background img
banner
banner

Πρωτομαγιά με αιχμή το εργασιακό νομοσχέδιο

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Με αιχμή το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται και υπό τη… σκιά της πανδημίας, το Εργατικό Κέντρο Αιγίου τίμησε χθες τους παλαιούς ήρωες εργαζόμενους, εορτάζοντας την Εργατική Πρωτομαγιά με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, στα Υψηλά Αλώνια. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα μέτρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει και να υλοποιήσει η κυβέρνηση, τα οποία, θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των πολιτών.

Ποιοι κατέθεσαν

Για όλους εκείνους που έχυσαν το αίμα τους διεκδικώντας το 8ωρο και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, κατέθεσαν στεφάνια οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των εξής σωματείων: 1) Ένωσις Χειριστών Βοηθών, Εσκαπτικών & Ανυψωτικών, Ηλεκτροκίνητων, Φορτικών, Μηχανοκίνητων Παντός Τύπου Περιφέρειας Αιγιαλείας, 2) Σωματείο Εργαζομένων στις Επισιτιστικές Επιχειρήσεις & στα Τουριστικά Επαγγέλματα Αιγιαλείας & Καλαβρύτων, 3) Σωματείο Αχαϊκά Πλαστικά «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», 4) Σωματείο Υπαλλήλων & Εργατοτεχνιτών Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων «ΕΑΣ ΑΙΓΙΟΥ», 5) Σωματείο Καθαριστών και Καθαριστριών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, 6) Σωματείο Εργαζομένων «ΑΥΡΑ 3 Ε Αιγίου», το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’θμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας και το Δ.Σ. του Συλλόγου Περιπτεριούχων Αιγιαλείας.

Όπως τονίστηκε από τη διοίκηση του Ε.Κ.Α, «οι θυσίες τους και οι αγώνες είναι πιο επίκαιροι από ποτέ και δεσμευόμαστε ότι δεν θα ξεχαστούν και ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα κεκτημένα τους, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της πανδημίας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως προκάλυψη για να πλήξει το 8ωρο και ότι άλλο έχει μείνει όρθιο στις εργασιακές σχέσεις». Το Εργατικό Κέντρο Αιγίου λέει αδιαπραγμάτευτα: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Δριμύ «κατηγορώ» του προέδρου του Ε.Κ.Α. στην κυβέρνηση

Στην ομιλία του προς τους εκπροσώπους των σωματείων, ο πρόεδρος του Κέντρο Παναγιώτης Γεωργόπουλος, επισήμανε: «Εκατόν τριανταπέντε χρόνια μετά: Είμαστε όλοι εδώ για άλλη μια φορά στον μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, να αποδώσουμε τιμές σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους που διαχρονικά έχουν δώσει το αίμα τους και τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε καλύτερα και πιο αποδοτικά. Για να συνεχίσουμε να ζούμε καλύτερα, χρειάζεται αγώνας. Αυτός ο αγώνας της καθημερινότητας, της πάλης και της εργασιακής εξασφάλισης που διεκδικούμε και παλεύουμε κάθε χρόνο. Σήμερα… 101 χρόνια μετά την εφαρμογή του οκτάωρου, η κυβέρνηση με ένα πολυνομοσχέδιο αποφασίζει να ακυρώσει το 8ωρο, να καταργηθεί η αργία της Κυριακής, να κάνει τις συνθήκες όλο και πιο δύσκολες και απαιτητικές για τον κάθε εργαζόμενο».

Επίσης, μιλώντας στο protionline.gr, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. τόνισε: «Η μόνη αντίδραση για εμάς είναι μόνο η απεργία. Στη δύσκολη εποχή της πανδημίας που διανύουμε, θα έπρεπε το συνδικαλιστικό κίνημα να είναι πιο οργανωμένο από ποτέ, να υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και ενότητα. Μόνο με συσπείρωση μπορούμε να σταθούμε και να νικήσουμε, απέναντι στην λαίλαπα που ζούμε. Το οκτάωρο έχει θεσμοθετηθεί και δεν αλλάζει, δεν γίνεται να επιστρέψουμε στην Ελλάδα το 1915 που δεν ίσχυε τότε. Μιλούν με ψέματα για να παραπλανήσουν τους φοιτητές και τους μεροκαματιάρηδες. Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το εργατικό κόστος».

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργόπουλος απηύθυνε δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση, λέγοντας: “Η πολιτική της κυβέρνησης είναι όχι μόνο αντίθετη στην συνείδηση του κόσμου, αλλά και αποκρουστική. Το κράτος εν μέσω του κορωνοϊού και με το “έτσι θέλω” προσπαθεί να τα ισοπεδώσει όλα. Προσπαθεί να φιμώσει τον αγώνα και τον κόπο του εργαζόμενου. Θα επιμείνουμε, θα δώσουμε μάχες και θα κοπιάσουμε… αλλά θα νικήσουμε. Ζητώ η Εργατική Πρωτομαγιά. Ζητώ οι ήρωες που έχουν δώσει το αίμα τους”.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr