background img
banner
banner

Η επιτροπεία θα… έρθει εφόσον τη ζητήσει ο δήμος

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ – ΣΕ… ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ώρες «μετρά» πλέον για να λήξει η προθεσμία του πλασματικού προϋπολογισμού, βάσει του οποίου λειτουργεί ως σήμερα ο δήμος Αιγιαλείας. Από αύριο 1η Ιουνίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο δήμος εισέρχεται στην πιο δύσκολη φάση του αφού το μόνο που καλύπτεται είναι η μισθοδοσία του προσωπικού του για να μπορούν να λειτουργούν Υπηρεσίες και Τμήματά του, ενώ δεν μπορεί να δεσμεύσει κανέναν άλλο κωδικό που να έχει σχέση με χρηματοδοτήσεις και πληρωμές.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό αδιέξοδο που ίσως οδηγήσει τη δημοτική αρχή να ζητήσει από μόνη της επιτροπεία από το υπουργείο Εσωτερικών, μιας και από μόνη της δεν δικαιούται να λάβει επιχορηγήσεις. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση θα θέλει να δώσει χρήματα στον δήμο κι αυτός δεν θα μπορεί να κάνει αποδοχή… Κι όσο κι αν η λύση της επιτροπείας θεωρείται η έσχατη, διότι εύλογα… ξυπνά μνήμες επίβλεψης Τρόικας, θεωρείται πολύ πιθανή μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Μία ενδεχόμενη ωστόσο παράταση για πλασματικό προϋπολογισμό, θα αποτελούσε… βαθιά ανάσα για τον δήμο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει γνωστό ως χθες. Ούτως ή άλλως, η 31η Μαΐου είναι το τέλος μίας παράτασης που είχε δώσει το υπουργείο και για άλλους δήμους που βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα οι άλλοι δήμοι «κατάφεραν» να συντάξουν προϋπολογισμό, κάτι που δεν έγινε εφικτό στην περίπτωση του δήμου Αιγιαλείας, για να απομείνει πλέον ο μόνος στη χώρα που πλέει σε αχαρτογράφητα νερά.

Οι αποφάσεις που «πηγαινοέρχονται»

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για την κατάρτιση προϋπολογισμού έγινε τη Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου, εκεί όπου η εναλλακτική πρόταση που κατέθεσαν οι παρατάξεις «Αιγιάλεια Αύριο» και «Ποιοτική Αιγιάλεια» καθώς και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γκίκας, υπερίσχυσε και ψηφίστηκε, με την πλειοψηφία των συμβούλων να απορρίπτουν το σχέδιο προϋπολογισμού που εκπόνησε η δημοτική αρχή και ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή. Στην ίδια συνεδρίαση είχε παρουσιαστεί και η πρόταση της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια». Η απόφαση ωστόσο απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την απάντηση να καθυστερεί αρκετά δεδομένου ότι μεσολάβησαν οι γιορτές του Πάσχα και να χαρακτηρίζεται ως μη σύννομη. Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποίησε νέα ειδική συνεδρίαση στις 17 Μαΐου όπου υπερψήφισε την πρόταση της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ» που υποστηρίχθηκε και στη δεύτερη ψηφοφορία και από τις παρατάξεις Γούτου και Ψυχράμη για να απορριφθεί λίγες μέρες μετά με την Αποκεντρωμένη μάλιστα να απαντά σε «σκληρό» ύψος εγκαλώντας στην τάξη τον δήμο που δεν ψηφίζει σύννομη πρόταση.

Το Σώμα συνεδρίασε και πάλι για το ίδιο θέμα την περασμένη Τετάρτη 26 Μαΐου με τη δημοτική αρχή να καταθέτει τροποποιημένο σχέδιο εγκεκριμένο από την Οικονομική Επιτροπή που όμως απορρίφθηκε για να ψηφιστεί και πάλι κατά πλειοψηφία η πρόταση της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια». Είχε μεσολαβήσει μία μάλλον άκαρπη διαδημοτική σύσκεψη με τη συμμετοχή του δημάρχου και των επικεφαλής Χρήστο Γούτο, Βάσω Ψυχράμη και Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο.

Καλαμίδας: ‘’Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κρίνει τη νομιμότητα όχι τη σκοπιμότητα της εναλλακτικής’’

Η σύγκλιση δεν ήρθε ποτέ ωστόσο η απόφαση εστάλη προς έγκριση σχεδόν αμέσως, δηλαδή την περασμένη Πέμπτη. ΄΄Βάσει της εισήγησης της Οικονομικής Υπηρεσίας, προβλέπεται να είναι αρνητική, όμως επειδή η εισήγηση δεν είναι δεσμευτικού χαρακτήρα οφείλουμε να περιμένουμε την απάντηση΄΄, σχολίασε στο protionline.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας.
Στο ερώτημα εάν έχει διαφανεί η πρόθεση του υπουργείου για παράταση ισχύος του πλασματικού προϋπολογισμού ο κ. Καλαμίδας είπε πως δεν υπήρξε κάποια τέτοια ένδειξη τις προηγούμενες ημέρες. Αναφορικά με το εάν η Αποκεντρωμένη, δεδομένου και του ύφους της προηγούμενης απάντησής της, μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στον δήμο για την αδυναμία σύνταξης σύννομης πρότασης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών είπε πως ΄΄η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κρίνει τη νομιμότητα όχι τη σκοπιμότητα της εναλλακτικής. Αν κρίνουν ότι υπάρχει παράβαση καθήκοντος, υπάρχει το άρθρο 6, δεν ξέρω τι χρήση θα κάνουν΄΄, σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενο επιτροπείας και τις συνέπειες μπορεί να έχει, σημείωσε: ΄΄Επιτροπεία θα έχουμε εφόσον τη ζητήσουμε. Κι αυτό ίσως αναγκαστούμε να το κάνουμε, μόλις για παράδειγμα έρθουν οι επιχορηγήσεις για τα ληξιπρόθεσμα. Από εκεί και πέρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει άλλες προεκτάσεις΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr