background img
banner
banner

Μένουν κι… επιμένουν οι κάτοικοι του Τριαντείου

ΔΕΚΤΗ ΕΚΑΝΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ως μία πρώτη… νίκη χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι του «Τριαντείου» το γεγονός ότι το δικαστήριο έκανε χθες δεκτή την προσωρινή διαταγή για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει εις βάρος του δήμου Αιγιαλείας, έτσι ώστε να μην μπορεί να τους απομακρύνει από τα κοντέινερς που διαμένουν από το 1995.

Εκπροσωπούμενοι από τον δικηγόρο τους Κώστα Χαρτοφύλακα, οι κάτοικοι υποστήριξαν ότι ο δήμος δεν έχει δικαίωμα να τους υποχρεώσει να εγκαταλείψουν τα κοντέινερς δεδομένου ότι διαθέτουν έγγραφα που αποδεικνύουν πως ούτε ο τόπος ανήκει στον δήμο αλλά είναι ιδιοκτησία κληροδοτήματος, ούτε τα κοντέινερς, καθώς ανήκουν στο υπουργείο Υποδομών απ’ όπου μάλιστα τους δόθηκε απάντηση ότι δεν έχει ζητηθεί να επιστραφούν.

Ερωτηθείς από τo protionline.gr  ο κ. Χαρτοφύλακας σχετικά με το τι σημαίνει το γεγονός ότι το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσωρινή διαταγή, τόνισε πως μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, κάτι που μπορεί να γίνει σε έναν μήνα από τώρα ίσως και περισσότερο, οι κάτοικοι μπορούν να εξακολουθήσουν να διαμένουν στον οικισμό, ενώ από πλευράς δήμου δεν υπάρχει το δικαίωμα να σταματήσει η υδροδότηση και ηλεκτροδότηση των κοντέινερς. ΄΄Ουσιαστικά το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την προσωρινή διαταγή απαγορεύει την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών από το Τριάντειο τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων΄΄, σχολίασε ο κ. Χαρτοφύλακας.

Κάπως έτσι, η πρόθεση της δημοτικής αρχής να δρομολογήσει την παύση του καταυλισμού μπαίνει στον «πάγο», ενώ εξακολουθεί να εκφράζεται το αίτημα των κατοίκων για απομάκρυνση των κοντέινερς που δεν χρησιμοποιούνται, στα οποία κατά καιρούς παρεισφρέουν άτομα που, σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων, δεν ταυτίζονται μαζί τους, αντιθέτως με τη δράση τους αμαυρώνουν τη φήμη του οικισμού.

Να υπάρξει κοινωνική μέριμνα για τους κατοίκους  ζήτησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τον επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο», Χρήστο Γούτο να κατακρίνει τη στάση του δήμου για την αποστολή εξώδικων στο Τριάντειο λέγοντας: ΄΄Ούτε εμένα με ικανοποιεί η κατάσταση εκεί. Όμως για να φτάσει ο δήμαρχος να στέλνει εξώδικο και να απειλεί ότι κόβω νερό και ρεύμα σημαίνει ότι έχει εξαντλήσει όλες τις κινήσεις για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος. Δεν μπορεί να στέλνει εξώδικα και να πηγαίνουν στα δικαστήρια οι κάτοικοι και να δικαιώνονται. Πρέπει να κάνουμε έναν διάλογο για το Τριάντειο σε δύο κατευθύνσεις. Στο πώς μπορεί να βοηθήσει γιατί υπάρχουν σεισμόπληκτοι άποροι, αν υπάρχουν και παραβατικοί να μην τους «τσουβαλιάζουμε» όλους και βέβαια να δούμε τι λέει ο νόμος΄΄.

Σε σχέση με το Τριάντειο, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη ανέφερε: ΄΄Έχουμε μετρήσει πάρα πολλά εξώδικα σε διάφορες κατευθύνσεις, τόσα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν το είχα ξαναδεί σε τέτοιο βαθμό, τώρα ο δήμαρχος έστειλε σε φτωχούς ανθρώπους σε εποχή πανδημίας απειλώντας τους ότι θα κόψει το νερό. Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τους φροντίσει κι αν επιθυμεί να αξιοποιήσει τον χώρο να τους στεγάσει αλλού είτε σε οικόπεδο του δήμου είτε μέσω εργατικών κατοικιών. Αυτά είναι απάνθρωπες κινήσεις και αντίθετες με τα δικαιώματα του ανθρώπου από το Σύνταγμα και την Ε.Ε. Όσοι δεν δικαιούνται να μείνουν να φύγουν, καθώς και η ΥΑΣ έχει πει να απομακρυνθούν τα κενά κοντέινερς. Ο δήμος πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσωπο, εξάλλου δεν είναι του δήμου ο χώρος ούτε τα κοντέινερς. Απαιτώ να το δείτε με τη δέουσα προσοχή΄΄.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Τριαντείου, ο επικεφαλής της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των κατοίκων αφού δεν έχει εξασφαλιστεί η στέγαση και αποκατάστασή τους, λέγοντας ότι ΄΄αντιμετωπίζουν ένα αδιάφορο κράτος και με ευκολία η δημοτική αρχή θέλει να τους πετάξει στον δρόμο΄΄, ενώ πρότεινε να μπει προς συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κατοίκων.

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγγελική Κουρή τοποθετήθηκε επίσης για το θέμα του Τριαντείου, λέγοντας: ΄΄Χαίρομαι για τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα του Τριαντείου. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο το είχα βάλει να τεθεί προ ημερησίας διάταξης, δεν πήρε όμως θέση. Σήμερα το ξαναβάζουμε ώστε να ληφθεί πολιτική απόφαση. Ζητούμε να ληφθούν πίσω τα εξώδικα και να σηκωθούν τα κενά κοντέινερς που αποτελούν εστία παραβατικότητας΄΄.

«Κάνουμε το σωστό και δεν υπολογίζουμε την ψηφοθηρική πολιτική» ανέφερε ο δήμαρχος για το Τριάντειο

Για το Τριάντειο, ο δήμαρχος απάντησε πως δεν θέλει να θίξει πρόσωπα, τονίζοντας: ΄΄Κάποιοι από εσάς που σήμερα δείχνετε να έχετε την αγωνία εσείς έχετε πάρει απόφαση κατά το παρελθόν και δεν την εκτελέσατε. Αυτό που λέει ο νόμος θα γίνει στο Τριάντειο και ό,τι έχει γίνει, γίνεται σύμφωνα με την υποχρέωση που έχει η υπηρεσία να εκτελέσει. Εμείς κάνουμε το σωστό και δεν υπολογίζουμε την ψηφοθηρική πολιτική. Εάν κόπτεστε για τους 20, πού είναι η ισονομία για τους υπόλοιπους. Πού είναι η μέριμνα για τους υπόλοιπους άστεγους; Πρέπει να έχουμε δίκαιη αντιμετώπιση χωρίς να υπολογίζουμε την πολιτική αναστροφή. Είμαι υποχρεωμένος να εκτελέσω τις αποφάσεις σε σχέση με την ίση και νομική αντιμετώπιση του θέματος. Δεν είναι πολιτικό το θέμα. Σήμερα η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και θα σεβαστούμε αυτό που θα αποφανθεί΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr