background img
banner
banner

Η έλλειψη προϋπολογισμού μπορεί να «πνίξει» την Αιγιάλεια στα σκουπίδια…

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ «ΑΚΙΝΗΣΙΑ» ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Μπορεί η σύμβαση για τη μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων του δήμου Αιγιαλείας στον οργανωμένο χώρο των Δελφών να έχει ξεκινήσει, ωστόσο η έλλειψη εγκεκριμένου προϋπολογισμού υπάρχει περίπτωση να ανατρέψει τα πάντα. Η εκτίμηση του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι σε λίγο καιρό μπορεί να ξαναδούμε τα απορρίμματα στους δρόμους δεν είναι κινδυνολογία, αφού η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη και τίποτα δεν προμηνύει πως θα αλλάξει, εκτός κι αν το υπουργείο δώσει ένα ακόμη «φιλί ζωής»…

Καθώς ο δήμος εξοφλεί και τα τελευταία τιμολόγια για τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη, σύμβαση που έχει ολοκληρωθεί, ξεκίνησε προ ημερών η μεταφορά στους Δελφούς με πρόβλεψη για 8.000 τόνους, πράγμα που σημαίνει ότι καλύπτεται όλος ο δήμος ως το τέλος Αυγούστου και ίσως και περισσότερο, με τις ποσότητες των παραγόμενων απορριμμάτων να εξαρτώνται από τον αριθμό των επισκεπτών της περιοχής.

Πρόβλεψη για τα τιμολόγια που αφορούν τη μεταφορά και εναπόθεση των 8.000 τόνων υπήρξε στο τροποποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η δημοτική αρχή και ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή, όχι όμως και το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εναλλακτική πρόταση παράταξης της αντιπολίτευσης.

Σε ισχύ η σύμβαση των Δελφών

Ερωτηθείς για την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, είπε: ΄΄Αυτή τη στιγμή έχουμε μπει σε μία σειρά. Ανάμεσα στις δύο συμβάσεις υπήρξε ένα κενό με τα απορρίμματα να συγκεντρώνονται σε απορριμματοκιβώτια στον Σταθμό Μεταφόρτωσης, κατάσταση που εξομαλύνθηκε μέσα σε δύο – τρεις ημέρες. Στους δρόμους δεν υπάρχουν απορρίμματα, η αποκομιδή γίνεται κανονικά και η καθαριότητα εξαρτάται καθαρά από τη χρήση των κάδων από τους πολίτες και το πώς ή πού εναποθέτουν τα απορρίμματά τους αλλά και ποια είναι αυτά. Εάν είναι συνεπείς και φροντίζουν να τα βάζουν μέσα στους κάδους, τότε θα υπάρχει καθαριότητα. Εάν τα πετούν όπου βρουν, δεν φέρει ευθύνη ο δήμος αλλά οι ίδιοι΄΄.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις

Σε ό,τι αφορά τα παλιά τιμολόγια για μεταφορά και εναπόθεση που έχει γίνει, ο κ. Καραΐσκος είπε πως ο δήμος κλείνει τις εκκρεμότητες μία – μία τονίζοντας πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει κλίμα ανασφάλειας σχετικά με το τι θα γίνει εάν συνεχιστεί το αδιέξοδο με τον προϋπολογισμό. Μάλιστα, επέρριψε σαφείς ευθύνες στην αντιπολίτευση για το γεγονός ότι φτάνουμε στον Ιούνιο, εκπνέει σήμερα η προθεσμία του πλασματικού προϋπολογισμού και τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του δήμου, λέγοντας: ΄΄Είναι σαφές πως εάν δεν έχουμε προϋπολογισμό, παρότι έχουν εγκριθεί τα χρήματα για τη σύμβαση μεταφοράς και εναπόθεσης των απορριμμάτων δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τους μεταφορείς και τον αποδέκτη, δεν μπορούμε δηλαδή να προχωρήσουμε σε εκτέλεση νόμιμης πράξης πληρωμής. Άρα εάν δεν εξοφλήσουμε τα τιμολόγια π.χ. έως το τέλος Ιουνίου, δεν αποκλείεται αυτές οι παροχές να σταματήσουν και να ξαναδούμε σκουπίδια στους δρόμους΄΄. Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος εστίασε στο γεγονός ότι λόγω έλλειψης προϋπολογισμού δεν επηρεάζεται μόνο η μεταφορά και η εναπόθεση αλλά γενικώς δεν μπορεί να γίνει αποκομιδή.

Για παράδειγμα, είπε: ΄΄Πώς μπορεί να λειτουργήσει η Υπηρεσία όταν θα υπάρξει αδυναμία προμήθειας καυσίμων; Πώς θα κινηθούν τα απορριμματοφόρα; Πώς θα πληρώσουμε μία ενδεχόμενη βλάβη; Πώς θα γίνει συντήρηση; Δυστυχώς, δεν θα μπορούμε να κάνουμε χρήση κανενός κωδικού που έχει σχέση με χρηματοδοτήσεις και εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε΄΄.
Επιπλέον, είπε πως ΄΄αν ο δήμος μας είχε προϋπολογισμό π.χ. από τον Φεβρουάριο, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα νέο απορριμματοφόρο μέσω του προγράμματος ΦιλόΔημος. Τώρα όμως δεν μπορεί να γίνει η παραλαβή και ίσως έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα να το έχουμε τον Νοέμβριο ή και αργότερα. Άρα δημιουργούνται προβλήματα με τον εξοπλισμό της Καθαριότητας και αυτό θα έχει ως απόρροια να ταλαιπωρούνται και οι υπάλληλοι του Τομέα αλλά και οι πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να δεχθούν τις υπηρεσίες που πρέπει να τους παρέχουμε΄΄.

Αιχμές Καραΐσκου στην αντιπολίτευση για το αδιέξοδο του προϋπολογισμού

΄΄Δυστυχώς κάποιοι έχουν προσωπικές εμμονές και βάζουν τα προσωπικά τους πάνω από τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών. Είναι σαν να δίνει κάποιος πανελλαδικές και να βαθμολογείται άλλος΄΄, είπε ο κ. Καραΐσκος «καυτηριάζοντας» τη στάση της αντιπολίτευσης, και προσθέτοντας: ΄΄Και μιλάμε για ευτελή ποσά σε όλες τις διαδικασίες που αναφέρουν. Είναι εμφανές ότι εσκεμμένα οι της αντιπολίτευσης τηρούν αυτή τη στάση. Κι αυτό γιατί όταν ο δήμαρχος, στη δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό, τους πρότεινε να αλλάξουν έναν κωδικό για 15.000 ευρώ στην πρότασή τους, δεν το αποδέχθηκαν΄΄.

Και κατέληξε: ΄΄Είναι παράδοξο για κάποιους που ευαγγελίζονται ότι είναι στελέχη της Ν.Δ. να ψηφίζουν τις προτάσεις μίας «αριστερής» παράταξης όπως είναι αυτή του κ. Παπακωνσταντινόπουλου. Αυτό από μόνο του λέει πολλά…΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr