background img
banner
banner

GEM-IN: Εκπαιδευτικοί μαθαίνουν… παίζοντας!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στις 11 και 30 Μαρτίου υλοποιήθηκαν δύο επιμορφωτικά εργαστήρια των εκπαιδευτικών που απαρτίζουν την Εθνική Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Έργου GEM-IN, Game to Embrace Intercultural Education, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+.

Στόχος των εργαστηρίων ήταν καταρχάς η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τη μεγάλη σημασία της μάθησης μέσω παιχνιδιού στην ενεργοποίηση/κινητοποίηση των μαθητών. Επίσης, οι συναντήσεις έθεσαν ως στόχο την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με το διαπολιτισμικό επιτραπέζιο παιχνίδι GEM-ΙN,το οποίο αποτελεί μέρος της παιδαγωγικής εργαλειοθήκης (GEM-INpedagogicaltoolkit) που θα παραχθεί από το έργο και θα είναι ελεύθερο και διαθέσιμο σε όλους τους Ευρωπαίους Εκπαιδευτικούς με την ολοκλήρωσή του.

Θα αξιολογήσουν πρώτοι πιλοτικά το επιτραπέζιο παιχνίδι

Οι εκπαιδευτικοί της Εθνικής Ομάδας Εργασίας μαζί με τους/τις μαθητές/τριές τους θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και να αξιολογήσουν πρώτοι πιλοτικά το επιτραπέζιο παιχνίδι ενώ μόλις λάβει την τελική του μορφή θα έχουν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί και μαθητές από περισσότερες σχολικές μονάδες ανά την Περιφέρειά μας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ενεργά οι 13 εκπαιδευτικοί της Εθνικής Ομάδα Εργασίας του έργου, μεταξύ των οποίων και η Αγάθη Δούκα από το 2ο Γυμνάσιο Αιγίου.

Τα μέλη της ομάδας κατά τη διάρκεια των επιμορφώσεων ήρθαν σε επαφή με εκπαιδευτικές μεθόδους και δραστηριότητες που αξιοποιεί η παιδαγωγική εργαλειοθήκη του GEM-ΙΝ, γνώρισαν καλύτερα το ψηφιακό αρχείο με το οποίο μπορούν να συνδεθούν οι συμμετέχοντες μέσω των QRcodes που υπάρχουν στο ταμπλό του παιχνιδιού, χρησιμοποίησαν ψηφιακά εργαλεία παίζοντας και απόκτησαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους χαρακτήρες που κοσμούν το ταμπλό του παιχνιδιού και εκπροσωπούν τις κατηγορίες των ερωτήσεων. Οι εκπαιδευτικοί ενθουσιάστηκαν με την εμπειρία της «μάθησης μέσω παιχνιδιού», κάτι το οποίο αναμένεται να μεταφέρουν στους μαθητές και τις μαθήτριές τους στα σχολεία. Να αποτελέσει δηλαδή το GEM-ΙNμία ευχάριστη, συνεργατική, παιγνιώδη, μαθησιακή δραστηριότητα που θα μειώσει το αίσθημα κόπωσης που έχει επιφέρει η πολύμηνη πλέον εξαποστάσεως εκπαίδευση στα παιδιά.Συγχρόνως, η ανατροφοδότηση που θα προσφέρουν εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριεςπαίζοντας, θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τη βελτίωση του παιχνιδιού.

Η επιστημονική ομάδα GEM-IN της ΠΔΕ ΔΕ

Επισημαίνεται ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας είναι εταίρος του έργου GEM-ΙN. Μέλη της επιστημονικής ομάδας GEM-IN της ΠΔΕ ΔΕ είναι κατά αλφαβητική σειρά ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου και Επιστημονικά Υπεύθυνη του έργου κ. Γαριού Αγγελική, οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κ.κ. Γκουρνέλου Αδαμαντία, Καραλή Βασιλική, Νάκος Κωνσταντίνος, Νικολακοπούλου Αικατερίνη, ενώ συνεπικουρούν και υποστηρίζουν την ομάδα ο Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας κ Παπαδάκης Σπυρίδων και οι Σ.Ε.Ε κ.κ. Αντωνοπούλου Ζωή, Μπαλωμένου Αθανασία και Παπαδούρης Παναγιώτης. Τη σύσταση της ομάδας συμπληρώνει η δημιουργός και υπεύθυνη υλοποίησης του έργου κ. Σαρλή Έλενα (Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας).

Μετά τις συνθήκες που διαμόρφωσε παγκόσμια η πανδημία και ιδιαίτερα την αναστολή λειτουργίας μεγάλου αριθμού σχολείων στη Δυτική Ελλάδα, η επιστημονική ομάδα του προγράμματος, με πρωτοβουλία της κας Γαριού, επιστημονικά υπεύθυνης του έργου, δημιούργησε μία ενδιαφέρουσα ψηφιακή εκδοχή του παιχνιδιού, η οποία κατέκτησε εφικτή την υλοποίηση της φάσης της πιλοτικής εφαρμογής. Φυσικά το δια ζώσης παιχνίδι είναι αναντικατάστατο ως μέρος της διδακτικής πρακτικής και έως το τέλος του έργου το επιτραπέζιο παιχνίδι θα παραχθεί ως τέτοιο, ωστόσο θεωρούμε ότι και η ψηφιακή εκδοχή έχει πολλά να προσφέρει στους μαθητές μας και στην εκπαιδευτική διαδικασία ειδικά στις παρούσες συνθήκες.
Αναμένεται μεταξύ και άλλων ότι θα παραχθούν σημαντικά αποτελέσματα τα οποίαθα οδηγήσουν σε συστάσεις / προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής Πολιτικής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr