background img
banner
banner

Στα θρανία οι μαθητές – Ανάμεικτα τα συναισθήματα

ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΣΤ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Από σήμερα το πρωί επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές των Λυκείων, έχοντας ήδη συμπληρώσει μια… παύση 5,5 μηνών, ακολουθώντας την αμφιλεγόμενη ¨τακτική¨ της τηλεκπαίδευσης. Τα “self test” τα οποία μπαίνουν από σήμερα στη ζωή και την καθημερινότητα εκπαιδευτικών – μαθητών και στην Αιγιάλεια, αναμένεται ότι θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξει η ύψιστη υγειονομική ασφάλεια, θεωρητικά. Όσον αφορά την ανησυχία της κυβέρνησης για τις… “ψευδείς δηλώσεις” υπάρχει μια ελεγχόμενη ανησυχία, καθώς αν δηλωθεί ψευδώς ένα θετικό τεστ ως αρνητικό από μαθητή, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό.

Βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ πρέπει να έχει ο κάθε μαθητής

Εφεξής, το “αυτοτέστ” θα είναι ένα απαραίτητο ¨εφόδιο¨ των μαθητών και των καθηγητών κατά την προσέλευσή τους στο σχολικό περιβάλλον. Από χθες Κυριακή δε, εκπαιδευτικοί και παιδιά σε όλη την Αιγιάλεια έχουν προμηθευτεί από τα φαρμακεία τα δωρεάν test, ενώ οι μαθητές θα πρέπει να φέρουν μαζί τους και την βεβαίωση με το αποτέλεσμα του, στο επίσημο έγγραφο που αναγράφονται τα στοιχεία του κάθε εξεταζόμενου, την οποία και θα δείχνουν κατά την είσοδο στο σχολείο. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη. Τα υγειονομικά μέτρα που ίσχυαν στην προηγούμενη επανεκκίνηση των σχολείων, ισχύουν επ’ ακριβώς και αυτή τη φορά. Όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες ανά τάξη και οι καθαρισμοί αιθουσών, τουαλέτες και λοιπών σχολικών χώρων θα συνεχιστούν σε όλο το εύρος και επί καθημερινής βάσεως, σχολαστικά.

Χαριτωνίδης: «Αμηχανία και ανησυχία από καθηγητές και γονείς, τα παιδιά δεν φοβούνται»

Ερωτώμενος ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Διακοπτού Στράτος Χαριτωνίδης, για το ποια είναι η προετοιμασία από όλη την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα για το σημερινό restart, αναφέρει: «Το κυρίαρχο συναίσθημα των γονιών και των εκπαιδευτικών είναι ο φόβος. Η διασπορά στην κοινωνία είναι μεγάλη και τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα δεν έχουν πτωτική πορεία. Αυτό αυτομάτως, φέρνει αφενός αμηχανία και ανησυχία στους καθηγητές και ταυτόχρονα μια ανασφάλεια στους γονείς. Και βεβαίως, όλα αυτά είναι δικαιολογημένα. Τα παιδιά απ’ την άλλη, είναι πολύ πιο δεκτικά και χαλαρά, δεν έχουν φόβο ή ανήσυχη διάθεση. Αυτό που κυριαρχεί είναι δυστυχώς το ότι τις τελευταίες βδομάδες στην Αιγιάλεια υπάρχουν κρούσματα σε σταθερή ή ανοδική τάση, αυτό κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα» αναφέρει ο διευθυντής του Λυκείου στο Διακοπτό και συμπληρώνει: «Θεωρώ ότι η διαδικασία των “self test” περισσότερο θα αγχώσει ή θα ανησυχήσει τον καθένα που θα το κάνει, παρά θα του προκαλέσει εφησυχασμό. Γιατί αυτή η συνεχόμενη και επιβλητική εξέταση, ασυναίσθητα αφήνει μια αίσθηση που λέει ¨…μήπως είμαι εγώ ο επόμενος;¨ Δεν ξέρω αν θα αποδώσει σωστά όλο αυτό, εμείς σαν σχολείο αρχής γενομένης από σήμερα, θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό και οι άνθρωποι της εκπαίδευσης και οι κηδεμόνες, αλλά πρωτίστως οι μαθητές» λέει ο διευθυντής του σχολείου του Διακοπτού.

Ανδρέου: «Η υπουργός ζητάει πράγματα που δεν γίνονται, είναι ο απόλυτος παραλογισμός»

Ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αιγίου Ηλίας Ανδρέου μιλώντας στo protionline.gr για την σημερινή επανεκκίνηση, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για μια ακόμα φορά το σχολείο βρίσκεται απέναντι σε μια προχειρότατη και εντελώς ασυντόνιστη διαδικασία, με το “πρόσχημα” ότι… πρέπει να λειτουργήσει. Αυτά που ζητά το υπουργείο να τηρηθούν και απαιτεί να ακολουθηθούν, δεν μπορούν να γίνουν μέσα στις ώρες των σχολικών μαθημάτων. Για να μπορέσουμε να κάνουμε τους ελέγχους που απαιτούνται και να ¨ασφαλίσουμε¨ το χώρο χρειαζόμαστε τουλάχιστον τον διπλάσιο χρόνο. Το προσωπικό δεν επαρκεί επουδενί και επικαλούμενος το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος το οποίο λέει ότι η εφαρμογή των μέτρων επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, έτσι και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό… στο μετρό του εφικτού!» τονίζει γεμάτος προβληματισμό ο κ. Ανδρέου και καταλήγει: «Η κίνηση του υπουργείου να ανοίξει με αυτόν τον τρόπο σήμερα τα λύκεια της χώρας είναι ο απόλυτος παραλογισμός. Βεβαίως, θα γίνει το καλύτερο που δύναται να γίνει και από τους εκπαιδευτικούς και από τα ίδια τα παιδιά, αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας απολύτως προγραμματισμός από το υπουργείο. Μόλις προχθές το βράδυ λάβαμε τις διατάξεις που πρέπει να ισχύσουν για σήμερα Δευτέρα! Οι οδηγίες δηλαδή για τον τρόπο λειτουργίας, για τα “αυτοτέστ” και όλες οι λεπτομέρειες για το πώς θα διεξαχθεί η όλη διαδικασία, ήρθε σε εμάς μία ημέρα πριν ανοίξουμε. Για ποια οργάνωση μιλάμε; Για ποια συνέπεια; Χρειάστηκε να εκδώσω 350 “άδειες μετακίνησης” για τους μαθητές μέσα σε 24 ώρες. Αυτά τα πράγματα που ζητάει και απαιτεί η υπουργός είναι ο απόλυτος παραλογισμός».

Μπαρμπούνης: «Θεωρώ ότι ήταν η πιο λάθος στιγμή να ανοίξουν πάλι τα σχολεία»

Ο μαθητής της Γ’ Λυκείου Γιάννης Μπαρμπούνης από τις Καμάρες, μιλώντας στo protionline.gr για την έναρξη των μαθημάτων και την επανεκκίνηση των μονάδων, τονίζει: «Πιστεύω ότι δεν ήταν αναγκαίο να ανοίξουν τα σχολεία αυτή την στιγμή. Εδώ και έναν χρόνο που ζούμε όλοι το θέμα με τον κορωνοϊό από κοντά, τώρα είναι η πρώτη φορά που σε τοπικό επίπεδο υπάρχει αυξητική τάση των κρουσμάτων και επιβεβαιωμένο επιδημιολογικό φορτίο. Θεωρώ ότι ήταν η πιο λάθος στιγμή να ανοίξουν πάλι τα σχολεία τώρα και σαφώς είναι ένα ανούσιο μέτρο κυβερνητικό μέτρο. Από τον Νοέμβριο μέχρι τώρα όλα τα παιδιά στην βαθμίδα του Λυκείου έχουν προσαρμοστεί πλήρως στην διαδικτυακή εκπαίδευση και δεν το βρίσκω καλή… “ιδέα” να διακινδυνεύσουμε περαιτέρω κρούσματα στην Αιγιάλεια που θα μπορούσαμε κάλλιστα να αποφύγουμε» λέει στο protionline.gr  ο γιος της Ελένης Σακκά και του Ηλία Μπαρμπούνη από τις Καμάρες.

«Το ατομικό τεστ ανίχνευσης του ιού για μαθητές λυκείου είναι μια απλή διαδικασία»

Σε άλλη ερώτηση του protionline.gr για την διαδικασία των self test και κατά πόσο το μέτρο αυτό θα κυλήσει, ο μαθητής της Γ’ τάξης συμπληρώνει: «Για τα παιδιά του λυκείου τα “self test” δεν είναι ούτε μία επίπονη ούτε κάποια δύσκολη κατάσταση ίσα – ίσα, πρόκειται για μια απλή διαδικασία. Αυτό το τεστ ίσως να είναι δύσκολο να γίνει αυτοβούλως από ένα παιδί του δημοτικού ή του γυμνασίου. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι αυτά τα ατομικά τεστ ανίχνευσης θα έπρεπε η κυβέρνηση να τα έχει χορηγήσει πολύ πιο νωρίς σε όλη την χώρα, έχουμε αργήσει. Το τεστ αυτό μας το παρουσίασαν πως γίνεται και τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε ώστε να δείξει σωστά και είναι μια πολύ απλή και εύκολη διαδικασία.

Ακόμα κι αν δεν ανταποκρίνεται στο 100% της πραγματικότητας, είναι οπωσδήποτε ένα ορθό και επίσημο δείγμα για να δει κάποιος εάν νοσεί ή όχι» καταλήγει να πει ο μαθητής που είναι στην τελική ευθεία προετοιμασίας του για τις πανελλήνιες εξετάσεις.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr