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr