background img
banner
banner

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων

AΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ LOCK DOWN ΖΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 

Kωδικός 6:  Σωματική άσκηση. Μία φράση (και δράση) που μπήκε στη ζωή μας τον τελευταίο χρόνο ελέω κορωνοϊού και lock down και δημιούργησε χιλιάδες νέους…δρομείς, βαδιστές και ποδηλάτες σε μία προσπάθεια του κόσμου να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας. Με μία δόση υπερβολής και χαριτολογώντας το παραπάνω σχόλιο, αφού οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που βλέπουμε καθημερινά να βαδίζουν, να τρέχουν και γενικά να αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους έχουν μακροχρόνια «σχέση» με τη σωματική άσκηση, για αρκετούς δε αποτελεί τρόπο ζωής. Όμως, τα κλειστά γυμναστήρια και οι χώροι άθλησης γενικότερα, τους υποχρέωσαν να… πάρουν τους δρόμους ανυπομονώντας και περιμένοντας την επιστροφή στην κανονικότητα και τον τρόπο ζωής που είχαν συνηθίσει.

Και αν – έστω με αυστηρούς όρους – έχει ξεκινήσει η επαναλειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων (για συγκεκριμένα αθλήματα) αλλά και κλειστών γυμναστηρίων για ομάδες που τα πρωταθλήματά τους βρίσκονται σε εξέλιξη, τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα χρειαστεί να περιμένουν και άλλο καθώς όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα. Και αυτό εφόσον η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμείνει καλή κατά το επόμενο διάστημα. Και όπως είναι φυσικό θα ανοίξουν με αυστηρούς κανόνες.

Ο κλάδος των ιδιωτικών γυμναστηρίων έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πανδημία και οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε απόγνωση. Όπως είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυμναστηρίου (ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ.), Δώρος Κλεοβούλου, μετά την πρώτη καραντίνα (Μάρτιος – Μάιος 2020) μέσα στο τρίμηνο χάθηκε το 40% του ετήσιου τζίρου, ενώ οι επιχειρήσεις καλούνται να σηκώσουν ένα μεγάλο κόστος των υγειονομικών προφυλάξεων που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, γάντια, απολυμάνσεις) αλλά και των προσφορών προκειμένου να προσελκύσουν και πάλι αρκετούς από τους πελάτες τους. Η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς χειρότερη, καθώς το διάστημα της δεύτερης καραντίνας στο τέλος Απριλίου θα έχει συμπληρώσει έξι μήνες!

Σε ολόκληρη την Αιγιάλεια λειτουργούν σήμερα αρκετά ιδιωτικά γυμναστήρια και ο κόσμος που αθλείται σε αυτά συστηματικά, ανέρχεται σε εκατοντάδες. Επιπλέον, τα χρησιμοποιούν και αθλητικοί σύλλογοι, αλλά και αθλητές όλων σχεδόν των αθλημάτων. Μιλήσαμε με ιδιοκτήτες γυμναστηρίων στο Αίγιο, οι οποίοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το παρατεταμένο lock down, αναμένοντας να ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις τους. Αναλυτικά:

Μιχάλης Αναστόπουλος – Δημήτρης Μαρινόπουλος (Acceleration GYM): «Τα γυμναστήρια είναι χώροι υγείας»

«Ο κλάδος της γυμναστικής και ιδιαίτερα των ιδιωτικών γυμναστηρίων εσωτερικού χώρου είναι ίσως ο πιο πληττόμενος από την αρχή της πανδημίας. Τα γυμναστήρια παρέμειναν κλειστά περισσότερο από άλλους κλάδους. Άνοιξαν τους καλοκαιρινούς μήνες που η προσέλευση είναι έτσι κι αλλιώς μειωμένη και σε αυτό το διάστημα τηρήθηκαν κατά γράμμα τα πολύ αυστηρά μέτρα. Παρ΄ όλα αυτά, ήταν πάλι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν πρώτες στο δεύτερο κύμα. Οι δηλώσεις πολιτικών και άλλων έχουν καταφέρει να προάγουν τα γυμναστήρια στο μυαλό των πολιτών ως χώρους υπερμετάδοσης του ιού παρότι έρευνες πανεπιστημίων δείχνουν ελάχιστη έως καθόλου πιθανή τη μετάδοση στους χώρους μας. Τα γυμναστήρια είναι χώροι υγείας και αυτό φαίνεται από την απόφαση πολλών κρατών να παραμείνουν ανοιχτά με μέτρα, την ώρα που άλλοι κλάδοι είναι κλειστοί.

Πέραν αυτού, η οικονομική ενίσχυση είναι ανύπαρκτη αν υπολογίσουμε τα έξοδα συντήρησης. Άλλο μεγάλο πλήγμα είναι η άνθιση των παράνομων χώρων εκγύμνασης που παρατηρείται, οι οποίοι καταστρέφουν το οποιοδήποτε αίσθημα δικαιοσύνης προς τις νόμιμες επιχειρήσεις που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τους ασκούμενούς τους να ζητούν καθημερινά μια διέξοδο για άσκηση, κάτι που ο νόμος δεν μας επιτρέπει.

Ζητάμε από την Πολιτεία οι επιχειρήσεις μας να είναι ανοιχτές μετά το τέλος της πανδημίας, άμεση αποκατάσταση της φήμης των χώρων μας ως πολύ ασφαλών όπως δείχνουν οι διεθνείς έρευνες και το άμεσο άνοιγμα των γυμναστηρίων. Ως μέσο καλυτέρευσης της δημόσιας υγείας και ως ένα από τα πιο ασφαλή χόμπι.
Τα γυμναστήρια είναι χώροι υγείας και διασκέδασης και ο στόχος μας είναι να παραμείνουν».

Kώστας Καπετσώνης (Fitness GYM): «Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε από το να περιμένουμε;»

«Ο κλάδος μας δέχθηκε βαρύτατο πλήγμα, κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Πολιτεία συμπεριέλαβε τα γυμναστήρια στους ιδιαίτερα πληγέντες κλάδους, μαζί με τον τουρισμό, την εστίαση και τις μεταφορές. Εμείς από την πλευρά μας τι άλλο μπορούμε να κάνουμε από το να περιμένουμε; Έχω επικοινωνία και με συναδέλφους και οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες. Εγώ προσωπικά κρατάω και χαμηλό προφίλ. Δεν μπορώ βέβαια να προβλέψω πότε θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε. Βλέπετε ότι οι αποφάσεις συνεχώς αλλάζουν. Σήμερα για παράδειγμα ήταν να ανοίξουν τα καταστήματα, αλλά το πήραν πίσω και επικρατεί μια τεταμένη κατάσταση στον εμπορικό κόσμο. Με το κλείσιμο των γυμναστηρίων υπάρχει άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα για χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν στα γυμναστήρια, ύστερα από υπόδειξη θεράποντα ιατρού, ένα ειδικό προπονητικό πρόγραμμα, επειδή πάσχουν από διάφορες παθήσεις. Αυτό είναι πιο σημαντικό πρόβλημα. Τα γυμναστήρια συμπλήρωσαν ήδη ένα 8μηνο διάστημα αναστολής λειτουργίας τους, με απόφαση της κυβέρνησης, αυτό όμως μεταφράζεται ουσιαστικά στην απώλεια δυο χαμένων περιόδων, αφού συμπίπτει και τις δύο φορές με το διάστημα αιχμής προσέλευσης των πολιτών στα γυμναστήρια. Αλλά, όπως είπα υπομονή και τίποτα περισσότερο. Και ελπίδα ότι μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε στην κατάσταση που ήμασταν και όλο αυτό που περνάμε σήμερα θα αποτελεί ένα κακό όνειρο».

Βασίλης Γιαννίκος (Base Bootcamp): «Να επιστρέψουμε στην κανονικότητα με τις λιγότερες απώλειες»

«Δυστυχώς η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί έχει πλήξει όλους σχεδόν τους κλάδους. Κάποια επαγγέλματα έχουν υποστεί μικρή ζημιά και άλλα πολύ μεγαλύτερη. Ο γυμναστηριακος αθλητισμός αναμφίβολα είναι ένας από τους 3-4 κλάδους που έχουν πιεστεί περισσότερο, σε βαθμό μάλιστα που το ποσοστό των επιχειρήσεων οι οποίες δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν να αγγίζει το 25%-30%! Η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί στις ενέργειες εκείνες ώστε να στηριχθούμε έμπρακτα για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα με τις λιγότερες απώλειες! Δεδομένο φυσικά είναι πως προέχει το γενικό καλό. Εμείς θέλοντας και μη πρέπει να επιδεικνύουμε υπομονή και προπαντός εμπιστοσύνη στους ειδικούς για να ξεπεράσουμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη! Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως το συντριπτικό ποσοστό των συναδέλφων έχουν αντιμετωπίσει την κατάσταση με πολύ λογική και αξιοπρέπεια προτρέποντας τους ασκούμενους να δείχνουν υπομονή, σύνεση και να τηρούν τα μέτρα όσο το δυνατόν περισσότερο! Στην φύση της δουλειάς μας όμως είναι να δημιουργούμε πρότυπα αθλητικής ζωής γενικότερα και όχι μόνο στα πλαίσια του γυμναστηριακού αθλητισμού! Για αυτό επιτακτική ανάγκη είναι με κάθε ευκαιρία να προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να αποκτήσουν αθλητική παιδεία νιώθοντας την ανάγκη είναι να βάλουν την άσκηση στην ζωή τους καθημερινά. Εφ΄οσον προσωρινά δεν υπάρχει η δυνατότητα να ασκηθούμε στα γυμναστήρια ας μεταφέρουμε την φυσική δραστηριότητα έξω στη φύση. Ας βρούμε τρόπους να το απολαύσουμε, γιατί είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει θετικά και προς όφελος μας. Οχι μόνο για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης, αλλά περισσότερο ίσως της ψυχολογίας μας κάτι που έχουμε όλοι τόσο πολύ ανάγκη! Καλή συνέχεια με την ευχή να σας υποδεχτούμε πάλι σύντομα και μην ξεχνάτε να ζείτε «αθλητικά».

Σε απόγνωση βρίσκονται και άνθρωποι που το γυμναστήριο αποτελούσε για αυτούς μια αγαπημένη συνήθεια, έναν τρόπο ζωής, που διακόπηκε βίαια. Μιλούν στo protionline.gr ενδεικτικά κάποιοι Αιγιώτες, οι οποίοι καταθέτουν τη δική τους άποψη, αναφέρονται στα μέτρα και ανυπομονούν να επιστρέψουν ξανά στην καθημερινότητα που είχαν συνηθίσει και που αναγκάστηκαν – χωρίς τη θέλησή τους – να αποχωριστούν.

Θεοδόσιος Ασπρούκος (Υπηρεσίες φύλαξης, εκπαιδευτής Krav Maga): «Με προπονήσεις-εκγύμναση, άρχισα να ασχολούμαι από 16 ετών με αρκετά διαλείμματα. Τα τελευταία 4 χρόνια προπονούμαι ανελλιπώς και ο λόγος δεν είναι μόνο λόγω επαγγέλματος αλλά και ισορροπίας νου και σώματος. Βλέπεις η εκγύμναση δεν αφορά μόνο μια αύξηση μυικού όγκου, μια καλή εμφάνιση ή μια ενδυνάμωση. Η προπόνηση είναι ο ιδανικός τρόπος να ηρεμείς, να συγκεντρώνεσαι, να χτίζεις ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, να γνωρίζεις τα όρια σου και τους τρόπους για να τα ξεπερνά. Όλα αυτά μέχρι το 2020, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα γυμναστήρια λόγω της πανδημίας. Μια απόφαση τελείως λανθασμένη, αφού σε άλλες χώρες γρήγορα κατάλαβαν το άσκοπο του κλεισίματος των χώρων εκγύμνασης αφού δεν είναι χώροι υπερμετάδοσης του ιού αλλά ψυχαγωγίας και καλής υγείας του πληθυσμού. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, καταστρέφοντας όχι μόνο τους επαγγελματίες εκγύμνασης οικονομικά, αλλά χιλιάδες ανθρώπους που προπονούνταν και απολάμβαναν τα τεράστια οφέλη της γυμναστικής».

Δέσποινα Νικολάου (Καθηγήτρια αγγλικών): «Οι πυλώνες της Υγείας είναι η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και ο ύπνος. Με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και οι τρείς αυτοί πυλώνες επλήγησαν. Ο αποκλεισμός στο σπίτι οδήγησε σε λήψη παραπάνω θερμίδων και γενικά σε χειρότερη ποιότητα διατροφής. Η φυσική αγωγή διακόπηκε ειδικά με το κλείσιμο των γυμναστηρίων και σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη διατροφή το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθένησε και είχαμε – παρά το λοκντάουν – αύξηση των κρουσμάτων. Επιπλέον, όλο αυτό επέφερε και ψυχολογική κατάπτωση στον πληθυσμό και ειδικά στους νέους, αλλά και χειρότερο ύπνο. Η στέρηση ποιοτικού ύπνου είναι η μητέρα όλων των κακών της Υγείας. Όσοι πήραν αυτές τις αποφάσεις είναι σίγουρα “ειδικοί”; Εγώ γυμνάζομαι σε γυμναστήριο περίπου 10 χρόνια εντατικά και είχα πάντα έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και τώρα νιώθω απίστευτα οκνηρή. Μου λείπει πάρα πολύ! Όταν η μόρφωση-εκπαίδευση και η άθληση καταλύονται σίγουρα δεν μιλάμε για σωστές αποφάσεις! Εύχομαι να γυρίσουμε στη ζωή μας σύντομα!!!»

Νίκος Χαλκιόπουλος (Συνταξιούχος): «Θεωρώ λανθασμένα τα μέτρα και τις αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία των γυμναστηρίων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσαν να έχουν βάλει κάποιους αυστηρούς κανόνες, που αφορούν στο ωράριο λειτουργίας, τον αριθμό των ατόμων, τις αποστάσεις μεταξύ τους κλπ., όπως συμβαίνει στα super markets και τα υπόλοιπα καταστήματα. Το ολικό κλείσιμο δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, απεναντίας προσθέτει μεγαλύτερα προβλήματα στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Προσωπικά, αρκεί να σας πω ότι έχω πάρει σχεδόν 10 κιλά από τότε που σταμάτησα να πηγαίνω γυμναστήριο και δεν με καλύπτει κάποιο άλλο είδος άθλησης. Με μισή ή μία ώρα περπάτημα δεν λύνεται το πρόβλημα. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και το χειρότερο είναι, ότι κατά την προσωπική μου άποψη θα συνεχιστεί για καιρό όλο αυτό. Μακάρι να διαψευστώ αλλά πιστεύω ότι τα γυμναστήρια δεν θα ανοίξουν ούτε τον επόμενο μήνα. Το βλέπω για το καλοκαίρι».

Κατερίνα Παπαδάκη (Ιδ. Υπάλληλος): « Για μένα είναι ακόμη πιο δύσκολη η αποχή από το γυμναστήριο γιατί παίζω και μπάσκετ σε τοπική ομάδα της Αθήνας και ήταν μία σχεδόν καθημερινή μου συνήθεια. Έχω ακριβώς 6 μήνες να επισκεφτώ τον χώρο, αλλά στην ουσία είναι σχεδόν ένας χρόνος, καθώς στο διάστημα που άνοιξε μετά το πρώτο λοκντάουν πήγα ελάχιστες φορές. Δεν υπάρχει πλέον και η διάθεση με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και νομίζω πως θα χρειαστεί καιρός για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις συνήθειες που όλοι είχαμε προ κορωνοϊού. Προς το παρόν προσπαθώ να αθληθώ κάνοντας ποδήλατο και παίζοντας μπάσκετ στην αυλή του σπιτιού μου με μία φίλη μου και συναθλήτριά μου στην ίδια ομάδα ευελπιστώντας ότι μέσα στον Μάιο θα ανοίξουν. Πάντως, το κλείσιμο των γυμναστηρίων πρόκειται για μία τραγική απόφαση, που δείχνει άγνοια και ανικανότητα των «ειδικών».

 

 

Γιώργος Νικολάου (Ιδιοκτήτης ταξί): «Μετά από 30 χρόνια μέσα στα γυμναστήρια, όντας από τους παλαιότερους στο Αίγιο, βιώνω μία δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση. Μεγαλώσαμε μέσα στα «σίδερα», εμείς οι παλιότεροι τα λέγαμε «σιδεράδικα» τα γυμναστήρια, και αποτελεί τρόπο ζωής μετά από τόσα χρόνια. Υπήρχαν ημέρες που πήγαινα ακόμη και έξι φορές την εβδομάδα και σπάνια κάτω από πέντε. Ανυπομονώ να ανοίξουν και πάλι γιατί πιστεύω ότι κράτησε πάρα πολύ και χωρίς λόγο πιστεύω, αφού η γυμναστική γενικότερα είναι υγεία και όχι τρόπος μετάδοσης ασθενειών. Εγώ προσωπικά, όλο αυτό το διάστημα προσπαθώ όσο μπορώ να διατηρούμαι σε καλή φυσική κατάσταση με τρέξιμο, κάμψεις και μονόζυγο στο σπίτι και περιμένω, όπως όλοι όσοι τους λείπουν, να ανοίξουν ξανά. Πιστεύω να συμβεί σύντομα. Μη ξεχνάμε βέβαια και τους ιδιοκτήτες. Εμείς κάνουμε, κατά κάποιο τρόπο, το χόμπι μας, αλλά αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος (Μαέστρος): « Νους υγιής εν σώματι υγιεί, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Πήγαινα στο γυμναστήριο τακτικά τα τελευταία χρόνια και πλέον νοιώθω χάλια τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Αλήθεια αυτοί που αποφασίζουν για τις ζωές μας γνωρίζουν ότι η άθληση δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που δεν το λέω εγώ, αλλά είναι ιατρικά αποδεδειγμένο. Έχουν πάρει εντελώς λανθασμένες αποφάσεις γεγονός που δείχνει ότι έχουν πλήρη άγνοια. Είναι δυνατόν να παραμένουν 8 μήνες (συνολικά) κλειστά τα γυμναστήρια από τον περασμένο Μάρτιο; Οι «ειδικοί» μάλλον βρίσκονται σε σύγχυση, δεν ξέρουν τι θέλουν και τι αποφασίζουν. Τα βάρη και οι αερόβιες ασκήσεις αποτελούν συνδυασμό για μία πλήρη άθληση, για αυτόν τον λόγο άλλωστε υπάρχουν και τα γυμναστήρια. Το περπάτημα, το τρέξιμο ή το ποδήλατο, από μόνα τους ελάχιστα οφέλη μπορούν να προσφέρουν. Δυστυχώς δεν είμαι αισιόδοξος για άνοιγμα των γυμναστηρίων ούτε μέχρι τα τέλη Μαίου».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr