background img
banner
banner

Αλκοόλ & οδήγηση: Μετά από πόσες ώρες μπορείς να οδηγήσεις με ασφάλεια;

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, με πολλές χώρες να αυστηροποιούν συνεχώς το νομικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη παράβαση. Πότε, όμως, μπορείς να οδηγήσεις με ασφάλεια μετά την κατανάλωση αλκοόλ και πόσο χρόνο χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για την απορρόφησή του;

Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από μελέτη του βρετανικού ινστιτούτου για την οδική ασφάλεια, όπου ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του αλκοολούχου ποτού, αναφέρονται οι ώρες που πρέπει να περάσουν προκειμένου κάποιος να μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια και πάλι. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό παίζουν και άλλα χαρακτηριστικά όπως ο σωματότυπος, το φύλο, το βάρος, την ηλικία, τον μεταβολισμό και άλλα. Έτσι, καθίσταται σαφές πως τα παρακάτω χρονικά διαστήματα είναι σχετικά και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα για το σύνολο των οδηγών και τη νομοθεσία που διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σημειώστε, επίσης, πως το λευκό κρασί εμφανίζεται παρακάτω με μεγαλύτερα διαστήματα απορρόφησης, καθώς η δοσολογία αφορά μεγαλύτερη ποσότητα έναντι ενός ισχυρού αλκοολούχου ποτού.

Λευκό κρασί (13,5%  αλκοόλ)

1 ποτήρι-3,5 ώρες

2 ποτήρια-7 ώρες

3 ποτήρια-10,5 ώρες

4 ποτήρια-14 ώρες

5 ποτήρια-17,5 ώρες

Ισχυρά αλκοολούχα (40% αλκοόλ)

1 ποτήρι-1,5 ώρες

2 ποτήρια-3 ώρες

3 ποτήρια-4,5 ώρες

4 ποτήρια-6 ώρες

5 ποτήρια-7,5 ώρες

Μπύρα (5% αλκοόλ)

1 ποτήρι-2,5 ώρες

2 ποτήρια-5 ώρες

3 ποτήρια-7,5 ώρες

4 ποτήρια-10 ώρες

5 ποτήρια-12,5 ώρες

Tέλος, να σημειώσουμε πως στην Ελλάδα το όριο για να θεωρείται κάποιος οδηγός υπό την επήρεια μέθης βρίσκεται στα 0,50 γρ./λτ. σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα. Οι ποινές που προβλέπονται ξεκινούν από τα 200 ευρώ και μπορούν φτάσουν σε φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο έως τα 2.000 ευρώ.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
AUTO

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr