background img
banner
banner

Μοναδική καταγραφή της τοπικής ιστορίας

ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΚΕΠΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΛΕΑ – ΣΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΑΙΪΚΟ ΟΙΚΗΜΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ

Το ειδικά διαμορφωμένο πρότζεκτ, σύμφωνα με τη μουσειολογική μελέτη της ψηφιακής μορφής του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου, θα είναι έτοιμο σε λίγες μέρες. Το βασισμένο στις νέες τεχνολογίες μουσείο, θα αναδεικνύει πιστά τη ζωή και το έργο των σημαντικών γεγονότων ή προσώπων που έζησαν στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας, στη σύγχρονη εποχή και ιστορία της. Αυτό στοχεύει η ομάδα των ανθρώπων που δούλεψαν την προβολή και δράση για τη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Αιγιαλείας.

Τα έργα θα παρουσιάζονται στο ιντερνετικό μουσείο και θα είναι όλα ψηφιακές αναπαραγωγές. Ουσιαστικά, όλα θα είναι χωρισμένα σε θεματικές ενότητες. Αυτό που θα κυριαρχεί θα είναι οι ανιμέισον εικόνες και η ψηφιακή (εικονικής πραγματικότητας) ενημέρωση με τη χρήση διάφορων τεχνασμάτων και σύγχρονων μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Η επιμέλεια και η οργάνωση της ιστοσελίδας, ανήκει μεν στην δικαιοδοσία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και της προέδρου της Μαρίας Τσουκαλά, όμως επί του πρακτικού… μέρους, το “στήσιμο” και η συγκέντρωση, η ενημέρωση των πληροφοριών της επίσημης πλατφόρμας του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου ανήκει στην ιστορικό και πρόεδρο της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή κατά κύριο λόγο, αλλά και στους Ανδρέα Άνινο και Βασιλική Καϊμάκη, που επιμελούνται την ενημέρωση και το πρότζεκτ της ιστοσελίδας. Να σημειωθεί δε, ότι πολλές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό, καθώς και η καταγραφή της ιστορικής διαδρομής είναι βασισμένα στη μελέτη και μεγάλη συμβολή και συμμετοχή του Ιστορικού Τμήματος του Πανεπιστημίου των Πατρών και πιο συγκεκριμένα, του καθηγητή και ερευνητή της Σύγχρονης Ιστορίας κ. Τσιόλη, ο οποίος ήταν αυτός που επιμελήθηκε την ψηφιακή υποστήριξη και την διασταύρωση των ιστορικών πληροφοριών που αναφέρονται στην πλατφόρμα.

Μαρία Τσουκαλά: ‘‘Έγινε η καταγραφή όλων των ηρώων και των γεγονότων που έλαβαν χώρα σε όλη την Αιγιάλεια΄΄

Ερωτώμενη από το protionline.gr η πρωτεργάτρια των εκδηλώσεων του δήμου Μαρία Τσουκαλά, τονίζει για το θέμα: «Είναι η δημιουργία της ψηφιοποίησης της τοπικής ιστορίας. Έγινε η καταγραφή όλων των ηρώων της περιοχής βάσει ιστορικών στοιχείων, καταγραφή των γεγονότων που έλαβαν χώρα σε όλη την Αιγιάλεια, στη Σύγχρονη Ιστορία της περιοχής και τα όσα γνωρίζουμε και ξέρουμε μέχρι σήμερα. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα είναι έτοιμη. Αυτό το εγχείρημα θα αναδειχθεί και θα παραμένει στον πρώτο όροφο του ιστορικού οικήματος του Παναγιωτοπουλαίικου, το οποίο θα παρατίθεται στις διάφορες αίθουσες. Η απόλυτη αυτή ψηφιοποίηση, θα περιλαμβάνει και μια “συνέχεια” έπειτα από λίγες ημέρες, διότι έχουμε καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα “Τρίτσης” έτσι ώστε να εγκριθούν και να γίνουν Τουριστικά και Εκπαιδευτικά Προγράμματα, όπως και ένα πρόγραμμα Εικονικής Πραγματικότητας, τα οποία προετοιμάζονται και θα ολοκληρωθούν σε δεύτερο χρόνο. Είμαστε σε αναμονή να εγκριθεί το κονδύλι για το πρόγραμμα».

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Το επίσημο σάιτ που θα… συνοδεύει το όλο εγχείρημα και είναι ήδη έτοιμο και η συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, συνεργάστηκε άψογα και με την πρόεδρο κ. Τσουκαλά και με τους υπεύθυνους του “στησίματος” της ψηφιακής μορφής. Ο “ρυθμιστής” είναι πλέον μόνο ο κορωνοϊός και η πορεία της διασποράς του στην Αιγιάλεια, καθώς και η επισκεψιμότητα από πλευράς του κόσμου, αλλά και η οργάνωση από πλευράς των υπευθύνων. «Από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, προετοιμάζουμε την προώθηση του έργου της ψηφιοποίησης του μουσείου σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα όχι μόνο της Αιγιάλειας, με σκοπό να διαφημιστεί όσο πιο πολύ γίνεται και να προτιμάται από τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, είτε πρόκειται για εσωτερικούς επισκέπτες είτε από άλλους, είτε φυσικά πρόσωπα, είτε σχολεία, είτε ερευνητικές ιστορικές ομάδες», συμπληρώνει η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr