background img
banner
banner

Με self test και μέτρα αυτοπροστασίας

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Ξεκινά σήμερα η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στα Λύκεια και στην Αιγιάλεια, με τα self tests να αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας του εγχειρήματος. Από την Παρασκευή πραγματοποιείται η διάθεσή τους από τα φαρμακεία της Αιγιάλειας όπου η ζήτηση δεν θεωρείται μεγάλη, ενώ μόλις χθες το μεσημέρι παρελήφθησαν από τα Εσπερινά Λύκεια της Αιγιάλειας που αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τροφοδοτήσουν τους μαθητές τους.

Στη διάθεση μαθητών και εκπαιδευτικών τέθηκε από χθες και η πλατφόρμα δήλωσης των αποτελεσμάτων. Οι μαθητές των Λυκείων της Αιγιάλειας επιστρέφουν σήμερα στις τάξεις μετά από σχεδόν έξι μήνες απουσίας, γεγονός που δεν μπορεί να εκτιμηθεί τι επιπτώσεις θα έχει σε μαθησιακό και ψυχολογικό επίπεδο.

Η επιστροφή των μαθητών και των καθηγητών στα Λύκεια, γίνεται υποχρεωτικά με την επίδειξη κάρτας με αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ αυτοδιάγνωσης. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιδεικνύουν στο σχολείο τη βεβαίωση αρνητικού τεστ. Συστήνεται το self test να γίνεται το πρωί λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων ή το προηγούμενο βράδυ. Το αποτέλεσμα θετικό ή αρνητικό θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Κάτω του αναμενόμενου η ζήτηση στα φαρμακεία της περιοχής

΄΄Παραλάβαμε τα self tests και από στο πρωί της Παρασκευής ξεκινήσαμε τη διάθεσή τους. Όλα πήγαν καλά το Σαββατοκύριακο και υπήρξε συντονισμός ως προς τη διαδικασία, αφού διατέθηκαν και από τα εφημερεύοντα φαρμακεία΄΄, ανέφερε στo protionline.gr ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Γιώργος Σπηλιόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Περιμένουμε τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου για να δούμε πόσα τεστ αντιστοιχούν σε κάθε μαθητή, καθώς μέχρι αυτή την στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο και υπάρχει μια μικρή σύγχυση. Ζητάμε από τους πολίτες να προμηθεύονται τα τεστ που τους αναλογούν, όχι από τα εφημερεύοντα φαρμακεία, αλλά από όλα τα φαρμακεία σε κανονικές συνθήκες ωραρίου τους, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και η αναστάτωση. Η πρώτη εβδομάδα ήταν πιλοτική. Ελπίζουμε από αυτή που ξεκινά σήμερα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση΄΄.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η εταιρεία “Roche” απέστειλε τα τεστ σε συνολικές συσκευασίες, με τους φαρμακοποιούς να αναγκάζονται να τις κάνουν ατομικές. ΄΄Οι μεγάλες συσκευασίες μας αναγκάζουν να χάνουμε χρόνο στο να ξεχωρίσουμε κομμάτι – κομμάτι τα εξαρτήματα του κάθε τεστ, ώστε να μπορούν να δοθούν. Τα παραλάβαμε ομαδοποιημένα και αναγκαστικά έγινε συναρμολόγηση. Ελπίζουμε η επόμενη παρτίδα να έρθει με ξεχωριστή, ατομική συσκευασία΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιόπουλος.

Να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση έλαβαν από 75 self tests όλα τα φαρμακεία της Αιγιάλειας, αριθμός ικανοποιητικός για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής, ωστόσο μέχρι χθες το μεσημέρι η ζήτηση δεν ήταν η αναμενόμενη.

Από τα σχολεία η προμήθεια των τεστ για μαθητές των Εσπερινών Λυκείων

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πάντως, έγινε ένας… αγώνας δρόμου, κυρίως εξαιτίας εκκρεμοτήτων, κάποιες από τις οποίες παρέμεναν μέχρι και χθες το απόγευμα. Για παράδειγμα, δεν υπήρξε πρόβλεψη για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων να μπορούν μέσω του ΑΜΚΑ τους να παραλάβουν τα τεστ, δεδομένου ότι έχουν εγγραφεί μέσω με βάση τους ΑΦΜ τους και είναι καταχωρημένοι μέσω TAXIS. ΄΄Oπως εξήγησε στο protionline.gr ο διευθυντής του Εσπερινού ΓΕΛ Αιγίου Δημήτρης Μπαζιώτης, ΄΄υπάρχει πρόβλεψη μέσω ΑΜΚΑ για τους μαθητές των ημερήσιων Λυκείων που έχουν γεννηθεί τα έτη 2003, 2004, 2005 αλλά όχι για τους μαθητές των Εσπερινών΄΄.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το Σάββατο δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση για το πώς θα λειτουργήσουν τα Εσπερινά και από πού θα μπορούν οι μαθητές τους να παραλαμβάνουν τα self tests και το μόνο που γνώριζαν οι διευθυντές ήταν πως θα τα παραλάβουν ώστε να τα διαθέσουν αυτοί στους μαθητές. Σε ό,τι αφορά το Εσπερινό ΓΕΛ Αιγίου, η παραλαβή των τεστ έγινε από τον διευθυντή χθες (Κυριακή) το μεσημέρι, ενώ χθες βράδυ 8.00 – 9.00 επρόκειτο να γίνει η παραλαβή. ΄΄Καλούμε τους μαθητές μας και σήμερα Δευτέρα, από τη 1.00 ως τις 2.00 το μεσημέρι να έρθουν στο σχολείο να παραλάβουν τα τεστ. Σε περίπτωση που αδυνατούν, τους ενημερώνουμε ότι θα μπορούν να προσέλθουν και μία ώρα νωρίτερα από την έναρξη του μαθήματος ώστε να έχουν χρόνο να τα κάνουν και με το αρνητικό αποτέλεσμα να συμμετάσχουν στο μάθημα΄΄.

Αύξηση κρουσμάτων σε μαθητές Λυκείων και στην Αχαΐα

Κι όλα αυτά ενώ τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών, των παιδιών του Λυκείου δηλαδή, παρόλο που τα σχολεία παρέμεναν κλειστά. Το στοιχείο αυτό το ανακοίνωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, παρουσία του Αν. υπουργού Υγείας Β. Κοντομαζάνη. Ενδεικτικά, σημαντική αύξηση σε αυτή τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα των 15-19 ετών καταγράφηκε στην Αχαΐα, στα Γιάννενα, στη Δυτική Αττική, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στην Κοζάνη, αλλά και στην Αρκαδία, γεγονός που αποδίδεται στο ότι τα παιδιά βρίσκονται με τους φίλους τους είτε σε σπίτια, είτε σε εξωτερικούς χώρους.

Πάντως, οι δήμοι της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του δήμου Αιγιαλείας, έχουν μεριμνήσει για τον καθαρισμό των εκπαιδευτικών δομών και έχουν φροντίσει για τη χορήγηση μασκών και αντισηπτικών και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας έχουν συντονίσει εκπαιδευτικούς και μαθητές. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ανδρέα Ζέρβα, «όπου υπήρχαν προβλήματα, όπως για παράδειγμα στα σχολεία όπου λειτουργούν Γυμνάσια με Λυκειακές τάξεις, φροντίσαμε να δώσουμε λύση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου το μισό σχολείο λειτουργεί με τηλεκπαίδευση και το άλλο μισό δια ζώσης, εμείς προχωρήσαμε στην αλλαγή των προγραμμάτων, ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να πάνε στις λυκειακές τάξεις και οι άλλοι να συνεχίσουν την διδασκαλία στα Γυμνάσια, μέσω της τηλεκπαίδευσης».

Μιλώντας για τους εμβολιασμούς, αναφέρει πως «όταν υπάρχουν ακυρώσεις, εμείς στέλνουμε στα εμβολιαστικά κέντρα εκπαιδευτικούς με ηλικιακή σειρά, δηλαδή από τους μεγαλύτερους προς τους μικρότερους». Μάλιστα, για αυτόν τον λόγο, όπως εξηγεί, «υπάρχει μία επιτροπή στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να εμβολιάζονται εκπαιδευτικοί σε καθημερινή βάση, με μέσο όρο 20 άτομα.

Δύο φορές την εβδομάδα self test

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορωνοϊού θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου. Βάσει του ΑΜΚΑ μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο, μαζί με ενημερωτικό υλικό. Το αποτέλεσμα του πρώτου θα επιδεικνύεται για την προσέλευση στο σχολείο από Δευτέρα έως Τετάρτη και του δεύτερου την Πέμπτη.

Ως προς την σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για την διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr