background img
banner
banner

‘‘Γαϊτανάκι’’ ο προϋπολογισμός

ΣΗΜΕΡΑ – ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ‘’ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΥΡΙΟ’’ ΚΑΙ ‘’ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ’’ – ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Εν αναμονή της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό 2021 του δήμου Αιγιαλείας, βρίσκεται η δημοτική αρχή, εκτιμώντας ωστόσο ότι θα είναι απορριπτική με το σκεπτικό ότι υπάρχουν δεσμεύσεις σε κωδικούς που αφορούν ανταποδοτικά. Σε μία τέτοια περίπτωση το θέμα θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη νέας απόφασης ή διόρθωση της υπάρχουσας προκειμένου να σταλεί εκ νέου προς έγκριση. Κι όλα αυτά ενώ ο χρόνος αρχίζει ξανά να μετρά αντίστροφα ως την 31 Μαΐου, ημερομηνία όπου εκπνέει η προθεσμία για την ισχύ του πλασματικού προϋπολογισμού υπό τον οποίο λειτουργεί ο δήμος.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εστάλη προς έγκριση την περασμένη Πέμπτη από το αρμόδιο τμήμα του δήμου. Κατ’ εκτίμηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Δημήτρη Καλαμίδα, ο οποίος και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου υπερίσχυσε η πρόταση της αντιπολίτευσης, είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο απόρριψης του σχεδίου που ψηφίστηκε, η απόφαση της Αποκεντρωμένης αναμένεται σήμερα – αύριο. ΄΄Στην περίπτωση που είναι απορριπτική και δεν εγκρίνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε το θέμα θα επανέλθει εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει ίσως την προσεχή Τρίτη. Εκεί θα κατατεθούν τα σχέδια προϋπολογισμού ώστε να ληφθεί νέα απόφαση. Από πλευράς δημοτικής αρχής θα καταθέσουμε το ίδιο σχέδιο που εγκρίθηκε από το Παρατηρητήριο΄΄, τόνισε στo protionline.gr ο κ. Καλαμίδας.

Σημείωσε ακόμη πως προσωπική του άποψη είναι πως δεν εγκριθεί η απόφαση από τη στιγμή που – όπως είπε – στο σχέδιο προϋπολογισμού που εκπόνησε η αντιπολίτευση έχουν «πειραχτεί» δύο κωδικοί που έχουν δεσμεύσεις και αφορούν τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού (π.χ. από 18.500 στις 11.000 ευρώ).

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση, που επιμένει στη διάθεση περισσότερων χρημάτων σε ενδεείς πολίτες, την ενίσχυση πολιτιστικών συλλόγων και την αύξηση της παγίας προκαταβολής στους προέδρους των κοινοτήτων, επαναλαμβάνει πως η δημοτική αρχή κρατά «κλειδωμένους» κωδικούς με αχρείαστα κονδύλια, εκφράζοντας φόβους πως αν δεν υποχωρήσει, τότε ο προϋπολογισμός θα γίνει «γόρδιος δεσμός» και δεν θα ισχύσει ποτέ…

Μία τέτοια κατάσταση είναι σαφές ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του δήμου από την 1η Ιουνίου, «παγώνοντας» κάθε δραστηριότητα, εάν δεν δοθεί παράταση στην απόφαση που έδινε την ευκαιρία στο δήμο να λειτουργήσει με πλασματικό προϋπολογισμό.

Στη δημοσιότητα η τρίτη πρόταση της παράταξης Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α

Εν τω μεταξύ, την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε για τον προϋπολογισμό, έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου. Όπως αναφέρει, ΄΄είναι γνωστό ότι η χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος μέχρι το 2009 ήταν 70% και το 30% από τους δημότες μέσω της τοπικής φορολογίας. Τώρα το 70% το πληρώνουν οι δημότες και το 30% το κράτος. Οι προϋπολογισμοί υπόκεινται στο έλεγχο του παρατηρητηρίου και πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι. Δεν είχαμε αυταπάτες ότι μπορούσαμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα με την κατάθεση εναλλακτικής πρότασης. Όμως προτιμήσαμε να καταθέσουμε πρόταση προσφέροντας κάποια οικονομική βοήθεια στους άπορους και τα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία, με περικοπή εξόδων από την ΔΗΚΕΠΑ της οποίας η επιχορήγηση ήταν υπερβολικά μεγάλη (600.000) ενώ υπάρχουν δήμοι με 150.000 πληθυσμό που οι Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις παίρνουν λιγότερο από το 1/3 που παίρνει η αντίστοιχη της Αιγιάλειας΄΄.

Γιατί δεν κατέθεσε κοινή πρόταση με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Διευκρινίζει δε και τα εξής: ΄΄Δεν καταθέσαμε από κοινού με τις άλλες δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης κοινή πρόταση, γιατί ανεξάρτητα ότι σε κάποια σοβαρά θέματα όπως άρδευση, δημοτικά τέλη, είχαμε συμφωνήσει να τα στηρίξουμε μαζί, για τον προϋπολογισμό δεν είχαμε κοινές απόψεις και αυτό είναι φυσικό αφού είμαστε παρατάξεις με διαφορετικό πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσανατολισμό. Αυτό δεν αποκλείει διαδικαστικές συγκλίσεις στο μέλλον. Επίσης δεν περιοριστήκαμε στον απλό καταγγελτικό λόγο και την καταψήφιση απλώς του προϋπολογισμού γιατί αυτό δεν θα έδινε τίποτα στους δημότες αφού ο προϋπολογισμός και να καταψηφιστεί περνάει και με ελάχιστες ψήφους αν δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Η απόφασή μας να καταθέσουμε εναλλακτική πρόταση επί ενός κωδικού όπως εν προκειμένω του κωδικού που αφορά δαπάνες της ΔΗΚΕΠΑ χωρίς την αποδοχή του υπόλοιπου προϋπολογισμού της οικονομικής επιτροπής, δεν έγινε δεκτή κατά παράβαση του νόμου 4623/2019 που αναφέρει επί λέξει: “Σε περίπτωση που τροποποιούν κωδικούς αριθμούς εσόδων και δαπανών, θα πρέπει να διασφαλίζεται πάντοτε η ισοσκέλιση τουλάχιστον του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου”΄΄.

Καλογερόπουλος: ‘’Ήξεραν ότι η πρότασή τους θα ακυρωθεί’’

Την ίδια ώρα από το γραφείο του δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, δίνεται στη δημοσιότητα η εξής δήλωση στην οποία αναφέρει ότι εν γνώσει της η αντιπολίτευση ψήφισε δική της άκυρη πρόταση για τον προϋπολογισμό
«Η δημοτική αρχή Αιγιαλείας, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, έχει αποφασίσει να ενημερώνει τους δημότες λέγοντάς τους την αλήθεια για όσα συμβαίνουν, χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις.
Την τρέχουσα χρονική περίοδο, έχει προκύψει ζήτημα αξιοπιστίας του Δήμου Αιγιαλείας που δεν έχει ακόμα εγκρίνει προϋπολογισμό, με ευθύνη της αντιπολίτευσης που κατά την ειδική συνεδρίαση για το θέμα, υπέβαλε και ψήφισε δική της εν γνώσει της, ΑΚΥΡΗ πρόταση με ελάχιστες διαφορές από αυτή της δημοτικής αρχής, μόνο και μόνο για να προκαλέσει καθυστερήσεις και προβλήματα στη διοίκηση του Δήμου.”

«Προβλήματα με τη μεταφορά των απορριμμάτων, από το ανελέητο σαμποτάζ της αντιπολίτευσης»


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr