background img
banner
banner

Χαραμάδα… συνεργασίας για τον προϋπολογισμό

ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΚΟΥΡΗ – ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σε νέα βάση μπαίνει το θέμα του προϋπολογισμού του δήμου Αιγιαλείας μετά τη χθεσινοβραδινή πολύωρη σύσκεψη των τεσσάρων εκ των έξι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, σε μία ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης κοινής λύσης ώστε να καταρτιστεί σχέδιο που να μπορεί να εγκριθεί και να εφαρμοστεί. Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος πρότεινε το άνοιγμα των κωδικών προκειμένου να είναι εφικτό να προχωρήσει μία ρεαλιστική πρόταση που θα συγκλίνει στις προτάσεις όλων των παρατάξεων, έτσι ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Στο κάλεσμα του δημάρχου ανταποκρίθηκαν οι Χρήστος Γούτος, Βάσω Ψυχράμη και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, με τους τέσσερις να συζητούν το «φλέγον» θέμα για πολύ ώρα. Τόσο ο κ. Γούτος όσο και η κ. Ψυχράμη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόθεση πλέον του δημάρχου να αποδεσμεύσει τους κωδικούς καθώς ήταν κάτι που τόσο αυτοί όσο και ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος του είχαν ζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δήμο υπό επιτροπεία φοβάται ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος μίλησε για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος τονίζοντας πως με δεδομένο ότι η Αποκεντρωμένη διοίκηση δεν θα εγκρίνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα παρέλθει η 31η Μαΐου, ο δήμος δεν θα έχει προϋπολογισμό και εάν δεν δοθεί κάποια λύση από το υπουργείο Εσωτερικών, θα τεθεί υπό επιτροπεία. Έκρινε πως πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια και να εξευρεθεί λύση.

Ο κ. Γούτος τόνισε πως ΄΄κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετέχει στη σύσκεψη από τη στιγμή που ο δήμαρχος είπε πως είμαστε επίορκοι και ανεύθυνοι΄΄, εκφράζοντας την αντίθεσή του και με την παρουσία του κ. Τριανταφυλλόπουλου.

΄΄Επειδή βλέπω ότι θα αποτελέσουμε κακό παράδειγμα στην Ελλάδα και κυρίως επειδή ο δήμος μας πρέπει να λειτουργήσει, συμφωνώ πως πρέπει να βρεθεί μία λύση΄΄, επισήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, έχοντας μαζί του μητρώο δεσμεύσεων με τους κωδικούς προκειμένου να αποδείξει πως με αυτά τα δεδομένα είναι αδύνατη ρεαλιστική πρόταση προϋπολογισμού.

Νέο μητρώο δεσμεύσεων κωδικών θα ζητήσει ο Χρ. Γούτος

Μάλιστα, εξέφρασε τη βούληση να ζητήσει ένα καινούριο μητρώο δεσμεύσεων ώστε να ξεχωρίζουν ποιες συμβάσεις υπάρχουν σε συγκεκριμένους κωδικούς και τι είναι συνεχιζόμενα έργα με την πρόθεση να ζητήσει αυτά για τα οποία έχει γίνει ανάληψη υποχρέωσης να γίνουν από το μηδέν.

΄΄Αυτά έγιναν και στα τέλη με τη δέσμευση χρημάτων για τη μεταφορά απορριμμάτων γιατί αν δεν υπήρχε αυτή η δέσμευση θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη πρόταση και για τα τέλη΄΄, σχολίασε ακόμη.

Δεν έγινε δεκτή η βάση συζήτησης που έθεσε η Β. Ψυχράμη

Η κ. Ψυχράμη τόνισε πως η ίδια δεν μπορεί να μην σεβαστεί την απόφαση των 20 δημοτικών συμβούλων για περικοπή 300.000 ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. εκτιμώντας ότι επειδή πέρυσι δεν έγιναν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα υπάρχει και περίσσευμα στο ταμείο της, τονίζοντας πως τίθεται θέμα αξιοπιστίας της ίδιας προς τους δημοτικούς συμβούλους εάν δεν υποστηρίξει αυτό που αποφάσισαν. Σημείωσε ακόμη πως ΄΄η καθημερινότητα είναι πολύ υποβαθμισμένη και θα πρέπει να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες τονίζοντας πως είναι προτεραιότητα το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου και μετά τα θεάματα. Δεν μπορεί να μην έχει άρτο ο κόσμος και να έχει μόνο θεάματα΄΄. Ανέφερε ακόμη πως από τον Νοέμβριο είχαν συμφωνήσει να μπουν παραπάνω χρήματα στο Τεχνικό Πρόγραμμα με την προοπτική να περικοπούν από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. στον προϋπολογισμό. ΄΄Δεν μπορώ να αγνοήσω την απόφαση των δημοτικών συμβούλων που δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο εκφράστηκαν ότι είναι υπέρογκα τα ποσά που διατίθενται στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και αυτό θέτω ως βάση συζήτησης΄΄, είπε ακόμη η κ. Ψυχράμη κάτι που δεν βρήκε σύμφωνο τον δήμαρχο.

Από την πλευρά του, ο κ. Γούτος είπε πως και η παράταξή του συμφωνεί ότι πρέπει να περικοπούν κονδύλια από τη χρηματοδότηση της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ωστόσο τόνισε πως δεν το θέτει ως προαπαιτούμενο. Ο κ. Καλογερόπουλος παρατήρησε πως εάν περικόψει τη χρηματοδότηση της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και δεν ψηφίσει η παράταξη του κ. Γούτου και με πιθανή την αρνητική ψήφο της προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., πάλι δε πρόκειται να ψηφιστεί η πρόταση.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των κωδικών πάντως, η κ. Ψυχράμη σχολίασε: ΄΄Ο δήμαρχος δέχεται τώρα να αποδεσμεύσει τους κωδικούς κάτι που μέχρι προχθές μας έλεγε ότι είναι παράνομο, αποδεικνύοντας έτσι όχι μόνο τους τακτικισμούς που υιοθετούσε τόσο καιρό, όχι μόνο το ότι φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο, αλλά και την αναξιοπιστία του στον τρόπο που διοικεί τον δήμο΄΄.

Η επόμενη μέρα…

Ο κ. Καλογερόπουλος, ερωτηθείς από τo protionline.gr μετά το τέλος της σύσκεψης, σχολίασε: ΄΄Διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεννόησης αλλά οι πόρτες πρέπει να είναι πάντα ανοιχτές χωρίς προσωπικές επιδιώξεις διότι εμείς οι αιρετοί επιτελούμε ρόλο δημοσίου χαρακτήρα΄΄.

΄΄Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα αναμένουμε να δούμε πώς θα αξιολογήσει ο δήμαρχος αυτά που του θέσαμε στην σύσκεψη΄΄, ανέφερε στo protionline.gr ο κ. Γούτος.

΄΄Δεν διαφωνώ στο να καθίσουμε στο τραπέζι με απελευθερωμένους τους κωδικούς και από την αρχή να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό΄΄, ανέφερε η κ. Ψυχράμη.

Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α: «Καλλιεργούν το έδαφος για να ακυρωθεί η καθ’ όλα νόμιμη απόφαση για να καθυστερήσουν κι άλλο την ψήφιση προϋπολογισμού»

Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη «Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας» κατηγορεί τον δήμαρχο τη δέσμευση των κωδικών για να μην μπορούν να κατατεθούν ουσιαστικές εναλλακτικές προτάσεις με σκοπό να μείνουν στην άκρη χρήματα για τα απορρίμματα, τονίζοντας πως η πρότασή της για τον προϋπολογισμό βρήκε σύμφωνα τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα, ο επικεφαλής Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι καλλιεργεί το έδαφος για να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να καθυστερήσει κι άλλο ο προϋπολογισμός… Χαρακτηρίζει δε την εναλλακτική που ψηφίστηκε ως καθ’ όλα νόμιμη θεωρώντας πως μπορεί να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη, εκτίμηση που δικαιολογεί και την απουσία του από τη διαδημοτική σύσκεψη.

Λαϊκή Συσπείρωση: «Όχι στον προϋπολογισμό αφαίμαξης για τους δημότες και κέρδη για τους εργολάβους»

Εξηγώντας τους λόγους που δεν παρέστη στη σύσκεψη η επικεφαλής της Αγγελική Κουρή, η Λαϊκή Συσπείρωση έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις της για τον προϋπολογισμό, επισημαίνοντας: ΄΄Στην Αιγιάλεια η Δημοτική Αρχή αλλά και οι τρεις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, παρά τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις για τα μάτια του κόσμου , στη πράξη συμφωνούν και στηρίζουν αυτές τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, της αφαίμαξης των δημοτών και ενίσχυσης των εργολάβων.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρόταση τόσο της Δημοτικής Αρχής, όσο και η «εναλλακτική» των τριών της αντιπολίτευσης, για τον προϋπολογισμό του 2021, έχουν διαμορφωθεί στη βάση του λογιστικού ισοσκελισμού εσόδων –εξόδων. Δηλαδή των εσόδων, από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, και των εξόδων, αυτά που εισπράττουν οι κάθε είδους εργολάβοι. (μεταφοράς απορριμμάτων, άρδευσης, ηλεκτροφωτισμού κ.λπ.). Η εναλλακτική πρόταση που υπερψήφισαν τελικά οι τρεις παρατάξεις με την αλλαγή ενός κωδικού, με κονδύλι 300.000 ευρώ, δεν αλλάζει τον χαρακτήρα του προϋπολογισμού. Είναι ένας αντιλαϊκός προϋπολογισμός΄΄.

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr