background img
banner
banner

Κίνηση μέσω της νομικής οδού ενάντια στην πεζοδρόμηση

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΜΠΟΡΟΙ – ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΑΝΩ

Δεν άργησαν να φανούν οι οργανωμένες αντιδράσεις από μέρους εμπόρων, καταστηματαρχών, ιδιοκτητών και ενοίκων του τμήματος της Μητροπόλεως από την οδό Μελετοπούλων μέχρι τη Σολωμού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την πεζοδρόμηση στο ύψος του πάρκου. Χθες το απόγευμα πραγματοποίησαν συνάντηση με τον δήμαρχο, ενώ σήμερα προσανατολίζονται στο να εκτιμήσουν την κατάσταση εξετάζοντας το ενδεχόμενο ακόμη και να κινηθούν νομικά, επικαλούμενοι οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους.

Περίπου είκοσι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται διότι κάνουν λόγο για μηδενικούς τζίρους από τη στιγμή που εφαρμόστηκε η πεζοδρόμηση, ενώ ιδιοκτήτες αναφέρουν πως απαξιώνονται τα ακίνητά τους. Υπάρχουν ακόμη και κάτοικοι που τονίζουν πως δεν έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους και παρότι κάποιοι αδυνατούν να κινηθούν, η πεζοδρόμηση τους αναγκάζει να παρκάρουν μακριά δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους.

Ίσως και ονομαστικά εις βάρος αυτών που έλαβαν την απόφαση

Η… συσπείρωσή τους προέκυψε τα τελευταία εικοσιτετράωρα και σύμφωνα με πληροφορίες δεν άκουσαν από τα χείλη του δημάρχου ότι θα αρθεί το μέτρο πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία για την οποία ελήφθη η απόφαση από τα δύο όργανα του δήμου, δηλαδή την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Συμβούλιο Κοινότητας Αιγίου.
Μάλιστα, οι έμποροι εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν μέσω ασφαλιστικών μέτρων ή και με ονομαστικές μηνύσεις ή και αγωγές εις βάρος αυτών που συμμετείχαν στη λήψη της εν λόγω απόφασης! Ακόμη, σήμερα θα αποφασίσουν εάν θα προβούν συμβολικά σε παράδοση των κλειδιών των επιχειρήσεών τους στον δήμαρχο.

Αποδέκτης παραπόνων ο Εμπορικός Σύλλογος

Για το θέμα ρωτήθηκε από το protionline.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος, με τον σύλλογο να γίνεται αποδέκτης παραπόνων καθημερινά, μετά την ισχύ της πεζοδρόμησης, από ανθρώπους που αναφέρουν πως καταστράφηκε το τμήμα της Μητροπόλεως μέχρι τα Φανάρια αφού δεν… περνάει ψυχή.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ΄΄εμείς στηριζόμαστε στα περσινά δεδομένα όταν και υπήρξε πρόθεση πεζοδρόμησης της Μητροπόλεως σε πιο ευρεία κλίμακα. Τότε είχαμε καταγράψει τις γνώμες των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εκεί και το 80% αυτών, ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο της πεζοδρόμησης. Αυτό κρατάμε και στις φετινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Μάλιστα, η κίνηση αυτή πέρυσι με τη συλλογή υπογραφών είχε τρενάρει το εγχείρημα και μπήκαν τα κολονάκια, ωστόσο φέτος η δημοτική αρχή παρουσιάζεται αμετατόπιστη. Όμως οι επιπτώσεις για τους εμπόρους, τους ιδιοκτήτες και τους κατοίκους πάνω από τη Μελετοπούλων, είναι δραματικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι δεν λειτούργησαν χθες βάσει του προγραμματισμένου ωραρίου αφού είχαν μηδενικούς τζίρους΄΄.

Λ. Παπαδόπουλος: «Χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρθηκε και σε νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την εμπορικότητα του σημείου, λέγοντας: ΄΄Η εμπορική αξία πληρώνεται με βάση την κίνηση των αυτοκινήτων. Το τμήμα αυτό όμως μηδενίστηκε εμπορικά, διότι η εμπορικότητα των δρόμων έχει να κάνει με την κυκλοφορία. Πειράματα στην πλάτη των εμπόρων δεν μπορούν να γίνουν. Αυτό που είχαμε ζητήσει και πέρυσι από τον δήμαρχο ήταν να μας φέρει μελέτη όχι μόνο κυκλοφοριακή αλλά μελέτη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων΄΄.

Και πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος: ΄΄Δυστυχώς, ο δήμαρχος δεν ενημέρωσε κανέναν φορέα για το τι προτίθεται να κάνει και προχώρησε στο κλείσιμο του μοναδικού άξονα της βασικής αυτής αρτηρίας της πόλης. Αυτός ο τρόπος μόνο ως λάθος διοίκηση μπορεί να εκληφθεί και παράδειγμα προς αποφυγή. Από εκεί και πέρα εμείς σαν σύλλογος στηρίζουμε τις επιχειρήσεις αυτές και ζητούμε από τον δήμαρχο να λάβει υπόψη το ατομικό συμφέρον των εμπόρων αυτών που πλήττονται ανεπανόρθωτα΄΄.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Καμία μεροληπτική συμπεριφορά»

Υπενθυμίζεται όχι προχθές ο δήμαρχος, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε για το θέμα, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η όλη αυτή κίνηση είναι ένα σημείο της άποψης της δημοτικής αρχής, πως το κέντρο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης θα πρέπει να διασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών του, στοιχείο της οποίας είναι και τα πεζοδρομημένα τμήματα, ελεύθερα για περίπατο χωρίς όχληση και κίνδυνο για τους πεζούς κάθε ηλικίας. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μεροληπτική συμπεριφορά υπέρ λίγων καταστημάτων, όπως ακούστηκε αλλά για μια κίνηση αλλαγής της εν γένει νοοτροπίας, καθώς προωθούμε τη μείωση χρήσης οχημάτων στο κέντρο του αστικού ιστού, όπως γίνεται πλέον σε κάθε προηγμένο Δήμο. Γι’ αυτό τον λόγο και έχουν δημιουργηθεί δεκάδες θέσεις δωρεάν στάθμευσης σε δημοτικά πάρκινγκ που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr