background img
banner
banner

Με ανάμεικτα συναισθήματα… και κουράγιο οι επαγγελματίες της Αιγιάλειας

¨ΠΟΤΕ ΒΟΥΔΑΣ – ΠΟΤΕ ΚΟΥΔΑΣ¨ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Οι τζίροι που συνήθως γίνονται τις ημέρες του Πάσχα είναι πάντοτε ένα χαρακτηριστικό και γερό “test” για την εικόνα της επόμενης ημέρας της τοπικής αγοράς στα καταστήματα κάθε είδους. Το φετινό “test” της αγοράς σε συνδυασμό με την πανδημία, δίνει την θέση του σε ένα αβέβαιο ¨self test¨ για το μέλλον. Ήταν σίγουρο ότι η καλή εικόνα αυτών των ημερών, θα βοηθούσε σημαντικά σε ψυχολογικό επίπεδο και τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες. Όπως και έγινε, κατά το ήμισυ. Η συνέχεια της αγοράς σε οικονομικό επίπεδο, μοιάζει με έναν αγώνα συνεχούς υπομονής και άγχους…

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, η απογραφή των θετικών ή αρνητικών ¨αποτελεσμάτων¨, η πρόθεση του κόσμου και η ολική εικόνα της αγοράς, γίνεται αυτές τις μέρες, αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα. To protionline.gr συνομίλησε με τέσσερις από τους πιο… ¨κομβικούς¨ αντιπρόσωπους των φορέων της Αιγιάλειας, προσπαθώντας να ¨πιάσει¨ τον παλμό που είχε η τοπική αγορά και το ποια είναι η… ¨γεύση¨ που έχει απομείνει. Όπως φαίνεται, η αγορά τελικά το φετινό Πάσχα… άντεξε. Αυτό είναι το πόρισμα που καταγράφει η έρευνα, αλλά και τα ταμεία των επιχειρήσεων. Η επόμενη ημέρα έχει φέρει ήδη ανάμεικτα συναισθήματα σε καταναλωτές και επαγγελματίες, με τους πρώτους να χαλούν χρήματα με το… ¨σταγονόμετρο¨ και τους δεύτερους να κλαίνε και να γελούν μαζί. Και μάλιστα, απόλυτα δικαιολογημένα.

Όταν οι κλάδοι δεν υπολειτουργούν (όπως έγινε και με τους περισσότερους στην Αιγιάλεια στον ένα χρόνο που ζει η κοινωνία με τον ιό) τότε έχουν τη δυνατότητα να ελπίζουν και να προσπαθούν μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο. Η ζήτηση ήταν στα ίδια επίπεδα με την προσφορά και όπως φάνηκε, σε κάθε κλάδο κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, από την αλυσίδα της δυναμικής των καταστημάτων της Αιγιάλειας, ήδη λείπουν κάποιοι κρίκοι.

Τηλιγάδης: «Η εικόνα των εορτών έχει θετικό πρόσημο και η κίνηση ήταν πολύ καλή»

Ερωτώμενος ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και πρόεδρος της Συντεχνίας των Αρτοποιιών Αιγιάλειας Άρης Τηλιγάδης, για το ποια ήταν η συνολική εικόνα στον κλάδο των αρτοσκευασμάτων κατά τις γιορτινές ημέρες, τονίζει στo protionline.gr και αναφέρει: «Την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο ήταν δύο πολύ καλές ημέρες από πλευράς κίνησης και τζίρων. Μολονότι δεν είχαν έρθει οι ¨Αθηναίοι – Αιγιώτες¨ και ενώ δεν παρατηρήθηκε στην περιοχή ουδεμία έλευση κόσμου ως επισκέπτες ή παραθεριστές, η εικόνα είναι με θετικό πρόσημο και πολύ καλή σε σχέση με πέρσι. Τις υπόλοιπες μέρες θα μπορούσα να πω ότι τα πράγματα ήταν ικανοποιητικά, τα αρτοποιεία της Αιγιάλειας δούλεψαν και ¨στάθηκαν¨. Δεν πρέπει να είμαστε… αχάριστοι! Σύμφωνα με όσα ζει η κοινωνία, σύμφωνα με όσα συμβαίνουν παγκοσμίως, εν μέσω ενός ιού που δεν λέει να φύγει… πήγαμε πολύ καλά!».

Παπαδόπουλος: «Οι μισοί κλαίνε, οι άλλοι μισοί λένε “Δόξα τω Θεώ”, δεν γελάει κανείς»

Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αιγιάλειας Λάμπης Παπαδόπουλος, δηλώνει για το θέμα της εικόνα της αγοράς κατά της ημέρες του Πάσχα: «Το εμπορικό κομμάτι της Αιγιάλειας δεν πήγε όσο καλά περιμέναμε. Η κατάσταση των επαγγελματιών τώρα, θα έλεγα ότι είναι ¨οι μισοί κλαίνε και οι άλλοι μισοί λένε απλά… Δόξα τω Θεώ¨. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που “γελάει” με αυτές τις συνθήκες που ζούμε. Είναι ορατό ότι υπάρχει έλλειψη χρημάτων, ότι δεν μπορεί να “αναπνεύσει” η αγορά ακόμα. Δυστυχώς, η κοινωνία δεν μπορεί να συνέλθει εύκολα, έπειτα από έναν κορωνοϊό διάρκειας ενός έτους, σε μια βδομάδα ή έναν μήνα μέσα. Θεωρώ ότι σε τοπικό επίπεδο θα χρειαστούμε πάνω από δύο χρόνια ώστε να πούμε ότι κάπως “σηκώνουμε κεφάλι”. Με μια πρώτη εκτίμηση κατά την πασχαλινή περίοδο σε σχέση με το 2019, είμαστε περίπου 30-35% κάτω, τουλάχιστον. Ο εμπορικός κόσμος πρέπει να οπλιστεί με τεράστια υπομονή» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Σακελλαρόπουλος: «Οι κρατήσεις σε καταλύματα πάνε καλά, τα πρώτα δείγματα στα εμπορικά ήταν θετικά»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου της Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Σακελλαρόπουλος, δηλώνει στo protionline.gr για το ίδιο ζήτημα των… τζίρων των καταστημάτων στην ανατολική πλευρά του δήμου: «Δεν υπήρξε ξένος κόσμος, ούτε παραθεριστές ή επισκέπτες για τις ημέρες του Πάσχα. Η περιοχή κινήθηκε μόνο με τους ντόπιους και τους ετεροδημότες και αυτός ήταν και ο συνολικός τζίρος των καταστημάτων. Η εστίαση και η αναψυχή ξεκίνησαν μεν, αλλά πρόκειται για μια ιστορία ¨πονεμένη¨ και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να δώσει αυτός ο κλάδος ¨κίνητρο¨ για περαιτέρω ανάπτυξη και επαγγελματική δημιουργία. Η Ανατολική Αιγιάλεια στηρίζεται αρκετά στον Τουρισμό και βεβαίως, αυτό θα είναι το ζητούμενο για όλους τους ιδιοκτήτες καταστημάτων ή ξενοδοχείων σε όλη την ευρύτερη περιοχή: Η προτίμηση των εκδρομέων φέτος. Οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία πάνε καλά, τα πρώτα δείγματα της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα ήταν θετικά, ο κόσμος θέλει να βγει και το αποζητά. Αν οι τρεις μήνες του καλοκαιριού έχουν θετικό πρόσημο σε οικονομικό επίπεδο, τότε μάλλον… ¨επιστρέψαμε¨ στην ομαλότητα του 2019!»

Βούλγαρης: «Υπάρχει ικανοποίηση από τη συνολική εικόνα της αγοράς στον κλάδο μας»

Τέλος, μιλώντας στo protionline.gr για το ποια ήταν η εικόνα της αγοράς κατά την περίοδο των εορτών στον δικό του τομέα, ο πρόεδρος του Συλλόγου των κρεοπωλών Παναγιώτης Βούλγαρης, αναφέρει: «Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική και κινήθηκε σε καλά επίπεδα, συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο πριν τις γιορτές. Σε ορισμένα σημεία της Αιγιάλειας υπήρξαν κάποιες ελλείψεις σε αμνοερίφια, ενώ στα υπόλοιπα είδη υπήρξε επάρκεια. Η καλή ποιότητα των κρεάτων σε συνδυασμό με τις προσιτές τιμές, ήταν το κίνητρο του καταναλωτή να βγει και να ψωνίσει, να πάρει το κρέας της οικογένειας και να μας προτιμήσει. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνολική εικόνα της αγοράς για όλη την περίοδο των εορτών» λέει ο κ. Βούλγαρης, ενώ σε άλλη ερώτηση του protionline.grγια το πόσο ρυθμιστικά θετικό είναι το ότι η έχει γίνει η επανεκκίνηση της εστίασης και πόσο αυτό ωφελεί, επισημαίνει: «Η τροφοδοσία της εστίασης από εμάς, είναι μια δεδομένη και εξασφαλισμένη κατάσταση. Ούτως ή άλλως οι δύο κλάδοι συνεργάζονται άψογα, πολλά χρόνια τώρα. Καλή αρχή σε όλους και ευχόμαστε να επιστρέψει πολύ γρήγορα η ομαλότητα της κοινωνίας σε όλους τους τομείς».


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr