background img
banner
banner

Mε ιδιαιτερότητες και διαφορετικά ωράρια

ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΗΣ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Ημέρες κατάνυξης καθώς μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ λόγω των μέτρων για την πανδημία έχει αλλάξει πλήρως το πρόγραμμα των Ακολουθιών. Το πιο σημαντικό γεγονός στις φετινές εορτές του Πάσχα, είναι ότι επιτέλους θα… γίνει Πάσχα στις εκκλησίες! Ναι, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν εκ του νόμου επιβληθεί, με ιδιαιτέρως ενοχλητικά και αγχωτικά υγειονομικά μέτρα και με σαφώς λιγότερο κόσμο μέσα και έξω από τους ναούς από όσο θα ήθελε κάθε πιστός… αλλά θα γίνει!

Πέρυσι, από την πιο ορεινή μεριά της Αιγιάλειας μέχρι τα παραθαλάσσια ξωκλήσια της, ήταν όλα ¨σιωπηλά¨ και ο κόσμος ήταν στα σπίτια εσώκλειστος. Θεωρείται υγειονομική ¨επιτυχία¨ λοιπόν το γεγονός ότι ο λαός απέφυγε το… ¨Ανάσταση στο σπίτι¨.

Ανά 25 τ.μ. κάθε άτομο μέσα στους ναούς – κάθε 10 τετραγωνικά στον προαύλιο χώρο

Οι χρονικές και “τεχνικές” συνθήκες που θα επικρατούν φέτος στον εκκλησιασμό του κόσμου, έχουν ανακοινωθεί και επισήμως από την Ιερά Σύνοδο και θα ισχύσουν σε όλη την Ορθόδοξη Επικράτεια: Για όλες τις ακολουθίες, η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των πιστών πρέπει να είναι, ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα με μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ατόμων τα 100 εντός του ναού, ενώ όλοι οι πιστοί θα υποχρεούνται να φορούν μάσκα προσώπου.

Στους εξωτερικούς χώρους του ναού, οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται είναι 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και η μάσκα είναι και σε αυτή την περίπτωση υποχρεωτική. Λόγω της απαγορεύσεως της κυκλοφορίας δε, οι βραδινές ακολουθίες από την Κυριακή των Βαΐων έως και την Μεγάλη Τετάρτη θα αρχίζουν στις 7 μ.μ. Η ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης θα ξεκινήσει στις 6:30 μ.μ. ενώ την ίδια ώρα περίπου θα αρχίσει και η ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής. Οι πρωινές ώρες λειτουργίας είναι σταθερές στις 7 το πρωί για όλες τις μέρες.

Σκοπός της Ιεράς Μητρόπολης είναι να μην μείνει κανένας πιστός παραπονούμενος

Διευκρινίσεις ή λεπτομέρειες οι οποίες θα διαφοροποιούν χρονικά το κάθε πρόγραμμα στην κάθε εκκλησία, έγιναν και χθες Κυριακή των Βαΐων από τους ίδιους τους ιερωμένους στις κατά τόπους ενορίες, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος τι ακριβώς θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση, για την επόμενη ημέρα. Σε όλη την Αιγιάλεια θα ακολουθηθούν τα όσα αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου. Οι πιστοί καλούνται για άλλη μια φορά να δείξουν κατανόηση στις “ιδιαίτερες” αυτές συνθήκες και να βοηθούν, όσο γίνεται το έργο των ιερωμένων. Η Ιερά Μητρόπολη δε, έχει προβλέψει να μην μείνει κανένας πιστός παραπονούμενος, καθώς άπαντες οι ιερείς της Αιγιάλειας έχουν οπλιστεί με μεγάλη κατανόηση και έχουν την ρητή εντολή από την Ιερά Μητρόπολη να βοηθούν τον κόσμο στην όλη διαδικασία όσο μπορούν.

Μεντζελίδης: «Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανακοίνωση για το ποια ώρα θα παραλάβουμε το Άγιο Φως»

Ερωτώμενος από τo protionline.gr ο προϊστάμενος του Ι. Ναού Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος π. Νικόλαος Μεντζελίδης για το ποιες είναι οι οδηγίες που υπάρχουν για τον ερχομό του εκ Ιεροσολύμων Αγίου Φωτός και ποια είναι τα πρωτοφανή… ¨χρονικά περιθώρια¨ φέτος, αναφέρει στo protionline.gr με κάθε επιφύλαξη: «Το Άγιο Φως έφτανε περίπου στις 9:30 με 10 το βράδυ στην Μητροπολιτική Περιφέρεια κάθε χρόνο, οπότε υπήρχε πάντα αρκετός χρόνος να “ταξιδέψει” σε κάθε σημείο της Αιγιάλειας και να φτάσει έγκαιρα σε κάθε ενορία ή κάθε εκκλησία. Φέτος δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι ίδια…. Δεν υπάρχει πληροφόρηση για το ποια στιγμή θα παραλάβουμε το Άγιο Φως, ούτε έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως. Η τελετή της Αναστάσεως θα ξεκινήσει πρώτη φορά τόσο νωρίς και δεν γνωρίζουμε ακόμη το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί. Ενδέχεται η κάθε τελετή από ενορία σε ενορία να διαφέρει λίγο χρονικά».

Λιακόπουλος: «Η επιμονή και η ευλογία της υπομονής είναι η μόνη λύση»

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Φανερωμένης Αιγίου π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, τονίζει: «Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τα υγειονομικά μέτρα και θα το κάνουμε βεβαίως, σε κάθε περίπτωση. Θα ακολουθήσουμε πιστά αυτά που αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την διεξαγωγή των τελετών και όπως έχουν αυτές αποφασιστεί, ώστε να υπάρξει κάθε ασφάλεια. Θα κάνουμε υπομονή, ελπίζοντας ότι αυτή είναι η τελευταία χρόνια που υπάρχει ο κορωνοϊός και μας απειλεί σαν ανθρωπότητα. Η επιμονή και η ευλογία της υπομονής είναι η μόνη λύση» αναφέρει ο κληρικός και καταλήγει: «Ο Σεβασμιώτατος αυτό που λέει και ξαναλέει είναι: “Τρέξτε στις εκκλησίες και λάβετε την Θεία Κοινωνία, κάνετε υπομονή και να παίρνετε δύναμη από τον Κύριο, όταν υπάρχει επιμονή και υπομονή όλα είναι εφικτά”. Και έχει δίκιο ο Μητροπολίτης μας! Αυτό ακριβώς προτείνω και εγώ σε όλους τους πιστούς και νομίζω ότι με την αγάπη του Ιησού Χριστού η ανθρώπινη υπόσταση θα τα καταφέρει, απέναντι σε όσα δεινά κι αν υπάρξουν».

Κλειστά για τον κόσμο μοναστήρια και ξωκκλήσια

Να σημειωθεί ότι σε όλους τους ενοριακούς ναούς της Αιγιάλειας και σε κάθε εκκλησία που υπάρχει ιερέας και λειτουργεί, οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα τελεσθούν κανονικά και με τα ωράρια και τις συνθήκες που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Στα μοναστήρια, στα ξωκλήσια και στα παρεκκλήσια της Ιεράς Μητροπόλεως ανά τον δήμο όμως, δεν θα γίνουν οι τελετές και όλα θα παραμείνουν κλειστά. Η περιφορά του Επιταφίου σε κάθε εκκλησία θα “γυρίσει” μόνο μια φορά γύρω από τον ναό, εντελώς συμβολικά κατά την οποία θα είναι μόνο ο ιερέας με τους ψάλτες, δίχως κόσμο.

Αυτό θα γίνει λόγω των συνθηκών που επικρατούν και του κινδύνου της διασποράς του ιού. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η περιφορά του Επιταφίου τη Μ. Παρασκευή, στις κατά τόπους ενορίες θα γίνει γύρω στις 8 παρά τέταρτο με 8 το βράδυ. Η δε διαδικασία του προσκυνήματος του Επιταφίου θα γίνει στα προπύλαια του ναού με ιδιαίτερη σύνεση και με… αποστάσεις ανά δύο μέτρα από τους πιστούς. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου η ακολουθία της ¨Παννυχίδος¨ θα ξεκινήσει 50 λεπτά περίπου πριν τις 9 το βράδυ, δηλαδή πριν ακουστεί το “Χριστός Ανέστη”. Να διευκρινιστεί τέλος, ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές διατάξεις η απαγόρευση της κυκλοφορίας για όλη την Μ. Εβδομάδα, ξεκινά από στις 10 το βράδυ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr