background img
banner
banner

«Λείπει» η δράση του Ερυθρού Σταυρού εν μέσω πανδημίας

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ – ΟΙ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR

Δομές που σε δύσκολες συγκυρίες στήριξαν την κοινωνία στην Αιγιάλεια όσο λίγοι ή και όσο… κανείς, όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός και η Ελληνική Αντικαρκινική εταιρεία, πλέον σήμερα και εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και της οικονομικής δυσχέρειας, είτε έπαψαν είτε λειτουργούν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Ενδεχομένως, οι περισσότεροι αγνοούν ότι το μεν παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού έχει πάψει να υφίσταται εδώ και έντεκα χρόνια, ενώ αυτό της Αντικαρκινικής Εταιρείας Αιγίου πορεύεται σε ένα πραγματικά αβέβαιο μέλλον.

Το protionline.gr προσπαθώντας να καταγράψει σε πρώτο χρόνο κάποιες πληροφορίες για τους δύο ξεχωριστούς και σημαντικούς φορείς της πόλης του Αιγίου, συνομίλησε με τους… κατάλληλους των καταλληλότερων, που διαφωτίζουν, μιλούν και αναλύουν το πώς είναι σήμερα η κατάσταση και τα πράγματα:

Μαγκανιώτης: ‘‘Μικρή δυνατότητα για τεστ ΠΑΠ αλλά πραγματοποιούνται’’

Κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της και προσέχει την υγεία της, κάνει όλες τις τακτικές ή έκτακτες εξετάσεις κάθε χρόνο, προκειμένου να έχει μια εικόνα της κλινικής κατάστασής της και βέβαια, να προλαμβάνει την πρόωρη περίπτωση του να βρεθεί σε ανεπιθύμητες συνέπειες ή καταστάσεις με την υγεία της. Η συστηματική εξέταση μιας γυναίκας είναι αποκλειστικά “ευθύνη” του “Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης”.

Αυτό που είναι όμως το πιο σημαντικό από όλα, είναι κάτι το οποίο έρχεται από τα “έμπειρα χείλη” του Νικολάου Μαγκανιώτη, του γνωστού χειρουργού που μαζί του πορεύτηκαν γενιές και γενιές ανθρώπων προσφέροντας τα μέγιστα στη δράση του Παραρτήματος Αιγίου της Αντικαρκινικής: «Δεν είναι αυτοκέφαλη εταιρεία στο Αίγιο η Αντικαρκινική.

Όταν μαζευτούν ορισμένα περιστατικά, 10 – 12 παραδείγματος χάριν… έρχεται η γυναικολόγος κ. Σιαβελή και κάνει τα ¨Τεστ Παπανικολάου¨ και έπειτα, με τα λίγα χρήματα που διαθέτει η εταιρεία μας, πληρώνει στα διάφορα τοπικά εργαστήρια το αντίτιμο, ώστε να πάρουμε τις εξετάσεις των γυναικών.

Έχουν γίνει πολλές προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας αλλά δεν ακολουθήθηκε ποτέ τίποτα. Ο ίδιος είχα προτείνει εξ αρχής κάτι το οποίο δεν έγινε και δεν ακολουθήθηκε ποτέ.
Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως Αντικαρκινική έχει παίξει σοβαρό ρόλο το γεγονός ότι σταμάτησε ο Ερυθρός Σταυρός στην πόλη.
Εκτιμώ ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της δεκαετίας για την περιοχή σε επίπεδο πρόληψης της υγείας».

Καρανικόλας: ‘‘Εξαιρετικά δύσκολο να… ξαναφωτιστεί ο Ερυθρός Σταυρός’’

«Ο Ερυθρός Σταυρός έχει πάψει να λειτουργεί στην περιοχή. Σε πανελλήνιο επίπεδο, έχει μεταφερθεί στις πρωτεύουσες των νομών και όχι πλέον κατά τόπους, για λόγους κυρίως λειτουργικούς και οικονομικούς. Προσωπικά δέχτηκα την πρόταση να είμαι ο πρόεδρος με έδρα την Πάτρα, καθώς εκείνη την εποχή μετρούσα δεκαεπτά έτη πρόεδρος εδώ στην Αιγιάλεια, αλλά δεν αποδέχτηκα την θέση. Το τμήμα στο Αίγιο είχε μεγάλη δράση και είχε να επιδείξει ένα τρομερά ζηλευτό έργο» αναφέρει αρχικά για το θέμα ο ιατρός Σωτήρης Καρανικόλας μιλώντας στo protionline.gr προσθέτοντας: «Πριν μια δεκαετία το τμήμα αυτό σταμάτησε να λειτουργεί και θεωρώ πολύ δύσκολο το γεγονός να επαναλειτουργήσει κάποτε. Η συνεργασία που υπάρχει σήμερα, σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή εδώ και στην βάση όπου πλέον είναι η αχαϊκή πρωτεύουσα, είναι σχεδόν μηδαμινή. Το μόνο που υπάρχει είναι ένα ¨Τμήμα Σαμαρειτών¨ όπως ονομάστηκε, με ειδικούς δασκάλους από την Πάτρα. Κάποιος που επιχείρησε κάποια στιγμή να το επαναφέρει… για διάφορους λόγους άλλους, έκαμε πίσω και δεν έγινε τελικά».

Η Αντικαρκινική Εταιρεία είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε πριν από 60 χρόνια περίπου, με βάση την πρωτεύουσα της χώρας από μία ομάδα καθηγητών της ιατρικής. Βεβαία, προϋπήρχε υπό άλλη μορφή από το 1877. Το κυριότερο και σημαντικότερο μέλημά της, ο απώτερος στόχος της ήταν να εισχωρήσει στην προληπτική ιατρική και να την εξελίσσει, να ενημερώσει τον κόσμο και να καταγράφει όσο πιο πολύ γίνεται τον παλμό της εξελικτικής παθολογίας ή άλλων κλάδων. Σε κάθε τομέα της υγείας, σε κάθε περίπτωση της επιστήμης, η πρόληψη ήταν και είναι το Α και το Ω όπως λένε οι επιστήμονες ανά τον κόσμο. Έτσι λοιπόν, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, εν τη γενέσει της ασχολήθηκε με το Εθνικό Σχέδιο Προληπτικής Ιατρικής.

Ο Ερυθρός Σταυρός από την αρχή του κινήθηκε και οργανώθηκε σε επίπεδο εθελοντών και διαιρείται σε τρία κύρια Σώματα: Το Σώμα της Νοσηλευτικής σε εθελοντικό επίπεδο, το Σώμα Εθελοντών της Κοινωνικής Πρόνοιας και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Ναυαγοσωστών. Κάθε Σώμα έχει και διαφορετική αρμοδιότητα σε καιρό ειρήνης ή και καιρό πολέμου, καθώς επίσης παρέχει διαφορετική εκπαίδευση στους εθελοντές του, ανάλογα το επίπεδο των σπουδών, τις ανάγκες στην εκάστοτε περίπτωση και τον όγκο των περιστατικών. Όλα τα Σώματα συνεργάζονται προκειμένου να προάγουν το ανθρωπιστικό έργο του Κινήματος. Η ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συνεχίζει να γράφεται κάθε μέρα. Η πραγματική ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκεται στην καθημερινή προσφορά των εθελοντών αλλά και της αδιάκοπης επιμονής του Τομέα Αναζητήσεων για να βοηθήσουν, να στηρίξουν και να επουλώσουν πληγές.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr